De Bieb Letter #117

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter.

Veel leesplezier!

1. Jeugd

Ik zag het al een tijdje aankomen en ik blijf het volgen. De strijd tussen bibliotheken en jeugdzorg. Het dilemma waar gemeenten nu tegenaan lopen.

Het kabinet komt met honderden miljoenen euro's extra over de brug voor de jeugdzorg. Gemeenten klagen steen en been dat ze het met de huidige bedragen niet redden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat vandaag in een open brief weten dat de gestegen kosten voor de jeugdzorg en de psychische zorg zozeer drukken op gemeentelijke begrotingen dat veel gemeenten erdoor in de problemen komen, waardoor zij serieus overwegen deze gedecentraliseerde taken weer bij het rijk terug te leggen. De financiële problemen die gemeenten ondervinden vanwege deze gestegen kosten stelt ze mogelijk ook voor de keuze om bibliotheken te sluiten.

De overheid mag gestegen jeugdzorgkosten niet afwentelen op gemeenten. Geef ze meer geld, betogen August Hans den Boef en Rinke Smedinga.

2. Armoede

Soms kom je echt pareltjes van webpagina's tegen. Zo ook deze webpagina van Bibliotheek Leeuwarden over armoede.

In 2017 leven in Nederland meer dan 220.000 huishoudens langer dan 4 jaar in armoede. Professionals en gemeentes zijn bezig om armoede tegen te gaan.

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak samen, de bibliotheek biedt hulp via advies, informatie en ontwikkeling in het digi-taalhuis.

3. Opleiding

Cubiss begint met de derde lichting van Community Librarians. Dit keer niet in het diepe zuiden.

Ik weet trouwens nog steeds niet wat de eerste lichting gedaan heeft.

Schrijf je in voor de post-hbo-opleiding community librarian. Derde editie najaar 2019 van start!

4. Koud

Sommige bibliotheken hebben klimaatbeheersing. En om er te werken of studeren kan het daar ijskoud zijn. Als je voorbereid wilt zijn, is er nu een Google Doc waar in je kunt checken hoe koud de bibliotheek is. UB Leiden staat er trouwens tussen.

What a difference preparation makes when it comes to doing research in Arctic-level air-conditioned academic libraries (or ones that are otherwise freezing -- or not air-conditioned at all). Luckily, Megan L. Cook, assistant professor of English at Colby College, published a crowdsourced document called “How Cold Is that Library?” Alas, the Folger Shakespeare Library in Washington, D.C., is rated “very cold,” for example. But hark!

5. Support

Dat bibliotheken belangrijk kunnen zijn voor studenten en onderzoekers is wel bewezen. Maar beter is dat zij zelf vertellen waarom bibliotheken zo belangrijk zijn.

I just witnessed a dissertation defense in which the scholar, Dr. Loretta Frankovich, clearly articulated the impact of archivists and librarians on her work in her limitations section. Since this is so rare, I wanted to share a bit of what she said and reflect on what it means. First, it's striking that it's so…

6. Netwerk

In Nederland komen bibliothecarissen zo nu en dan ook samen om te netwerken en innovaties met elkaar te delen. In de UK is het niet anders.

Two of our Library Lab partners – Claire Pickering in Wakefield and Maria Reguera in Redbridge – reflect on the Libraries Connected Innovation Network Gathering at Leeds Central Library in April.

7. Reizen

Een reizende bibliotheek is meer dan een bibliotheek die reist. Soms is het een wereld om te openen op plekken waar je het niet verwacht.

What started as a small idea is now helping to save Black books. The library functions as a traveling biblio-installation that sets up shop in museums, creative spaces, theaters, art galleries, churches, and festivals.

8. Urban

Als je de Bieb Letter al langer volgt, merk je dat ik fan ben van Hiphop in je Bieb. In Brabant wordt nu ook hun expertise gebruikt. En met succes!

