De Bieb Letter #19

Welkom!

Deze week staat in het teken van digitale veiligheid van de bibliotheekbezoeker. Daarnaast nog een paar andere bijzaken.

Veel leesplezier!

1. Global Vision

De IFLA zet zich in om bibliotheken internationaal op de kaart te zetten. Met de globaliserende krachten moeten bibliotheken een globaliserend tegengeluid opzetten. Hiervoor hebben ze een nieuw programma IFLA Global Vision.

Wil je zelf een Global Vision Meeting organiseren? IFLA helpt!

IFLA needs your expert input and participation in the Global Vision discussion so we can make the library field as ready as possible for what tomorrow might bring. Face-to-face and online, future-oriented conversations will be taking place throughout the year. To make this a true global brainstorm, we want to see participation from all countries in the world.

2. Digitale veiligheid

Een terugkerend onderdeel in de Bieb Letters: privacy. Eigenlijk kunnen we beter spreken van digitale veiligheid.

Zelf heb ik deze week Je hebt wél iets te verbergen (JHWITV) gelezen. De waanzin die overheden en organisaties hebben om data te verzamelen is groot. Maar spiegel dat eens naar de bibliotheken. Van oudsher de hoeders van privacy of kantelt zich dat nu ook?

SPN-bijeenkomsten

Afgelopen week waren Frank Huysmans en Marcus Bergsma bij een bijeenkomst over digitale veiligheid in bibliotheken. Ze brachten een interessante presentatie. Ook in PDF te downloaden.

Openbare bibliotheken en privacybescherming - 18 mei 2017

Bibliotheekhonger

In dezelfde week komt The Alignment House met een persbericht dat bibliotheken in zee kunnen gaan met een marketingbureau.

Whooz en the Alignment House hebben een overeenkomst gesloten over het Mosaicgebruik in Bibliotheekland. The Alignment House is vanaf 1 januari 2017 de exclusieve leverancier van Mosaic voor bibliotheken en andere partijen in het stelsel.

Bredebieb garandeerde dat er geen bibliotheekgegevens in de datastromen van Whooz komen.

Als je JHWITV hebt gelezen, weet je dat het nu nog kan zijn dat data onschuldig zijn, maar in een later stadium kwaadaardig kunnen zijn.

Praktische tips

Verder geven Frank Huysmans en Marcus Bergsma in Informatieprofessional tips hoe om te gaan met de privacy van de burgers/bezoekers. Dit artikel staat ook in Bieb Letter #15.

Elke bibliothecaris (front-office, back-office, directie, management, leesconsulent) zou het boek Je hebt wél iets te verbergen moeten lezen. En daarbij bedenken wat je wel en niet kunt doen.

Is het zo leuk en interessant dat je kinderen frontaal op je Facebook-pagina zet, ondanks geen bezwaar van de ouders?

Meer informatie

Meer informatie over de bijeenkomsten over de digitale veiligheid in/door bibliotheken vind je op de website van de SPN. Daar vind je ook een rijk aan presentaties van anderen.

De bibliotheeksector krijgt met steeds meer met informatiebeveiliging en privacy vraagstukken te maken rond haar diensten en bedrijfsvoering.

Verder vind je in de groep op BiebtoBieb nog meer informatie.

Verenigde Staten

Niet alleen in Nederland zijn de bibliotheken bezig met dit vraagstuk. In de VS schroeft de overheid de netneutraliteit terug en de data van de digitale bezoekers aan de bibliotheek ligt op straat. American Libraries Magazine geeft advies.

On April 3 President Trump signed a measure repealing Obama-era broadband privacy rules. What can libraries do to protect patron privacy online?

Pak de handschoen op

Kortom welke Nederlandse/Vlaamse bibliotheek pakt echt de handschoen op en begint met het beschermen van de bezoekers? Een betere marketing voor de bibliotheek is er niet. Toch?

3. Ivanka

Ik houd van Teen Vogue. En zij van bibliothecarissen die grappige dingen uithalen.

When Ivanka Trump's new book 'Women Who Work' was put on display at a Barnes & Noble, someone got creative.

