De Bieb Letter #165

Welkom!

Een nieuwe woensdag en een nieuwe Bieb Letter. Kunnen we deze zomer eindelijk weer grotere activiteiten organiseren? De persconferentie van gisteren was duidelijk voor de horeca, maar het kan ook net zo goed gelden voor ons als bibliotheken.

Deze week is er weer veel coronanieuws, maar her en der ook ander interessant nieuws.

Snel lezen maar!

1. Wetenschap

Ik houd van wetenschappelijke onderbouwingen en nu helemaal met het virus en bibliotheken. Inmiddels is er een termijn van 72 uur quarantaine-tijd voor ingeleverde boeken, maar ik lees al dat de landelijke richtlijn waarschijnlijk versoepeld wordt naar minder uren. Onbegrijpelijk vind ik dat persoonlijk, omdat je sowieso je medewerkers en leners in gevaar brengt.

Om aan alle twijfels een eind te brengen is OCLC een project gestart om heropeningen van bibliotheken en musea op een wetenschappelijke onderbouwing te stoelen. Meld je aan voor updates!

OCLC, the Institute of Museum and Library Services, and Battelle are working to create and distribute science-based information and best recommended practices designed to reduce the risk of transmission of COVID-19 to staff and visitors who are engaging in the delivery or use of museum, library, and archival services. This research collaboration will provide information on how long the virus survives on surfaces and how—or if—materials can be handled to mitigate exposure.

2. Richtlijnen

Zoveel landen, zoveel richtlijnen voor bibliotheken. De IFLA onderhoudt een webpagina met alle relevante informatie van heel veel landen. Doe je voordeel ermee.

Overigens zijn er binnen Nederland ook richtlijnen, maar echt praktische uitwerkingen mis ik. In de ene bibliotheek lopen bibliothecarissen tussen de bezoekers en in de andere bibliotheek hebben medewerkers zo min mogelijk contact. In ieder geval: werk zo veilig mogelijk!

Libraries around the world are facing hard choices around which services to offer and how, ranging from minimal restrictions to full closure. We are aware that governments themselves are taking different approaches, sometimes ordering the closure of all institutions, others indicating that life should continue as usual, and others simply leaving decisions up to library directors.

3. Proof

Nu openbare bibliotheken weer open gaan, hoe gaat het dan met de academische bibliotheken? In Groningen gaat de UB nog niet open voor de zomer. En als de bibliotheek weer echt open gaat, ziet het er echt anders uit.

Met stoplichten bij de wc’s en het schrappen van zeker driekwart van de studieplekken kan de UB op termijn weer studenten ontvangen. Maar het kan wel tot het einde van dit kalenderjaar duren voor alles echt draait. In de coronastand.

4. Video

Digitale inclusie gaat verder dan digitaal communiceren met de overheid. Nu moeten we ineens ook digitaal communiceren met elkaar. Maar niet elke burger kan dat. En juist daar moeten bibliotheken op inspringen en dan vooral op het gebied van veilig communiceren.

Wat we ten tijde van het adopteren van het begrip digitale inclusie echter niet konden voorzien was de invloed die de coronacrisis heeft op het digitaal meedoen in veel bredere zin dan alleen toegang tot de digitale overheid. Iedereen is ineens gedwongen om zich online te kunnen bewegen om nog een beetje een gevoel van meedoen te hebben.

5. Hulp

Als Nederlandse bibliotheken kunnen we zeker de bibliotheken op de Caribische eilanden helpen. Hopelijk wordt er niet teveel oud spul opgestuurd. Dat zou jammer zijn.

Vanuit de Koninklijke Bibliotheek (KB) is een initiatief gestart om meubilair en (afgeschreven) materialen in te zamelen voor de openbare bibliotheken op de eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De betreffende bibliotheken hebben met name behoefte aan Nederlandse en Engelstalige materialen.

6. Impact

Het zijn zeker vreemde tijden voor bibliotheken en het is ook goed om dit voor de toekomst (en nu) te registreren. De KB doet daarom onderzoek naar de impact van deze crisis. Doe mee! En binnenkort komt er een themadossier over de coronacrisis op Bibliotheekinzicht.

Met een online inventarisatie onder bibliotheken wil de KB beter zicht krijgen op de verschillende vormen van dienstverlening die bibliotheken tijdens de sluiting van hun vestigingen aan zijn gaan bieden.

Overigens geeft de KB ook nog eens advies over het online voorlezen. Wat mag/kun je wel doen en wat zijn de no-go's?

In de openbare-bibliotheeksector zijn er regelmatig vragen over wat wel en niet mag rondom voorlezen in deze thuisblijfsituatie. In 2014 heeft Raymond Snijders in zijn blog al aandacht gegeven aan voorlezen en auteursrecht. Maar hoe zit het nu in deze uitzonderlijke tijden, waarin er behoefte is om te blijven voorlezen maar dan online?

Een andere impact is wat bibliotheken, musea en archieven betekenen voor de economie. In Canada gaat het om heel veel geld.

7. Voorlezen

Over voorlezen gesproken... Het echtpaar Obama las een boek voor en kondigde aan een vestiging van de openbare bibliotheek van Chicago in The Obama Presidential Center te openen.

