De Bieb Letter #154

Welkom!

Deze dinsdag heeft een mini- en een mono-item, veel gezondheidsaspecten en een open karakter.

Snel lezen maar!

1. Open

Welke andere bibliotheek bestaat er 405 jaar... De Groningse UB viert dit met verschillende activiteiten, zoals met een muziekfestival UBstairs en met een open dag op 6 maart.

Een half jaar na de stichting van de Groningse academie in 1614 werd besloten ook een bibliotheek op te richten. Vandaar dat eind februari ook de UB Groningen 405 jaar bestaat.

2. Pod

Wist je dat Bibliotheek Langedijk een eigen podcast heeft om boeken te bespreken? Nee? Nu dan wel. Te beluisteren via Spotify!

Boekbesprekingen en activiteiten van de bibliotheek Langedijk by mensenboek

Wil je nog tips hoe je een bibliotheekpodcast opricht, dan vind je die hier:

So why start a podcast at your library? As we move further into the 21st century, libraries are increasingly looking for ways to serve the public beyond our physical walls. Podcasts allow just that.

In addition, they provide a platform to discuss important (and fun!) topics and promote library services. It’s also a great way to utilize staff talent, offering a unique, creative outlet that is both fun and stimulating.

3. Huis

De OBA is op zoek naar Afrikaanse literatuur. Dus heb je boeken die geschikt zijn, je kunt ze doneren!

Stichting Aimiro Mediahuis en de openbare bibliotheek Amsterdam zijn in het kader van een nieuw initiatief op zoek naar Afrikaanse boeken. Met de Afro-Bieb, een initiatief van Aimiro Media, ontwikkelen wij een collectie die een nieuwe canon van boeken uit het Afrikaanse continent vormen. Donaties van Amsterdammers kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Dus ken jij of ben jij iemand die een boek heeft dat in deze collectie niet mag ontbreken en ben je bereid deze te doneren voor de collectie? Dan zoeken we jou!

4. Niets

Gemeente Pekela wil geen geld meer steken in de bibliotheek op school. Echter nog wel in het Taalhuis, maar dat komt blijkbaar uit een ander potje geld. Maar als je geen geld steekt in de bibliotheek op school, dan behoud je voor altijd het Taalhuis. Een vreemde situatie. Biblionet Groningen heeft gezegd dat het alles of niets is.

Pekela is niet van plan om ‘de bibliotheek op school’ in het schooljaar 2020-2021 te subsidiëren. In de gemeenteraad ligt een voorstel om het lopende schooljaar nog 16.789 euro neer te leggen, daarna moet de kas op slot gaan.

De organisatie Bibliotheek op School komt trouwens met rapporten wapperen. Heel goed!

Overigens, werkt de aanpak tegen laaggeletterdheid wel? In Assen is men er niet zo zeker van...

In Assen werden de afgelopen vier jaar tonnen besteed om de laaggeletterdheid terug te dringen. Wat dit heeft opgeleverd is onduidelijk. Recente cijfers zijn er niet.

5. Privacy

Bibliotheek Eemland heeft op basis van een activiteit een webpagina opgezet over privacy. Heel goed!

Hoe bescherm je je data, je computer en je identiteit op internet? In het kader van de Tegenlicht Meetup033 op 19 februari 2020 over ‘de grote dataroof’ vindt u hieronder tips en alternatieven om de veiligheid en privacy op internet te vergroten.

6. Mono

Je moet als bibliotheek veel nuanceren, maar deze bibliotheek houdt het bij zwart-wit. In Keulen staat een bibliotheek, met een inrichting in zwart en wit.

The new space caters for around 2500 students and has been designed by andreas schuring architekten around the theme of 'freedom and order'.

7. Mini

Minibiebs blijken succesvoller te zijn dan gedacht. Maar zo succesvol als echte bibliotheken worden ze nooit.

‘Minibiebs? Die gebruikt toch niemand?,’ riep een collega vooraf, als reactie op dit artikel. En inderdaad, de kastjes in voortuinen met weggeefboeken erin lijken er soms wat eenzaam bij te staan, verloren in het niemandsland tussen goede bedoelingen en nutteloosheid. Maar dat beeld blijkt niet correct.

8. Mentaal

Afgelopen week was het LIS Mental Health Week. Tijdens deze week wordt er in de Engelstalige bibliotheeksector stil gestaan bij de mentale gezondheid van bibliothecarissen.

Meredith Farkas schreef een openhartige blogpost over haar geschiedenis met mentale problemen veroorzaakt door bibliotheekwerk. Ze geeft tenslotte ook nog tips hoe om te gaan met de mentale problemen.

Even though writing this is bringing up a lot of trauma, I want to share this experience because I’m sure there are people experiencing similar things in libraries right now who might be blaming themselves for systemic issues that would be toxic and problematic whether they were there or not. I want you to know that it’s not your fault. And that there is hope, even when it doesn’t feel that way.

De kern is dat je altijd wat moet doen als het mentaal niet goed gaat door je bibliotheekwerk.

Ik ga er vanuit dat door de mentale druk tegenwoordig veel jonge bibliothecarissen uit de sector stappen en andere dingen gaan doen.

En als bibliothecarissen zijn we er vaak voor andere mensen, die het nodig hebben. Maar wie is er voor ons als wij het nodig hebben?

Tips for self-care can be useful but are not always practical. So proactive administrations and public library management are taking steps to support their stressed-out staff.

9. Modern

Een dwarsdoorsnede van wat een bibliotheek inhoudt. Je leest het niet vaak, maar onderstaand artikel raakt alle vlakken.

They are "the original sharing economy," "early warning systems for broad cultural phenomena," offering tai chi lessons, advice, social services, and, yes, books, a whole lot of books.

10. Taal

Als bibliotheek is het heel belangrijk om een divers personeelsbestand te hebben. Niet alleen op het gebied van afkomst (en dus de gewoonten en regels), maar ook op het gebied van taal.

En daar komt ook de collectie tevoorschijn. Deze moet ook divers zijn. In Los Angeles zijn ze daar heel gedreven in.

Libraries across Southern California are aiming to serve the immigrant readers of rapidly changing cities by purchasing books in a variety of languages.

11. Gezond

Je kunt bibliotheekbudgetten uit allerlei potjes halen. In Bradford komt er geld vrij om de gemeenschap gezonder te maken. Goed initiatief!

“We are remodelling how libraries work to meet the needs of the health agenda. Libraries are symbols of community and we have to be passionate about libraries and how they serve these communities.”

Tot volgende week!

Tegenwoordig houd ik de Bieb Letter een stuk korter, dus het was weer een kwestie van 'kill your darlings'!

Tot volgende week en bedankt voor het lezen!

Groet,

Patrick

P.S. Dit is wel erg mooie bedrijfskleding: