De Bieb Letter #121

Welkom!

Ik had vorige week al een halve Bieb Letter klaar, maar door een sluimerende griep kon ik hem niet afmaken. Aangezien ik deze week nog steeds niet fit ben, staan er minder items in dan had gekund.

Misschien is het concept van de Bieb Letter niet helemaal duidelijk. In eerste instantie maak(te) ik de Bieb Letter voor mezelf, om kennis te delen en op te slaan. Als je bepaalde kennis zoekt, kun je vaak al de term plus "bieb letter" googlen. Het is een soort van naslag van inspirerende items. Verder bepaal ik zelf wat er in komt te staan, wat mij opvalt en interessant is. Er zijn altijd nog andere bronnen die nieuws brengen. Vaker breng ik dan context of verbinding tussen (nieuws)artikelen. Of duid ik mijn mening over zaken.

Veel inspiratieplezier!

1. Inclusief (1)

De Vakantiebieb is weer online en ik vroeg me af hoe inclusief deze eigenlijk is. Zover ik heb gezien, geen schrijvers met migratie-achtergrond, geen boeken over mensen met migratie-achtergrond. Ook de promotiematerialen en de 'ambassadeurs' van de Vakantiebieb zijn nog (te) weinig inclusief.

Of te wel: Volgend jaar moet het echt beter. Na een congres over diversiteit, nieuwsbrieven met inclusieve foto's kunnen we ons niet meer veroorloven om het niet beter te doen.

Er moet herkenning kunnen zijn voor alle mensen. Er moeten mogelijkheden zijn om in de gedachten en huid te kunnen kruipen van mensen die "anders" zijn dan de gemiddelde witte Nederlander.

Verder mogen we natuurlijk heel blij zijn met deze mogelijkheid om kosteloos digitaal te lezen.

Daarnaast zijn bibliotheken zelf nog lang niet inclusief. Daarover meer in deze Bieb Letter.

2. Inclusief (2)

Hoe kun je je eigen bibliotheek inclusief maken? Door vijf simpele stappen te ondernemen en toe te passen.

Julie Stivers introduces the #LibFive, a framework that her middle-school students developed to make their school library more welcoming and inclusive.

3. Meertalig

Bibliotheken promoten wel vaker meertaligheid bij kinderen, maar nu blijkt dat er ook nadelen aan kleven. Meertaligheid kan een nadeel zijn voor testen, omdat deze vooral in het Nederlands getoetst worden.

Ook laat zij zien dat het belangrijk is om rekening te houden met de thuistalen van deze kinderen bij het interpreteren van testuitslagen. ‘Leerkrachten kunnen denken dat deze kinderen erg achterlopen, terwijl dat in hun moedertaal niet het geval is.’

4. College

Bij de KB kun je weer in de collegebanken. Dit keer over artificial intelligence (AI) en bibliotheken. Ga er heen en leer. En bedenk vooral welke (ethische) nadelen er kleven aan kunstmatige intelligentie en bibliotheken.

In dit KB College kijken vier sprekers vanuit verschillende perspectieven naar deze bijzondere combinatie. De sprekers gaan met elkaar en met het publiek in gesprek over AI en de Bibliotheek van de toekomst.

5. Panel

We kennen wel het Biebpanel in de openbare bibliotheken, maar dit fenomeen is nu ook bij een universiteitsbibliotheek ingezet. Eigenlijk zouden alle academische bibliotheken dit moeten doen, om voortdurend te peilen wat er goed gaat en wat er slecht gaat qua dienstverlening.

Via het Bibliotheekpanel geven studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden hun mening over de diensten en producten van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

6. Onderzoek

Als bibliotheek kun je ook user experience inzetten als onderzoek naar de kwaliteit van je dienstverlening. Toevallig is er afgelopen week een #uklibchat over geweest. De betreffende tweets zijn verzameld.

Earlier this week we had a great chat on the topic of User Experience Research in Libraries. We were very fortunate to have Andy, Helen and Bryony from the UXLibs conference committee joining us for the evening, and thank you to everyone who joined in to share your experience of UX research and design.

7. Muziek

In Oosterwolde hebben de bibliothecarissen ingezien dat muziek nog steeds een onderdeel vormt van de dienstverlening. Mooi dat Muziekweb daar een prominente plek heeft.

Oosterwolde - In bibliotheek Oosterwolde is dinsdag 11 juni vanaf 15.00 uur een muziekuurtje. Dit is tevens de officiële opening van Muziekweb op de touchscreen.

In Genk vinden de bibliothecarissen dit ook. Bibliotheekblad geeft nog wat duiding.

