De Bieb Letter #193

Welkom!

Waarschijnlijk is dit de laatste Bieb Letter van het bewogen jaar 2020. Het is een ultrakorte editie, immers gebeurt er met de lokale en internationale lockdowns en met de aankomende Kerst niet zo veel meer.

Ik heb me altijd uitgesproken voor het dicht houden van bibliotheken. Ook nu tijdens deze tweede 'lockdown' zouden de bibliotheken dicht moeten zijn. Heel veel bibliotheken hebben weer een afhaalbieb in elkaar gezet, maar toch is dat niet veilig genoeg. Uiteraard zegt de overheid dat het mag (na een lobby), maar volgens mij zijn we bezig om zo weinig mogelijk verkeersbewegingen te creëren. Met een afhaalbieb doe je dat niet en breng je je personeel in gevaar.

Vind je jezelf echt zo belangrijk, zet dan je personeel in om boeken te bezorgen, zoals boekhandels dit ook doen. Overigens kun je ook hele moeilijke redenen bedenken om de afhaalbieb niet te openen...

1. Neutraal

In het afgelopen jaar bleek dat bepaalde kranten op leestafels gelegd werden en niet weggehaald door bibliotheekmedewerkers. In het kader van het "neutraal" zijn van de bibliotheek werden deze gevaarlijke kranten niet weggehaald. De Groene Amsterdammer schreef een interessant artikel wie en wat er achter deze kranten zit. Een eye-opener wanneer je beseft dat ze heel blij zijn met gratis promotie voor hun geld.

De mannen achter de complotkranten en alternatieve media zijn romantici die na hun val uit de mainstream zijn gaan bouwen aan hun eigen podia. Als ware verlossers trekken ze ten strijde tegen de elite waar zij zelf ooit deel van uitmaakten.

Overigens zie ik het straks ook gebeuren dat bibliotheken ingezet worden om mensen te informeren over de komende covid-vaccinaties. In het kader daarvan is het nog interessant om item 4 van Bieb Letter #110 te lezen.

De Bieb Letter - Welkom!

Een activistische editie noemde ik het in een vooraankondiging. En deze Bieb Letter is zeker een editie waarbij je goed moet nadenken wat je als bibliotheek wel en niet wilt.

Snel lezen en nadenken!

2. Dier

Met alle digitale op afstand vergaderingen en evenementen kun je ook huisdieren gebruiken. Wel op een vriendelijke manier! Leuk!

For something fun and different, this Social Library edition features libraries that are putting pets and other furry friends front and center on social media! From virtual pet shows to cat-themed storytimes, and from spotlighting staff pets to hosting a giving tree for pet needs, these ideas are sure to inspire, if not warm your heart for the furriest of friends.

3. Melanin

Young Adult in Nederland wordt veel in het Engels gelezen. In het kader van bronnen, is onderstaande blog een mooie aanwinst. Jeugdbibliothecarissen, doe jullie voordeel ermee!

Melanin in YA was created as a resource for all things Black in traditional Young Adult publishing. The mission for Melanin in YA is to provide a hub of information to amplify and invest in Black voices, making this a no excuses database in the YA space.

The directory is a space to search for Black authors, agents, editors, cover designers, narrators, influencers, and more. The main page covers news which includes but is not limited to book deal and movie/TV adaptation announcements, cover reveals, new releases, awards, and more.

4. Terug

Terugkijken doe ik eigenlijk nooit, liever kijk ik vooruit en naar het huidige moment. Toch is het in het algemeen goed om eens terug te kijken.

In de UK is er het project Living Libraries bezig dat verhalen verzamelt van mensen, die in de bibliotheek werken, studeren, bezoeken. De makers kijken terug op dit vreemde jaar.

In the last days of January, as the first two Covid-19 cases were confirmed in the UK, I visited Newcastle City Library. I shared the lift with a tired-looking man hugging a rolled-up sleeping bag. He’d lost his job as a builder, and with that, his home, he told me; his mum had died suddenly and his “head was all over the place”. He was looking for Citizens Advice on the fourth floor.

In times of crisis, it turns out, people often head to their local library.

Meer over het project Living Libraries vind je hieronder.

An AHRC-funded oral history of five UK public libraries, in the words of

people who use, work in and run them.

5. Inspiratie

Soms denk ik, moet ik nu echt dit item in de Bieb Letter opnemen of niet. Maar met onderstaande item was het dubbel en dwars waard! Mooi om te zien hoe de Bieb Letter collega's inspireert!

Tot volgend jaar?!

Bedankt voor het openen, lezen, klikken van deze editie. En alle andere edities van dit jaar en de afgelopen (bijna) vier jaren. De eerste editie is niet te vergelijken met de huidige edities.

Bedankt voor alles en tot volgend jaar. Hopelijk kunnen we elkaar dan weer ergens fysiek ontmoeten. Tot die tijd, blijf veilig, was vaak je handen en volg de regels goed op.

Uiteraard wens ik je een hele fijne tijd toe de komende feestdagen. Het zijn geen gemakkelijke tijden. Denk goed om je collega's, je familie en andere dierbaren en aan jezelf!

In het kader van mensen helpen, vind ik onderstaand initiatief wel heel erg mooi!