De Bieb Letter #149

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, dus een nieuwe Bieb Letter in je mailbox.

Dit keer o.a. over nepnieuws, boekenclubs, voorop lopen, empathie en nog meer.

Trouwens, bedankt voor alle donaties en waarderingen! De rekening voor Revue heb ik ermee kunnen betalen. In de vorige Bieb Letter staan nog Tikkie-links, die nog een kleine week beschikbaar zijn.

Nu maar beginnen met deze Bieb Letter. Veel lees-, deel- en inspiratieplezier!

1. Nep

Er was een tijd dat nepnieuws veelvuldig in de Bieb Letter terecht kwam. En terecht. De afgelopen tijd werd er minder aandacht aan geschonken door bibliotheken en dan komt het ook niet meer zoveel in de Bieb Letter.

Mooi om te zien dat het nog steeds leeft! Zo heeft Bibliotheek Lek & IJssel heeft een mooie pagina gemaakt.

Op websites en sociale media staan soms berichten die niet kloppen. Of niet helemaal kloppen. Dat noemen we nepnieuws. Waarom maken mensen nepnieuws en waarom is het belangrijk dat jij het doorhebt?

De betreffende poster heb ik trouwens voor IFLA vertaald en is te vinden op hun website in diverse talen. Dus voor elke doelgroep in je bibliotheek is er wel een vertaling te vinden:

Discussions about fake news has led to a new focus on media literacy more broadly, and the role of libraries and other education institutions in providing this.

2. Muziek

Muziek is ook een vaak terugkerend thema in de Bieb Letter. Dit kan over luisteren naar muziek gaan, over lenen van cd's, over optredens, maar ook over bladmuziek. En juist de bladmuziek is steeds moeilijker te krijgen in bibliotheken. Zo ook in Groningen.

De bibliotheek in Groningen was min of meer mijn tweede thuis. Ik was er minstens een keer per week wel te vinden om boeken halen en vaak ook even een kopje thee te drinken met een van de kinderen in het cafeetje. Kostte bijna niks en gezellig was het ook nog.

Nog een stukje over het Forum:

En andersom: als ik een overwerkte vader was die met drie overactieve kinderen naar de bibliotheek wil, dan zou ik het prettig vinden als de boeken níet verdeeld waren over verschillende verdiepingen in een lawaaiig atrium, verbonden door ellenlange roltrappen, boven een duizelingwekkende vide, met alleen maar glazen balustrades tussen onszelf en de afgrond.

3. Name

Nog even twee stukken over de boekenclub van Noname. Omdat het gewoon zo goed is wat ze doet.

Noname wants to encourage people to visit their local libraries.

Vooral Teen Vogue beschrijft weer eens goed hoe het precies zit.

The rapper started a hashtag to encourage people to divest from corporations.

4. Commissie

Een commissie van ouders, die bepaalt wat in je bibliotheek mag gebeuren en wat er in de collectie mag. En als je je daar niet aan houdt, dan ga je de gevangenis in.

Het lijkt een communistische bibliotheek, maar dit gebeurt in Missouri. Mocht het wetsvoorstel doorgevoerd worden... Overigens is Missouri een Amerikaanse staat wat erg conservatief is. Dit geldt niet voor heel Amerika.

Bill would allow parents to decide whether children should have access to controversial books, with heavy penalties if libraries disobey

A Republican Missouri lawmaker has proposed a bill targeting Drag Queen Story Hour events held at public libraries. It would give parental review boards veto power.

Er is al een petitie gestart om dit tegen te houden.

This bill would send librarians to jail for checking out books!

5. Gluren

Even bij nieuwe bibliotheken gluren...

These paradigm-shifting public libraries are designed around their communities’ changing needs.

6. Verhalen

Afgelopen week werd er weer van alles geschreven over bibliotheken.

Dit is het jaar van de afrekening. Dit is een rijk land dat uit armoede z’n bibliotheken sluit, z’n gymzalen, muziekscholen en jeugdhonken - en teg...

Het aantal bibliotheken blijft maar afnemen. Maar voor optimisten zijn er ook gunstige tendensen te ontdekken.

Maar de verhalen gaan meestal om de gebouwen en de plekken van gebouwen. En het gaat niet over het gekwalificeerd personeel, wat steeds minder wordt en vervangen wordt door vrijwilligers.

Uiteindelijk is het ook goed om te lezen wat de onderzoekers van de KB schreven over de bezuinigingen.

Openbare bibliotheken hebben de afgelopen jaren flink wat bezuinigingsslagen moeten maken. In dit artikel geven we een historisch overzicht van bezuinigingen uit het verleden en bieden we inzicht in de meest recente bezuinigingen die de bibliotheeksector heeft gekend, plus de gevolgen.

7. Empathie

Virtual Reality kun je op heel veel manieren inzetten. Deze bibliotheek zet het in om empathie te creëren bij bezoekers.