Morgen opent in de bibliotheek van Genk de nieuwe muziekafdeling. Na heel wat bevragingen bij muziekliefhebbers, muzikanten zelf en andere specialisten, heeft de bib een ruimte voorzien waarmee ze willen opboksen tegen het digitale muziektijdperk. Naast de klassieke muziekcollectie is er nu ook

8. Open

In academische bibliotheken waart nu de gedachte rond om tijdens bepaalde periodes 24 uur per dag open te zijn.

Volgens de Centrale Studentenraad (CSR) is er onder studenten behoefte aan een UB die 24/7 open is. De raad heeft daarom gisteren besloten het UvA-bestuur te vragen een pilot uit te zetten gedurende een studieblok van acht weken.

Niet iedereen is het daarmee eens.

Deze week stelde de Centrale Studentenraad van de UvA dat de Universiteitsbibliotheek vierentwintig uur per dag open zou moeten zijn. Een slecht plan dat stress en burnouts zal verergeren, schrijft filosofiestudent Tammie Schoots. ‘Dit is tekenend voor hoe losgezongen de studentenraad is van de dagelijkse realiteit.’

Op zich is een 24-uursopenstelling niet verkeerd. Studenten kunnen nu ook thuis al in de nacht gaan leren. Als UB kun je juist bij een nachtelijke openstelling controle hebben op deze groep mensen. Je kunt hen een handreiking doen als het hen te veel wordt. Als ze alleen maar thuis studeren, dan heb je als UB (en universiteit) er veel minder grip op.

In april verscheen dit artikel over 24/7 open zijn.

Increased stress levels are certainly a problem at exam time and often manifest themselves within the Library. We will therefore be liaising closely with Charlotte and her team to promote a balanced approach to study during this period. We also intend to survey those students who do take advantage of our extended opening hours and will ask them directly about its impact on their mental health and wellbeing.

Zelfs De Volkskrant schreef over de drukke universiteitsbibliotheken.

Deze weken maken studenten hun laatste tentamens voor de zomer. Om te blokken zoeken zij massaal hun universiteitsbibliotheken op.

9. E-books

We kennen de e-books van de KB en misschien ken je OverDrive. Dit is vooral gericht op de Amerikaanse en andere Engelstalige landen.

Via de bibliotheek van Sint Maarten kwam ik er achter dat OverDrive inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar is.

Learn more about Baby Animals Around the Farm in the Philipsburg Jubilee Library digital collection.

OverDrive is trouwens van Rakuten en Rakuten is ook de eigenaar van Kobo. En Kobo kennen we natuurlijk allemaal wel weer via Bol. De cirkel is rond.

10. BAME

In de UK is er afgelopen week een onderzoek (PDF) gepubliceerd over de ervaringen van BAME bibliothecarissen. In dit rapport staan hartverscheurende verhalen van mensen met migratie-achtergrond over hoe zij behandeld zijn.

SCONUL has published the report on BAME staff experiences of academic and research libraries by Dr Mohammed Ishaq and Dr Asifa Maaria Hussain.

Van een Nederlandse bibliothecaris met wortels in het buitenland en met veel bibliotheekervaring vertelde me dat ze had gesolliciteerd, maar dat ze niet 'het gezicht van het dorp' is.

Een ander voorbeeld was dat er vier nieuwe invallers in dienst genomen werden bij een middelgrote bibliotheek, maar dat dit allemaal geen migratie-achtergrond hebben. En allemaal op elkaar lijken. Ik begreep ook dat er geen reacties waren gekomen van mensen met een migratie-achtergrond. En daar gaat het dan al mis...

Ik zal binnenkort een blogpost schrijven over deze taferelen, want dit kan gewoon niet meer. En al helemaal niet nadat de KB er een heel congres aan gewijd heeft.

11. Collectie

In Nederland is de collectievorming van e-books in handen van de KB. In Vlaanderen gaan ze het anders doen. Lokale bibliotheken zorgen voor de collectievorming. Goed initiatief!

Kandidaat stellen kan helaas niet meer.

Voor de e-boekendienst functioneren alle aangesloten bibliotheken als één groot consortium met één gemeenschappelijke collectie. Om deze collectie vorm te geven, kunnen we best wat hulp gebruiken vanuit de bibliotheken om titels te kiezen, het aantal exemplaren per titel te bepalen en het collectieplan van het consortium uit te werken.

12. Portret

Welmoed ken ik al sinds ze in Friesland werkte in de bibliotheken en ze was heel kort collega in Noordoost Friesland. Ze werkt nu in Amsterdam en haar werkgever heeft een mooi portret gemaakt van haar lievelingsbezigheden.

Waarvoor gaan HvA’ers écht door het vuur? Wat hebben ze over voor hun passie en wat moeten ze ervoor laten? Vandaag Welmoed Tamminga (32, medewerker bibliotheek) die met re-enactment historische gebeurtenissen uitbeeldt. 

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, scannen, delen, etc!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Deze bibliotheek had last van zwemmende prentenboeken....