De Bieb Letter #210

Welkom!

Een nieuwe koninklijke dinsdag en een nieuwe Bieb Letter.

In deze editie gaat het o.a. het personeelsbeleid, diversiteit, bibliotheekmode en privacy.

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Diversiteit

Eindelijk is er een goede start met een workshop over diversiteit en inclusie in de bibliotheeksector. Wanneer je buiten Noord- en Zuid-Holland werkt, kost het je 75 euro van je opleidingsbudget en anders is het gratis. Aanrader!

Een diverse en inclusieve sector brengt unieke ervaringen en onbekende perspectieven naar voren. De bibliotheek is er dan ook voor iedereen. Maar hoe divers en inclusief is jouw bibliotheek eigenlijk op gebied van personeel, publiek, programmering en collectie? Probiblio organiseert dit jaar vijf workshops over diversiteit & inclusie om jou met deze onderwerpen op weg te helpen.

2. Bos

Zelf ben ik nog steeds gecharmeerd van de Korenbeurs in Schiedam met zoveel groen in de bibliotheek. Wil je wat verder reizen naar een bibliotheek die geïnspireerd is op een bos, dan is Japan misschien een optie!

A new library and community center in Nasushiobara by the Japanese architecture studio of Mari Ito, UAo, is inspired by forests

3. Personeel

Een bibliotheek valt of staat met goed personeel. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat je als bibliotheek een goed personeelsbeleid moet voeren. De bibliotheken veranderen qua taken en functies en daar horen ook nieuwe beloningen voor.

En nu de cao's van Kunsteducatie en Openbare Bibliotheken samengetrokken zijn, moet er sowieso een nieuw Functiehuis opgezet worden. De VOB bericht!

Begin dit jaar zijn de Openbare Bibliotheken en Kunsteducatie voortvarend aan de slag gegaan met het nieuwe functiehuis voor beide sectoren. Het functiehuis heeft als werktitel “Functiehuis OB/KE”. Inmiddels is in beide sectoren hierover al een aantal keren gecommuniceerd. Het doel van deze nieuwsbrief is de stand van zaken weergeven en een doorkijk te geven naar de komende periode. Daarnaast geeft de projectgroep meer informatie over de invoeringsdatum en de implementatie van het Functiehuis OB/KE.

Ook in dit kader is het belangrijk om te bepalen hoe je strategische personeelsbeleid eruit ziet. BibliotheekWerk geeft binnenkort een webinar. Overigens heeft strategisch personeelsbeleid raakvlakken met de inclusie binnen de bibliotheekorganisaties. Dus item 1 van deze Bieb Letter is ook van belang!

Uit onderzoek van BibliotheekWerk blijkt dat bibliotheken veelal over het beleid en instrumenten voor strategisch personeelsbeleid beschikken, maar behoefte hebben aan ondersteuning hoe je deze op een effectieve manier inzet. Daarom organiseert BibliotheekWerk een reeks e-conferenties over strategisch personeelsbeleid. Tijdens de eerste e-conferentie op 9 februari werd het onderzoek gepresenteerd. Uit dit onderzoek kwamen vier uitdagingen voor de branche naar voren. Deelnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek over één van de uitdagingen waarin zij wilden verdiepen. Het aantrekken en behoud van personeel was een van de meest gekozen uitdagingen. Daarom stond dit thema centraal in de e-conferentie op 30 maart. Een ander veelgenoemd thema was de ontwikkeling van medewerkers en het gebruik van leermogelijkheden, dat staat op 11 mei in de schijnwerpers.

En tenslotte is het bibliotheekwerk echt geen laaggeschoold werk. Echter wat bibliotheken wel vaker doen is roepen dat iedereen maar 21st century skills moet ontwikkelen, zoals coderen, maken etc. Onderstaand artikel maakt daar korte metten mee.

The label “low-skill” flattens workers to a single attribute, ignoring the capacities they have and devaluing the jobs they do.

4. Samen

In Spijkenisse weten ze wel hoe je moet innoveren om de bibliotheek verder te helpen. Mooi interview met een oproep om veel samen te werken!

'Juist in deze coronatijd staan we helemaal AAN en experimenteren we met de digitale vertaalslag van onze dienstverlening, waarbij we altijd op zoek zijn naar partners in crime, binnen en buiten de branche. Ontmoet Schrijvers Online en het Bieb Dictee bijvoorbeeld, dat laatste is bellend vanuit de vensterbank ontstaan en anderhalve maand later een feit met 800 kinderen die meedoen en daarna nog thuis gaan oefenen! We hebben een professionele partner voor livestreaming in huis ’De Jongens Van’, een hele professionele partij die meedenkt. Laatst hebben we als eerste bibliotheek een Clubhouse sessie over ondernemerschap gedaan. Ambitieus zijn we zeker, we willen de eerste gratis bieb worden, nu zijn we dat al voor 18-30! De koers is ingezet, de wethouder enthousiast.'

5. Privacy

Afgelopen week zag ik een bibliotheekmedewerker weer fijn in de krant verkondigen dat men de leengeschiedenis uitploos om te bepalen wat iemand leuk vindt om te lezen.

