- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #158
De Bieb Letter #158
Welkom!
Een nieuwe week en een nieuwe Bieb Letter. En heel veel nieuwe abonnees zijn erbij gekomen! Welkom!
Deze week is er weinig ander nieuws dan over corona, dus ik deel vooral de mooie dingen die ik tegengekomen ben. Maar ook mijn verbazing en bezorgdheid deel ik.
Overigens bedankt voor de donaties van afgelopen week! De Tikkie-link werkt nog t/m 5 april.
1. Bezorgd
Inmiddels gaan er steeds meer bibliotheken over op het bezorgen of afhalen van boeken. Dat maakt mij bezorgd. Het is gebleken dat een coronavirus tot 72 uur op plastic kan blijven 'leven'. En wat doen bibliotheken? Juist, de boeken in plastic tasjes klaar zetten of bezorgen.
Dan gebeurt het 'contactloos' (klinkt heel hip), maar dat wil niet zeggen dat het virus op de tassen blijft. Immers, als je als bibliothecaris aan het werk bent met de boeken, terwijl je het onder de leden hebt, komen de verschijnselen pas na 5 dagen tevoorschijn. De boeken zijn waarschijnlijk al 4 dagen bij de lezer. Je weet niet wat er met de tassen gebeurt bij de lezers.
Dan nog mis ik een landelijke richtlijn voor bibliotheken. Er wordt wel gezegd dat de bibliotheken de richtlijnen van het RIVM volgen, maar dan is er verschil in de werkwijzen...
Hier is wel een interessant artikel over het desinfecteren van je collectie. Met allerlei links over het virus. Doe je voordeel ermee!
How to Sanitize Collections in a Pandemic | American Libraries Magazine — americanlibrariesmagazine.org
Keeping libraries safe is important for both workers and guests. But during the current COVID-19 pandemic, questions about how to do that—particularly when it comes to materials and surfaces—have complicated answers.
Verder snap ik het geheel van boeken ophalen niet. De overheid vertelt dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Maar ondertussen zijn er allerlei bibliotheken 'trots' dat mensen boeken kunnen ophalen... Maar dat gaat tegen de richtlijnen in om thuis te blijven.
Er zijn nu ook bibliotheken die stoppen met het terugbrengen van materialen. Een heel goede beslissing!
Onderstaand artikel geeft heel goed aan waarom het een slecht idee is om een afhaalbieb te organiseren.
Here is what happens when you offer curbside pick up or any other physical service right now that requires staff to come into the building.
Nog een laatste ding: De vorige keer had ik het over een bibliotheek, die minibiebs promoot. Dezelfde bibliotheek promoot nu het zelf bouwen van een minibieb... Oftewel het promoten van verspreiding van het virus.
2. Telefoon
Een mooi voorbeeld van Bibliotheek Kennemerwaard is dat ze de Poëzielijn hebben geopend.
Nieuw de Poezie lijn: soms is het fijn om de gedachten op iets anders te richten. En om een gesprek te hebben dat eens niet over het Corona virus gaat.
In Arnhem is de Rozet begonnen met de Kunsttelefoon.
Een aantal vrijwilligers van Kunst 55+ gaan bellen met ouderen die het fijn vinden om over kunst te praten, elkaar te vertellen over wat zij mooi en interessant vinden. Over het mooiste boek dat u gelezen heeft, het schilderij dat bij u boven de bank hangt noem maar op.
3. Televisie
Diverse bibliotheken plaatsen nu op Youtube video's met leuk en vooral leerzaam materiaal. In Stadskanaal, Veendam en Nijmegen komen deze video's nu ook op de ouderwetse televisie!
STADSKANAAL – Vanaf aanstaande maandag start op RTV1 een dagelijks kinderprogramma ‘de voorleesjuf zit vast in de Bieb’. Een ontspannen kwartiertje voor de jongsten tot 8 jaar. Iedereen moet binnen blijven, ook de voorleesjuf.
Op de kabelkrant (SKV tv-kanaal 996) van Parkstadveendam is iedere dag om 14.00 uur het filmpje van de dag ervoor te zien.
NIJMEGEN – Nu de scholen tijdelijk gesloten zijn en ook de bibliotheek dicht is, zendt RN7 in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland-Zuid het tv-programma De Biebboys uit. Iedere schooldag is er een nieuwe uitzending.
4. Zorg
Ik kan geen interne communicatie van bibliotheken inzien, maar hier komt wel een mooi inkijkje wat de KB voor haar medewerkers (en gezinsleden) doet!
Ben echt onder de indruk hoe iedereen @KB_Nederland omgaat met de Coronacrisis, zowel qua dienstverlening maar zeker ook als goed werkgever. Een geweldig voorbeeld is het aanbieden van professionele psychische ondersteuning voor medewerkers én gezinsleden. ❤️ @KB_Nederland
— Martijn Kleppe (@MartijnKleppe)
6:15 PM • Mar 31, 2020
Het is zeker belangrijk dat bibliotheekorganisaties (management, HR, leidinggevenden) inzien dat er zorgen leven onder medewerkers en deze erkennen en de medewerkers hierbij helpen.
