De Bieb Letter #13

Welkom!

Deze 13e editie van de Bieb Letter heeft weer een divers aanbod aan bibliotheeknieuws. 

Veel leesplezier!

1. Cijfers, cijfers, cijfers

Deze week kwamen er internationaal en nationaal interessant cijfermateriaal naar buiten. 

De ALA publiceerde in het kader van Library Week 2017 "State of America's Libraries". Wil je weten wat de trends in de Amerikaanse bibliotheken zijn, dan is dit zeker interessant.

De Britse Carnegie UK Trust heeft meerdere documenten gepubliceerd met heel mooie infographics over het gebruik van bibliotheken. 

Fijn leesvoer, terwijl de bezuinigingen op de gemeentebibliotheken doorgaan en vervangen worden door vrijwilligersbibliotheken.

Op basis hiervan is al een eerste reactie geplaatst met interessante kanttekeningen op het rapport.

In dit document vind je het overzicht wat investeringen zouden kunnen zijn voor de nieuwe regering. Op basis hiervan wordt gekozen waar geïnvesteerd en bezuinigd wordt. Even 'Ctrl-Fen' op 'bibliothe' en je vindt alle interessante informatie.

IFLA gaat een wereldkaart maken met alle bibliotheekstatistieken en wordt tijdens WLIC 2017 gepubliceerd. Op dit moment worden de gegevens verzameld door middel van een wereldwijde enquête. 

CB heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de boekenwereld, inclusief het lenen van e-books. Komt het uitlenen nu structureel boven de verkoop van e-books?

2. Klanten

Hoe noem je nu eigenlijk de mensen die de bibliotheek bezoeken? Niet alleen in Nederland woedt soms de discussie of het klanten, bezoekers, gebruikers, burgers, etc. zijn. 

Patron. Customer. User. Borrower. Client. Member. Visitor. We have countless terms for the people who use our libraries. Which is most appropriate? Which is the most accurate? 

3. Open Library

Bibliotheken zijn niet altijd blij met hun bibliotheeksysteem. Een eigen systeem bouwen kost ook veel geld en tijd. En er zijn natuurlijk commerciële aanbieders. Maar je kunt ook een open source systeem maken. Meer informatie is gepubliceerd op Library Journal.

“I have probably spent a disproportionate amount of time in my working life…being frustrated about library systems,” Sebastian Hammer, president and cofounder of Index Data, said during his “Creative Disintegration” presentation at the 2016 Code4Lib conference in Philadelphia.

4. Koninklijk bezoek

Bibliotheek Ter Apel was vorige week even de Koninklijke Bibliotheek.

Koning Willem-Alexander is in Westerwolde voor een werkbezoek. Rond 11 uur liep hij tot grote verrassing van de meeste bezoekers de bibliotheek in Ter Apel binnen. In de middag ging de koning ook nog naar Sellingen en Wedde.

5. Open WaaS

In item 3 had ik het over een open source bibliotheeksysteem. Ronald Capelle van Bibliotheek Aanzet heeft het over een open source systeem voor de WaaS-websites. Leesvoer!

In 2008 bracht Apple de iPhone 3G en de tweede generatie iPod Touch op de markt. Hoewel hen dat bepaald geen windeieren zal hebben gelegd, waren die twee uitvindingen niet eens de grootste doorbraken van dat jaar. 

6. 1 April

1 april is al bijna twee weken geleden. Welke grappen hebben bibliothecarissen dit jaar weer eens uitgevroten?

Our annual roundup of April Fools' Day pranks in libraries around the US and around the world.

7. Burenruzie

Een burenruzie over een bibliotheek. Het kan!

8. Mantelzorg

We hebben speciale kasten voor volwassenen en kinderen die moeite hebben met lezen. Er zijn kasten voor mensen die dementeren, maar een kast voor mantelzorgers was er nog niet. Vanaf nu wel in Ridderkerk.

9. Bordjes

Bibliothecarissen die bepalen met bordjes wat je wel en wat je vooral niet mag doen. Altijd leuk om te gluren.

From warnings not to eat spaghetti or climb on sleeping students to pleas not to chew headphones, people have been sharing the funniest examples of library warning signs online.

10. Papier vs. digitaal

Is lezen van papier nu echt zo veel beter dan van een scherm lezen? Nieuw onderzoek wijst uit dat je literatuur het beste van papier kunt lezen.

New research suggests whether information is presented electronically or on paper affects the way we process it. Old-fashioned books — that is, bound volumes of printed pages — are making something…

11. Bibliotheekweek

In Nederland is er nog steeds geen Bibliotheekweek, maar deze week is er in Amerika wel The Library Week. De ALA geeft advies hoe je het beste dit kunt vieren. Het wordt toch wel eens tijd dat we in Nederland een Bibliotheekweek organiseren.

Celebrate National Library Week April 9-15, 2017 Follow along during National Library Week #NationalLibraryWeek #LibrariesTransformNational Library Week page

12. Blog Culturele Vacatures

Altijd leuk om te lezen wat een buitenstaander over bibliotheken blogt. Overigens vind je op deze website altijd interessante vacatures in de bibliotheekwereld.

Uren ronddwalen langs de torenhoge boekenkasten en met een verse stapel boeken onder je arm richting huis. Of een middag doorbrengen op zoek naar informatie voor je werkstuk of spreekbeurt.

13. Eerste bibliotheekcatalogus

Hoe kun je eigenlijk vinden wat je zoekt in een berg boeken, papyrus-rollen of andere geschriften? In de bibliotheek van Alexandria is de moeder van alle bibliotheekcatalogi ontstaan. Mooi verhaal!

This excerpt from 'The Card Catalog: Books, Cards, and Literary Treasures' explains the Great Library of Alexandria's innovative catalog.

14. De gemeenschap

Bibliotheken fungeren steeds meer als een web of een hub binnen de gemeenschap. 

Marcela Cabello and Stuart Butler examine the important role libraries play in communities.

15. Jonge Bibliothecarissen

Het netwerk van jonge bibliothecarissen breidt zich steeds meer uit. Tamar van Moolenbroek geeft een update met een visie naar de toekomst.

16. Vliegwiel

Het was afgelopen week ook de Week van het Vliegwiel. Allereerst de VOB en daarnaast de NBD in samenwerking met The Alignment House.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken stuurde op 5 april de brief 'Investeer in bibliotheken' aan informateur Edith Schippers om aandacht te vragen voor de openbare bibliotheek in de kabinetsformatie. 

NBD Biblion levert een compleet pakket producten en diensten die bijdragen aan het succes van uw bibliotheek of (school)mediatheek.

17. (Online)bibliotheek.nl

De KB trekt later dit jaar de website Bibliotheek.nl uit elkaar en lanceert een nieuwe website voor digitale diensten: Onlinebibliotheek.nl. Deze nieuwe website is nog niet online. 

Op Metdekb.nl staat meer informatie over de diensten die op Bibliotheek.nl blijven en welke diensten overgezet worden.

3 april 2017 - In juni 2017 wordt de online Bibliotheek gelanceerd: een nieuwe omgeving voor de digitale diensten van de Bibliotheek, zoals e-books, cursussen en de LuisterBieb.

18. Superbibliothecaris

Tijdens het afscheid van Marian (the Librarian) Koren is het profiel van de superbibliothecaris gepresenteerd. 

Toch best wel herkenbaar!

Tot volgende week!

Leuk dat je deze 13e editie gelezen hebt!

Tot volgende week!

Groet,Patrick