4. VN-bibliotheek

Sinds kort bestaat de United Nations Digital Library. Meer dan 860.000 bronnen zijn er te vinden.

The United Nations Digital Library (UNDL) is now online at https://digitallibrary.un.org/ and currently provides access to over 860,000 speeches, documents, public domain publications, and more. . The UNDL is free to access and utilize.

5. Filmbesprekingen

Naast boeken kun je met films in de bibliotheken ook besprekingen houden. In Schotland doen ze het sinds 2016.

In 2016 SLIC created 12 pilot film clubs in selected public library services throughout Scotland, aiming to improve the provision of film.

6. Internet of Things

Bij Internet of Things (IoT) denken mensen aan de slimme koelkast, de slimme weegschaal etc. Maar voor bibliotheken gaat er ook een wereld open met IoT.

The Internet of Things, or IoT, has caused an explosion in the number of everyday devices that are able to collect and transmit data. Librarians recognize the balancing act required to implement IoT technologies in accordance with core principles of librarianship.

De ALA heeft nog meer trends op een rij gezet. Wellicht interessant om zelf na te gaan welke trends van toepassing van voor jouw bibliotheek.

The Center for the Future of Libraries works to identify trends relevant to libraries and librarianship. This collection is available to help libraries and librarians understand how trends are developing and why they matter.

7. Nepnieuws

De KB bewaart tegenwoordig alle boeken (doen ze al jaren) die uitkomen in Nederland. Ze bewaren ook websites, blogs, etc. Maar er komt nu een webcollectie bij: Nepnieuws. Op 6 juni houdt de KB een mini-symposium over dit project. Het is gratis toegankelijk, maar je moet wel even aanmelden.

Mini-symposium “All I know is what’s on the Internet” Het bewaren van digitale bronnen uit het post-truth tijdperk voor de toekomst

8. Belgische e-books

In Vlaanderen is gestart met een pilot om Engelstalige e-books uit te lenen. Belangrijk punt bij deze pilot is dat er direct doelen bij beschreven zijn.

In 5 Vlaamse bibs leen je voortaan Engelstalige e-boeken via je Mijn Bibliotheek-account

In 't kort

In cloudLibrary™ van Bibliotheca bieden 5 Vlaams...

9. Drag queens

Twee werelden komen samen in de bibliotheek. Die van de drag queens en die van kinderen. In Brooklyn lezen drag queens voor aan kinderen. Wat een prachtig project!

NEW YORK (AP) — It takes a certain something to be a good storyteller: enthusiasm, timing and a flair for the dramatic. Performers at a children's story hour at a New York City li

Early reading just got a lot more glamorous

10. Love libraries

Of eerder ermee stoppen. Stop met mensen ervan te overtuigen dat ze van bibliotheken moeten houden. Deze bibliothecaris heeft vier tips om de bibliotheek een succes te maken.

Feitelijk gaat het erom de basis goed te hebben. Daarna loopt het prima.

A common complaint I’ve heard among librarians is that some people, especially community leaders and elected officials, just don’t get libraries. They don’t understand the value of public libraries…

11. Groningen

Bibliothecarissen en catalogi... Gaan altijd goed samen. Zolang ze kunnen vinden wat ze zoeken. Provincie Groningen heeft een nieuwe catalogus. Maar snel uitproberen!

De catalogus waarmee je zoekt in de collectie en Mijn account, de online omgeving voor bibliotheekleden, zijn vernieuwd. Vanaf nu is de nieuwe catalogus beschikbaar op de website en in onze bibliotheekvestigingen.

12. Helden

Bibliothecarissen zijn de stille helden van de wereld. Ja toch? Huffington Post wijdt een artikel aan ons collega's.

“Libraries are more important to our world than people realize."

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie.

Volgende week is er alweer de 20e editie van de Bieb Letter.

Deel de Bieb Letter met je collega's, inmiddels zijn al meer dan 100 collega's hen voorgegaan.

Groet,Patrick

P.S. Nog een leerzame les van een Jonge Bibliothecaris.