Zelf ben ik echt terughouden hierin. Leengeschiedenis en het bijhouden van leengegevens is in mijn ogen echt iets privacygevoeligs. Wat heb je eraan wanneer je ziet dat iemand boeken geleend heeft over bepaalde kwalen of over bijvoorbeeld scheiden, terwijl de partner hier niets vanaf weet?

Al eerder dit jaar was er discussie of een bibliotheek wel zomaar leengeschiedenis mag uitpluizen. ProBiblio schreef een goede blogpost wat er moet gebeuren wil je dit toepassen voor het maken van een verrassingstas.

Een prachtig initiatief van Bibliotheek IJmond Noord: ‘De Boekentas’, een tas met boeken, speciaal voor hen geselecteerd, langsgebracht tot aan de voordeur. Dit mooie initiatief roept vragen op rondom de wet AVG. Mogen gegevens van bibliotheekleden voor dit doel gebruikt worden? Privacy officer Jolanda Magilse beantwoordt de belangrijkste vragen. Met het motto “Omdat je niet naar ons kunt komen, komen wij naar jou” met ‘De Boekentas’ heeft Bibliotheek IJmond Noord een mooi product neergezet. Het is een groot succes dat de krant heeft gehaald: NRC 'De Boekentas voor mevrouw Taekema'. Volgens dit krantenartikel niet alleen fantastisch voor de leden, maar ook voor de bibliothecaressen die de “leengeschiedenis doorvlooien om precies het goede boek te vinden voor een nieuwe tas”. Maar is dit wel AVG-proof?

6. Tropen

Zo te lezen was de schenking van boeken voor Caribisch Nederland zo'n succes dat er meer boeken verscheept gaan worden. Welke bibliotheken doen mee?!

De KB is samen met Biblionef en een aantal bibliotheken een pilot gestart om ervoor te zorgen dat er vanuit Nederland boeken worden gestuurd naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. De aanschaf van boeken op deze eilanden is namelijk erg duur, terwijl bibliotheken in Nederland vaak goede boeken afschrijven. Intussen zijn de eerste ladingen met boeken (en zelfs meubels) verzonden. Doet jouw bibliotheek ook mee?

7. Kloof

Ik was heel erg tegen het inzetten van bibliothecarissen voor bron- en contactonderzoek. Dit is ook heel privacygevoelig, zoals we wel gemerkt hebben met de lekken.

Daarentegen ben ik wel heel erg voor het informeren van de gemeenschap over het vaccineren. De bibliotheken hebben een dubbele taak.

Ten eerste mensen helpen om een vaccinatie-afspraak te maken.

En eigenlijk daarvoor is het belangrijk dat bibliotheken mensen goed informeren waarom vaccineren echt noodzakelijk is. Mark Deckers schreef een goede blogpost over de kansen voor bibliotheken en de oorzaken waarom (vaak laagtalige) mensen zich niet laten vaccineren.

Het manifest roep de overheid op om meer moeite te doen om het belang van vaccinatie aan deze groepen uit te leggen, met toegankelijke, op hen toegespitste campagnes.

Sana bepleit in de Volkskrant dat behalve een gezondheidskloof in deze wijken er door de informatiekloof nu ook een vaccinatiekloof dreigt. Hij legt uit hoe hij in zijn eigen praktijk drie kwartier aan een laaggeletterde heeft uitgelegd dat het toch echt beter was om wel te vaccineren gezien zijn gezondheidstoestand. Na drie kwartier was de man overtuigd en liet zich prikken. Maar hij heeft niet voor iedereen zoveel tijd. Het is een beeld dat huisartsen lijken te kennen.

Het is heel goed dat de KB al een pagina heeft ingericht om bibliotheken te helpen.

Veel mensen krijgen de komende tijd een brief met de oproep om een vaccinatieafspraak te maken tegen corona. Daar kunnen zij vragen over hebben, en ook een afspraak maken kan niet iedereen zelf. Jouw bibliotheek kan hier hulp bij bieden, bijvoorbeeld vanuit het IDO. Er is ondersteuning beschikbaar voor bibliotheken.

8. Verhalen

Volgens mij heb ik het al eerder geroepen dat je juist nu de verhalen moet optekenen binnen je gemeenschap. Heel goed dat in het hard getroffen Brabant dit gebeurd is.

Corona: het beïnvloedde onze levens afgelopen jaar op vele, totaal verschillende manieren. De bibliotheken in Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk besloten de vele kleine verhalen achter deze grote pandemie te verzamelen en bundelen. Dit leverde drie unieke boeken op vol persoonlijke verhalen van inwoners, die in de week van 'Wereldboekendag' 2021 online werden gepresenteerd.

9. Impact

Het is altijd goed om de impact en de waarde van bibliotheken te beschrijven. In Denemarken is er recent een nieuw rapport verschenen. Mooi om te lezen hoe het daar gaat.

The study reveals that public libraries effect people and communities in many ways and sheds light on four significant dimensions of impact, all of which manifest themselves in the users’ experien­ces with public libraries. Besides that, the study finds that the library staff and the library as a place of trust and confidence shows to be of high value to the citizens.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Blijkbaar is Librarian Chic dé modetrend van de Australische winter.

P.P.S. Groningen was een openlucht bibliotheek! Leuk!