De Bieb Letter #143

Welkom!

Sinterklaas is in het land en Black Friday is geweest, dus een gratis Bieb Letter als dinsdagkrant.

Veel leesplezier en -vertier!

1. Verenigd

Een titel van een artikel zegt meestal niet alles. En het verhaal wat bij onderstaande titel is nogal uitgebreider dan dat er een nieuwe directeur is...

In Bieb Letter #141 had ik het erover om de VOB maar in te schuiven bij de KB om heel veel te besparen. Inmiddels is het duidelijk dat de VOB een schip zonder stuur is... Of is het een zinkend schip en haalt de VOB 2021 wel?

'Ja, er is nogal wat aan de hand bij de VOB. Je was niet bij de laatste ledenvergadering, daar liep de benoeming van nieuwe bestuursleden helemaal uit de hand. Met name door de opstelling van de nieuwe voorzitter. Daar is hij op aan gesproken door de rest van het bestuur (op aandringen van een heleboel leden) en toen heeft hij besloten om het bijltje er bij neer te gooien.'

2. Ook

Wellicht niet onbekend, ben ik een voorstander van meer diversiteit. In boeken, in auteurs, in bibliotheekpersoneel, in directies, etc.

Toevallig kwam ik deze stichting tegen, die laat zien hoe diversiteit in kinderboeken kan zijn. Wellicht is het interessant om vanuit bibliotheken hier een aandeel in te hebben.

Zo-ook streeft naar meer diversiteit in kinderboeken, door het uitgeven van publicaties en door het organiseren van workshops en evenementen.

Overigens is er heel weinig diversiteit in kinderboeken.

“In Nederland heeft 1 op de 6 kinderen een niet-westerse migratieachtergrond”

“In kinderboeken is dat 1 op de 14”

“Veel niet-witte hoofdpersonen zijn hoofdpersoon samen met hoofdpersonen die wel wit zijn”

3. Social

Bibliotheken zijn veel aanwezig op social media. Sommige bibliotheken hebben meerdere social mediamanagers in dienst en bij andere bibliotheken doet een bibliothecaris het naast zijn/haar werk.

Voor 2020 kun je nu al nadenken over wat je wilt doen met de social media. En de eerste les is: Maak je je niet te druk om de social media van je bibliotheek.

Most library marketers see the entire picture of social media and are intimated. There are so many platforms, so many possibilities, and so many obstacles. Social media, frankly, is mind-blowing. And when you feel overwhelmed or unprepared, your first instinct is to do nothing. Or to keep doing what you have been doing, because it feels safe.

4. Beter

Een beter internet, daar staat Mozilla voor. Dit uiten ze door middel van een Mozilla Festival. Een aantal bibliothecarissen waren daar aanwezig en vertelden wat er boeiend was voor bibliotheken.

The theme for this year’s Mozilla Festival was healthy AI. The sessions were organised in broad topics as in previous years – web literacy, openness, digital inclusion, decentralisation, privacy and security, youth zone, queering, neurodiversity, dialogues and debates. Libraries Connected gave bursaries to six library workers to attend the festival.

5. Verrijken

Dekolonisatie van collecties is eigenlijk meer een verrijking van de collecties. En minder een focus leggen op westerse perspectieven. In Londen is er een bibliotheek waar studenten en medewerkers de bibliotheekcollectie kunnen verrijken door juist de niet-westerse bronnen op te nemen.

Marilyn Clarke on the Liberate our Library campaign that's working to give a voice to marginalised and underrepresented students at Goldsmiths University of London.

How the Library is engaging with the Learning, Teaching, Assessment Strategy (LTAS) to support Goldsmiths 'Liberate our degrees'.

Je kunt ook eerst theorie toepassen op het dekoloniseren.

This article explores theoretical approaches that might inform the call to decolonise the library. It explores theories of coloniality and decoloniality and related concepts including ‘epistemic totality’, ‘Eurocentrism’ and ‘pluriversity’. It then discusses how these terms relate to knowledge production, and how they might inform decolonising practices in the academic library, with reference to the libraries of University of the Arts London.

Alle tweets rondom een congres over dekoloniseren van bibliotheekcollecties zijn verzameld.

The tweets from the hashtag #ILIGDecol2019 from the CILIP ILIG Decolonising library collections and practices conference, held at Cardiff Met on 25/11/19. https://www.cilip.org.uk/event/decolonisingcollections

6. Opleiding

Er komt weer een nieuwe module voor informatiedienstverlener.

Het keuzedeel gaat over het proactief signaleren van de informatiebehoefte van diverse doelgroepen en het ontwikkelen van activiteiten voor die doelgroepen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse media.

7. Black

Afgelopen vrijdag was het Black Friday en Nederlandse bibliotheken zoomden vooral in op korting op abonnementen. De NYPL pakte het anders aan.

All books are LITERALLY free at The New York Public Library, and there's something for everyone on your list.

8. Smaak

Smaak moet je ontwikkelen. Dit geldt voor eten en dit geldt voor het lezen van boeken. En je kunt dit heel mooi als boekenproeverij organiseren!

A book tasting is a totally doable room transformation your students will go CRAZY over! Here's all you need to know about hosting a primary book tasting.

9. Forum

Het heeft heel lang geduurd, maar eindelijk is het Forum Groningen open. Het gebouw is meer dan een bibliotheek. Mark Deckers ging langs en wil bijna verhuizen naar mijn stad...

Als ik één ding zie in het Forum van Groningen is wel de parallel met Dokk1 in Aarhus: beide gebouwen zijn ingericht om studenten maar ook hele gezinnen langdurig te kunnen laten verblijven. Het is letterlijk een warenhuis waar verschillende gezinsleden zowel samen als apart dingen kunnen doen.

En wat kun je meer doen dan boeken lezen?

De gemeente Groningen zet hoog in op het Groninger Forum dat vrijdag zijn deuren opent. Elk jaar moet het zo'n 1,3 miljoen bezoekers trekken. Maar wat kun je er eigenlijk doen?

Dus kom naar het noorden en laat je verwonderen!

10. School

Dat een bibliothecaris van belang is voor een schoolbibliotheek is wel bekend en wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen is nog beter.

The New York State Library released an informational brief that is a compilation of research, which shows the positive impact of school librarians.

11. Informatie

Wat doet een informatiespecialist nu eigenlijk in een bibliotheek?

In onze serie (on)bekende gezichten aan de HU: Leendert Jan Wieberdink (45), tien jaar werkzaam bij de HU, als informatiespecialist. Hij praat met Trajectum over literatuuronderzoek (nee, niet eng), verlegenheid en zijn grootste geluk.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, delen, nieuwe abonnees tippen en alles.

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Save the date voor #biebcongres2020