De Bieb Letter #25

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe Bieb Letter! Nieuwe discussies, nieuwe informatie! Nieuwe scholing, nieuwe systemen.

1. Nascholing

Een echte bibliotheekopleiding is er niet meer, maar er zijn wel diverse opleidingen om je verder te scholen.

Inmiddels kun je inschrijven om Community Librarian te worden of Consulent Basisvaardigheden.

Opleiding Community librarian David Lankes beschrijft in zijn boek ‘The Atlas of New Librarianship’ een nieuw type bibliothecaris. Een bibliothecaris wiens werk niet gecentreerd is rondom het boek en media, maar rondom kennis en leren. Dit is het uitgangspunt voor de opleiding ‘Community Librarian’ die Cubiss, in nauwe samenwerking met Avans+ verzorgt.

De Bibliotheek vervult een belangrijke rol voor mensen die hun basisvaardigheden willen ontwikkelen. Hierbij kan zij haar participatierol versterken: ze kan de ogen en oren in de wijk zijn, een signaleringsfunctie hebben, zelf laagdrempelig educatieaanbod aanbieden en doorverwijzen naar hulpinstanties en andere maatschappelijke instellingen. Verder kan de Bibliotheek (nog) meer wijkgericht werken en slimme allianties aangaan met de andere spelers in het sociaal domein van de gemeente.

2. Landelijk bibliotheeksysteem

Komt ie er wel of komt ie er niet? Een landelijk bibliotheeksysteem, zoals in Vlaanderen wordt gerealiseerd.

Inmiddels zijn de rapporten gepubliceerd en kunnen we verder!

27 juni 2017 - ‘Maximale functionaliteit tegen een lage prijs’, is één van de uitkomsten van het vervolgonderzoek van M&I/Partners dat op 21 juni j.l. is gepresenteerd tijdens de informatiesessie voor openbare bibliotheken over het landelijk bibliotheeksysteem.

In Vlaanderen is er inmiddels wat uitstel.

Onderhandelingsronde eind juni tot ... / Negotiation round end of June until ...

Na een onderhandelingsronde krijgen de 3 kandidaten de...

3. Digitale lunch

Bibliotheken en eten gaan goed samen. Helaas zie ik het nog (te) weinig in Nederlandse bibliotheken gebeuren. Is eten dan toch iets wat voor Nederlanders privé is? In andere culturen is eten iets sociaals. In Rotterdam is er regelmatig een Vrijdagmiddag Couscous in de bibliotheek.

En dan komt mijn oproep tot meer diversiteit binnen de bibliotheken weer naar boven: Leer van andere culturen en neem mensen met een andere achtergrond aan!

Kijk alleen maar wat voor rijkdom Bibliothecaris van het Jaar Juan Khalaf met zich mee brengt.

Maar ik dwaal af van het eten. In de enige echte digitale bibliotheek, Bibliotech, wordt er samengewerkt met de lokale voedselbank. Op deze manier krijgen kinderen een gratis lunch aangeboden en kunnen ze gebruik maken van de bibliotheek! Prachtig!

4. Minder bezuinigingen

In Noord-Holland en Noord-Brabant worden bezuinigingen gelukkig minder! Maar bezuinigingen blijven bezuinigingen.

De raad van de gemeente Gooise Meren heeft op 21 juni besloten een voorgenomen bezuiniging van 250.000 euro op Bibliotheek Gooi en meer deels terug te draaien, zodat er nu nog 131.500 bespaard moet worden.

De bezuiniging op de bibliotheek in Oirschot wordt voor een deel teruggedraaid. Vanaf 2019 blijft 250.000 euro per jaar in de gemeentelijke begroting staan voor het bibliotheekwerk.

5. Twitter

Zelf haal ik het meeste bibliotheeknieuws van Twitter. Maar ben je geen Twitteraar, hoe kom je dan in de bibliotheekgemeenschap op Twitter?

Deze blogpost geeft antwoord. En het gemakkelijkste is gewoon meelezen.

Learn why you should join a community using #iamalibrarian, or at least read the tweets of this community, and how to get involved in the Twitter community.

6. Uitgevers en bibliotheken

Bibliotheken zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van uitgevers. Wat gebeurt er als bibliothecarissen met uitgevers spreken?

What happens when librarians are asked to share their thoughts with academic publishers? That was the question behind research carried out in advance of the UKSG conference in April this year, write Bernie Folan and Claire Grace

7. Ondernemersbieb

De landelijke informatie over de ondernemersbieb is verdwenen. Deze digitale etalage is verwijderd. Jammer!

Maar hoe krijg je dan wel ondernemers in de bibliotheek?

Recently I have been delightedly delving into a book ‘The Library of the Future’ published in 1936 and marveling at how issues facing public libraries remain the same. One of the core chapters deals…

8. Tip van de bibliothecaris!

Hoe vaak komt het niet voor dat je ineens 20 exemplaren van dezelfde titel moet hebben? Omdat een docent het handig vindt om juist dat ene boek uit te kiezen, waar maar vier van zijn.

Tip van bibliothecaris Esther Valent:

Tip: wil je met de hele klas hetzelfde boek lezen, kies ebook van onlinebibliotheek.nl! Kunnen de kinderen met hun eigen biebpas downloaden.

Dit lijkt me de meest waardevolle tip ooit!

9. Vrijwilligers

Arme vrijwilligers. Ze blijven onderwerp van discussie! Jouke Bethlehem heeft op LinkedIn een blogpost geschreven met een oproep tot discussie.

Ik verbaas me hoe we als bibliotheekbranche omgaan met vrijwilligersbeleid.

Directeur Erna Winters heeft per blogpost daarop gereageerd.

Afgelopen ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken hield Jouke Bethlehem van de Noord-Fryslan bibliotheken een stevig pleidooi om een discussie te starten over de inzet van vrijwilligers in de openbare bibliotheek.

Ik deelde de blogpost van Jouke op Twitter en LinkedIn en daarop kwamen ook nog reacties. Op mijn LinkedIn-post kwam nog de vraag of het juridisch wel mag. Dit n.a.v. de uitspraak in de zaak over vrijwilligers in de Utrechtse bibliotheken.

10. Formule

De bibliotheekformule bestaat nog steeds. In Appingedam komt de nieuwste versie bij de opening op 8 juli.

Appingedam - 106 jaar geleden was Bibliotheek Appingedam de tweede bibliotheek in Nederland, nu is het de eerste bibliotheek in Nederland volgens de allernieuwste Bibliotheekformule. De bibliotheek van leren, ontmoeten én ontdekken! Zaterdag 8 juli sluit Appingedam haar traditionele bibliotheek en opent - als eerste van Nederland - haar bibliotheek ‘nieuwe stijl’.

11. Beste Bibliotheek

In Vlaanderen en Brussel kun je nu stemmen voor de Beste Bibliotheek.

12. Bibliotheek op School

Wat is de stand van zaken op de Britse schoolbibliotheken? Die is niet echt rooskleurig. Direct naar de PDF.

We’ve just released a new literature review into school libraries, looking at the current provision in the UK and the impact they’re having.

13. Blokken in de bieb

Waarom is blokken in de bibliotheek zo populair? Met handige tips!

In tentamenperiodes trekken hele volksstammen naar de campus om te studeren. Waarom niet gewoon lekker thuis?

14. UB Rotterdam

De Universiteitsbibliotheek van Rotterdam is feestelijk geopend. Even gluren!

De gerenoveerde Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt op donderdag 29 juni officieel geopend. Architect Jef van den Putte

Erasmus Universiteit Rotterdam viert opening gerenoveerde universiteitsbibliotheek

15. Leenrecht

In de vorige Bieb Letter berichtte ik al over de leenrechtafdracht. Inmiddels is er een brief gestuurd naar de Auteursbond over de Monitor Bibliotheekwet 2015. De Auteursbond had vragen gesteld aan de minister en ze geeft nu antwoord.

Minister Bussemaker (OCW) stuurt een afschrift van haar reactie op de brief van de Auteursbond over de Monitor Bibliotheekwet 2015 naar de Tweede Kamer.

Overigens wordt er gesteld dat bibliotheken digitale werken kunnen uitlenen. Maar volgens de KB mag het niet. Volgens OCW mag het wel.

16. Training

Australische bibliotheken bieden zes e-books aan om te leren over o.a. hoe je je bibliotheek opbrandt en daarna weer opbouwt, hoe je VR inzet in de bibliotheek en meer!

Library Training Services Australia delivers nationally recognised qualifications and courses for the Library and Information Services sector, delivering high-performing graduates who are ready for 21st century libraries.

17. Digitale Nigeriaanse bibliotheek

In Noorwegen worden Nigeriaanse boeken gedigitaliseerd. Waarom ze dat daar doen, lees je hier.

Norway’s national library is digitising not just its own entire collection, but works in Nigerian languages too

18. Bibliotheken veranderen levens

De Vereniging van Openbare Bibliotheken vindt dat iedereen de kans moet krijgen om zich te ontwikkelen. De bibliotheek vormt daarvoor de aangewezen plek.

19. Meer dan boeken

In de 18e eeuw ging het in bibliotheken niet alleen om boeken.

And "a considerable element of boisterous good humor."

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Tot volgende week!

Groet,Patrick