De Bieb Letter #237

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter.

In deze editie vind je weer veel interessante inspirerende en tot nadenken sprekende artikelen. Neem ze mee in je eigen beleid om nog beter te worden voor je gemeenschap!

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Waarde

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het toch wel echt van belang om de waarde van de lokale bibliotheek te uiten. Eerst is het zaak om de waarde te meten. In dit kader komt een uitgebreid onderzoek en de resultaten zijn bedoeld voor de gesprekken tussen directeuren en lokale beleidsmakers.

Op initiatief van het Wise Directeurenoverleg (WDO) wordt een onderzoek gestart voor alle Nederlandse openbare bibliotheken om hen te ondersteunen bij het inzichtelijk maken van hun culturele, maatschappelijke en educatieve waarde voor subsidieverstrekkers en gebruikers. Dit onderzoeksinitiatief is omarmd door BiSC, Cubiss, Probiblio, NBD Biblion en OCLC. Zij zullen samen de financiering van het onderzoek voor hun rekening nemen.

Marije van den Berg zet al een voorzet voor de waarde van de bibliotheek als ontmoetingsplek voor de (lokale) democratie.

Het belangrijkste ingrediënt? Ontmoeting. In de buurt: op pleinen en bankjes en voor de supermarkt. En op plekken met een dak en een prikbord, zodat je ideeën gaat uitwisselen en kennis kunt opbouwen. Kom maar kijken in die buurthuizen, moestuinen, kantines, aula’s en bibliotheken. Publieke plekken waar talloze bewoners ontspannen en op hun eigen voorwaarden aanhaken bij de publieke zaak. Kom erbij. Maar juist deze gemeenschapsplekken verdwijnen alom en meestal door ondoordachte vastgoedkeuzes van de gemeente.

Ook Mark Deckers geeft eigenlijk aan dat de overheid veel kan leren van de bibliotheken. Door de gemeenschap weer bij elkaar te krijgen.

Een paar dagen geleden liep ik toevallig mijn eigen bibliotheek binnen en viel met mijn neus in een dialoog tussen verschillende religies en generaties. Veertig mensen met verschillende achtergronden die met elkaar in gesprek gingen en naar elkaar luisterden. Ik vond het bijzonder maar bibliotheekmensen maken dit met regelmaat mee. Het is misschien klein maar het gebeurt wel op vele plekken. En met die veelheid wordt het weer groot. Dat is iets waar de overheid nog wat van kan leren. Echt weer van onderop beginnen. Geluk begint met elkaar zien en naar elkaar luisteren. Geluk begint met ontwikkeling, vaardigheden en verbeelding.

2. Voorlezen

Voorlezen is nog altijd een mooie pijler van bibliotheken. In sommige doen bibliothecarissen en vrijwilligers dit aan kinderen en in andere bibliotheken lezen kinderen voor aan honden.

In Duitsland kunnen robots voorgelezen worden! Een nieuwe manier om begrijpend lezen en voorlezen te combineren.

Wusstet ihr, dass Roboter auch gerne vorgelesen bekommen? Bei uns könnt ihr das selbst erleben! Wir haben besondere (Bilder)Bücher ausgewählt, die ihr unserem humanoiden Roboter, namens Ada, reihum vorlest. Anschließend stellt euch Ada Quizfragen zu der Geschichte.

3. Muziek

Muziek hoort nog steeds in de bibliotheken. Je leert op laagdrempelige manier nieuwe muziek en artiesten kennen. En het werkt ontspannend. Wist je trouwens dat studeren en muziek luisteren heel goed samengaan?

Het is overigens niet voor niets dat bibliotheken lokale artiesten een platform bieden om hun muziek te laten horen. Eerder waren er al voorbeelden uit o.a. Seattle. Nu is deze onderstaande bibliotheek ook bezig om muziek beschikbaar te stellen.

Specht added that “it is definitely a passion project for all of the folks involved. It’s an opportunity to expose our patrons to a music scene that they might not even know exists…. In a similar fashion to everything else we do at the library, we’re trying to make this accessible to our patron base…and I think it benefits the musicians, in that we’re giving them a new audience of a couple hundred thousand people, potentially, who have never heard of any of these local bands. I think it’s kind of cool that we’re bridging these two communities together.”

4. UB

Wist je eigenlijk dat de Nederlandse academische bibliotheken een samenwerkingsverband hebben? Dit doen ze samen met de KB en samen vormen ze de UKB. Sinds kort is hun nieuwe website online. Neem gerust een kijkje! Ook wanneer je een baan zoekt bij een universiteitsbibliotheek.

