De Bieb Letter #2

De tweede editie van De Bieb Letter. Leuk dat je hem leest! Dit keer een mix tussen nationaal en internationaal bibliotheeknieuws. E-books, marketing, bibliotheekpassen en een boek dat te laat is. Daarnaast ben ik begonnen met de vaste rubriek #muziekindebieb.

1. E-books in de bibliotheek

De eerste cijfers over 2016 van het uitlenen van e-books zijn binnen. Eerste conclusie: Lenen is populairder dan kopen en wordt al het Spotifyen/Netflixen van e-books genoemd.

Home

/

E-commerce

/

Leenmarkt digitale boeken groter dan verkoop

Verder komt er een dienst voor € 120 per jaar om via Bol e-books te gaan lezen. Voor € 42 heb je al een e-bookabonnement bij de Bibliotheek.

Webwinkel Bol.com is van plan om binnenkort een abonnementsdienst te lanceren waarbij klanten voor een vast bedrag per maand e-books kunnen lenen uit een online bibliotheek.

2. Amerikaanse Bibliotheekblad

Altijd interessant is de Amerikaanse versie van Bibliotheekblad: American Libraries Magazine. Lees de januari/februari-editie hier:

American Libraries, the flagship magazine of the American Library Association, is published 6 times yearly, with occasional digital supplements, by the American Library Association. ISSN 0002-9769.

3. De evolutie van de biebpas

In Nederland is er de discussie en implementatie van de Nationale Bibliotheekpas (NBP). Maar denk eens verder wat nu een echte evolutie is van een digitale/fysieke bibliotheekpas. Wellicht is een app interessanter. Een aantal voorbeelden.

The library card is evolving into a technologically sophisticated tool that can help patrons access information more quickly and easily than ever before.

4. WOB-verzoek ingewilligd

De gegevens van openbare bibliotheken worden openbaar gemaakt. Niets mis mee, lijkt me. De VOB heeft de toekenning gepubliceerd. De brief die als aankondiging van het WOB-verzoek is gestuurd, vind je hier.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft besloten om de 'Data openbare bibliotheken' openbaar te maken en daarmee het Wob-verzoek in te willigen.

5. VDX-statistieken (2)

Vorige week berichtte ik al over de discussie over de VDX-statistieken. Inmiddels is de discussie doorgegaan. En er zijn interessante conclusies naar boven gekomen.

In 2016 werden ruim 200 duizend aanvragen ingediend, een forse stijging (31%) ten opzichte van 2015 (153 duizend aanvragen).

6. Nieuwe generatie catalogi

Ik zou zeggen, een VR-bril opzetten en klaar. Komt de virtuele bibliotheek toch dichterbij dan je denkt.

Nadenken over een goede interface naar je catalogus. Ik herinner me tijden dat we daar middagen druk mee konden zijn. Wat moest waar? Hoe zochten gebruikers? Waar klikken ze op?

7. Britse innovatie-agenda

In Groot-Brittannië is verzet tegen de investeringen die gedaan worden om de bibliotheken te redden. Een nieuw voorstel ligt op tafel.

As another local authority announces plans to slash its service, lobbyists call for urgent meeting with minister to discuss set of new ideas

8. Activist Librarians

Waar het activisme in Nederland nogal ontbreekt, is het in Amerika toch anders. MTV News heeft een overzicht gemaakt van "Activist Librarians" en bibliotheken die echt iets doen voor hun gemeenschap.

Librarians are getting ready to fight fake news, hate crimes, and whatever lies ahead

9. Marktwerking en boeken

In Trouw stond een artikel van Tanja de Jonge, waarom er zo weinig boeken voor jongens van rond de 12 jaar zijn. En vooral wat dat betekent voor de bibliotheken.

Bibliothecaris, (blad)muziek 2.0, blogger, mediacoach (http://bit.ly/19lPZxW ), musicoloog, recensent NBD/Biblion, filmer, jazzpianist (http://bit.ly/SifVUT )

10. Carla Hayden

Eigenlijk alles wat Librarian of Congress zegt is raak. Nu een interview door New York Times.

The 14th librarian of Congress on radical librarians and how information literacy can combat fake news.

11. Marketing en bibliotheken

Het is niet goed om alleen naar Amerikaanse en Britse bibliotheken te kijken, maar ook naar de Duitse. Deze Duitse bibliotheek heeft het over marketing, maar volgens mij is het gewoon bibliotheekbeleid.

Bibliotheken in Deutschland: Redaktionelle Beiträge über Digitalisierung und Bestandserhaltung, Institutionen, Archive, Tagungen und Leseförderung

12. VVD en bibliotheken

De VVD in Veldhoven vindt blijkbaar dat de bibliotheek nog een stille plek is.

Fractievoorzitter @VVDvhn ! ondernemer @veldhovenViert ! student @UniLeiden ! DJ Braille ! Visueel beperkt ! Laat je niet beperken door je beperking!

In januari 2016 was de VVD al tegen muziek in de bibliotheek. Volgens mij zijn VVD-ers al een hele tijd niet meer in een hedendaagse bibliotheek geweest.

Het is gedaan met de rust in de bibliotheek. 18 van de 27 raadsleden stemden voor het collegevoorstel om de bovenste verdieping van de bibliotheek om te bouwen tot muziekschool. U leest het goed: We gaan muziek maken in de stilste ruimte van Veldhoven.

13. Later dan laat

Een boek te laat inleveren gebeurt wel vaker. Dit boek was 100 jaar te laat.

They managed to skate by without a fine.

#MUZIEKINDEBIEB

Welke muzikale dingen kwam ik deze week tegen in bibliotheken?

Zaterdag 28 januari komt het muzikale duo 'Hoed en de Rand' een optreden in de Bibliotheek verzorgen; gedichten op muziek, of muziek me...

Een bruisende, veelzijdige organisatie met vestigingen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. Vragen? Stel ze gerust!

Kijk en luister mee naar de samenhang van tekst en muziek van singer/songwriters zoals Joni Mitchell, Daniël Lohues en Eefje de Visser.

Tot volgende week!

Dit was het weer voor deze week. Mocht je interessante dingen tegenkomen, die in deze nieuwsbrief moeten komen, meld het!

Groet,Patrick