5. Stop
De NBD is inmiddels ook gestopt met het leveren van nieuwe boeken. Op zich logisch wanneer bibliotheken dicht zijn en niets kunnen accepteren.
We hebben sinds de afgelopen week met aangescherpte overheidsmaatregelen te maken en zullen ook binnen NBD Biblion aanvullende maatregelen moeten nemen. Hierbij stellen we de gezondheid van onze medewerkers zoveel mogelijk voorop.
Wij zullen daarom vanaf aanstaande woensdag 25 maart tijdelijk stoppen met de productie en het uitleveren van boeken en andere materialen.
6. Belangrijk
Het lijkt erop alsof bibliotheken zichzelf belangrijker vinden, dan ze eigenlijk zijn. Maar soms komt er dan echt een vreemd artikel langs, waarvan je direct kunt zien dat de auteur al heel lang niet in een bibliotheek is geweest...
Bibliothecarissen behoren niet tot de vitale beroepsgroepen!
In bijzondere tijden, zoals deze, kunnen bibliotheken bijdragen aan zowel social distancing als aan ons geestelijk welzijn.
7. Congres
De Amerikaanse bibliotheekvereniging ALA heeft hun jaarlijkse congres nu al geannuleerd. Ben benieuwd of het Nationale Bibliotheekcongres nog wel georganiseerd wordt.
ALA’s Executive Board announced March 24 that the 2020 ALA Annual Conference and Exhibition scheduled for June 25–30 in Chicago has been canceled. “ALA’s priority is the health and safety of the library community, including our members, staff, supporters, vendors, and volunteers,” said ALA President Wanda Kay Brown.
8. Beer
Overal in Nederland zijn nu beren te vinden, zodat kinderen die kunnen vinden op hun berenjacht.
In deze bibliotheek heeft een beer de tijd van zijn leven!
It was hard work getting Library Teddy to bed tonight , look how many books we had to read before he began to feel sleepy
To all the children out there we know it is hard to be at home all day, we thought you might like to see how our library Teddy is keeping busy.
For his bedtime story tonight Library Teddy decided to listen to an audiobook.
9. Hip
Hip hop in je bieb gaat ook gewoon door. De bibliotheek in Queens verzorgde een DJ-set op Instagram.
🎶🎧 Join #QPLHipHop Coordinator #RalphMcDaniels for an #InstagramLive all #vinyl Quarantine #DJset of #hiphop, #dance, and #oldschool favorites! Tune in live on our Instagram page on Tuesday, March 31 from 3PM to 4PM! 🎧🎶
10. Video
Wat doe je als je moet gaan videobellen voor een vergadering? Je gaat eerst even testen of het werkt. Deze bibliotheek testte het met poppen. Test geslaagd!
Ann Arbor library livestreams wacky puppet meeting as test run for virtual board meetings - mlive.com — www.mlive.com
The leaders of Treton, a fake Michigan city, include an owl, snail, walrus, crow, sheep, bullfrog and firefly.
They discussed everything from a city initiative to measure all curbs in Treton to determine optimal curb height to concerns about a rogue band of Sasquatches, as well as a ribbon cutting planned for the annual “flying of the crows.”
11. Thuis
Er is nu ook de actie #ikleesthuis, waar twitteraars delen wat ze lezen tijdens deze crisis. Manon Sikkel stond aan de wieg van deze actie en ze vertelt ook nog eens over inclusie en diversiteit! Win-win!
Tot slot doet de Kinderboekenambassadeur graag een appél op schrijvers van coming of age-boeken. 'Naar mijn weten is er geen boek over de verliefdheid van een meisje op een ander meisje zónder dat het problematisch is. Daar ligt een markt open! Voor millennials is seksualiteit een heel breed spectrum.
12. Radicaal
In de vorige Bieb Letter had ik het over een bibliobus, die langs vluchtelingenkampen reist. Dit kan een radicale bibliotheek genoemd worden. En zo zijn er nog meer radicale bibliotheken te vinden.
ECHO has much in common with this rich (and far from complete) lineage of guerrilla libraries. Like the Chartist Reading Rooms, or the People’s Library, ECHO provides a service to people regardless of residential or citizenship status (we require only a name and simple accommodation details to loan a book).
Tot volgende w... keer!
Bedankt voor het lezen, scannen, doorsturen etc!
Ik weet nog niet of er volgende week weer een Bieb Letter is, het hangt af van het nieuws. Dus sowieso tot de volgende keer!
Groet,
Patrick
P.S. Als bibliothecarissen alleen in bibliotheken zijn, kunnen ze helemaal los gaan, zoals in de UB van Utrecht.
Sometimes even librarians let loose! 😁
Did you know there is a small crew at work at the library to ensure access to our physical collections for UU students or researchers in need? uu.nl/en/news/corona…
— University Library (@UniUtrechtLib)
5:32 PM • Mar 26, 2020