De Bieb Letter #16

Welkom bij de zestiende editie van de Bieb Letter!

Ik wens je veel leesplezier. Over o.a. storytelling, de rol van de bibliotheek, een bibliotheekchat en meer.

En we eindigen met een grote lach.

Snel beginnen!

1. Storytelling

Cultuurconnect heeft een aantal handige tools op een rij en in een infographic gezet, die je kunt inzetten voor storytelling. Handig!

Digital storytelling is een eenvoudige en toegankelijke manier om via digitale tools online een verhaal te vertellen, zonder dat je daar uitgebreide techn...

2. Succesvol bibliotheekteam

Hoe vorm je eigenlijk een succesvolle organisatie met bibliothecarissen? Dit artikel geeft er antwoord op, maar misschien kun je zelf nog meer bedenken.

What does it take to build a successful library team? If the backgrounds of Librarians are so diverse, is there actually a formula for a successful team? Or is it all guess work?

3. Vobologie

Wim Keizer ziet grote problemen bij de rapportage over de leengeldafdracht van bibliotheken. Immers, er blijkt een gat te zitten tussen wat er afgedragen is en wat er opgegeven is qua uitleningen.

Schrijvers klagen dat ze minder inkomsten hebben, terwijl de uitleningen voor jeugdboeken gestegen zijn. Ministerie van OCW heeft uit laten zoeken wat er aan de hand is en de VOB beraadt zich op de reactie op het rapport.

Of er loopgravenoorlog komt is te bezien. Hopelijk komen de VOB en VvL er goed uit.

4. De Bibliotheekrol

De rol van de bibliotheek verandert, is veranderd, en gaat nog meer veranderen. Hoe, daarover bericht Omroep Brabant.

Er wordt in de reportage gezegd dat mensen nu centraal staan en dat boeken niet meer centraal staan. Maar dat is altijd al zo geweest. De mensen stonden en staan centraal in de bibliotheek. De middelen waren vroeger de boeken. Tegenwoordig zijn het andere middelen, zoals internet, Fablabs, activiteiten en meer.

Eigenlijk is bij de oprichting van de leeszalen en de bibliotheken de benaming verkeerd gekozen. Volksverheffingsinstituten zouden de lading beter dekken. Maar dat bekt niet lekker.

EINDHOVEN - Er wordt geknutseld, geoefend met ingewikkelde yoga-standjes, genoten van koffie met appelgebak of een belastingaangifte ingevuld. Rara, waar is dat?

5. De BIV

Geen BHV of bieb, maar de BIV. De bibliotheek in verzorgingstehuis. Waar de jongere generaties meer en meer digitaal zijn, hebben de oudere generaties behoefte aan boeken en natuurlijk nog ontmoetingen.

In Boxmeer is daarom een BIV opgericht. Een heel andere bibliotheek dan die in Eindhoven. En ja, ook hier zijn weer veel vrijwilligers nodig om het open te houden.

6. Hoera!

Onze Friese vrienden van het Frysklab hebben een prachtige prijs van de ALA gewonnen. Gefeliciteerd!

7. HBO-niveau

Zet je vrijwilligers in de bibliotheek, of mensen met MAVO-niveau of gewoon met een HBO-niveau?

Met deze vraag zitten veel bibliotheken. In Zuidoost Friesland is er nu een vacature voor een bibliothecaris (inval) met HBO-niveau. Goed bezig in Friesland!

Wil jij bij ons starten, eerst als invaller, in de bibliotheek? Als ons visitekaartje; klantgericht, representatief en communicatief. Bij geschiktheid is er kans op een vast dienstverband en bieden wij je vele doorgroeimogelijkheden.

8. Lesje Bibliotheekgeschiedenis

Het is altijd goed om terug te kijken waarom bibliotheken opgericht zijn. Zie ook punt 5 in deze Bieb Letter.

Dit artikel vertelt over hoe de Amerikaanse bibliotheken openbaar werden.

It was during an era much like ours when the public library became an American institution.

9. Succesvol

Boekhandels zijn net bibliotheken. Ze leunen eigenlijk op de kracht van de mensen die er werken. In dit verhaal kom je erachter waarom deze boekhandel op een universiteit zo succesvol is. En niet alleen met boeken.

Not everyone knows this, but you don't have to be a student at University of Washington to shop at the bookstore in the Husky Union Building (HUB) in the center of campus.

10. De bibliotheekhater

Haters gonna hate. Mensen die niet van bibliotheken houden, zullen nooit van ze houden. Dat mag, dat kan.

Maar de schrijver van deze ingezonden brief heeft geen idee wat de bibliotheek doet en betekent.

Lees ook even het commentaar van een bibliothecaris.

I am not a great fan of politicians but I do share a degree of empathy for our local councillors who have to balance the B&NES books, even when great chunks are cut out of their funding each year...

11. Boekenlezers

Het is altijd interessant om te weten hoeveel mensen nu eigenlijk een boek lezen. Wat blijkt uit internationaal onderzoek: Minimaal 30% van mensen die online zijn, leest wekelijks een boek. Niet verkeerd.

In Nederland doen we het toch wel een stukje slechter qua dagelijkse lezers. 30% van de vrouwen leest dagelijks tegen 14% van de mannen. 23% van de mannen leest nooit, tegen 9% van de vrouwen. Daarmee staan we 'bovenaan'.

From GfK (Publishers of the Report): A 17-country report just released by global market analysts, GfK, shows that 30 percent of the international online population read books “every day or most days”.

12. Van schoolbieb naar lokaal

Deze school heeft de schoolbibliotheek opgedoekt om een lokaal er van te maken. De ouders van de kinderen zijn niet blij.

Aranda Primary had been assured it did not have space issues, despite a large increase in students.

13. De Innovatieplaats

Bibliotheken zijn plaatsen voor innovatie. Een artikel van twee jaar oud verwoordt dit mooi.

With the expansion of digital media, the rise of e-books and massive budget cuts, the end of libraries has been predicted many times over.

14. #BibChatDE

In de afsluiting van Bieb Letter #11 kondigde ik de eerste Bibchat aan. Duitse bibliothecarissen chatten maandelijks over stellingen, die getweet worden door het account @BibChatDE.

Deze maandag was de tweede en het was heel interessant! Je kunt het nalezen: #BibChatDE

See Tweets about #BIBchatDE on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

Zou het interessant zijn voor de Nederlandse en Vlaamse bibliothecarissen om dit maandelijks op te zetten? Laat het me weten, dan gaan we dat doen.

15. Books for boys

Hoe krijg je jongens aan het lezen? Door hen te knippen en hen voor te laten lezen. Of jongens zorgen er zelf voor!

Mooie programma's!

“Barber shops are the hubs of the community,” says Courtney Holmes, a part-time barber living in the Chicago suburb of Brookfield. “We’re not just barbers, we’re counselors, therapists, priests. It’s kind of like Vegas: what’s said here, stays here.”

The National Book Foundation announced Barbershop Books is the winner of the 2017 Innovations in Reading Prize.

Sidney Keys III, 11, started Books n Bros, a book club for 8- to 12-year-olds who get together in the St. Louis area and read -- about stuff they really love.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie.

Tot volgende week!

Groet,Patrick