De Bieb Letter #24

Welkom!

Dit keer veel nieuwsberichten over de KB, leenrecht, een zelfbouwzoekmachine en nog veel meer!

Veel leesplezier!

Groet,Patrick

1. MetdeKB

Tijd voor taart! MetdeKB bestaat nu een jaar en de KB wil weten wat je vindt van MetdeKB.nl. 

MetdeKB bestaat een jaar. Graag willen we je een aantal vragen voorleggen over dit platform. Het invullen duurt ongeveer 5 à 10 minuten. De resultaten zullen we te zijner tijd publiceren op MetdeKB. Alvast hartelijk dank voor je medewerking! Met vriendelijke groet, De platformbeheerders van MetdeKB 

2. Leenrechtafdracht

In Bieb Letter #23 (item 11)  berichtte ik al over het rapport van Ecorys over de leengeldafdrachten. Inmiddels hebben diverse mensen en organisaties hierop gereageerd.

Nou, genoeg gezeurd over ons. Ja, niet alleen honderden bibliothecarissen zijn hun baan kwijt, ook de auteurs hebben een flinke klap gemaakt in de crisis. 

Op 16 juni 2017 is het rapport ‘Onderzoek naar de ontwikkeling van de afdracht van leenrechtvergoedingen’ naar de Tweede Kamer verzonden. Lees het rapport en de brief aan de Kamer.

Het huidige vergoedingenstelsel voor het uitlenen van boeken via de bibliotheek is onhoudbaar geworden.

Toelichting van de reactie van Stichting Leenrecht vind je in deze PDF.

De overheid heeft bepaald dat kinderen gratis boeken mogen halen bij de bibliotheek, maar geen gratis brood mogen halen bij de bakker. Om de makers van die boeken te compenseren is het leengeld ingevoerd, zodat schrijvers, vertalers, tekenaars en vormgevers toch iets verdienen aan de boeken die ze maken. 

De VOB heeft gereageerd met een brief 'Vergoedingen leenrecht openbare bibliotheken' aan de Tweede Kamer n.a.v. het eindrapport 'Onderzoek naar de ontwikkeling van de afdracht van leenrechtvergoedingen 2006-2015' van Ecorys en IViR.

Kortom... Er is van alles over geschreven, maar let vooral op de wijzende vingers en de handreikingen.

3. Word KB-er!

Sinds de KB veel werk naar zich toe heeft moeten nemen op het gebied van de openbare bibliotheken, zijn er veel vacatures gekomen! Wie wordt onze nieuwe collega daar?

De KB zoekt voor de afdeling Marketing & Educatie een doelgerichte Coördinator voor het Programma Mediawijsheid Jeugd. 

Wij zoeken medewerkers voor het Landelijk Social Media Team (LSMT). 

De KB beheert en ontwikkelt verschillende websites die Nederlanders toegang bieden tot content waarmee ze slimmer, vaardiger en creatiever kunnen worden.

4. 14onder1knop

Elke bibliothecaris kent wel de 13onder1knop. Oftewel Picarta. Inmiddels is Bibliotheek Almere toegevoegd als 14e bibliotheek.

Update! Het blijkt dat Almere al meer dan 10 jaar onder de knop zit... Dank, Peter Nugteren!

De catalogus '13onder1knop' geeft toegang tot het bezit van grote bibliotheken in Nederland.

5. Millennials

Over het algemeen wordt gedacht dat oude(re) mensen gebruik maken van de bibliotheek. Maar dat is nu echt aan het veranderen. Zoals ik liet zien in de vorige Bieb Letter gebruiken jonge mensen (15-24 jaar) de bibliotheek meer dan 55-plussers.

In Amerika is het niet anders! 

En dit geeft echt te denken over hoe we aan moeten kijken tegen doelen, doelgroepen, activiteiten, etc.

About half of U.S. Millennials have visited a public library or bookmobile in the past year.

6. Vinyl

Eerder meldde ik al dat een Belgische bibliotheek vinyl weer gaat uitlenen via hun eigen collectie. In Toronto gaan ze dit nu ook doen.

Time to renew your library card

In Nederland kun je trouwens nog altijd vinyl lenen via Muziekweb. 300.000 stuks! Al sinds 1961.

Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland. Het doel van muziekweb.nl is om muziekinformatie voor iedereen laagdrempelig aan te bieden. De site biedt een schat aan mogelijkheden om de muzieksmaak te ontwikkelen.

7. Marketing

Er wordt veel gezegd en geschreven over marketing in de bibliotheken. Maar dit stuk brengt je toch even met beide benen op de grond.

"Marketeers zijn vooral passanten."

8. Adele in de bieb

Wist je dat Adele haar carrière begon in de bibliotheek?

Adele may have headlined Glastonbury and filled arenas across the globe in a worldwide tour that climaxes next month with four sold-out dates at Wembley Stadium, but 10 years ago she was playing a gig in a library in Lancaster for an audience of 175. “You can check out the show online,” says Stewart Parsons. “I am so relieved we filmed that!”

9. VOB-vergadering

Inmiddels heeft de VOB ook zelf verslag gedaan van hun vergadering en ledendag.

Meer dan 100 leden kwamen donderdag 15 juni naar onze ledenvergadering in Utrecht. We hebben met elkaar gesproken over onder andere verdere vernieuwing van onze vereniging, certificering, Route 2020 en inkoop digitale content.

Veel van onze leden waren op 15 juni aanwezig bij onze ledendag 'Vrijwilligersbeleid'. Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Humanitas deelden kennis vanuit hun praktijk over welke keuzen je kunt maken voor je vrijwilligersbeleid.

10. ALAAC

In Amerika is het jaarlijkse bibliotheekcongres (ze hebben er nog wel meer trouwens) aan de gang (geweest): De ALA Annual. Op dit congres zijn meer mensen bij elkaar dan alle betaalde en onbetaalde krachten uit de Nederlandse bibliotheekbranche.

Frysklab was ook aanwezig en mocht een prestigieuze prijs in ontvangst nemen. 

ALA 2017 Annual Conference and Exhibition

Librarians will gather in Chicago for the 2017 ALA Annual Conference amid an organizational leadership transition, and challenges from the Trump Administration.

11. Boetevrij

Ok, nog één keer dan...

Waarom vooral kleine bibliotheken boetes afschaffen.

12. Franchise

Gert Staal bepleit voor een vrijwillig franchisemodel voor de bibliotheken. Lijkt me een goed plan!

13. Innoveren

Innoveren totdat je er bij neervalt. Bibliotheken blijven er mee bezig. De KB helpt met de Innovatiebieb en de Actieagenda 2017-2018.

Vandaag is de Actieagenda 2017-2018 gepubliceerd. De Actieagenda is een uitwerking van de Innovatieagenda. 

14. Belastingdienst

Bibliotheken hebben dit voorjaar burgers geholpen, zodat ze hun belasting goed kunnen verwerken. Tijd voor een evaluatie!

Wil je je kennis en ervaringen delen met andere bibliotheken? Meld je dan aan!

Je kunt je nu aanmelden voor de bijeenkomst op maandag 3 juli 2017 over het programma Bibliotheek en Belastingdienst. 

15. Nieuwkomers

Een andere belangrijke doelgroep voor bibliotheken zijn de nieuwkomers. Digisterker helpt bibliotheken om de nieuwkomers te ondersteunen en heeft een handreiking samen gesteld.

Stichting Digisterker onderzoekt welke wensen er zijn voor het ontwikkelen van een aangepast cursusaanbod voor nieuwkomers.

16. E-books

In Amerika was het meer dan 10 jaar gebruikelijk dat een e-book door maar 1 lener geleend konden worden. In Nederland scheen dat niet te kunnen, werd er gezegd. Of konden bibliothecarissen het aan leners niet uitleggen dat een digitaal boek uitgeleend was, werd er gezegd. Daarom is in Nederland het systeem van 1 exemplaar voor meerdere leners.

In Amerika gaan ze dit nu ook doen. Meerdere leners kunnen tegelijk hetzelfde e-book lenen.

An announcement this week by hoopla digital and HarperCollins augurs big changes in the ways that public libraries make e-books available. 

17. Zoekmachine bouwen

Bouw je eigen zoekmachine bij de OBA!

Hoe werkt een zoekmachine eigenlijk? Hoe beïnvloed je de resultaten? En kun je een robot inzetten om het zoeken te ondersteunen? Slim online zoeken is een van belangrijkste vaardigheden voor de 21-ste eeuw.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Tot volgende week!

Groet,Patrick