De Bieb Letter #110

Welkom!

Een activistische editie noemde ik het in een vooraankondiging. En deze Bieb Letter is zeker een editie waarbij je goed moet nadenken wat je als bibliotheek wel en niet wilt.

Snel lezen en nadenken!

1. Frans

Eindelijk komt de serie van Frans Bromet op de televisie. Kijken of terugkijken dus!

De bibliotheek is de hedendaagse stadshuiskamer waar het bruist van de meest uiteenlopende activiteiten. Iedereen is welkom in de bieb, het is er prettig toeven en niet onbelangrijk: de bibliotheek is de enige openbare plek die de hele dag gratis toegankelijk is. Van dakloze tot miljonair en van scholier tot gepensioneerde: de bieb is een plek waar heel Nederland samenkomt.

2. Onderzoek

Vroeger was er het SIOB. Nu is het opgegaan in de KB en op deze manier komt de KB met mooie onderzoeken. Toevallig (?) zijn er net twee gepubliceerd over de samenwerking tussen (openbare) bibliotheken en primair en voortgezet onderwijs.

Bibliotheken ervaren hun manier van samenwerken met partners in het primair onderwijs als grootste succes. Zij beschikken daarbij over een breed aanbod van leesbevorderingsactiviteiten voor kinderen, leerkrachten én ouders, en kunnen voldoende expertise inzetten. Dit blijkt uit het rapport ‘Dienstverlening openbare bibliotheken aan het primair onderwijs

Het merendeel van de openbare bibliotheken (84%) werkt samen met het voortgezet onderwijs. Zij bedienen hiermee samen 695 schoolvestigingen: 48% van de schoolvestigingen in het werkgebied van de bibliotheken. De dienstverlening richt zich meestal op leesbevordering en in mindere mate ook op informatievaardigheden en mediawijsheid.

Even een kanttekening, dat bibliotheken iets als succes ervaren, hoeft niet te betekenen dat de scholen dit als succes ervaren.

3. Digitaalvaardig

Een speerpunt van de KB is de digitale vaardigheid van de burgers. De KB is begonnen aan een project voor digitale inclusie. Dit project heeft commerciële en niet-commerciële partners. Een van de partners is Google en de samenwerking tussen KB en Google op dit vlak schuurt volgens Jeroen de Boer.

Bibliotheken profileren zich terecht graag als de uitgelezen partner om burgers, zeker in aanbod van buitenschoolse activiteiten en/of binnen het domein van levenlang leren, te ondersteunen in het (door)ontwikkelen van digitale vaardigheden en, misschien nog wel belangrijker, de bijbehorende mindset: spelen en experimenteren met technologie, het kweken van bewustwording van de keerzijdes ervan en vervolgens leren hoe daarmee om te gaan. Ik vraag me in dit licht daarom oprecht af wat voor de KB de reden is geweest om een partnerschap met Google aan te gaan. Zoals gezegd heb ik geen problemen met publiek-private samenwerkingsverbanden, maar staat of valt Digitaal Samenleven met de deelname van Google?

Op LinkedIn is er trouwens een interessante discussie over deze blogpost/vraag van Jeroen. En ook Twitter discussieert.

Het valt me op dat Jeroen openlijk bijval krijgt van directeuren. En dan rijst ook de vraag: In hoeverre worden de lokale openbare bibliotheken (directies) betrokken bij (de besluitvorming over) dergelijke samenwerkingsverbanden?

4. Vaccinaties

Ik heb al eerder (Bieb Letter #84) bericht over bibliotheken en vaccinaties. Vooral over de mensen die hun kinderen niet laten vaccineren.

De minister zou destijds komen met een antwoord op de vraag of bepaalde boeken geweerd moeten worden in bibliotheken. Het antwoord was duidelijk. Dit ging het om het boek "Suriname, here we come", dat niet meer in de handel is.

Nu blijkt dat het kabinet aan Bol.com heeft gevraagd om anti-vaxboeken minder te promoten. Maar dergelijke boeken in bibliotheken mag dus wel?

Op basis van de consternatie over "Suriname, here we come" werden de boeken wel verwijderd. Over het verwijderen van anti-vaxboeken in bibliotheekcollecties heb ik nog niets gehoord, terwijl het een kwestie van leven en dood kan zijn binnen een gemeenschap.

At the request of some member libraries, the streaming service Hoopla quietly pulled the film "Vaxxed" from its offerings. Is that fair?

En hoe kunnen we tijdens voorleesuurtjes ongevaccineerde kinderen zetten tussen baby's die nog gevaccineerd moeten worden? Een tikkende tijdbom. In Amerika heb je al dergelijke gevaarlijke plekken.

Densely populated areas are vulnerable to dangerous outbreaks of infection such as measles – and to the spread of misinformation

De catalogus van de Bibliotheek doet het trouwens wel beter dan de zoekmachine van de "winkel van ons allemaal".

5. Voorlezen

Het blijkt nu dat digitaal voorlezen helemaal niet zo handig is. Wat moeten we nu met alle e-books die geleend kunnen worden?