Terwijl de bibliotheek in Chicago al snel weer helemaal open gaat...

Chicago Public Library calling back staff endangers them -- as much as opening for scaled-down regular service June 1 endangers its communities.

8. Gehoord

Je leest overal dat bibliotheken heel blij zijn dat ze weer 'klanten' mogen begroeten en dat ze de mensen gemist hebben. Maar het is belangrijk dat je de mensen van de werkvloer ook hoort. En vooral de mensen die bang zijn om te werken tussen de bezoekers hoor je niet (openbaar).

There’s been a trend in articles coming out in major publications about how excited people are to get back to their libraries and how resilient libraries are. While they pay important attention to the needs libraries are still striving to meet in their communities, these narratives do nothing to expose the miserable realities that library workers are experiencing, or incite any kind of action to be taken in their defense.

9. Systeem

In Vlaanderen gaan alle openbare bibliotheken over naar één uitleensysteem. Inmiddels zijn ze een jaar verder en wordt er een update gegeven. In Nederland zijn ze nog druk bezig om een systeem op te zetten.

In april 2019 schakelden de eerste 30 bibliotheken in Limburg over op het nieuwe bibliotheeksysteem Wise, met Bree, Opglabbeek en Genk als pilootbibliotheken. Hoe staat het één jaar en drie migratiegolven later met dit omvangrijke project? En wat staat er op de planning voor de komende jaren?

10. Gezond

Gezond leven is natuurlijk belangrijk. Hoe kunnen bibliotheekmedewerkers dit voor zichzelf volhouden tijdens deze crisis en hoe kunnen ze dit doen voor hun gemeenschap? En hoe kunnen de managementteams de gezondheid ondersteunen?

An aspect we must pay attention to is the well-being of library workers. The attention and care that employees receive from their employer must be revised to ensure that employees stay healthy and safe at their places of work. There are salary and performance considerations that need to be looked at.

11. Doorgaan

Bibliotheken zijn eigenlijk nooit echt dicht gegaan, maar hun focus is veranderd naar online dienstverlening. Hoe heeft een grote bibliotheek als die van het MIT dit gedaan?

While the MIT Libraries’ physical spaces and tangible collections are currently inaccessible, its network of people, services, and resources has mobilized behind the scenes to ensure that Institute learning and research continue despite the disruptions of Covid-19.

12. Leiding

Ik zie in veel bibliotheken dat activiteiten voor tieners bedacht worden voor tieners en niet door tieners. Terwijl het beter is om de tieners zelf de leiding te geven.

Does your library offer teen-centered services or teen-driven services? Linda W. Braun explains how teen-driven services can help youth develop social and emotional competencies, such as self-awareness and decision making.

Een bibliotheek die het goed aangepakt heeft, is Forum Groningen met VERS.

Voor onze quarantainetoppers out there heeft VERS op maat gemaakte virtuele content. Van een stoomcursus Portugees tot de eerste online talkshow ‘Corona just left the chat’ die elke maandag vanaf 20:30 live te zien is op instagram, zorgt VERS ervoor dat je binnenblijft en niks tekort komt. Want zolang we allemaal binnen blijven, handen wassen en zwaaien naar de buren houden we Corona op afstand.

13. Slot

Mark Deckers is waarschijnlijk klaar met het bijhouden van zijn serie Bibliotheken in crisistijd. Hij kijkt achterom en vooruit.

Op 11 mei konden de eerste bibliotheken - met een flinke lijst beperkende voorwaarden - weer open. En elke dag zag ik in mijn omgeving berichten van weer nieuwe vestigingen. Een flinke lading start aankomende maandag 18 mei en dan is denk ik bijna iedereen op een of andere manier wel weer aan de slag. Ik neem u ook deze week weer mee naar de bibliotheken in crisistijd.

14. Plannen

Hoe pak je een goede dienstverlening op en hoe kun je meten of het daadwerkelijk werkt. Dit rapport (PDF) geeft handige handreikingen. Doe je voordeel ermee!

As part of a multi-year student service innovation project, co-led by Northern Virginia Community College and Ithaka S+R, we developed and implemented a new mixed-methods assessment approach: service concept testing.[1] With participation from six additional community college partners and support from the Institute of Museum and Library Services, we designed, evaluated, and piloted a variety of service prototypes. In this playbook, we describe the services generated and piloted as a result of these collaborations and provide lessons for other institutions interested in developing and testing new services in their context.

15. Bites

Je kunt boekentips op verschillende manieren geven: blogs, video's, nieuwsberichten, etc... In Auckland geven de bibliotheken een book bite. Een korte Soundcloud van twee minuten. Kort en krachtig dus.

Stream Book Bites, a playlist by Ngā Pātaka Kōrero - Auckland Libraries from desktop or your mobile device

Tot volgende week!

Dit was hem alweer. Bedankt voor het openen, klikken, delen, doorsturen en gebruiken in je bibliotheekwerkzaamheden!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. We krijgen eindelijk een eenduidige website van de KB voor ons als bibliotheekmedewerkers.