De Bieb Letter #181

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter. Er is weer van alles gebeurd de afgelopen week.

Deze week komt ook het spook van de bezuinigingen weer langs, maar ook het item van Arjen Lubach over de leescrisis. En ergens mis ik de echte beweegredenen om bibliotheken open te houden. Er wordt vaak gesproken over de toegang tot het gebouw.

Maar eigenlijk gaat het om het kunnen veroorloven om boeken te hebben. Het is belangrijk om veel te lezen en waar zijn er veel boeken? De beleidsmakers hebben zelf genoeg geld om (veel) boeken te kopen. Maar heel veel gezinnen en jongeren hebben niet de middelen om boeken te kopen. Zij zijn echt financieel afhankelijk van gratis boeken. En waar vind je die? Juist. Alleen wordt er nooit gesproken over deze redenen.

Genoeg gepreekt, snel lezen maar!

1. Overzicht

Het is vaak wel handig om een overzicht te krijgen wat voor literaire activiteiten er ontwikkeld zijn tijdens deze pandemie. National Geographic heeft een heel mooi overzicht gemaakt en misschien inspireert het jou om iets nieuws te ondernemen.

Read about book bikes, bibliophile hotels, outdoor story times, and other ways libraries are reacting to COVID-19.

2. Voorlezen

In Nederland kennen we Kwispellezen. Kinderen kunnen zonder vooroordelen voorlezen aan honden. Dit helpt hen met vertrouwen opbouwen. Maar dit voorlezen kan ook best via Zoom!

Brady the therapy dog, a 13-year old Labrador mix from Montclair is doing his part to help people cope with COVID-19 and other crises.

3. Geweld

Bibliotheken zijn laagdrempelige plekken om aan informatie te komen. Echter moet er meer gebeuren dan alleen het verkrijgen van informatie. Bijvoorbeeld het stoppen van huiselijk/seksueel geweld gaat verder dan informatie verstrekken. Je moet namelijk ook acties ondernemen. Bibliotheken kunnen een laagdrempelige methode zijn om ondersteuning te bieden.

Starting from the shared notion of the Library as a Social Infrastructure and gathering point, I also acknowledge Libraries as care places because they provide support for people’s lives.

4. Duiven

De duif is als metafoor gebruikt in dit stuk om te laten zien dat je vaak beter iets kunt bewaren dan alles weghalen (bezuinigen) totdat het te laat is.

A call to public galleries, libraries, archives, and museums to liberate our cultural heritage that has already been digitised. Illustrated with the cautionary tales of extinct species and our lack of access to what remains of them.

Overigens is het altijd goed om digitale content te bewaren. Niet alleen op Facebook, Instagram, Twitter, TikTok en alle andere sociale media.

Vint Cerf, co-designer of the internet’s basic architecture and a vice president for research with Google, recently sounded the alarm about “bit rot” or the degradation of data files. He warns that we’re facing a “forgotten century” of historical documentation because we lack the computer software and hardware necessary to read obsolete computer files.

5. Gast

De UB Leiden heeft gastconservatoren, zoals Abdelkader Benali. De live stream is inmiddels geweest, maar is nog terug te zien. Dit is wel een mooi initiatief!

Op maandag 28 september is schrijver Abdelkader Benali te gast in de online boekensalon van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Benali over zijn essay Reizigers van een nieuwe tijd dat hij speciaal voor de Maand van de Geschiedenis schreef, en over de gelijknamige digitale tentoonstelling die hij als gastconservator van de UBL heeft gemaakt. Tijdens de boekensalon bekijkt en bespreekt Benali met conservatoren diverse topstukken uit de Leidse collecties en wordt de tentoonstelling geopend.

6. Nieuw

De centrale bibliotheek van Den Haag wordt de komende jaren gemoderniseerd. En ik las dat de centrale bibliotheek van Rotterdam een make-over van 90 miljoen krijgt. Het zijn bijzondere tijden, zie ook item 7.

De internationaal vermaarde Delftse architecte Francine Houben en haar bureau Mecanoo geven de centrale bibliotheek aan het Spui vanaf komend jaar een facelift.

En in Alphen aan de Rijn is er een nieuwe bibliotheek.