All Temple University students are now able to access empathy training virtual reality simulations in the Loretta C. Duckworth Scholar’s Studio, located in Charles Library. The simulations depict a first-person view of experiencing homelessness and caregiving simulations both as a nurse and patient.

En als je denkt dat dit ver weg is... In Groningen zetten ze VR in om laaggeletterdheid te herkennen. En hiermee krijg je ook empathie en begrip.

Dankzij virtual reality écht ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn? Het kan nu! dankzij BLIC. Dit virtual reality project laat hulpverleners beter begrijpen wat de impact van laaggeletterdheid op iemands leven.

8. Aandacht

In bibliotheken staan genoeg boeken die nooit aandacht krijgen. En wat doe je dan met deze boeken? Juist, aandacht geven!

En vanaf nu is elke 15e januari "Borrow a Lonely Library Book Day"

9. Voorop

Sommige bibliotheken lopen voorop op andere bibliotheken. In Toronto loopt de bibliotheek best veel voorop op andere bibliotheken.

We hebben het vaak over digitale geletterdheid, maar in deze tekst komt algoritmische geletterdheid (algorithmic literacy) voor. En samenwerken met de lokale universiteit. Lees het artikel en bedenk wat je zelf kunt doen.

Around algorithmic literacy, we actually worked with the Brookfield Institute here at Ryerson University to put on an AI stakeholders forum. So we pulled together a half day session to bring everyone together to say, what are you working on? And let’s not reinvent the wheel. Just to start creating those connections between folks who are trying to create either curriculum or public education campaigns.

10. Nieuw

De nieuwe online bibliotheek wordt gebouwd door het Spaanse ODILO. En straks worden de luisterboeken en de e-books in één platform gezet. Zoals ook in andere landen allang gebeurt.

Press Release: ODILO partners with the national library of the Netherlands to boost their digital library. ODILO has been awarded the international tender to become a provider of e-lending services to the national library of the Netherlands, which can be accessed by over 17 million Dutch people. ODILO will provide the new ODILO 3.0 service to the national library of the Netherlands; the technology recently launched by the Spanish company uses Artificial Intelligence to provide optimized access to digital library resources.

11. Cape

Je kunt van alles organiseren in bibliotheken, maar dit vind ik wel dé activiteit voor 2020!

Kids are invited to learn how to make and personalize their own superhero or supervillain cape (logo and all) during a sewing machine lab.

12. Collectie

Het Gezamenlijk Collectieplan voor de komende jaren is in concept gepubliceerd. Er staan echt interessante getallen in over de collecties, de stijgingen en dalingen.

Het Gezamenlijk Collectieplan biedt een kader voor het beheren en samenstellen van collecties door openbare bibliotheekvoorzieningen in Nederland. Geen enkele bibliotheek heeft alle titels in huis en dat hoeft ook niet: wie in Nederland lid is van de openbare bibliotheek heeft toegang tot de collecties van alle openbare bibliotheken in ons land, zowel fysiek als digitaal.

In de tekst staat een heel belangrijke passage over gekwalificeerd personeel:

Bibliotheken hebben deze collectie voor een groot deel zelf in huis maar bibliotheekmedewerkers zijn ook experts in het vinden, bij elkaar brengen en inspireren met elders aanwezige relevante en betrouwbare informatie. Bibliotheken kunnen hun klanten hiernaar verwijzen en/of de informatie ontsluiten via online platforms. Deze verwijsfunctie wordt steeds belangrijker naarmate de hoeveelheid online beschikbare informatie toeneemt.

13. Kunst

Het is nogal een kunst om een niet inclusief te zijn voor een inclusieve bibliotheek...

Niet alleen de architectuur maakt het gebouw de moeite waard. Met de opening van de Bibliotheek Neude zal Utrecht ook een plek om bijzondere hedendaagse kunst te bezichtigen rijker zijn, door middel van tijdelijke tentoonstellingen en permanente kunstopdrachten.

De kritiek dat er met de vijf witte mannen die geselecteerd zijn, niet voldaan wordt aan het streven naar ‘diversiteit en pluriformiteit van cultuuruitingen’ kan de bibliotheek zich voorstellen. Daarom geven we graag inzage in het proces van selectie, waarbij die diversiteit en pluriformiteit wel degelijk een belangrijk uitgangspunt vormden.

14. Ierland

Op een of andere manier komt er in Nederland nooit een nationale campagne met zelfs een commercial dat je naar de bibliotheek moet gaan. Vaak gaat het om bepaalde thema's waarin wordt gezegd: Voor meer informatie ga naar de bibliotheek.

In Ierland pakken ze het wel goed op met de campagne Take A Closer Look.

Tot volgende week!

Dit was hem alweer. Bedankt voor alles deze week!

Groet,

Patrick

P.S. De website van Radiohead is omgetoverd tot de Radiohead Public Library!