De Bieb Letter #240

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe editie van de Bieb Letter.

Inmiddels mogen bibliotheken open blijven tot 20:00u. Of is het de hele nacht? De ene bibliotheek kiest er voor om open te zijn tot 17:00u. en de andere weer tot 20:00u. Voor bibliotheken in het hoger onderwijs verandert er niets, die kunnen open blijven zolang ze het verantwoord vinden.

Op zich vind ik het raar dat bibliotheken nu ineens wel kiezen om solidair te zijn met andere sectoren en kiezen voor 17:00u. De meeste bibliotheken wilden zo snel mogelijk weer open tijdens de eerste lockdown en nu willen ze ineens vroeg dicht... Ik snap het niet meer.

In ieder geval, blijf veilig werken, mentaal en fysiek!

Deze editie heeft weer weinig items, het einde van het jaar komt eraan en dan is het vaak komkommertijd of een tijd van winterslaap in de bibliotheken. Het kan zijn dat ik een keer een weekje oversla.

Veel leesplezier met deze editie!

1. Aura

NBD Biblion lijkt een nieuwe weg in te slaan met de overname van Aura en de koppeling met Bookarang. Echter is het nog wel zo dat de beste leesbevordering een schoolbibliothecaris is, die scholieren persoonlijk op titels wijst...

Met de overname van softwareleverancier Aura wil NBD Biblion de groeiende ontlezing in het Nederlandse onderwijs tegengaan. Door het collectie-aanbod, uittreksels en leesadviezen van NBD Biblion te combineren met de handige bibliotheek-software, de Library App en leerlingen-reviews van Aura worden meer scholieren gestimuleerd om te gaan lezen.

2. Sint

De bibliotheek is ook een plek voor duurzame activiteiten. Zo is er de afgelopen tijd speelgoed ingeleverd en geruild in de OB Langedijk. Wat een mooi initiatief!

In veel huishoudens ligt prachtig speelgoed, waar niet (meer) mee wordt gespeeld. Dat is zonde en daarom wil Recycle Sint zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven. Bovendien is het dé manier om het Sinterklaasfeest duurzamer en voordeliger te vieren!

3. Muziek (1)

Inmiddels is muziek in Nederlandse bibliotheken gedecimeerd en dat is echt zonde! Daarom ben ik heel blij wanneer een bibliotheek aankondigt dat ze nieuwe muziekinstrumenten uitlenen. Al is deze bibliotheek in Duitsland...

Veel mensen denken aan muziek in bibliotheken dat het om cd's en bladmuziek gaat, maar een muziekcollectie is veel meer om de lokale gemeenschap te helpen!

Nicht ohne Stolz präsentieren wir Ihnen unsere Neuzugänge an entleihbaren Instrumenten, die ab sofort zur Ausleihe zur Verfügung stehen. Ob ein mobiles Drumset zum Abrocken oder ein vielseitig einsetzbares Akkordeon, es ist für jeden Geschmack etwas dabei. Beide Instrumente stellen wir Ihnen in diesem Blogbeitrag näher vor.

4. Schetsen

Nog een mooi project is deze bibliotheek, waar mensen een leeg schetsboek krijgen, die ze dan vullen met kunst. Is het af, dan kan het in de collectie en wordt het fysiek en/of digitaal uitgeleend. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan het concept van een bibliotheek.

The Sketchbook Project works like this: people interested in submitting a sketchbook order a blank one from the website. When it arrives, they fill it with art, writing, decoupage, pop-ups, or anything else that fits their chosen style or theme. Some of the more unique sketchbooks have included embroidered pages and back covers altered to unfold into long maps and drawings. One sketchbook opens into a puzzle; another is cut in the shape of a sandwich. Participants have up to eight months to send the completed sketchbook back, at which point it is cataloged and put into the permanent collection.

5. Muziek (2)

Hoe zit het ook alweer met Muziekweb, wat doen ze en wat hebben ze allemaal in huis? Susan Beckers vertelt over de schatten en de manieren waarop de items verwerkt worden. Altijd leerzaam!

Enne, vanaf 1 januari hoort Muziekweb bij Beeld en Geluid. Fijn dat deze organisatie blijft bestaan!

Muziekweb staat bekend als dé muziekbibliotheek van Nederland en heeft één van de grootste collecties muziekopnamen van Europa; 650.000 cd’s en 650.000 andere geluidsdragers. Nog elke week dijt de collectie uit door de aanschaf van alle nieuw verschenen cd’s en lp’s in Nederland. Via de openbare bibliotheken leent Muziekweb cd’s uit en informeert luisteraars op de website over muziekgenres, componisten, en stijlen. Binnen de muren van de Nederlandse bibliotheken kunnen alle 650.000 cd’s onbeperkt beluisterd worden: muziek in de bibliotheek. Voor deze duik in het depot leidt Susan Beckers ons rond in het magazijn waar de kasten vol staan met rijen lp’s, cd’s, muziekvideo’s en meer.

6. Geld

Gisteren werd bekend dat bibliotheken 18.000.000 euro krijgen voor meer hulp aan mensen die moeite hebben met de digitale overheid.

De KB zegt zelf dat dit geld ingezet kan worden voor meer getraind personeel, terwijl de kans groot is dat er meer vrijwilligers op het IDO gezet worden.

Eigenlijk is het heel vreemd dat de overheid niet inclusief is en dat de bibliotheken deze problemen moeten oplossen. Zorg als bibliotheekorganisatie er wel voor dat je inclusief bent met voldoende diversiteit binnen je personeelsbestand. Echter, zorg er wel voor dat je niet gezien wordt als 'de overheid', het vertrouwens in de overheid is al laag. Wees duidelijk in je communicatie wie je bent.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken trekt extra geld uit voor de Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. Daar kunnen burgers terecht als ze aanlopen tegen zaken waarbij digitale vaardigheden nodig zijn. Ook in coronatijd was daar veel behoefte aan; mensen hadden bijvoorbeeld veel vragen over de CoronaCheck-app.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft besloten om de komende jaren ruim 18 miljoen euro extra vrij te maken voor de Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. Dit geld is bedoeld om meer burgers te helpen met vragen of problemen rondom de digitale overheid, of hun digitale vaardigheden te helpen vergroten. Staatssecretaris Raymond Knops: ‘De laagdrempelige hulp die bibliotheken hierin kunnen bieden, helpt de kloof tussen de burgers en de overheid te verkleinen.’

7. Uitgesteld

Wellicht ken je wel het concept van Uitgestelde Koffie, waarbij kopjes koffie vooruit betaald worden. Dit concept zou ook mooi zijn met bibliotheekabonnementen.

Toen ik, als gevolg van het feit dat mijn vader in deze stad emplooi vond, op 11-jarige leeftijd in Dordrecht belandde, nam mijn moeder een hele goeie beslissing.

Tot volgende keer!

Zoals gezegd, kan ik een weekje overslaan, dus niet een tot volgende week, maar tot de volgende keer!

Groet,

Patrick

P.S. Blijf veilig!