De Bieb Letter #106

Welkom!

Een woensdagse Bieb Letter deze week. Een goed gevulde met de meest interessante artikelen.

Maar snel lezen dan!

1. Onnodig

Er zijn mensen die denken dat er geen bibliothecarissen meer nodig zijn (achter paywall). Een mooie studiezaal is voldoende. Maar juist in deze digitale tijden zijn bibliothecarissen van levensbelang. Letterlijk.

For a librarian, the internet is an absolutist trove of knowledge, rubbish and value simultaneously. Twitter itself has a fantastic community of librarians which I take great value from, including…

2. Scholing

Wat ik hierboven noemde, beaamt Frank Huysmans.

En dan komt ook de discussie over de opleiding weer naar boven. Terecht wordt er gesteld dat we als MBO-geschoolde bibliothecarissen nooit gelijkwaardig kunnen zijn aan de HBO-geschoolde leerkrachten. Helemaal in het kader van de Bibliotheek op School.

Erna Winters heeft als reactie een blogpost geschreven. Lezenswaardig!

Er woedt al langere tijd een discussie in de branche over of er wel of niet een nieuwe HBO (of WO) opleiding voor de bibliotheekbranche zou moeten komen. Zelf ben ik er een voorstander van.

3. Pod

Ik ben voorstander van podcasts in bibliotheken. Je kunt ze trouwens ook best faciliteren als bibliotheek.

De podcast en talkshow van radioproject Chicks and the City wordt vanaf woensdag 13 februari in de Centrale Bibliotheek opgenomen.

Christian Lauersen heeft een mooie lijst van bibliotheekpodcasts samengesteld.

A while back I made the list of library related hashtags and library themed songs which seemed to be of great joy to people around Library Town so I’ve decided to compile a list of library related podcasts as well – there are some really good ones out there.

4. Schoon

Bibliothecarissen hebben eigenlijk van nature een sterke weerstand. Dat komt natuurlijk door alle boeken, waarvan we eigenlijk niet eens willen weten waar ze geweest zijn.

In China kunnen leners hun boeken helemaal schoon mee naar huis krijgen. Zo wordt de weerstand van bibliothecarissen wel weer minder.

A library in Harbin, Northeast China's Heilongjiang province, is offering bookworms "worm-free books" with the installation of three self-service disinfection cabinets.

5. Verhalen

Bibliothecarissen zijn schrijvers, of schrijvers zijn bibliothecarissen. Zo ook Diana Tjin van de UB in Amsterdam. Leuk!

UB-medewerker Diana Tjin: ‘Ik schrik van wat er nu gebeurt Daalwijk’

In Amsterdam gaan er trouwens ook lugubere verhalen rond over het boekendepot van de UvA...

Het is er donker, koud en met de lift kun je alleen naar de vierde verdieping, waar de tentamenzalen zijn. Voor veel UvA-studenten zijn er redenen om aan te nemen dat er in het IWO – onder de tentamenzalen – griezelige praktijken plaatsvinden. Een veelgehoord gerucht is dat er lijken voor medisch onderzoek liggen opgeslagen. Maar klopt dat wel?

6. Belasting

Het bestuur van de VOB vindt de samenwerking tussen de KB en de Belastingdienst niet zo'n goed plan. Bibliotheekblad bericht. Van diverse mensen van de werkvloer hoorde ik ook dat deze deal niet zo handig is.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) laat vandaag weten dat het bestuur unaniem besloten heeft om de overeenkomst van de Koninklijke Bibliotheek (KB) met de Belastingdienst niet mede te onderschrijven, 'omdat een gezonde zakelijke propositie voor de openbare bibliotheken ontbreekt'. De VOB stelt dat de KB de huidige overeenkomst heeft gesloten zonder instemming van de VOB.

7. Diversiteit

Wekelijks terugkomend item: Diversiteit. Maar eigenlijk gaat om inclusie. Natasha S. Chowdory blogde over dat je als spreker op een congres kunt eisen dat je wel wilt spreken, maar wel op de voorwaarde dat er genoeg andere sprekers zijn met een migratie-achtergrond.

As is always the case with events like this, the majority of people who turn up are essentially the converted. We don’t need to talk about why diversity is ‘good’ or that it needs to be done ‘better’. What was more telling is the reaction that people had to our varying experiences of microaggressions, and flat-out racism, white envy, and white fragility we had experienced across our careers.

En waar ze het in bovenstaande quote over heeft, is o.a. waarover Heena Karavadra over blogde voor DILON. Ze vertelt tegen welke muren ze aanloopt als ze diversiteit op de agenda wil zetten.

