De Bieb Letter #141

Welkom!

Even wat rechtzetten van de vorige Bieb Letter... Het verhaal over Urk was fictie, hopelijk heeft niemand het als waar bestempeld.

Over tot de orde van deze week: Waar wordt er deze week op bibliotheken bezuinigd?

1. Voorlezen

Voorlezen is belangrijk en ook niet alleen in het Nederlands. In de Brusselse bibliotheken wordt dit in meerdere talen gedaan. Mooi initiatief!

Tijdens de Brusselse Voorleesweek 2019, Brussels Reads Aloud, in de derde week van november (16-24 november), organiseren de Brusselse Nederlandstalige bibliotheken in samenwerking met Foyer vzw naar goede gewoonte meertalige voorleesuurtjes.

Tussen 16 en 24 november houden de Brusselse Bibliotheken de jaarlijkse voorleesweek 'Brussels Reads Aloud'. De aftrap werd gegeven in de 'Voorleestram', waar verhalen in acht talen werden verteld.

2. Open

De nieuwe bibliotheek in Utrecht gaat bijna open. Nog een paar maanden wachten.

De openingsdatum voor de nieuwe centrale bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude is bekend. 13 maart 2020 opent het nieuwe boekenpaleis de deuren. In het gebouw komen ook verschillende horecazaken en winkels.

3. Berk

Als zelfs Marjan Berk zich inzet voor de openbare bibliotheken, dan weet je dat het goed mis is met de bezuinigingen...

In het gebouw van de bibliotheek komen mensen samen om er te werken, te leren, te lezen, om er te worden voorgelezen, een cursus te volgen, (taal, digitaal)om er een presentatie voor te bereiden, om in alle rust te studeren, hetgeen thuis niet altijd mogelijk is, om er bladen en kranten te lezen die te duur zijn om zelf aan te schaffen en….noemt u maar op...

4. Vereniging

De Vereniging gaat helemaal nieuw. En een nieuwe website en een nieuwe directeur.

De openbare bibliotheken maken onze samenleving rijker en onze Vereniging van Openbare Bibliotheken faciliteert onze leden hierbij. Dit doen we door belangenbehartiging, vormgeven van goed werkgeverschap, en het organiseren van dialoog en kennisuitwisseling.

Arthur Schellekens neemt per 31 december afscheid als directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Schellekens trad op 1 augustus 2016 aan als VOB-directeur. 

Overigens ben ik van mening dat de KB inmiddels heel veel lobbywerk doet voor de bibliotheken. Waarom kan de VOB niet ingeschoven worden binnen de KB. Dat scheelt zoveel werk, tijd en geld!

5. Terugblik

Je kunt nu terugblikken op de Landelijke Dag Basisvaardigheden. Alleen doen we nog steeds dingen voor onze doelgroep en niet door onze doelgroep?

Ik bedoel, we kunnen en moeten echt mensen aannemen die ervaring hebben met wat we eigenlijk doen. Dus maak je personeelsbestand inclusief. En dat mis ik in het hele verhaal over het aanbieden van diensten voor Basisvaardigheden.

De Bibliotheek versterkt haar rol als centrum voor non-formeel leren en ondersteuning op het gebied van basisvaardigheden. Samenwerken is hierin cruciaal: op landelijk en provinciaal niveau, en lokaal met de gemeente en andere partners. Maar hoe geef je succesvol vorm aan dat netwerk? Wie heeft welke rol? En aan welke randvoorwaarden moet het netwerk voldoen om succesvol te zijn? Hierover gingen we op 7 november met elkaar in gesprek, in een inspirerend en verrassend ochtendprogramma en met in de middag tal van - door vakcollega's aangeboden - workshops, talks en verdiepingssessies.

Trouwens online daten hoort ook bij basisvaardigheden.

Information professionals across the country are helping older adults parse the features and culture of online dating apps.

6. Spelen

Je kunt heel gemakkelijk een online spel maken om je doelgroep te helpen.

So far this academic year has been one of playful learning. Colleagues in the Library have already run Open Access escape rooms for #OAWeek, used Lego in teaching, and organised a brilliant Stranger Things inspired quest as part of #LibrariesWeek. This post, however, will focus on an online game created for Welcome Week to introduce new students to the Library; one where players had to choose their own adventure and successfully navigate our services to survive a zombie apocalypse. 

The game was made using Twine, an open source tool introduced to us by the Technology Enhanced Learning team. 

Toevallig had Ruud Brok al eens geschreven over Twine, het programma waarmee je het spel maakt.

Maar hoe cool zou het zijn als je zelf choose your own adventure-verhalen zou kunnen schrijven!? Het goede nieuws is dat er online verschillende gratis tools te vinden zijn waarmee dit mogelijk is. En dat brengt me eindelijk bij de titel van dit stuk: Programmeer je eigen avonturen in Twine.

7. Bestel

Tegenwoordig vraag je geen boeken meer aan, of reserveer je ze. Maar je bestelt ze. Net als Bol of Thuisbezorgd.

Wie bij het IWO werkt weet als geen ander dat je nooit iets moet laten liggen in een van de kasten. ‘Een bril, een papier, zelfs een telefoon: je vindt het niet meer terug’, vertelt Kashmindra lachend. ‘Er wordt hier zoveel gepakt en teruggelegd dat je heel bewust moet zijn van wat je waar neerlegt.’ 

8. Spreken

Je kunt op verschillende manieren leren spreken en als bibliothecaris moet je wel eens voor een groep staan. Wat zijn dan voor bibliothecarissen goede tips om voor een groep te spreken?

Speaking confidently and effectively in front of others requires certain strategies. We asked several librarians who regularly present in front of audiences to offer their best tips for the tongue-tied.

9. Staf

Als je mensen met een diverse achtergrond aanneemt, moet je deze mensen altijd beter ondersteunen. Maak geld, mensen, tijd, scholing vrij.

As most of the Library and Archives leadership is currently white, it is really important to engage BAME staff, compensate them, and champion them. Develop a combined approach to avoid the feelings of white saviourism in BAME staff. The BAME staff are highly talented, very engaged, and want to make a difference. Allow them to do so and give them the support and budgets to do so.

10. Boete

Het is nog steeds een taboe om boetevrij te gaan. Daarom nog een keer de redenen om geen boetes meer te innen.

Die 45 euro plus die 60 euro contributie, is nog steeds maar 105 euro, maar dat heeft geen effect. Die 60 euro is voor mensen het probleem niet, maar die 45 euro is het probleem wel. Die tik op de vingers wordt veel harder gevoeld dan het contributiebedrag.

11. Gemeenschap

Met de opleiding tot Community Librarian komen ook de vacatures voor Community Librarians. Het is een logisch gevolg.

De website Culturele Vacatures keek naar deze term en vergeleek het met de andere baan waar community in voor komt: de community manager.

Een interessante invalshoek met kanttekeningen.

Culturele vacatures bestaat inmiddels al meer dan tien jaar. Af en toe wordt er op onze vacaturesite geworven voor functies die in de beginjaren nog helemaal niet bestonden: zo zijn de Community Manager en de Community Librarian ‘newbees’ bij ons. Hoewel ze in naam op elkaar lijken, zijn het wezenlijk andere functies. 

Tot volgende week!

Dit was de Bieb Letter van deze week!

Bedankt voor het openen, lezen, scannen, etc.

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Wat is duurzamer? Een e-book of een papieren boek. Het antwoord is verrassend.