Urban = ook taal Jongeren aan het lezen krijgen valt niet mee. Maar lezen is natuurlijk niet de enige manier om met taal bezig te zijn! Organiseer urban-activiteiten voor én met jongeren en ontdek de grote rol die taal daarin speelt!

9. Systeem

In Vlaanderen worden bibliotheken goed op de hoogte gehouden van de vorderingen met het nieuwe bibliotheeksysteem.

Volg alle fases van de implementatie van het Bibliotheeksysteem op de voet. Hier houden we je op de hoogte over de laatste aanpassingen, beslissingen, updates en releases.

Een mooie toevoeging is dat er meerdere passen gekoppeld kunnen worden in het systeem. In Nederland kan dat helaas (nog) niet.

Het eengemaakt bibliotheeksysteem is zo ontwikkeld dat je je als gebruiker via verschillende manieren kan identificeren aan de balie. Bijvoorbeeld via het rijksregisternummer op je eID, een QR-code op een bibliotheekkaart, een barcode in een app … maar dus ook met de barcode van je UiTPAS.

10. VR

De BBC gaat met virtual reality naar bibliotheken. Interessant!

The BBC has announced a tour of British libraries to showcase its VR video content. From early May to late July, the BBC will bring the BBC VR Hub to more than 40 local libraries across the UK. Members of the public will be able to try out experiences, with the hardware being supplied by the BBC.

11. Apple

In Washington D.C. heeft Apple een oud bibliotheekgebouw gekocht en er een Apple Store van gemaakt. Maar daarnaast is een groot gedeelte van het gebouw en de tuin niet meer toegankelijk.

The city has converted a cultural gem entrusted to the entire city into an exclusive outlet that serves only the few.

12. OBA

Ambassadeurs voor bibliotheken hebben we altijd nodig. Murat Isik is er zo eentje. Om te koesteren.

Murat Isik, winnaar van de Libris Literatuur Prijs, kwam als kind al in de bibliotheek in ­Zuidoost. ‘In dat boekenpaleis ging voor mij een complee...

13. Open

Maar soms missen mensen eigenlijk wat openbare bibliotheken doen. Want ja, hoe kwam Murat vroeger aan zijn boeken?

Veel kinderen verliezen al op de basisschool het plezier in lezen. En dat is een probleem.

14. Arm

Bibliotheken kunnen veel meer tegen armoede doen dan mensen leren lezen. Voor vrouwen kunnen bibliotheken zeker een goede hulp zijn.

15. Protest

In Canada wordt er fors bezuinigd op bibliotheken. En niet iedereen is het daarmee eens. Maar om de politie te bellen als er een vreedzaam protest is, gaat ook wel erg ver.

“Hey Sam, I hope they throw the book at ‘em!”

16. Insta

Je hoeft echt geen influencer in te huren of een dure cursus te volgen om erachter te komen hoe je Instagram goed kunt inzetten. Leer gewoon van deze 10 non-profit organisaties.

Nonprofits enjoy high rates of user engagement on Instagram. Let's look at 10 successful nonprofit examples on Instagram and a key takeaway for each.

17. Exclusief

Ik heb het vaak over inclusie. Maar dat betekent soms ook dat je exclusief moet zijn en dat je bepaalde doelgroepen moet weren uit de bibliotheek. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse UB.

De universiteit gaat - zoals eerder aangekondigd - experimenteren met exclusieve toegang tot studieplekken voor EUR-studenten.

18. Beschermer

Nog even twee interessante verhalen uit The Guardian.

Michael Morpurgo, Quentin Blake, Julia Donaldson and more reveal the books that inspired them and how to keep children interested in a world of digital distractions

Working in libraries I learned so much about the city I lived in. We lose nothing by making them a safe space for the community

Tot volgende week!

Bedankt voor het openen, lezen, delen, scannen en alles wat erbij hoort. Bespreek de meest interessante artikelen met je collega's! Tijdens de koffie, bij je volgende overleg of gewoon op de werkvloer.

Doe elke week je voordeel met de Bieb Letter!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Deze bibliotheek werd ontruimd vanwege een vreemde geur...