- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #258
De Bieb Letter #258
Welkom!
Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter in je mailbox.
Overigens wil ik nog even duidelijk maken dat de informatie die ik deel in de Bieb Letter in principe openbaar te vinden informatie is. Ik deel artikelen, waar ik een korte mening of introductie over geef.
Recent werd ik erop aangesproken dat ik verkeerde informatie deelde. Ik schrijf vier zinnen in algemene zin, maar dat wordt opgevat als informatie die niet klopte. Vreemd. Wanneer er vage informatie wordt gedeeld, kan ik me alleen beroepen op die informatie.
Tip: Wanneer je iets te melden hebt en ik neem het op in de Bieb Letter, wees dan wel duidelijk in de communicatie op je website. Ik pas niets aan en ga zeker niet bellen om informatie te verifiëren.
Anyway, terug naar deze week met veel inspiratie uit Nederland en Duitsland.
Veel leesplezier!
1. Sluiten
Overal waar bibliotheken zijn, wordt er wel bezuinigd op deze dienstverlening. Zo ook in hogescholen. Je hebt altijd meerdere partijen, die tegen sluiting zijn, uiteraard de direct getroffen medewerkers. Daarnaast de studenten, maar niet te vergeten de docenten en de lectoren. En juist deze laatste groep is niet blij in Brabant.
Gezien het belang en de urgentie van dit dossier, en het feit dat lectoren niet meegenomen zijn in de besluitvorming, brengen de lectoren daarom een ongevraagd advies uit. “Alle lectoren zijn van mening dat mediatheken niet vervangen kunnen worden door volledig digitale dienstverlening en dat de transitie onze rol als kennisinstituut zeker niet zal versterken. Wel ondersteunen wij het gedachtegoed dat onderdelen van de huidige functies en aanbod van de mediatheek gedigitaliseerd kunnen worden."
2. Samen
Sinds kort zijn Muziekweb en Beeld en Geluid samengegaan. Administratief dan. Fysiek nog niet, maar dat gaat wel gebeuren. Wil je meehelpen aan de verhuizing van de collectie, dat kan!
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: Projectleider – Culturele vacatures — www.culturele-vacatures.nl
De recente fusie tussen Beeld en Geluid en Muziekweb maakt dat twee muziekcollecties samenkomen en daarmee de grootste muziekcollectie van Europa ontstaat. Om een beeld te krijgen van de omvang van de Muziekweb-collectie: meer dan 650.000 cd’s, dvd’s en lp’s moeten worden vergeleken, ontdubbeld en verhuisd. 840.000 gedigitaliseerde tracks en daarnaast een fors aantal bijzondere collecties: zo’n 400.000 fysieke dragers (o.a. 563 wasrollen, 78-toerenplaten, 60.000 cd’s, 101.300 lp’s).
3. Nieuw
Al eerder berichtte ik over het nieuwe magazijn van de KB. Inmiddels is duidelijker geworden hoe het eruit komt te zien en wat de verdere plannen zijn. Het eerste nieuwsbericht is de deur uit. De KB heeft zelfs een hele website opgetuigd om het proces te duiden. Heel slim!
De KB werkt aan een innovatief, nieuw boekenmagazijn waarin de nationale bibliotheek het geschreven erfgoed van Nederland duurzaam en veilig voor de toekomst kan bewaren. Het magazijn wordt gebouwd in de Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland. We hopen onze erfgoedcollectie in 2026 naar het nieuwe magazijn te verhuizen. Lees hier alles over ons nieuwe boekenmagazijn.
4. Divers
Terugkomend item is natuurlijk diversiteit. Binnenkort geeft BibliotheekWerk een online sessie over dit thema. Doe mee!
Online inspiratiesessie ‘Een divers en inclusief personeelsbeleid’ - BibliotheekWerk — www.bibliotheekwerk.nl
De inspiratiesessie wordt begeleid door Halima Özen, programmamaker en projectleider Diversiteit en Inclusie bij bibliotheek Midden-Brabant en tevens ambassadeur van de Code Diversiteit & Inclusie. In twee uur neemt zij je mee in een mini-masterclass over vooroordelen, stereotypen en blinde vlekken die van invloed kunnen zijn op je personeelsbeleid en werkcultuur. Ook gaat ze in op het belang van aandacht voor diversiteit en inclusie in je personeelsbeleid en wat het (op de lange termijn) voor jouw bibliotheek en personeel kan betekenen en opleveren. Uiteraard is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.
5. Brand
Zoals ik al in het eerste item zei, wordt er altijd wel bezuinigd op bibliotheken. Ook in de stad Utrecht, waar het welbekende thema geldt:
Kijk, hier hebben jullie een mooie nieuwe centrale bibliotheek. Helaas is er geen geld meer voor de buurtbibliotheken.
