De Bieb Letter #18

Welkom!

Dit keer zijn het veel magazines, Lankes, inclusief collectioneren, alweer nepnieuws en nog meer.

Je kunt onderaan de nieuwsbrief feedback geven. Mag met meer dan alleen een duimpje omhoog of omlaag.

Het kan zijn dat je door de lengte de nieuwsbrief niet helemaal kan lezen in je mail. Ga dan direct naar het overzicht van alle Bieb Letters.

Lezen maar!

1. Nepnieuws

Nepnieuws is een toch een terugkomend item in de bibliotheken. Niet wekelijks, maar wel maandelijks.

In het Verenigd Koninkrijk start CILIP met een campagne "Facts Matter" in bibliotheken over nepnieuws. Maar niet om nepnieuws te bestrijden, maar juist om het juiste nieuws te verkondigen. Het is maar net hoe je het vertelt.

In Nederland is er nooit zo'n landelijke campagne geweest. Soms komt er een tweet voorbij, maar de impact is klein.

Wordt het geen tijd dat er in Nederland een landelijke campagne komt?

We are calling on all Parties and candidates to commit to running evidence-based campaigns by taking the Facts Matter pledge.

2. Elk kind bibliotheeklid

In Schotland lijkt de campagne om elk kind lid te zijn van de bibliotheek vruchten af te werpen. Nu ook standaard in Nederland en Vlaanderen?

Visitors have been flocking to cultural attractions across Perth and Kinross over the past twelve months, bucking the national trend of a steady decline in usage.

3. Bij je leest

Twee Belgische bibliothecarissen, Patrick Vanhoucke en Paul Buschmann, beslechten hun gevecht tussen elkaar met twee brieven. Waarover?

Over de stelling van Lankes: “Bad libraries build collections, good libraries build services, great libraries build communities."

Lees en vorm je eigen mening in deze briefwisseling (PDF).

Deze briefwisseling stond in het Vlaamse bibliotheekblad META.

Amerikanen houden ook van bibliotheekbladen. Wist je dat Library of Congress ook een eigen magazine heeft?

Library of Congress Magazine (LCM) is published bimonthly to tell the Library’s stories, to showcase its many talented staff, and to share and promote the use of the resources of the world’s largest library.

4. Community Librarian

In Noord-Brabant is de opleiding tot Community Librarian van start gegaan. In het kader hiervan heeft Cubiss een longread (of meer een magazine?) gewijd aan het fenomeen Community Librarian.

David Lankes blijft inspireren, bij een leven lang leren, bij het belang van het gesprek en bij het uitwisselen van kennis in een gemeenschap, gefaciliteerd door de bibliothecaris.

5. Onheilspellend

Wim Keizer heeft op Bibliotheekblad.nl een betoog geschreven dat je moet oppassen bij een commissie van wijzen.

In dit geval gaat het om de verschillen tussen de uitleningen en de vergoedingen voor uitleningen in (school)bibliotheken.

Hans van Duijnhoven betoogt in de reacties om het hele systeem van betalen om te gooien: Iedereen leent gratis en de auteurs krijgen een goede vergoeding.

Ik kan alleen maar voor zijn!

6. Mediawijze jongeren

Bibliotheken richten zich nu veel op digitale ouderen met allerlei programma's. Er is zeker niets mis met deze programma's, maar we missen bepaalde doelgroepen.

In het volgende artikel worden ook andere doelgroepen besproken, zoals de student die 24/7 op social media is, maar geen brief en cv kan opstellen.

Dus als bibliotheek kun je nog veel meer doelgroepen binnenhalen. En dat is nodig!

The Online Centres Network has been delivering digital inclusion for over 10 years. Last autumn, we celebrated helping 2 million people get online. Released earlier this year, Lloyds Banking Group’s…

7. Inclusief collectioneren

De witte bibliotheek kom ik nog dagelijks tegen. Wat een armoede eigenlijk dat bibliotheken alleen op witte mensen collectioneren.

Er is namelijk nog zoveel meer. Waar ik vooral opper om voor mensen met een migrantenachtergrond activiteiten te organiseren, is er natuurlijk ook de collectie. Ook deze moet goed inclusief zijn: Collectioneer voor al je doelgroepen, inclusief LHBT+.

Dit werd deze week pijnlijk duidelijk in een Twitter-gesprek en er werd een boek besproken over inclusief collectioneren.

Emily Drabinski explores normativity and the Library of Congress classification system in her review of Melissa Adler’s “Cruising the Library.”

8. Dienstmededeling

Dienstmededeling van de KB: De VakantieBieb komt er weer aan.

Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft. In de VakantieBieb-app vind je een leuk leespakket voor het hele gezin.

Wim Keizer was in zijn WWW overigens kritisch over een andere dienstmededeling van de KB over het niet kunnen lenen van e-books voor de e-reader. Maar hij geeft wel een goede tip.

Dus, beste KB, zet er in vervolg even duidelijk bij van wie uw serviceberichten zijn. “De Bibliotheek” bestaat niet.

