De Bieb Letter #148

Welkom!

De tweede Bieb Letter van dit decennium ligt in je mailbox en/of staat online!

Mocht je nog een donatie (als bijdrage voor de factuur van Revue of waardering voor de Bieb Letter) willen doen, dan kan dat nog steeds. Een vrije Tikkie kun je sturen, of een bedragje van € 0,99. PayPal is ook nog open en als beide niet lukt, wil ik best mijn IBAN doorgeven.

Deze editie bevat o.a. verhalen over Hema, platteland, Noname, hip hop en nog meer!

Snel lezen maar!

1. Leren

In Friesland doen ze alles anders, zeggen ze weleens. Qua verwerking van nieuwe boeken gebeurt dat zeker. Ten eerste worden boeken ingekocht bij Boekhandel Van der Velde en ten tweede lokaal verder verwerkt.

Leerlingen van regionaal opleidingscentrum Friese Poort doen aan praktisch leren in een loods in De Westereen.

2. Vrij

In de VS wordt de ene na de andere bibliotheek boetevrij. Er zijn allerlei redenen om boetevrij te gaan en een van de redenen is om boeken weer terug te krijgen.

Those arguing against ditching overdue fines for library books should listen up.

Library fines and fees disproportionately impact lower-income families and individuals, Molloy says. Being unable to pay the fines becomes a barrier to their use of a library. Since equity is a major issue for Chicago’s new Mayor Lori Lightfoot, she was quick to back the library’s fine-free proposal, he says.

3. Inclusief

Vorig jaar tijdens het Bibliotheekcongres was het thema Diversiteit. Inmiddels kun je beter spreken van Inclusiviteit, want een divers personeelsbestand hoeft nog niet inclusief te zijn.

De Boekmanstichting laat zien hoe een theater inclusief is en we kunnen hier als bibliotheken veel van leren.

Inclusiviteit is een stevig thema in het maatschappelijke debat over kunst. Het is niet alleen een onderwerp op de strategische agenda van culturele organisaties, maar er bestaat ook al een praktijk waarin dit begrip dagelijks wordt vormgegeven. Wat weten we van die praktijk? Johan Kolsteeg beschrijft in deze Boekman Extra hoe Grand Theatre Groningen vorm geeft aan een inclusieve praktijk, de problemen waar de organisatie tegen aan loopt en hoe beleid deze praktijk beter zou kunnen ondersteunen.

4. Kinderen

Wel of geen kinderen mee naar de academische bibliotheek? Afgelopen week ontspon er een discussie hierover.

College students often crave quiet space for completing their coursework. Many have complex lives with various professional, personal, and academic demands — long commutes, multiple jobs, roommates, children, etc. The campus library is a place — and sometimes the only place — they can go for quiet, distraction-free space. It can be their respite from an otherwise noisy set of activities.

5. Vertellen

Het is tegenwoordig heel hip om aan storytelling te doen. Ook als bibliotheekorganisatie is het belangrijk om altijd je verhaal te vertellen. Deze toolkit (PDF) kan je zeker helpen.

6. Ruig

Roeg is ruig in het Drents en het gaat er nu roeg aan toe in Drentse bibliotheken. Mooi initiatief!

In deze bibliotheek is een ROEG!-hoek ingericht rond het thema Vogels in de winter. Je kan hier tijdens openingstijden van de bibliotheek naartoe. Er zijn ook speciale activiteiten: elke dinsdag kan je naar een interessante, creatieve of inspirerende bijeenkomst.

Overigens kun je ook iets starten als StoryWalk. Nog zo'n mooi initiatief om de natuur te verkennen.

“We used ours to encourage children to traverse a fairly steep walk up and down a river gorge – to engage them and have them realize they had walked a ways before they even knew it because they were so into the story! So – a great way to help families on their first ‘family’ hike.”

7. Bieb

Het nieuwe BiebtoBieb is bijna al een jaar online. De KB wil graag weten wat je van de nieuwe opzet vindt en heeft een enquête online gezet. Kleine moeite, groot gebaar!

Afgelopen april werd het nieuwe Biebtobieb gelanceerd. Inmiddels zijn we een maand of negen verder en dus is het tijd de balans op te maken.

Voldoet het nieuwe platform aan de verwachtingen? Is het nieuwe Biebtobieb inderdaad gebruiksvriendelijker? En wat kan er beter?

Om de stemming te peilen, willen we jullie vragen deel te nemen aan ons gebruikersonderzoek.