Bibliotheek Utrecht schrijft brandbrief aan politiek: sluiting dreigt voor drie tot vijf vestigingen - RTV Utrecht — www.rtvutrecht.nl
De Bibliotheek Utrecht wil structureel meer subsidie. Gebeurt dat niet, dan dreigt een grote reorganisatie waarbij meerdere filialen gesloten worden. Daarom heeft directeur Deirdre Carasso een brandbrief geschreven aan de lokale politiek. "Wijkbibliotheken sluiten is een zwart scenario dat we absoluut niet willen.".
6. Drie
Steeds meer bibliotheken ontdekken hoe ze de derde plek in het leven van hun burgers gaan invullen. In Middelburg weten ze dit inmiddels ook! Gefeliciteerd!
Een 'derde plek': de opening van het nieuwe plein van de ZB in Middelburg – Wij zijn De Stad Middelburg — wijzijndestad.com
Hoera! Het nieuwe ‘plein’ van de ZB, op de begane grond, is vandaag officieel geopend. Burgemeester Harald Bergmann liet, met een druk op de knop, de slingers over de nieuwe ontmoetingsplek knallen.
Behalve de burgemeester waren er natuurlijk meer sprekers. Die waren het over een ding eens: in de moderne bibliotheek staan – naast de collecties – de ontmoetingsfunctie en alle activiteiten centraal.
7. Oud
Vroeger hadden we nog geen digitale catalogus, maar een kaartenbak. Maar hoe ging je nu om met nieuwe kaartjes? Na jaren komt wijsheid?
Tijdens een personeelskoffie worden weer eens herinneringen opgehaald uit de oude bibliotheekdoos. Die van medewerkers met 40+ dienstjaren. Vooral de catalogusafdeling is goed voor veel hilariteit. De collega vertelt hoe ze nu nog de verontwaardiging voelt over de betutteling uit haar beginjaren.
8. Academie
Heel vaak gaat het over de community van de openbare bibliotheek, de burgers van de stad of het dorp. Hoe zit het eigenlijk met de gemeenschap van de academische bibliotheek? Bied je hen alleen een studieplek en koffie aan of doe je nog meer? De bibliotheken van de MIT bieden hun gemeenschap veel meer aan, als een echte platformbibliotheek. Lees en leer!
“We want to explore the intersections of the Libraries’ and the MIT community’s interests and needs – intellectual curiosity, academic life, civic engagement, information citizenship, personal connectedness, lifelong learning, and wellness,” says Nina Davis-Millis, director of the Community Engagement program. “Our goal is to provide a platform, both physical and virtual, where the community comes together around ideas.”
9. Staan
Bied je bibliotheek al de mogelijkheid voor bezoekers om ook staand te werken? Het uitlenen van zo'n standaard kan al voldoende zijn.
Gesund im Stehen arbeiten: geht dank mobiler Stehpulte jetzt an jedem Arbeitsplatz in unserer Zentralbibliothek 🙃Viel Spaß beim Ausprobieren! ^fp
— SUB Göttingen @[email protected] (@subugoe)
7:24 AM • May 20, 2022
10. Nieuw
Blijven we nog even in Duitsland, omdat daar een tijdelijke bibliotheek wordt gebouwd, zodat de permanente vestiging van de grootste Berlijnse openbare bibliotheek gebouwd kan worden.
Wat een werk.
Schippen für das Haus auf Zeit: Überlastete Amerika-Gedenkbibliothek bekommt Interimsbau - Kreuzberg — www.berliner-woche.de
Für das Haus auf Zeit der Amerika-Gedenkbibliothek (AGB) am Blücherplatz gab es jetzt den symbolischen Spatenstich. Der temporäre Bau soll die AGB so lange entlasten, bis die Zentral- und Landesbibliothek Berlin ihren lange versprochenen Neubau bekommt.
11. Indexeren
Hier kennen we sinds kort het automatisch 'recenseren' van boeken met AI. In Duitsland gaat men automatisch e-books, tijdschriftartikelen en scripties indexeren met AI.
Die Deutsche Nationalbibliothek (DNB) hat im April 2022 ein neues System zur automatischen Inhaltserschließung in Betrieb genommen. Die sogenannte „Erschließungsmaschine“ wird zur automatischen Vergabe von Sucheinstiegen zunächst für deutschsprachige E-Books, elektronische Zeitschriftenartikel oder auch gedruckte Hochschulschriften eingesetzt.
Tot volgende week!
Bedankt voor het lezen van deze editie!
Tot volgende week!
Groet,
Patrick
P.S. Punk in the library!