The study found that with e-books parents ended up focusing more on the technology, including, for example, telling children not to push buttons or change the volume.

"Our findings suggest that print books elicit a higher quality parent-toddler reading experience compared with e-books.

"Paediatricians may wish to continue encouraging parents to read print books with their kids, especially for toddlers and young children who still need support from their parents to learn from any form of media."

6. Manifest

In Nederland denken we vaak niet verder dan de eigen woonplaats, provincie. Er zijn nog wel bibliothecarissen die landelijk denken. Maar internationaal kijken maar weinig bibliothecarissen.

Wist je dat de Europese bibliotheekorganisaties nu een manifest hebben opgesteld om het belang van bibliotheken te benadrukken in Europa?

Print de PDF uit en deel het in je eigen organisatie.

Libraries matter for Europe. And in turn, Europe matters for libraries.

That is why we, organisations representing libraries across Europe, encourage you to read and support this manifesto.

7. Leven

In item 1 had ik het over de bezoekers, maar hoe leven bibliothecarissen in de bibliotheek? Probiblio heeft anekdotes verzameld.

“Twee meisjes van ongeveer 14 jaar lopen een beetje aarzelend rond. Ik vraag of ik ze kan helpen. ‘Nee hoor,’ zeggen ze. ‘We hebben een opdracht van school. We moeten de leukste plekken in Heemskerk bezoeken en wij dachten meteen aan de bieb.’”

8. Silent

Silent Disco kennen we wel. Maar ken je ook Silent Reading? En wat is de bibliotheek als Third Place / Dritter Ort?

Interessant interview met deze Duitse bibliothecaris.

Die Silent Reading Party ist ein Gegenprogramm zu ständiger Erreichbarkeit und Reizüberflutung und schafft den Rahmen, sich ohne Ablenkungen durch Alltagspflichten und mobile Geräte auf nur eine Sache konzentrieren zu können: das Lesen.

9. Opleiding

Het Belgisch/Nederlandse onderzoek naar bibliotheekopleidingen is afgerond, maar de uitvoering is nog niet klaar. Tijd voor samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen!

Een van de conclusies van het onderzoek was dan ook dat het aanbod aan hoger onderwijs in de informatiedienstverlening zeer beperkt is. Er blijkt een handjevol opleidingen over te zijn gebleven.

10. Audit

Diversiteit in de bibliotheek geldt niet alleen voor de bemensing, maar ook voor de collectie. En dan ook vooral wat je met de collectie doet. Hoe maak je displays vol diversiteit. Hoe organiseer je voorleesuurtjes vol diversiteit.

Dit en meer kun je meten en kun je evalueren. Doe. Je. Voordeel. Ermee.

As I like to say, diversity audits help us put the science back in library science. Data helps us analyze who we are, what we’ve done, and in what directions we need to be moving. Yes, it takes time and it is an imperfect process, but some data is better than no data. And our patrons deserve some hard work and intentionality from us, they truly do. So let’s do the work.

En als je nog meer praktische tips wilt, lees dan even door.

Children from BAME backgrounds aren’t seeing themselves reflected in the books they read. We launched our campaign Diversity Now! to try and change this. 

11. Catalogus

Bij de catalogus denk je trouwens dat alles neutraal ingesteld is. Maar dat is helemaal niet zo. Catalogi zijn altijd ingericht vanuit een bepaald perspectief. En wees je daarvan bewust. En handel er naar als je denkt dat de catalogus niet juist is.

The way books are sorted at the library can be highly political, touching upon issues of race and identity.

12. Emmen

In Emmen zijn ze niet blij met de mogelijke (nieuwe) bezuinigingen. En terecht.

Niet realistisch en niet uitvoerbaar. Zo noemt de Emmer bibliotheek de bezuinigingen die de gemeente Emmen haar op wil leggen.

13. Wapen

Nieuwe medewerkers en vrijwilligers wordt nooit verteld dat je vervelende bezoekers tegen kunt komen. Wat doe je dan als er een man met een wapen binnenkomt? Deze bibliothecaris sloot de man op.

Sandra MacLean "calmly" led the evacuation of her library after a man turned up holding what looked like a weapon.

14. Bibtag

In Duitsland is het jaarlijkse Bibliothekartag (inmiddels meerdere dagen) geweest. Prinses Laurentien heeft daar een interessante speech gehouden.

Anlässlich der feierlichen Eröffnung des 7. Bibliothekskongresses Leipzig hielt der Ehrengast UNESCO Special Envoy on Literacy Her Royal Highness Princess Laurentien of the Netherlands eine Rede über die Rolle und Bedeutung von Bibliotheken.

15. Fietsen

Bibliotheken en fietsen gaan heel goed samen!

The Santa Maria Public Library wants to make sure kids know how to fix up their bikes. The library is hosting free bike clinics each month from now through August.

Tot volgende week!

Genoeg te lezen, genoeg te delen!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Nog even biebgluren.