De Bieb Letter #159

Welkom!

Een nieuwe week en een nieuwe Bieb Letter!

De afgelopen tijd zijn er veel nieuwe abonnees bij gekomen, maar ik zie ook dat veel bestaande abonnees nu eindelijk de tijd hebben om de Bieb Letter daadwerkelijk te lezen.

Er is weer genoeg bij elkaar verzameld en het is daarom ook tijd om snel te beginnen.

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Veilig

De afgelopen week bleek dat er meer bibliotheken bijkomen die een afhaalbieb beginnen. Zo her en der kwam ik ook mensen (directeuren) tegen, die juist voor de veiligheid kiezen en daarom juist geen afhaalbieb beginnen.

Overigens maakte ik ergens de opmerking dat het virus tot wel 72 uur op plastic kan blijven 'leven'. Als antwoord kreeg ik de vraag of dat bewezen was. Uiteraard is dat bewezen. In twee wetenschappelijke artikelen:

Als bibliotheken dan plastic (!) tasjes gaan neerleggen, waar diverse mensen langs komen en eventueel hoesten, niezen, etc en dat dus blijkt dat het virus 5 dagen na besmetting zich uit, dat je dus nooit 100% veilig bent als je een tas ophaalt. En dat je als medewerker niet veilig bent, wanneer je een niet-opgehaalde tas opruimt.

Daarnaast zijn er bibliotheken die ermee gestopt zijn, of gestopt en weer zijn begonnen.

Kortom, het wordt niet veiliger door de bibliotheken, die steeds meer open gaan. Mark Deckers heeft overigens de voors en tegens van de afhaalbieb naast elkaar gelegd en komt tot de volgende conclusie:

Laten de bibliotheken die wel wat doen, beseffen dat wat zij doen alleen kan omdat niet iedereen dit doet. Wees dus terughoudend met trotse berichten over rondgebrachte boeken. Met deze berichten dwingt u uw collega's die dit niet doen tot een morele verdediging.

Laten we als bibliothecarissen het goede voorbeeld geven en thuis blijven. De pro-afhaalbiebers kan ik helaas niet overhalen om ermee te stoppen of om er niet mee te beginnen. En hen overtuigen dat ze hun eigen medewerkers en gemeenschap aan het virus kunnen bloot stellen, lukt dus ook niet eens.

Deze bibliotheek geeft trouwens wel duidelijk aan waarom ze geen afhaalbieb doen.

Ik schrok trouwens van een disclaimer door een andere bibliotheek:

[...] kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verspreiden van het coronavirus.

Het enige wat ik nog kan doen is verwijzen naar de Bieb Letters #157 en #158 met mijn argumenten.

Ik ben daarom nu ook wel klaar met deze discussie.

Ik kan me alleen nog maar verbazen over de initiatieven.

2. Open

Een ander punt is natuurlijk of bibliotheken niet helemaal open moeten zijn. Sommige mensen denken dat de bibliotheken wel gewoon open kunnen zijn en dat het publiek zich wel houdt aan de regels. Vorige week deelde ik een onzinverhaal, dat ook op Hebban is gedeeld. De reacties zijn niet mals.

"Ik heb een master in literatuurwetenschap en kijk vol verbazing naar de bewering dat bibliotheken even noodzakelijk zouden zijn als supermarkten en apotheken. Over het (langetermijn)belang van kunst en literatuur voor een samenleving kunnen we het zeker hebben, maar hier wordt enkel het "geestelijk welzijn" van degenen die "graag lezen" genoemd."

Ik verwijs daarom nog vaak naar het goede stuk van Fobazi Ettarh over het feit dat bibliotheekmedewerkers de bibliotheek zo belangrijk vinden. Terwijl dit niet zo is.

“Vocational awe” refers to the set of ideas, values, and assumptions librarians have about themselves and the profession that result in beliefs that libraries as institutions are inherently good and sacred, and therefore beyond critique. In this article, I would like to dismantle the idea that librarianship is a sacred calling.

3. Taal

De discussie over open en dicht en afhaalbieb is voor mij nu wel klaar en het is tijd om de mooie digitale initiatieven te delen.

Biblionet Groningen is gestart met een Online Taalhuis. Mooi initiatief om toch mensen met taalachterstanden te helpen!

Op YouTube kunnen deelnemers de video’s bekijken en de oefeningen gaan uitvoeren die daarin gegeven worden. Noorderpoort heeft dat in samenwerking met Biblionet Groningen en het Taalhuis gemaakt. Het Taalhuis is opgezet om Nederlanders te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden.

4. Lezen

Uiteraard moet het lezen nog wel bevorderd worden. Stichting Lezen houdt een mooie pagina bij met allerlei tips! Maak er gebruik van!

De coronacrisis heeft de leesbevordering in de kinderopvang en klassen stilgelegd. Gelukkig zijn er genoeg online-initiatieven waarmee je ook thuis met lezen, schrijven en boeken aan de slag kunt. We zetten een selectie van de (tijdelijk) gratis activiteiten rond online leesbevordering op een rij.

Bibliotheken Gelderland Zuid plaatst nu boekenvlogs online. Leuk!

Onze klantadviseurs zitten niet stil. Nu de bibliotheken gesloten zijn vertellen ze jou graag welke boeken jij móet lezen. Bekijk hier onze boekenvlogs met de tofste boeken die nu ook als e-book verkrijgbaar zijn.

5. Collectie

Ondanks de 'dichte' bibliotheken gaan andere zaken gewoon door. Zo is het Gezamenlijk Collectieplan vastgesteld door de VOB, KB en SPN. Goed bezig!