UKB is een samenwerkingsverband van Nederlandse Universiteitsbibliotheken en Koninklijke Bibliotheek. We zetten ons in om de wetenschappelijke vooruitgang te ondersteunen en versnellen. Dit doen we door het ontwikkelen en beheren van een gemeenschappelijke en duurzame toegang tot kennis voor iedereen. Wij streven naar open kennis, anytime, anyplace, met ruimte voor de eigen ‘couleur locale’.

5. UX

User Experience (UX) is nog altijd een lastig onderwerp in bibliotheken. Hoe pak je het aan om erachter te komen wat de gebruikers nodig hebben. Vanuit Parijs leer je tips en trucs.

The library of the Cergy Paris University was just about to take off with user experience, then COVID-19 came along. Nicolas Brunet-Mouyen tells us today in an interview how things went on. He also reveals his three most important learnings and gives tips on how newcomers can get started with UX.

6. Ondermijnen

Het gedoe rondom de sanering van de collectie van de Haagse hoofdbibliotheek is nog niet over. Dit keer kwam er weer een column tevoorschijn die eigenlijk alleen maar om clicks gaat.

We kunnen als bibliothecarissen wel lacherig doen en onze schouders ophalen, maar er is wat fundamentelers aan de hand. Dergelijke artikelen zijn een bedreiging voor de bibliotheken. Ze ondermijnen de impact en de status van bibliotheken.

Er is altijd een goede reden om te saneren in een collectie. Bibliotheek Den Haag vond het trouwens tijd dat ze een artikel publiceerden om de echte beweegredenen te uiten waarom er gesaneerd wordt en wat er met de afgeschreven artikelen gebeurt.

De Centrale Bibliotheek wordt sinds 1 november verbouwd en gedurende deze verbouwing wordt ook een deel van de collectie opgeschoond. Dat Bibliotheek Den Haag daarbij 100.000 items aan boeken, cd’s, dvd’s en bladmuziek uit haar collectie zou vernietigen is niet juist.

7. Bards

In deze bibliotheek komt van alles samen, het ene is spoken word en het andere is lokale bierbrouwers. Dit doen ze al jaren als succes. Ter inspiratie!

Now in its second decade, Bards & Brews events have been held at various Birmingham Public Library branches, libraries in Jefferson County, craft beer venues such as Ferus Artisan Ales in Trussville, and public arts spaces across the metro area, such as the Birmingham Museum of Art.

After months of hosting virtual Bards & Brews events to the COVID-19 pandemic, the Birmingham Public Library resumed its in person spoken word events this past summer.

8. Censuur

Al jaren zijn Amerikaanse bibliotheken onderwerp van censuur, zodat ze bepaalde boeken van de planken halen. Sinds kort is het een georganiseerde aanval op bibliotheken. Eigenlijk heeft het ook te maken met item 6 in deze Bieb Letter.

Immers proberen buitenstaanders te bepalen dat er boeken moeten worden verwijderd, dan wel moeten blijven bestaan. Beide zijn heel schadelijk.

Onderstaand artikel geeft heel goed weer hoe je je bibliotheek kan helpen met beide soorten censuur.

Nationwide, public and school librarians, along with teachers, have been under constant siege from this tide of complaints and objections, often from people who have never read the books they are upset about or who are deliberately picking out-of-context passages. Librarians and educators who have not received formal challenges are aware they could come at any time and face other kinds of indirect harassment, from angry emails to books that “go missing” from shelves. The fact is, it’s an incredibly draining and hostile time to be working in an education field and in public libraries.

9. Data

Er is aan de zijkanten van de bibliotheeksector nog wel wat te doen om data. Data van leners en gebruikers. Data waar bibliotheken eigenlijk niets mee te doen hebben.

Wat juist wel handig is, zou een openbare database zijn met alle gegevens van projecten in bibliotheken. Deze Duitse bibliothecaris droomt over deze mogelijkheid.

In zekere zin hebben we al zulke websites: Innovatiebieb.nl en Bibliotheekinzicht.nl

Es wäre gut, wenn es ein Repository gäbe für all die Projektberichte, Daten aus Projekten und vielleicht auch gescheiterten Projektanträge (intern und extern) von Bibliotheken. Eines, dass auch aktiv genutzt wird und nicht nur als fast tote Datenbank «irgendwo» existiert.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Hoe kun je ruim een miljoen dollar, bestemd voor bibliotheken, verduisteren??