De Bieb Letter #251

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe lente en een nieuwe editie van de Bieb Letter.

Het is weer een diverse editie geworden met o.a. hip hop, schaken, schuifjes en meer!

Veel inspiratieplezier!

1. Schuifjes

Er was de afgelopen weken heel wat te doen over de inzet van AI voor aanschafinformatie voor nieuwe boeken.

Van veel kanten werd er geschoten op de NBD, zelfs persoonlijke aanvallen, wat ik echt niet vind kunnen in dit geval. We kunnen best een discussie voeren, maar nooit op de man/vrouw. Jammer dat dit wel is gebeurd.

De rust lijkt wedergekeerd, maar er zijn nog wel genoeg lessen voor de komende tijd. Overigens, valt het allemaal wel mee hoeveel waarde er gehecht wordt aan de aanschafinformatie, zoals Jouke Bethlehem betoogt?

Allereerst natuurlijk de reactie van de NBD. Ze hebben toch maar even een webinar gemaakt om mensen beter te informeren.

De webinar van NBD is hier terug te zien. Tijdens deze sessie bleek dat vragen niet te zien waren en dat na afloop de vragen beantwoord zouden worden. Dit is inmiddels ook gebeurd in dit document (PDF). Ik denk dat met de antwoorden al heel veel duidelijk(er) is geworden.

De storm was groot, maar NBD laat wel zien dat ze willen blijven leren, in gesprek willen blijven en dat het allemaal ten goede gaat komen van de bibliotheken en lezers.

2. Kunst

Foto's zijn kunst en die komen in kranten, maar hoe duid je nu eigenlijk deze foto's? De KB is bezig om foto's en artikelen door AI te koppelen in een nieuwe website. Het resultaat mag er zijn en zo te zien wordt alles openlijk gedeeld qua bevindingen en opzet. Goed bezig!

Achter elke persfoto zit een verhaal en achter elke krantenfoto gaat meestal een hele reeks foto's schuil. Eerder was het zoeken van verhalen bij persfoto's handwerk, maar met behulp van Artificial Intelligence (AI) zijn nu een half miljoen persfoto’s gekoppeld aan een kwart miljoen krantenpagina’s. Vanaf vandaag kan iedereen via de zoekmachine www.krant-en-fotos.nl persfoto’s en krantenartikelen doorzoeken en zo onverwachte ontdekkingen doen.

3. Muziek

Ik ben nog steeds een voorstander van muziek in de bibliotheken. Echter is er de afgelopen jaren echt een slagveld geweest onder de muziekcollecties. Ik weet eerlijk gezegd niet meer waar nog een collectie met muziekdragers (cd's/lp's) is in Nederland.

Toen ik nog bij de grootste muziekbibliotheek van Nederland werkte, rees wel de vraag van bibliotheken of ze weer vinyl zouden moeten opnemen. De algehele gedachte is dat mensen liever vinyl willen bezitten en niet lenen.

Destijds promootte ik ook dat je als bibliotheek een totaalconcept zou moeten hebben op het gebied van muziek. Dus niet alleen een collectie, maar ook activiteiten. Daarom was ik heel blij om onderstaand artikel te lezen. Deze bibliotheek snapt wat je moet doen met muziek.

Vinyl is back at the Kitchener Public Library, with more than 170 records featuring an iconic array of artists and albums.

Discontinued by the library in the late 1990s, the recent resurgence of vinyl among a “thriving collectors community” is “an opportunity to further celebrate musical literacy and engage with hobbyists and audiophiles.”

4. Schattig

In de P.S. staat een heel mooi verhaal over hoe mensen met een bibliotheek om kunnen gaan, ook al is er geen bibliothecaris aanwezig.

Ook in de onderstaande bibliotheek is er sprake van niet echt een bibliothecaris, maar wel een bibliotheek gerund door de inwoners.

En de inwoners willen verbannen boeken lezen en die worden dan ook nog eens geregeld. Ergens is dit de meest schattige bibliotheek ooit.

When Eva Murray recently took a trip to the mainland to buy books for the Matinicus Island Library, she came back with bags full of field guides — “They’re popular here,” she said — and books requested by islanders that have been banned or challenged elsewhere in America.