8. Noname

Afgelopen zaterdag was het #FuckAmazonDay. Amazon krijgt steeds meer kritiek, over de werkomstandigheden van de orderpickers, maar ook over de big data die het bedrijf verzamelt, of de deurbel/-camera Ring.

Rapper Noname is een groot ambassadeur voor de bibliotheken en organiseert ook boekenclubs in Noord-Amerika. Aan de reacties te zien, waren de reacties erg positief en kregen bibliotheken er veel nieuwe leden bij en sloten mensen hun Amazon-account af.

The independent artist started a book club with the intention of promoting works by authors of color; now she's encouraging community engagement, too.

Vorig jaar besteedde het Instagram-account HipHop & Je Leest al eens aandacht aan Noname.

Noname is één van de interessantste rappers van de laatste jaren. Ze heeft een heerlijke stem en een geweldig oor voor warme, wavy beats, maar boven alles is haar pen vlijmscherp! Uit haar werk kun je dan meer dan genoeg leestips halen, en je kunt er vijf direct checken in deze nutshell.

Overigens hip hop in je bibliotheek is altijd een goed idee. En ik blijf het herhalen.

Librarians who add a little hip-hop, spoken word, and rap to their repertoire get students reading and writing.

These fiction, poetry, and nonfiction titles will engage casual readers and hip-hop aficionados alike.

9. Luid

Misschien heb je ooit wel eens de video van Adele gezien, die in een bibliotheek zingt. Nog ver voordat ze bekend werd. Ze trad op in het kader van Get It Loud in Libraries. De oprichter van deze organisatie is recent geïnterviewd en vertelt o.a. over Adele, maar ook over hoe GILIL zo populair is geworden.

"I believe both libraries and music have huge transformative powers on the human self and that’s why I think it works, although it is quite a simple idea."

10. Platteland

Je kunt moeilijk het Amerikaanse platteland vergelijken met de Nederlandse, maar toch is het interessant om te lezen waarom Amerikaanse plattelandsbibliotheken van waarde zijn voor hun gemeenschappen.

As public place-based institutions grow increasingly rare, rural libraries play a critical role.

En eigenlijk is dat dan ook weer een goede reden om dorpsbibliotheken op te zetten.

Onder de kop ‘Dorpsbiebs vernieuwen naar Leeuwarder voorbeeld’ bericht de LC van 28 december over plannen van de Stichting bibliotheken Midden-Fryslân. Jaren terug heb ik mij al verbaasd over de concentratie van de bibliotheekvoorzieningen in Leeuwarden. De bereikbaarheid vanuit de buitenwijken werd zodoende erg verslechterd.

11. Gemeenschap

De nieuwste leergang Community Librarian is deze week van start gegaan. Probiblio heeft een interessante website gemaakt over dit thema. Alleen mis ik een belangrijk punt in dit stuk: de collectie.

DE BIBLIOTHEEK VAN NU - In een veranderende maatschappij zoekt de bibliotheek naar een nieuwe rol. De community library geeft invulling aan deze nieuwe rol.

12. Laag

Bibliotheken krijgen het misschien toch wel moeilijk met het helpen van mensen met een taalachterstand. Nu blijkt dat de gelden niet geïndexeerd worden.

Gevolg is dat de lokale overheden met een financiële achterstand van 1,8 miljoen euro aan deze nieuwe aanpak beginnen. De nieuwe aanpak laaggeletterdheid is er juist op gericht om meer laaggeletterden te bereiken.

Een niet-geïndexeerde reguliere educatie-uitkering zorgt ervoor dat gemeenten minder activiteiten kunnen realiseren om laaggeletterdheid aan te pakken. Daarnaast is er geen index-garantie voor komende jaren.

Je kunt trouwens zelf ook nog iets doen. Je kunt namelijk boeken doneren met je Hema-punten met de keuze uit 50 of 100 punten. Mooi initiatief van Hema !

Met deze voucher schenkt HEMA Foundation het nijntje boek aan kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om met boeken op te groeien tegen inlevering van punten. Na activatie van de voucher telt HEMA alle gedoneerde punten op en levert nijntje boeken aan gezinnen met een taalachterstand. De boeken zullen worden geschonken via Vereniging Humanitas, Stichting Kinderpostzegels, De Voorleesexpress, Stichting Kansarme Kinderen en de Voedselbanken.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, scannen, de donaties en het delen van de Bieb Letter!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Save the date voor Biebcongres met als thema digitaal burgerschap.