De Bieb Letter #203

Welkom!

Inmiddels zijn we ruim de derde maand van 2021 ingegaan en lijkt nog nergens dat bibliotheken weer open gaan. Nog even volhouden dus!

Deze week o.a. over deep fakes, menstruatie-armoede, welzijn van medewerkers en personeelsbeleid!

Snel lezen maar!

1. Deep

De afgelopen tijd zie je op sociale media de reclame van MyHeritage (posts van mensen die de video's plaatsen) met oude foto's die tot leven komen door middel van AI. Kees Teszelszky schreef een blog wat het betekent voor de collectie van de (Koninklijke) Bibliotheek.

Enthousiast door het resultaat wilde ik nu onmiddellijk aan de slag met de middeleeuwse en vroegmoderne collectie van KB-Nationale Bibliotheek! Mijn eerste keuze was het schitterende portret van Maria met de blauwe sluier uit het getijdenboek van Simon de Varie, een van de mooiste kunstwerken in onze collectie. 

2. Werk

De afgelopen jaren zijn er veel vrijwilligers de openbare bibliotheken in geknald en nu weten de bibliotheken niet meer wat voor personeel ze nodig hebben.

Stichting Bibliotheekwerk heeft onderzoek gedaan en de resultaten zijn inmiddels bekend.

Mijn advies voor het behoud van medewerkers: Bied een juist salaris met voldoende uren om er van te kunnen leven. Plus bied een veilige werkomgeving, zodat iedereen gelijk is.

Overigens zou dit je verhaal moeten zijn naar de subsidieverstrekker, die heel graag vrijwilligers in wil zetten en je organisatie nog verder beknot.

Een ruime meerderheid van de bibliotheekdirecteuren en HR-professionals is positief als het gaat om de aansluiting van het personeelsbeleid op zowel externe ontwikkelingen als het organisatie- en opleidingsbeleid. Toch zijn er diverse aandachtspunten waarvoor behoefte is aan ondersteuning. Hierbij gaat het onder meer om ondersteuning om in te kunnen inspelen op de verwachte krimp van het aantal medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers (specifiek de community librarian), diversiteitsbeleid, het gebruik van leermogelijkheden en de inzet van planningstools.

Op 30 maart, van 13.00 uur tot 14.00 uur, vindt de tweede e-conferentie plaats over strategisch personeelsbeleid bij bibliotheken. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Dit keer staat het thema: ‘aantrekken en behoud van personeel bij bibliotheken centraal’. Hoe word je een aantrekkelijke werkgever als bibliotheek, waar medewerkers graag willen blijven werken? Wat is hierbij de rol van de leidinggevende? Wat maakt de bibliotheek tot een interessante werkplek en hoe zetten andere bibliotheken hierop in?

3. Bezuinigingen

Er zijn nog steeds veel bezuinigingen in aantocht. Je kunt wel vertellen wat je als bibliotheek nodig hebt, maar daar luisteren mensen toch niet naar.

Je kunt beter vertellen wat er gebeurt als de bibliotheek weg is.

Libraries are often referred to as “the last safety net". Allie Morgan asks: What happens when that safety net is pulled away?

Overigens wanneer bibliotheken weg gaan, gaat de mogelijkheid om de digitale kloof te dichten ook weg.

Public libraries have the skills, resources and relationships to ensure America is digitally literate, but first we need to achieve universal access to affordable broadband. It’s high time for a national response to a national crisis. With millions of American students still out of school and millions more adults out of work, there’s no time to waste.

4. Geld

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren over omgaan met geld. En waar doe je dat anders dan in de bibliotheek?

“FINRA Foundation research shows that adult financial literacy is declining in this country,” she continued. “To reverse this trend, it’s critically important to start financial education early. And that’s exactly what the new Thinking Money for Kids games do.”

5. Testen

Het virus waart nog steeds rond! Inmiddels is er al veel meer duidelijk wat wel en niet kan. OCLC test nog steeds door en deelt de bevindingen.

A review of SARS-CoV-2 research published through November 2020, which summarizes current research on how the virus spreads, its survival on materials and surfaces, and the effectiveness of various prevention and decontamination measures.

Het is trouwens nog steeds van groot belang om het welzijn van je collega's in de gaten te houden en eventueel bij te sturen. Een goede tip: Houd een anonieme enquête over het welzijn van de collega's.

COVID-19 has been traumatic for many library workers, especially those expected to continue coming to work as cases have risen in their communities. Columnist Meredith Farkas spoke with librarians about how they were supporting their staffers as whole people during the pandemic.

Bovenstaande column verscheen trouwens in de nieuwste editie van American Libraries Magazine.

6. Inkijk

Hoe verandert het werk in een universiteitsbibliotheek tijdens deze pandemie? Een mooi inkijkje:

The concept of the library is changing. Libraries are symbolic representations of the wider university, with legacy links to the pursuit of knowledge and understanding, but also as important social hubs for learners and staff alike. They are a testament to university legacy but also a vivid illustration of a future vision. 

7. Armoede

Toegang tot menstruatieproducten is niet voor iedereen gemakkelijk weggelegd. In Groningen wordt er nu bepleit om deze producten op openbare plekken beschikbaar te maken. Waarom dan niet in de bibliotheek?

Ik heb via Twitter al wat enthousiaste reacties gekregen en eigenlijk zou het mooiste zijn wanneer dit een landelijk speerpunt is, net als de taalhuizen, de hulp bij belastingaangifte, etc.

100% Groningen en PvdA vragen op Internationale Vrouwendag aandacht voor menstruatie-armoede in de gemeente Midden-Groningen. Zij pleiten er voor dat de gemeente gratis menstruatieproducten beschikbaar stelt voor bijvoorbeeld de voedselbank.

In Groningen zijn bibliotheken al inleverpunten (geweest).

Tampons en maandverband inzamelen voor vrouwen met een kleine beurs. Het is een initiatief dat een aantal maanden geleden van start ging in de gemeente Westerkwartier onder de naam 'Bloedserieus' en blijkt een regelrecht succes.

8. Lezen

Een idee om met een trailer de jeugd weer te laten lezen, zo kreeg deze student een 10. Misschien ook interessant voor bibliotheken?

Overigens is onderstaand stukje wel een reclamepraatje voor de opleiding CMD. In Groningen kwam deze opleiding deels voort uit de IDM-opleiding.

Allereerst ondervroeg Joop ruim 40 leeftijdsgenoten om zijn ideeën te testen. Daaruit kwam nog een probleem naar voren: jongeren weten niet wélk boek ze moeten kiezen. Zo kwam Joop op het idee voor Scrollbook: hij koos fragmenten uit zijn favoriete boeken, The Shining en Lord of the Rings, en gaf die zo royaal mogelijk vorm: met typografie, illustraties en interactie. “Het moest de trailer worden van het boek.”

Tot volgende week!

Bedankt voor het openen, lezen, doorsturen en abonneren!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick