De Bieb Letter #245

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe maand en een nieuwe Bieb Letter!

Dit keer is er weer een gevarieerd aanbod waar je inspiratie aan kunt opdoen!

Lees en leer!

1. Rondkijken

Je kunt alvast rondkijken in de nieuwe UB in Amsterdam. Het ziet er echt heel mooi uit!

2. Boekstart

Ook op Bonaire krijgen jonge kinderen een Boekstartkoffertje! Hoera!

Gedeputeerde den Heyer reikt allereerste Boekstartkoffertje uit

3. Inclusief

Het Nederlandse bureau includi gaat de hoofdvestiging van de Keulse openbare bibliotheek herinrichten. Een mooie eer voor Aat Vos en zijn team en natuurlijk voor de Keulse burgers!

Diese besondere Bibliothekenstille, konzentriert, ab und zu Papiergeraschel und leise Schritte, die gibt es hier nicht. Schnarrend baut der 3-D-Drucker ein kleines Modell des Kölner Doms auf, Lage für Lage, aus rotem Plastik. Das Gerät war das erste öffentlich zugängliche Gerät dieser Art in Köln. Seit die Stadtteilbibliothek Kalk im September 2018 komplett umgestaltet wiedereröffnet wurde, rattert es hier stetig. Das Haus hat ohnehin nur noch wenig gemein mit in Reih und Glied aufgestellten Bücherregalen und festungsartigen Theken. Wer hier herkommt, kann erleben, dass eine Bibliothek viel mehr sein kann als ein Ort zum Bücherabholen.

4. Anders

Je moet toch echt wel meegaan met deze vreemde tijden van anders leren en vergaderen. Bij de UvA voeren ze, naast de bouw van een nieuwe UB, ook andere wijzigingen door, vooral naar behoefte van de student.

De nieuwe studieplekken op het eiland in de entreehal van gebouw REC-A springen meteen in het oog; vanaf deze plek heb je overzicht over de ruimte. Je kunt er comfortabel samen of alleen werken, zonder anderen te storen.

Je hoeft niet per se in de UB te studeren, maar het kan ook best daarbuiten. In Hoogezand kunnen studenten ook terecht. Eigenlijk best slim wanneer je een openbare bibliotheek hebt, die in de avond nauwelijks gebruikt wordt, maar misschien wel voor de studenten handig is!

Dat studenten buitenshuis aan de slag kunnen, is wat haar betreft de grootste winst. ‘Als je steeds binnen bent om zowel te studeren als te leven, dan verdor je langzaam als mens. Hier in Midden-Groningen is er geen cultuur om naar buiten te gaan om te studeren, zoals het in de stad wel veel meer is. Wat het je oplevert, dat weet je pas als je het een keer doet.’

‘De studenten die er nu zitten zijn zo blij’, vertelt ze enthousiast. Sinds het begin van haar project, interviewt Lubbers studenten om ze te vragen wat ze nodig hebben en wat ze hier vinden. ‘Na een avond studeren geven ze feedback als: “Ik wist niet dat ik het nog in me had, maar ik heb zoveel gedaan gekregen”. Dat is waar ik dit voor doe.’

5. QR

We zijn inmiddels zo gewend aan QR-codes, dat deze bibliotheek op boeken QR-codes plakt, zodat scholieren direct naar de Uittrekselbank gaan!

Zoek en vind uittreksels en profielen van auteurs in de Uittrekselbank. Bibliotheekleden kunnen zowel in de Bibliotheek als vanuit huis de databank gebruiken. De Uittrekselbank bevat meer dan 2.700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur. Ook vind je er ruim 360 auteursportretten.

6. Gedrag

Na TheVoiceGate is grensoverschrijdend gedrag weer een groot item. Ook binnen de bibliotheeksector lees ik sinds kort schrijnende verhalen over misbruik en echt vervelend gedrag. De organisatie Code Diversiteit en Inclusie heeft een webpagina samengesteld waarmee we als sector ook wat kunnen doen. Met tips en verwijzingen naar goede instanties, helpen ze op weg naar een nog veiligere werkplek.

Sla de webpagina op voor wanneer het nodig is.

Op deze pagina verzamelen wij onderzoek en inzichten van partners uit de cultuursector over grensoverschrijdend gedrag. Over het voorkomen, signaleren en stoppen van grensoverschrijdend gedrag, (machts)misbruik, pesterij en zwijgcultuur.

7. Kritisch

Kritiek in de bibliotheeksector wordt vaak gezien als een persoonlijke aanval op iemand of organisatie. En dat is helemaal niet nodig. In het kader van diversiteit en inclusie is het overigens heel nuttig om een klankbordgroep van kritische vrienden te hebben. Maar hoe pak je zoiets aan en wat moet je juist niet doen?

Gun je organisatie een nieuwsgierige en kritische vriend die spiegelt, vragen stelt en je uitdaagt om zaken vanuit een andere hoek te bekijken. Waarom? De inzet van een kritische vriend is een slimme investering als je veranderingen wilt bewerkstelligen. Het is een manier om te verdiepen en te versnellen, maar ook om relevant en actueel te blijven. Wil je betrokken zijn en meer impact creëren? Praat dan niet over de doelgroep, maar direct met ze.

En bij het aanboren van een potentiële doelgroep moet je eerst een netwerk opbouwen. Echter, het aanboren van zo'n netwerk kost tijd en geld. Natalja Macknack vertelt over de do's en don'ts.

Kosteloos intappen op een waardevol netwerk is soms not done. Het werkt zeer verhelderend om met elkaar in gesprek te blijven hierover.

8. Voorlezen

Voorlezen is ook het lezen van je publiek. Wat voor kinderen heb je tijdens je voorleesuurtje en hoe kan ik ze het beste ondersteunen? Onderstaande e-learning gaat over hoe lees je voor aan kinderen die autistisch zijn. Wellicht een handige tool!

This online professional development module provides library staff with knowledge and strategies for delivering autism-friendly story time sessions.

9. Bannen

De vele pogingen om boeken uit bibliotheken te verbannen worden steeds meer en beter ondersteund door rechtsgezinde organisaties. De New York Times geeft een overzicht wat er allemaal gebeurt op dit vlak en benoemt ook dat vanuit linkse hoek boeken worden afgekeurd.

So far, efforts to bring criminal charges against librarians and educators have largely faltered, as law enforcement officials in Florida, Wyoming and elsewhere have found no basis for criminal investigations. And courts have generally taken the position that libraries should not remove books from circulation.

Nonetheless, librarians say that just the threat of having to defend against charges is enough to get many educators to censor themselves by not stocking the books to begin with. Even just the public spectacle of an accusation can be enough.

Overigens kan het verbannen van boeken juist averechts werken.

"Maus" is a decades old book about Holocaust survivors. Its ban by a Tennessee school board has sparked renewed interest in it.

Het gaat soms zo ver dat er subsidie niet verstrekt wordt, voordat bepaalde boeken verwijderd worden.

Ridgeland Mayor Gene McGee is withholding $110,000 of funding from the Madison County Library System, demanding a purge of LGBTQ+ materials.

10. Waarden

Zoals bekend moet je voor de lokale gemeenteraadsverkiezingen goed laten blijken wat de waarden van de bibliotheek zijn. Frank Huysmans deed onderzoek en presenteert zijn bevindingen tijdens een webinar. Doe je voordeel ermee!

Tijdens deze sessie presenteert Prof. dr. Frank Huysmans van onderzoeksbureau WareKennis de uitkomsten van zijn onderzoek. De onderzoeksbevindingen licht hij nader toe. En je krijgt waardevolle handvatten aangereikt om in de context van de gemeenteraadsverkiezingen en de daaropvolgende coalitievorming jouw bibliotheek nog beter te positioneren. Na de presentatie vindt er een paneldiscussie plaats. Tijdens deze paneldiscussie gaat Frank Huysmans in gesprek met vertegenwoordigers uit het bibliotheeklandschap en het aanwezige publiek.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Groet,

Patrick

P.S. Freek Stronk van Bibliotheek Den Haag is echt wel subliem typetje!