De Bieb Letter #255

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe Bieb Letter.

Dit keer over ruige natuur, je eigen natuur, jonge bibliothecarissen en AI.

Veel inspiratieplezier!

1. Jong

Heel lang voelde ik me jong in de sector, maar langzaam behoor ik tot de oudere generatie. Er gaan nu veel mensen met pensioen. Gelukkig komen er ook jongere bibliothecarissen binnen! En hopelijk blijven ze nog lang.

De jongerentak wordt ook al steeds ouder en gaat het eerste jubileum vieren!

We hebben de viering van het vijfjarig jubileum van het Jong Bibliotheek Netwerk (JBN) een jaar op moeten schuiven, maar nu is er goed nieuws: op 16 juni 2022 organiseren wij een feestelijk congres. Hapjes, drankjes, ontmoeting en een heleboel inspirerende sprekers: het belooft een mooie dag te worden! Ben jij er ook bij?

2. Bias

AI in bibliotheken is onderhevig aan discriminatie. Of dit nu een recommendersysteem is of een ander systeem, er is op enige wijze discriminatie.

Als bibliotheek moet je je daar wel bewust van zijn, maar je moet ook acties ondernemen om deze vooroordelen te minimaliseren.

The right mindset comes from awareness. Awareness is the social responsibility and self-determination framed with the critical library skills and subject specialization. Relying only on metadata would not be necessary for eliminating bias in data collections. Diversity in staffing and critical domain-specific skills and tools are crucial assets in analysing library system digitised collections. Training of library staffing, continuous training, and evaluation should be the primary strategy of the libraries on the way to detect, understand and mitigate biases in library information systems.

3. Personeel

In Item 1 had ik het al over nieuwe en vertrekkende personeelsleden. Strategische personeelsplanning is van groot belang voor de bibliotheken. BibliotheekWerk organiseert daarom een online sessie ter inspiratie, maar ook ter peiling van de behoefte voor meer strategische planning.

Mijn advies is nog altijd: zorg voor een goed salaris en voldoende uren. Anders krijg je alleen maar ongemotiveerde medewerkers, die na een paar jaar weer weg zijn. Immers, van een contractje van 16-22 uur kan niemand leven. Tenzij je een goed verdienende partner hebt... Dat is mijn bescheiden mening.

Naast een expert op het gebied van SPP deelt een organisatie haar ervaring met de inzet van een strategische personeelsplanning; waarom is een SPP ingezet en wat levert het op? Ook is er de gelegenheid om met andere bibliotheken ervaringen uit te wisselen. Verder haalt BibliotheekWerk graag op in hoeverre jouw bibliotheek een duidelijk beeld heeft van de personeelsformatie op de langere termijn, welke instrumenten er in huis zijn om de gewenste formatie te kunnen voorspellen en hoe BibliotheekWerk hierin mogelijk verder kan ondersteunen. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiesessie met behoeftepeiling over strategische personeelsplanning..

4. Terug

Het lijkt erop alsof iedereen weer de weg naar de bibliotheek kan vinden. Echter zijn er nog doelgroepen die dat niet kunnen. Hoe pak je zoiets aan? Welke doelgroepen hebben juist meer ondersteuning nodig?

Onderstaande bibliotheek zet deze antwoorden in hun strategische plan en helpt zo hun gemeenschap.

Here at Yarra Plenty Regional Library (YPRL), our new four-year Library Plan has been developed to focus on the road to recovery from the impacts of the pandemic on our communities. Our community focus will be on Knowledge and Learning, Wellness and Connection and our organisation focus will be on investing in our staff and the way we work. These have been identified with our three member Councils who fund our regional library service as priority needs. For YPRL the Library Plan has been designed to make sure our service meets community needs to encourage people back into the library as we have what they need when they need it.

5. Natuur

Ik vind het nog altijd een mooie samenwerking in Drenthe om de natuur dichter bij de burgers te krijgen.

In drie Drentse bibliotheken zijn ROEG! Hoeken geopend. Gieten, Beilen en Facet in Emmen creëren hiermee extra aandacht voor de natuur.

In de ROEG! Hoek zijn stapels natuurboeken te vinden, daarnaast zijn er diverse activiteiten in het kader van de Drentse natuur.

6. Gezond

Naast de natuur buiten, moet je ook goed denken aan de natuur binnen in je lichaam. Mooi om te zien dat voor je gezondheid de bibliotheek ook dichtbij kan zijn.

1,2 miljoen Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Bibliotheek Veenendaal support daarom de oproep van de Hartstichting om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten.