Diversity and inclusivity are big issue within the profession. And I don’t have the answers as to how we can go about resolving these. But I do know that positive action starts with listening to those affected in order to begin understanding the problem before anything else.

8. Minder

Voor boetevrij wordt vaak bepleit dat het helpt om het aantal leden te vergroten. In de provincie Groningen is er iets vreemds aan de hand. Daar daalde het aantal leden.

Trouwens, wordt er in het stuk gesuggereerd dat er ontlezing is door minder uitleningen. Maar volgens mij kun je het beter hebben over ontlening dan ontlezing. Dat mensen minder gaan lezen is natuurlijk niet echt te concluderen. Mensen kunnen ook op andere manieren lezen... Netflix-ondertiteling misschien?

De Groninger bibliotheken verloren het afgelopen jaar enkele duizenden leden. Ook leenden ze minder papieren boeken uit. Het aantal uitgeleende e-books steeg wél, zo blijkt uit de jaarcijfers van Biblionet Groningen.

9. Minder (2)

Lezen tieners echt minder? Zoals ik hierboven al suggereerde lezen mensen andere teksten.

If we’re being completely honest, it is true that teens are reading very differently and I understand that these changes are causing some fear among authors, publishers, teachers, and adults in general. Because the shift in teen reading habits impacts those groups in several ways: in sales and income, in how we can (or can’t) measure teen reading, and in how we can (or can’t) influence, monitor and control teen reading. Everyone having these conversations have different motivations, and that matters too.

10. Perspectief

Hoe divers of inclusief je bibliotheek is, heeft allemaal te maken met perspectief. Hoe kunnen bibliotheken de dienstverlening echt anders doen? Een interessant artikel over de cultuursector, maar ook voor de bibliotheeksector is het een interessant artikel.

Verander je dienstverlening vanuit de organisatie naar de dienstverlening vanuit de doelgroep.

Om het cultuurbestel inclusiever te maken vertelt Anna Elffers in dit artikel dat een andere kijk op cultuurparticipatie nodig is, waarin meer aandacht is voor het eigen perspectief op cultuur.

11. Kamer

De kamerfracties hebben gereageerd op de brief die de minister stuurde over de Monitor Bibliotheekwet 2017. Nu is het tijd voor de minister om op de vragen (PDF) te reageren, want deze reactie mist nu nog.

12. Paywall

In Duitsland is er geen deal met Elsevier over de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Hoe gaan bibliotheken en wetenschappers hiermee om? O.a. door middel van IBL.

In Zweden kunnen bibliotheken hun geld nu besteden aan het renoveren van hun panden.

Researchers have been left without access to new papers as libraries and the major publisher fail to agree on subscription deals.

13. Werk

Het UWV vindt de bibliotheeksector niet geschikt om snel een baan te vinden... Frank Huysmans stelde vragen.

En hij kreeg antwoord van de auteur.

Wordt vervolgd.

14. Lenen

In het NRC stond een mooi artikel over de (Rotterdamse) bibliotheek. Met een nieuwtje!

Bibliotheek: De bieb is verreweg de meest populaire culturele instelling van Rotterdam. Vorig jaar waren er 2,5 miljoen bezoekers, bijna 10 procent meer dat…

Toch ligt Kemperman niet wakker van het afnemende ledenbestand. Sterker nog, het abonnementsgeld staat inmiddels ter discussie. De bibliotheek onderzoekt samen met verschillende bibliotheken elders in Nederland, of het mogelijk is gratis een basislidmaatschap aan te bieden. „Het abonnementsgeld is voor sommige mensen toch een drempel”, zegt Kemperman. De ‘gebruikersinkomsten’ (de opbrengsten van abonnementen) vormen nog geen 6 procent van de totale inkomsten van de bibliotheek. Het leeuwendeel van de exploitatie wordt bekostigd met subsidie van de gemeente.

15. Cijfers

Eerder berichtte ik al over de uiteenzetting van de bibliotheekcijfers door Wim Keizer in het Bibliotheekblad. Inmiddels heeft hij nog twee interessante aanvullingen in de reacties gezet.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de afgelopen jaren aanzienlijk minder geld aan de inkoop van licenties van e-books besteed (en tegelijk aanzienlijk meer aan andere ‘digitale content’) dan de in maart 2014 verschenen samenvatting van het rapport ‘Actualisatie onderzoek digitale content in de collectie van openbare bibliotheken’ van de Kwink Groep, de Rebel Group en ML Advies aangaf.

Tot volgende week!

Er was weer teveel om te delen en te weinig tijd om alles te delen.

Volgende week komt er meer!

Groet,

Patrick

P.S. Wist je dat er een bibliotheek van verboden boeken bestaat?

P.P.S. Wat zijn de (technologische) bibliotheektrends voor 2019?