In het nieuwe pand zijn de boeken voor de oudere jeugd gescheiden van de kinderboeken en de volwassen boeken. Ook zijn de informatieve boeken op deze verdieping te vinden. Boven deze jeugdboeken komt ook nog een speciale boomhut, maar die wordt pas op een later moment geïnstalleerd door de kunstenares. Dit maakt onderdeel uit van een groot community art project genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’. “De komende tijd zullen inwoners van de gemeente ook de mogelijkheid krijgen om bij te dragen aan dit kunstproject. Op die manier wordt het een kunstwerk van ons allemaal.”

7. Petitie

Het bezuinigingsspook waart al een tijd rond en Bibliotheek Almelo ziet het zelfs zo somber in dat ze een petitie zijn gestart. Echt heel triest dat dit moet gebeuren.

Door bezuinigingen dreigt de Bibliotheek Almelo te moeten sluiten. We willen dit niet laten gebeuren. Bewoners van de gemeente Almelo en sympathisanten van de bibliotheek zien de Bibliotheek Almelo als één van de hoekstenen van de samenleving in Almelo. Onze bibliotheek is van onschatbare waarde voor kennisverwerving, ondersteuning bij taalachterstand, uitwisseling van sociale contacten, vrije meningsvorming en recreatief lezen.

In Malden wordt er ook geprotesteerd om de bibliotheek open te houden.

Zes eerdere bezuinigingsrondes overleefde de bibliotheek in Malden al. Nu staat de bibliotheek weer op het lijstje van bezuinigingen. Medewerkers en bezoekers maken zich grote zorgen, want zij zijn bang dat de volgende bezuinigingsronde de nekslag zal zijn.

8. Dossier

Als bibliotheken is het nu belangrijk om goede informatiedienstverlening te hebben. De Leeuwarder bibliotheek doet het met een mooi dossier! Goed bezig!

Dossier over de CoronaMelder app met informatie over hoe de app werkt en welke overwegingen er kunnen worden gemaakt voor installatie.

9. Leescrisis

Het zal de video van het gesprek aan de koffietafel geweest zijn, maar toch is het even goed om het hier te delen.

Bibliotheek Schiedam had voor maandagochtend 9:00u. al een item op de website.

Van alle vijftienjarigen in Nederland kan een kwart niet goed lezen, blijkt uit onderzoek. In de aflevering van zondag 27 september legt Arjen Lubach in zijn satirische programma Zondag met Lubach feilloos bloot dat Nederland erg slecht scoort op het gebied van geletterde jeugd en dat dit verstrekkende consequenties kan hebben.

En er zijn natuurlijk al mooie initiatieven om de kinderen aan het lezen te krijgen.

Thuis lezen en bezig zijn met taal is ontzettend belangrijk voor kinderen. In sommige gezinnen gebeurt dat volop, in andere minder. Bijvoorbeeld omdat ouders zelf niet taalvaardig zijn, of omdat er weinig geld is om boeken of educatieve games in huis te halen. Kinderen uit dit soort gezinnen werden het extra hard getroffen door de scholensluiting dit voorjaar; ze liepen eerder een leesachterstand op. Samen met een aantal Tilburgse basisscholen ondersteunden we als Bibliotheek deze gezinnen, door iPads met taalapps en prentenboeken beschikbaar te stellen.

10. Neutraal

Er wordt wel gezegd dat bibliotheken niet neutraal zijn. Bibliotheken kunnen dat ook niet zijn, omdat de bibliotheek er voor iedereen is. In de VS had het bestuur van een bibliotheek besloten om het lidmaatschap bij de ALA (Amerikaanse VOB) op te zeggen, omdat de ALA te linksgeoriënteerd zou zijn. Een paar dagen later is het besluit weer teruggedraaid, maar het blijft een bizar verhaal.

In a whiplash series of events, the board of the Medina County District Library (Ohio) on September 21 voted 4-3 to withdraw the library’s institutional support for the American Library Association. But just days later, after generating a local backlash and drawing national scrutiny, the board swiftly convened an emergency meeting and rescinded its decision.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, scannen en delen!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Als we straks mondkapjes nodig hebben in het werk, kunnen we heel goed een button dragen om te laten zien hoe we er echt uitzien.