7. Film

In het buitenland is video streamen via de bibliotheek al gemeengoed. In Nederland en Vlaanderen eigenlijk helemaal niet. En toch begint er in Vlaanderen een project om hiermee te starten. Ben benieuwd naar de uitkomsten.

De digitalisering heeft impact op hoe we cultuur beleven, hoe we lezen, muziek beluisteren en films bekijken. Mensen kijken steeds meer films via streamingdiensten, ten nadele van de dvd, die aan belang verliest en waarvan er steeds minder worden uitgegeven. Steeds minder mensen hebben een dvd-speler in huis. Ook voor de audiovisuele collectie van de bibliotheek is eenzelfde scharniermoment ingezet. Samen met de werkgroep Filmstreaming gaan we op onderzoek uit!

8. Wat

Wat doe je nu eigenlijk in een bibliotheek? Dat krijgen veel bibliothecarissen te horen. Voor bibliothecarissen in openbare bibliotheken zal onderstaande serie misschien heel interessant zijn. De UB van Amsterdam laat hun medewerkers aan het woord.

Werken bij de afdeling Acquisitie & Metadatadiensten van de Bibliotheek is een hele mond vol om te vertellen. Daar blijft het vervolgens niet bij, want Annette van Velzen krijgt daarna regelmatig de vraag: 'Wat doe je dan precies voor werk?' Zij vertelt hier meer over.

Diana Tjin-A Cheong is Erfgoed catalograaf op de afdeling Acquisitie & Metadatadiensten van de Bibliotheek UvA/HvA. Wanneer zij dit aan mensen vertelt, valt er meestal een diepe stilte. In 2020 kwam haar derde roman uit ‘De catalograaf. Een liefdesgeschiedenis’, waarin zij vertelt over het werkleven van een catalograaf. Dit boek is te lenen bij de Bibliotheek, maar Diana Tjin-A Cheong vertelt ook hier in het kort over haar werk.

9. Minder

Wanneer bibliotheken minder geld te besteden hebben en zich richten op digitale content, kan het zijn dat bepaalde boeken niet gewenst zijn.

Bibliotheken richten zich op het tegengaan van fake nieuws, maar de (digitale) collectie kan soms ook al fake nieuws bevatten. Het is daarom van groot belang dat je goed gekwalificeerd personeel hebt, die de collectie beheert.

For years, the digital media service Hoopla has given library patrons access to ebooks, movies, and audiobooks through bulk subscriptions sold to public libraries. But more recently, librarians have started calling for transparency into the company’s practices after realizing its digital ebook collection contains countless low-quality titles promoting far-right conspiracy theories, COVID disinformation, LGBTQ+ conversion therapy, and Holocaust denial.

Overigens, vanwege alle boekverbanningen, zorgt de New Yorkse bibliotheken ervoor dat in het hele land dergelijke verbande boeken toch beschikbaar zijn.

The New York Public Library stands by the right to read freely. In response to recent efforts to ban certain books in some communities across the United States, the Library is making a selection of commonly banned books available to everyone—for free.

10. Plek

Bibliotheken zullen altijd plekken blijven waar mensen verblijven. Corona leek roet in het eten te gooien, maar toch blijft het menselijke contact van belang.

Een rondgang bij New Yorkse bibliotheken hoe zij dit oppakken.

Libby suggests, intentionally or not, that public libraries, the actual buildings, are no longer necessary, that libraries have become — like everything and everyone else — place-less purveyors of content. But if during the past couple of years you replaced in-person library visits with an app, you may be missing out. What many public libraries have done, despite Covid and because of it, is consciously enhance their physical presence on the street and in the neighborhood.

11. Gemeen

Tot en met dit jaar is de inrichting van de lokale IDO's in samenwerking met de landelijke overheid (KB). Maar dit gaat veranderen. Straks zijn de lokale overheden (gemeenten) verantwoordelijk.

What could possibly go wrong?

Misschien dat de ondersteuning erodeert? Ik hoop van niet!

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de herziening van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer. Hiermee zijn de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) verankerd in de wet. Gemeenten worden per 2023 verantwoordelijk gemaakt voor de instandhouding (en het breder uitzetten) van de Informatiepunten. Concreet betekent dit dat gemeenten de taak van de Koninklijke Bibliotheek overnemen als subsidieverstrekker van het IDO.

Tot volgende keer!

Even geen Tot Volgende Week. Het is meivakantie en we hebben allemaal even bibliotheekrust nodig.

Waarschijnlijk tot over twee week!

Groet,

Patrick