Located 22 miles out to sea, Maine’s likely smallest library — and one of its newest — is on a mission to fill its shelves with books that other communities are taking off their shelves.

5. Duurder

Nieuwe bibliotheken kosten geld, veel geld. En de nieuwe UB in Amsterdam gaat nog meer geld kosten...

Dit artikel geeft ook een mooi overzicht van de historie van de plannen en de bouw. Wist je dat er bijna bij de OBA een gedeelte van de UB zou komen?

De nieuwe en duurzame UB moet uiteraard voldoen aan de eisen van deze tijd. Daarbij is gebleken dat de bouwkundige staat van de panden ‘nog veel slechter is’ dan bij aanvang van de renovatie gedacht, heerst er krapte op de bouwmarkt en stijgen de materiaalkosten maar door. En zo kom je vanzelf uit bij een nieuw prijskaartje, voor een UB die er zo uit komt te zien.

6. Schaakmat

Hip hop in je bibliotheek is zeker een verrijking voor je bibliotheek. In Rotterdam koppelen ze dit aan schaken. Het resultaat? Een uitverkocht evenement! Nice!

Stuk voor Stuk, hét hiphop schaaktoernooi! Een initiatief voor en door creatievelingen. Schaken is van ons allemaal en hoeft niet gekaderd te worden. Het is een sport waarin je uitgedaagd wordt om op vele facetten te handelen. Zoals Marcel Duchamp mooi verwoordde: "I have come to the personal conclusion that while all artists are not chess players, all chess players are artists."

7. Spellen

Dat het kunnen spellen van woorden van belang is, is wel bekend. Als bibliotheek kunnen we mensen daarmee helpen. Echter wat nu als je een spion wil zijn, of bent en je kunt het niet? Dan kun je betrapt worden...

Met nog een andere kleine rol voor de bibliotheek, is hoe deze contra-spion bibliotheken gebruikte om zijn geheime e-mail te gebruiken... Een andere aanwijzing voor wie ze moesten hebben.

For the moment, though, Carr was focused on another set of clues: the locations of the public libraries the sender had accessed the jacobscall email account from. He had marked them with pins on a large map of the Washington DC metropolitan area. The pins were clustered in and around the towns of Bowie and Crofton in Maryland. The intelligence agency in closest proximity was the NSA.

8. Straat

Nog meer hip hop cultuur in bibliotheken. In de centrale bibliotheek van Den Haag is er een tentoonstelling over street art. Ga dat zien!

Hieronder is al een kleine impressie te zien. Even klikken.

Meer informatie vind je hier:

Street Art is een van de grootste en meest uiteenlopende kunstvormen van deze tijd. Door muurschilderingen in de openbare ruimte ontpoppen grauwe muren zich tot kleurrijke parels. Maar er zit meer kunst achter de muren dan wat je op straat ziet. Bibliotheek Den Haag, The Hague Street Art en zes Haagse kunstenaars geven je met deze tentoonstelling een inkijkje in deze veelzijdige kunstvorm.

9. Iedereen

Bibliotheekcollecties zijn voor iedereen, maar niet van iedereen. Daar komt een stuk inclusie naar voren met de bevestiging dat collecties altijd vooringenomen (biased) zijn. Erkenning daarvoor is belangrijk en het is belangrijk om de collectievorming zo breed mogelijk te maken en te houden.

Tips en trucs vind je hieronder.

Librarians often view themselves as impartial custodians of collections and gatekeepers to information (and we are one of the most trusted professions in the UK). Despite our good intentions, we should reflect on our own decision-making and ask ourselves whether we are truly neutral, and even whether neutrality is desirable as this may just perpetuate existing inequalities. As librarians, we need to step out of our comfort zone and reflect on our assumptions and beliefs about balance and fairness and accept that unconscious bias can affect how we develop collections.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Wat gebeurt er wanneer er door een fout de bibliotheekdeuren open zijn, de uitleenapparatuur aan gaat, terwijl de bibliotheek eigenlijk gesloten moest zijn?