9. Whatsapp

Zoals ik al eerder berichtte gebruiken bibliotheken steeds meer Whatsapp als communicatiekanaal tussen burger en de bibliotheken.

Echter zitten daar nog wel haken en ogen aan. Ronald Capelle legt uit wat die zijn en geeft tips.

Steeds meer bibliotheken zetten in op WhatsApp. Ik begrijp die redenering wel. Marketeers schrijven voor daar te zijn waar de doelgroep is. In Nederland kleurt het groene icoontje inmiddels op meer dan 9 van de 10 smartphones, dus dat zit wel snor.

10. Best practice

De Bibliotheken Noord Fryslan zijn een best practice voor bibliotheken met tevreden en deskundig personeel. Hoera!

Disclaimer: Ik werk daar ook zo nu en dan. ;-)

Onze medewerkers gaan met plezier naar hun werk en stralen dit ook uit. We scoren dan ook ontzettend hoog op klantvriendelijkheid, deskundigheid, enthousiasme en digitale vaardigheden. Dit bleek uit onderzoek onder onze leden, dat eind vorig jaar gehouden werd.

11. Impact

Uitleningen zeggen niet alles over de dienstverlening van de bibliotheken. Daarom moeten er andere onderzoeken komen om de impact van bibliotheken te meten. In Nederland doet de KB dit. In Schotland komt er een onderzoek aan.

SLIC & Carnegie UK Trust has commissioned the LISU at Loughborough University to carry out research into measuring library impact.

12. Muziek!

Muziek hoort in de bibliotheek. Net zoals boeken en activiteiten. Immers bibliotheken zijn er niet voor de boeken, maar voor de mensen. En waar worden mensen blij van? Van muziek!

Daarom een paar berichten over muziek in bibliotheken, of muziekbibliotheken.

For those about to apply—we salute you.

The DC Punk Archive at DC Public Library supports the city's fabled music scene by hosting basement shows—a punk staple—in the library itself.

Terwijl de cd-verkoop jaar na jaar daalt, winnen vinylplaten weer terrein. Een trend die ze in de bibliotheek van Beveren niet onopgemerkt laten voorbijgaa...

Met De Liedjeskast leer je om taalregels makkelijk te onthouden en dat helpt je om beter Nederlands te schrijven.

13. Stage

Bibliothecaris Fabiola Gies loopt sinds kort stage bij de KB. Ze ondersteunt Erik Boekesteijn bij zijn werkzaamheden om bibliotheken te helpen te innoveren.

Volg Fabiola's stage via haar blog.

Met tram 4 reizen wij van Den Haag CS in 30 minuten naar de Javalaan, Zoetermeer. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar NBD Biblion, de temperatuur ligt boven de 20 graden. een kleine wandeling is geen straf.

14. Zijderoutes

Bibliotheken volgen in Nederland Route 2020. Op weg naar de nieuwe bibliotheken. Maar het is ook interessant om terug te kijken.

Daarom is kunstenaar Abigail Reynolds naar verdwenen bibliotheken gegaan die vroeger langs de Zijderoute lagen.

Abigail Reynolds’ ‘Ruins of Time’ exhibition is the result of a five-month journey through 2,000 years and half the globe

15. EBLIDA

Onze collega's bij de EBLIDA doen goed werk in Europa. Op de hoogte blijven van hun werk? Dan kan via de maandelijkse nieuwsbrief.

The situation is moving fast in Brussels and the opinions of the different Committees are being heavily amended.

To date, the current situation is as follow:

16. Boetevrij

Hoe krijg je nu eigenlijk kinderen de bibliotheek in? Schaf de boetes af!

New York Public Library President Tony Marx is looking for creative ways to waive fines for kids while still holding ...

17. Content marketing

Content is king wordt er wel gezegd. Ook in bibliotheken. Maar je doet al aan social media, waarom moet je dan nog aan content marketing doen? Laura Solomon vertelt precies waarom.

It's no longer a novelty for a library to be visible online: it's a necessity. It's time to level up how we present our libraries online, because "doing social media" doesn't cut it.

18. Koffie in de bieb

Bibliotheken kunnen verborgen parels zijn voor mensen. Zo ook deze blogger over DOK Delft.

En Delft is trouwens de tweede bibliotheek, na Zwolle, waar ik een kist staat met verkleedkleren voor kinderen zie. En dat is echt een (goedkope) aanwinst voor een bibliotheek. Elke bibliotheek een verkleedkist!

Wil je genieten van een fijne kop koffie, terwijl je kinderen lekker spelen? Loop dan eens binnen bij de bibliotheek in Delft centrum!

19. Verhaal

Wat is er beter dan je bezoekers laten vertellen wat de bibliotheek voor hen betekent? Eigenlijk niets. Daarom deze video van Queens Library.

The incredible story of Chris McKenzie, a recent graduate of the High School Equivalency (HSE) program at Queens Library.

20. Open een boek

Soms krijg je boeken terug die eigenlijk niet meer te herkennen zijn. Daarom deelde bibliothecaris Adachukwu Onwudiwe deze handleiding.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

P.S. Wil je nog smeuïge bibliotheekschandalen lezen?