De Bieb Letter #231

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter.

Inmiddels is het duidelijk dat het wel of niet meenemen van een kop koffie het verschil is van wel een QR-code of geen QR-code in de bibliotheek.

Maar ik lees ook dat medewerkers het inmiddels heel druk hebben gekregen met de hulp voor de QR-code. Het is leuk en aardig dat bibliotheken steeds meer taken erbij krijgen, maar hopelijk wordt het ook eens tijd voor een structurele financiering voor al deze projecten of dat bibliotheken de grens stellen: We kunnen niet meer dan dit!

Straks hebben we misschien (veel) uitval door uitgebrande bibliothecarissen...

Verder gaat het deze week over allerlei mooie bibliotheekzaken.

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Beter

Krijgen we eindelijk een beter personeelsbestand? Ik zie her en der wel hbo-geschoolde krachten gevraagd, maar de kunst is ook om hen te behouden in de sector. Immers zie ik aan de andere kant ook slimme mensen vertrekken uit de sector.

BibliotheekWerk maakt er werk van en organiseert twee trainingen de komende tijd. Doe je voordeel ermee!

Hoe stimuleer persoonlijke ontwikkeling van medewerkers? En wat kun je doen aan het behoud en aantrekken van medewerkers als bibliotheek? BibliotheekWerk biedt HR-adviseurs en bibliotheekdirecteuren (kosteloos) twee nieuwe trainingen.

2. Netwerk

Hoe staat het nu met de Netwerkagenda? Als ik de update zo lees, dan lijkt het alsof er weer tientallen commissies opgericht worden voor wat eigenlijk? Opschalen van lokale goede initiatieven, naar een nieuwe organisatie die zaken verder onder de aandacht brengt?

Op 16 juni is de Netwerkagenda 2021-2023 gepresenteerd. De Netwerkagenda bevat de uitwerking van 3 maatschappelijke opgaven voor het bibliotheekstelsel: een geletterde samenleving, zorgen dat iedereen mee kan doen in de informatiemaatschappij en het bevorderen van een leven lang leren. Er zijn sindsdien veel stappen gezet.

3. Rona

Het is alweer een tijd geleden dat ik updates postte over de onderzoeken door OCLC. Inmiddels is er een research briefing gepubliceerd met de meest recente resultaten en adviezen voor bibliotheken. Uiteraard houden we ons aan de voorschriften van de overheden hier, maar het is altijd goed om de wetenschappelijke onderbouwingen te lezen.

This briefing, prepared by researchers at Battelle, is intended to provide timely information about SARS-CoV-2 vaccines and variants to libraries, archives, and museums (LAMs), and their stakeholders. This is a review of scientific literature published through 16 August 2021, and should be used in conjunction with other timely resources to ensure decision-making in LAMs reflects the latest scientific understanding. Continual re-evaluation of SARS-CoV-2 policies is highly recommended as new scientific discoveries are published. 

4. ID

Hoe laat je mensen, zonder een (duur) identiteitsbewijs, toch boeken lenen? In Afrikaanse landen is het hebben van een paspoort niet vanzelfsprekend. Adachukwu Onwudine heeft de oplossing hoe je mensen toch aan het lezen krijgt.

All things considered, adopting a strategy that involves a deeper study and understanding of a library’s community will result in an efficient and effective lending policy and book security. In the end, libraries would be able to fulfil their mission of ‘providing resources and services in a variety of media to meet the needs of individuals and groups for education, information and personal development including recreation and leisure.’

5. Bezuinigingen

Het bezuinigingsspook waart nog steeds rond in de bibliotheeksector. Een bibliotheek die echt hard geraakt wordt, die van Delft. Heel veel sterkte aan hun medewerkers!

In het voorjaar besloot de gemeente Delft DOK een forse bezuiniging op te leggen. Inmiddels is het reorganisatieplan opgesteld. Directeur-bestuurder Margot Nicolaes vertelt welke bezuinigingsmaatregelen de bibliotheek de komende jaren zal nemen om aan het financiële herstelplan van de gemeente te voldoen.

6. Samen

Bibliotheken zijn plekken om te werken en te studeren. Vaak gratis, maar je kunt er ook geld voor vragen, zoals in deze Londense bibliotheek.

Westminster Business Library is officially open for business. Located on the first floor of Victora Public Library, the coworking space offers a comfortable, spacious area, among other benefits.

7. Inclusie

Ik zeg weleens dat we geen stap verder komen in de bibliotheken met diversiteit en inclusie, maar toch zijn er wel kleine stappen. Je moet ze inderdaad wel zien.

Inclusie gaat er over dat iedereen mag meedoen. Hoe is dat bij jou op de werkvloer? Wat zijn de kansen voor iedereen en hoe zorg je ervoor dat het personeelsbestand divers is? Tijdens Diversity Day op dinsdag 5 oktober organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc Brabant en de gemeente Tilburg hierover een dialoogavond. Daarbij gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen, ondernemers en pioniers over hun zoektocht naar de afspiegeling van de samenleving op de werkvloer.

Dit jaar organiseren we vijf workshops over Diversiteit & Inclusie. Tijdens iedere workshop staat er een ander thema centraal en nodigen we interessante sprekers uit.

Graag willen we je hierbij uitnodigen voor de vierde workshop over inclusieve programmering. In deze online sessie gaan we actief aan de slag met hoe jouw bibliotheek stappen kan zetten op het gebied van inclusieve programmering.

Gezien we een kleine groepsgrootte hanteren, kun je uit twee data kiezen waarop de workshop plaatsvindt: maandag 11 oktober van 10.00-12.00 uur of maandag 18 oktober van 10.00-12.00 uur.

8. Ouderen

Bibliotheken kunnen zorgen voor minder isolement van ouderen. Het project in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht heeft positieve ervaringen opgeleverd.

Ouderen, professionals en de externe organisaties die betrokken zijn bij het project Ouderen in de wijk zijn positief over het project en zien de meerwaarde ervan in. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van de Openbare Bibliotheek Utrecht heeft uitgevoerd. De resultaten zijn beschreven in een factsheet.

9. Magazijn

De KB wil een nieuw magazijn en is een onderzoek gestart. Ik ben echt benieuwd naar de uitkomst.

De KB onderzoekt de mogelijkheden voor het veilig en duurzaam opslaan van haar groeiende fysieke collectie in een nieuw extern boekenmagazijn. Uitgangspunt is een passief magazijngebouw zonder klimaatinstallaties. Maar hoe krijg je de collectie veilig naar zo’n nieuwe omgeving? De KB voert hiervoor een klimaatonderzoek uit in het kader van Metamorfoze.

10. Virtueel

Boekenclubs bestaan al heel lang en door coroon werden ze verplaatst naar virtuele bijeenkomsten of ze werden geboren als een virtuele boekenclub.

Aan deze digitale boekenclubs zitten grote voordelen. En als bibliotheek kun je ook je voordeel ermee doen!

Throughout my prep for this article, however, I noticed one single common thread: whether people loved the virtual format or were desperate to return to normal in-person meetings, they were all thankful for the opportunity to bond with people over the shared love of books. To my surprise, my article about virtual book clubs ended up not being about virtual book clubs at all: it’s about people, reaching out to each other, connecting over something that is, at its core, about community. It’s about love, resilience, and getting through these excruciating last couple of years. Together.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie.

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Wat zou jij doen met 6.500 kookboeken?