De Bieb Letter #126

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter!

Wederom een korte, maar zeker geen saaie.

Veel leesplezier!

1. Plein

Vorig jaar is Leesplein ter ziele gebracht en in 2020 is er geen Literatuurplein meer. En de mooie dingen worden overgebracht naar de online Bibliotheek of naar plekken die niet meer beheerd worden door gedegen bibliothecarissen..

Op deze manier houden we geen stad meer over. En pure bibliothecarissen zijn echt niet blij met deze beslissing.

Bibliotheekblad bericht hier ook over en haalt ook Leesplein aan. Maar als je goed leest, kunnen lezers de nieuwe website niet goed vinden. Immers moeten er rolbanners komen, nieuwe flyers, instructiedagen voor bibliothecarissen (gericht op communicatie, in plaats van inhoud)...

En zo zal het ook gaan met de informatie van Literatuurplein. Van een centrale plek wordt alles versnipperd en kunnen mensen niets meer vinden tussen de digitale boeken.

En daarnaast wordt van een algemene literaire website de inhoud veranderd naar bibliotheekinformatie...

Er is opgeroepen om input te geven, maar of het echt helpt is maar de vraag.

Trouwens, er komt wel veel linkrot straks.

2. Privacy

Ineens was Faceapp in het nieuws. Over de gevaren van de app en alle data die je verstuurt.

Als bibliothecaris denk ik dan : "Welke bibliotheek besteedt hier aandacht aan?" In ieder geval (helaas) niet de landelijke bibliotheek.

Onze Friese collega's doen dat wel en terecht.

Heb je ook zo’n plezier met FaceApp? Zowel op sociale media als in de krant en op TV (bekijk bijvoorbeeld het item bij RTL Boulevard) was de gezichtsverouderingsapp afgelopen week hot. In eerste instantie voornamelijk om het funkarakter ervan, maar kort daarop volgde de kritische blik. Waar komen de foto’s terecht, wat gebeurt ermee en welke rechten heeft de Russische eigenaar van de app eigenlijk? Het oproepen van zulke vragen (en misschien ook wel het beantwoorden ervan) vormt precies de inhoudelijke basis van het Data Detox-project van Fers en de Friese bibliotheken.

Bibliothecarissen zijn bij uitstek hoeders van privacy van burgers.

In this post, Aude Charillon discusses her opinion on why and how the library staff can, and should, become advocates for data privacy.

3. Onmogelijk

Krijgt de bibliotheek een onmogelijke taak? We veranderen veel en niet alles is de juiste richting op. Interessante blogpost.

Ik ontving onlangs een verontruste email: 'Het bibliotheekfiliaal in mijn buurt is verbouwd, en heeft nu schat ik 1/5 van het oud aantal fictie en vrijwel geen non-fictie meer. De kranten- en tijdschriftafdeling is een soortement van leestafel in de bar van het theater, waar de OBA in zit. Ik bezoek voortaan een groter filiaal...

4. Code

Bibliotheken hameren er op dat kinderen moeten leren coderen. Zeynep Tufekci is geen voorstander van de drang om kinderen te laten coderen.

5. Protest

Protesteren tegen sluitingen werkt. Als je het tenminste goed doet. In Essex weten ze nu hoe dat moet en de ervaringen worden nu gedeeld. Interessant.

From finding celebs to managing petitions, a behind the scenes view of Save Our Libraries Essex

6. Controle

Bibliotheken in Amerika zoeken meer controle op het uitlenen van e-books. Interessante benadering nu de prijzen voor e-books omhoog schieten.

Alongside growing concern in the United States and Canada about the conditions imposed on libraries looking to lend eBooks, there are also efforts to reduce dependency on third party distributors by building 'library-controlled' platforms.

One such effort is Library Simplified, a collaboration between New York Public Library, the Digital Public Library of America (DPLA), and Lyrasis.

7. Over

Het lijkt erop dat de bibliotheken in Maarn, Amerongen en Renkum blijven bestaan... Maar het is niet zeker in welke vorm ze blijven bestaan.

De enige tijd dreigende sluiting van de bibliotheken in Maarn en Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) lijkt van de baan. Verantwoordelijk wethouder Hans Waaldijk heeft tijdens de raadsvergadering van 15 juli toegezegd de wens van de raad en de inwoners om de bibliotheken open te houden te zullen volgen. Enkele weken geleden werd ook al duidelijk dat de voorgenomen sluiting van twee bibliotheekvestigingen in de gemeente Renkum niet meer aan de orde is.

8. 17

In Leiden heb je de kans om een 17-eeuwse bibliotheek te bezoeken.

Vakantievierders, dagjesmensen en toeristen kunnen universitaire rondleidingen boeken met een student als gids. Wilde je altijd al eens het Zweetkamertje in het Academiegebouw bezoeken, ben je benieuwd naar het onlangs gerestaureerde P.J. Vethgebouw of zou je wel eens een keer de zeventiende-eeuwse Bibliotheek Thysiana van binnen willen bekijken?

9. Niet

In Engeland blijkt (terecht) dat bibliotheken niet zonder personeel functioneren.

“There is no one to help people log on to the computers and navigate all the things they need to for the digital default agenda of all welfare services now,” she said. “There are many essential things people need to do in the library, particularly people who aren’t so well off and don’t have access to [digital] resources at home.”

10. Sluit

Bibliotheekdirecteuren die met pensioen gaan, spreken zich steeds meer uit over de huidige stand van zaken in de (openbare) bibliotheeksector. Mari Nelissen is niet mals.

Temeer daar de gemiddelde Nederlander steeds hoger opgeleid wordt, en bibliotheken ervoor gekozen hebben om hun dienstverlening steeds lager in te richten. In de bibliotheek moet je steeds hoger opgeleide medewerkers hebben om de burgers te kunnen helpen. Wat doen wij echter? Wij doen het precies andersom. Wat wij doen, staat haaks op de maatschappelijke ontwikkeling. Zie ook het beroep op al die vrijwilligers.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Dit is wel een erg vreemde bladwijzer.