De Bieb Letter #156

Welkom!

Welkom nieuwe abonnees en lezers!

Het is weer een nieuwe dinsdag en dat betekent een nieuwe Bieb Letter.

Dit keer o.a. over de mentale belasting voor bibliothecarissen, plastic in de bibliotheek en bibliotheekcongressen!

Oh, en niet te vergeten: handen wassen!

Snel lezen maar!

1. Naam

Als je hieronder de genomineerden leest, valt mij een ding op. Geen enkele organisatie heeft het volledige woord bibliotheek in haar naam...

Moeten we dan toch maar de verkiezing hernoemen?

De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 is bekend. Uit de 22 binnengekomen nominaties koos de vakjury van Bibliotheekblad deze finalisten: de bblthk Wageningen, Forum Groningen, Forum Zoetermeer, het Huis van Eemnes en LocHal Tilburg.

Het is trouwens daarom interessant om te lezen hoe het nu is met Forum Groningen.

Een miljoen bezoekers, verraste gezichten, enthousiaste reacties en ronkende recensies. Het Forum Groningen kan z’n geluk niet op sinds de opening op 29 november. Wat valt er allemaal op in de huiskamer van de stad die eerste honderd dagen?

2. Congres

Het ene congres (je kunt je aanmelden en stemmen!) is nog niet eens bezig of het volgende congres wordt al aangekondigd. Op 1 oktober kun je weer naar De Doelen voor de OCLC Contactdag.

Op donderdag 1 oktober vindt de OCLC Contactdag weer plaats in De Doelen in Rotterdam. Tijdens dit evenement staan het delen van kennis en ervaringen tussen bibliotheken centraal. U bent dan ook van harte uitgenodigd uw ideeën met collega’s uit het werkveld te delen.

3. Plastic

Het meest duurzame kun je als bibliotheek zijn als je alleen e-books uitleent (zegt men). Maar dan heb je ook nog de papieren boeken die je uitleent. De vraag die steeds meer gaat leven: Plak je nog plastic om de boeken? De Vlaamse bibliotheken denken hier ook over na.

Meer en meer bibliotheken zetten duurzaamheid in de kijker via hun thematafels, om zo hun gebruikers te betrekken in het duurzaamheidsverhaal. En ook hier hebben de eerste bibliotheken ervoor gekozen om een deel van hun collectie niet meer te laten plastificeren.

Je kunt trouwens wel een plastic bibliotheekpas printen.

Want ja, in hoeverre zijn 3D-printers goed voor het milieu?

4. Cast

Podcasts en bibliotheken gaan goed samen. De Leidse UB heeft sindskort een podcast speciaal over Onderdrukking en Vrijheid.

In 2020 staat het themaprogramma Onderdrukking en Vrijheid centraal bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. In een nieuwe podcastserie belichten we de komende tijd interessante stukken uit de bijzondere collecties. In de eerste aflevering: nieuwsprenten over een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.

5. Werk

Het wordt al langer gezegd dat er nieuwe medewerkers moeten komen, maar die blijven niet lang. Inmiddels is nu eindelijk duidelijk dat de komende jaren een grote golf van gepensioneerden eraan zit te komen. Tijd voor actie!

Het lijkt allemaal heel mooi zo'n rapport (PDF) met aanbevelingen, maar de praktijk is dat je als bibliotheek banen moet aanbieden, waarmee mensen hun levensonderhoud kunnen betalen.

Teveel banen zijn toegespitst op mensen die al een partner met een (goed) inkomen hebben. Met contractjes van 12-16 uur per week kun je niet leven, helemaal niet als je alleenstaand bent.

In het rapport wordt gerept over stageplekken voor jonge medewerkers, maar die ben je na de stageperiode direct weer kwijt. Ook bibliotheekcertificaten en -competenties staan altijd goed op cv's van jong personeel.

En zoek niet naar mensen, die al op je lijken. Neem mensen aan die een andere achtergrond hebben dan jezelf en je HR-personeel.

Binnen 10 tot 12 jaar zal 43% van het bibliotheekpersoneel de branche verlaten omdat ze de AOW-leeftijd bereiken, ruim de helft daarvan met meer dan 20 jaar werkervaring in de bibliotheeksector. Dit terwijl de werkgelegenheid zich na een fors aantal jaren van krimp de afgelopen vijf jaar heeft gestabiliseerd en het aantal FTE in de periode van 2014 – 2016 zelfs licht steeg. Het is dus van groot belang dat de bibliotheeksector beleid ontwikkelt voor het vervangen van deze grote groep zeer ervaren bibliotheekmedewerkers. Tegelijkertijd is er echter sprake van een krappe arbeidsmarkt en ontbreekt het de bibliotheeksector aan een positief imago als aantrekkelijke werkgever.

En dit stuk sluit heel mooi aan bij de situatie voor vele bibliothecarissen.

Vocational awe. Burnout. Low morale. Precarity. Undercompensation. Together, the themes I see cropping up in LIS research, conference presentations, and Twitter point to a chronic problem.

6. Mentaal

Overigens gaan jonge medewerkers ook vaak ten onder aan de mentale belasting binnen bibliotheekorganisaties. In Nederland wordt dat nog lang niet onderkend en dat is zonde! Maar er is van alles te doen tegen de mentale belasting.

There’s an emotional labor that comes with being a librarian, and that labor can take a toll, says Abigail Phillips, assistant professor in the School of Information Studies.

7. Bezorgen

Dit had ik best wel willen doen als tiener. Mensen blij maken met nieuwe boeken. In het mooie Friesland missen ze nogal wat jongeren die dit willen doen.

Een tekort aan jongeren die boeken bij ouderen willen bezorgen; dat is het probleem waar Bibliotheken Noord-Fryslân al enige tijd mee kampt.

8. Bedrijf

Ondernemers kunnen heel goed gebruik maken van de bibliotheek. En ja, we kunnen dat wel zeggen, maar ze kunnen het beter zelf vertellen.

If you're trying to be the next Bill Gates or Steve Jobs, there's one place where you can get the business information you need for free: the library.

9. Telefoon

Waarschijnlijk is het wel herkenbaar. De kinderen zitten aandachtig te luisteren en de ouders zitten op hun telefoon (figuurlijk). Je kunt de ouders actief mee laten doen.

En ja, soms is het echt nodig dat een ouder de aandacht op de telefoon heeft.

Addressing technology’s negative impact on parent/child engagement and group participation.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen en delen!

Groet,

Patrick

P.S. Je ziet soms merkwaardige minibiebs...