In het Gezamenlijk Collectieplan 2020-2024 zijn 59 afspraken opgenomen die deze afstemming moeten bewerkstelligen. De verantwoordelijkheden van verschillende partijen in het openbare-bibliotheekveld aangaande collecties zijn hierin vastgelegd.

6. Verder

Hoe moeten bibliotheken straks verder na deze crisis? Het is goed om hier nu al over na te denken.

Whether it is soon or not, it is almost certain that our libraries will re-open and our patrons will return. It would be rash, almost foolish, to assume, though, that our libraries will operate in the same sort of society as before. Rather, as information science professionals, we must ready ourselves for a changed society, one with new needs and rearranged priorities.

Het is ook goed om straks je dienstverlening zo aan te passen dat je alle kinderen kunt bereiken met je digitale dienstverlening, bijvoorbeeld met mini-colleges op Instagram Live.

Focusing on what kids can access without broadband and where they congregate online, school districts strive to engage all students.

7. Personeel

Jouke Bethlehem is inmiddels met pensioen na zijn directeurschap in Bibliotheek Noord Fryslan, maar hij heeft nog wel een scherp oog voor landelijk beleid.

De minister onderstreept de vele positieve conclusies in de twee bepalende onderzoeksrapporten. Signaleert de spanningen tussen de 3 lagen in het netwerk die corresponderen met de 3 overheden en compenseert het gebrek aan samenwerking in het openbare bibliotheekveld op een tactisch slimme manier doo

Het bovenstaande stuk is een reactie op wat minister Van Engelshoven schreef over de evaluatie van de Wsob.

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) heeft op 3 april een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met haar beleidsreactie op de evaluatie van de Wet stelsel openbare bibliotheken (Wsob). De minister stelt dat de evaluatie overwegend een positief beeld laat zien, maar dat er nog geen reden voor al te grote tevredenheid is, omdat niet iedereen in voldoende mate toegang heeft tot een volwaardige bibliotheek en een verdere afkalving van het bibliotheeknetwerk dreigt.

8. Blad

Ik deel vaak de edities van American Libraries Magazine. Dit tijdschrift is helemaal online beschikbaar. Als bibliothecarissen lezen we natuurlijk op het werk ook vaak ons 'eigen' Bibliotheekblad. Als wijze van uitzondering wordt ook de huidige en volgende editie online aangeboden.

En nog een gratis bibliotheektijdschrift: Library Journal (overigens een soort van concurrent van American Libraries Magazine). Ze bieden een online tour door de mooiste bibliotheken wereldwijd:

For some stuck at home, with travel and everyday library visits alike on indefinite hiatus as society works to flatten the curve of COVID-19 infections, virtual tourism has become a lifeline. It offers beauty, expanse, culture, and a momentary escape from anxiety. These eight of the world’s most beautiful—as well as a few of the most out-there—libraries are a click away for now and a bucket list destination for the future.

9. Voorlezen

Er zijn genoeg bibliothecarissen die nu niet meer bij scholen langs kunnen of hun voorleesuurtjes niet meer kunnen uitvoeren. Er zijn wel mogelijkheden om dit nu online te doen. Een interessant artikel met allerlei tips!

Perfect the lighting, display song lyrics, introduce your pet, and other ways to get little onesengaged and singing along to from home.

Ik zie nu ook diverse Nederlandse initiatieven, maar volgens mij is er nog niet echt iets geregeld met auteursrechten en het voorlezen. Tot die tijd mag het voorlezen van boeken officieel niet.

In Ierland is het wel goed geregeld:

The new initiative will provide another valuable resource for families as libraries and schools remain closed to the public during the Covid-19 pandemic. It will be alongside the online services already provided by libraries such as eBooks, eAudiobooks, and access to online learning resources on Askaboutireland.ie and Enfo.ie.

10. Waard

Soms komen er echt goede artikelen over bibliotheken, die goed weergeven wat de stand van zaken is, maar ook hoe die stand van zaken tot stand is gekomen.

De Groene Amsterdammer heeft zo'n artikel gepubliceerd. Lezenswaardig!

Het stelsel van openbare bibliotheken staat al jaren onder druk. De coronacrisis toont eens te meer van welke waarde bibliotheken zijn voor gemeenten en individuen. ‘In plaats van toiletpapier hamster ik boeken.’

11. Munt

De Brusselse bibliotheek Muntpunt is uiteraard ook dicht, maar ze hebben hun jeugdbibliotheek online gemaakt! Het ziet er echt goed uit.

Ga je mee op reis door de online jeugdbib? Hier vind je een wereld vol wekelijkse lees-, kijk-, luister-, doe- en speeltips. Alsof je de jeugdbib gewoon in huis haalt!

12. Hip hop

Wellicht ken je HipHop in je bieb al. Ze hebben zogenaamde nutshells gemaakt met informatie over diverse rappers. Deze nutshells zijn nu uitgebreid met lockdown-lesmethoden voor het voortgezet onderwijs. Echt heel tof!

Hiphop & Je Leest: Ronnie Flex, Josylvio, Noname en Kendrick Lamar je helpen met Nederlands, Engels, geschiedenis, maatschappijleer en meer!

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, scannen, doorsturen, delen, nieuwe abonnees aanleveren (de afgelopen 4 weken kwamen er 60 nieuwe bij).

Ik ga er vanuit dat er volgende week weer een Bieb Letter is, maar ik kan nog niet zeggen welke dag.

Groet,

Patrick

P.S. Als je veilig wilt videobellen, dan geeft Fers advies.