De Bieb Letter #262

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe editie van de Bieb Letter!

Dit keer de vraag van wie metadata is, hoe schrijf je een interessant jaarverslag en hoe organiseer je een concertreeks?

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Beschrijven

Metadateren, dan wel titelbeschrijven is een uitstervend vak. Echter is het van groot belang voor de bibliotheken. Immers, als je geen goede titelbeschrijving hebt, kun je de benodigde informatie (of roman) niet vinden.

Op Bibliotheekblad stond er een interessante blogpost over dit onderwerp. Maar er speelt meer, want van wie is al die bibliografische informatie? Is dat van de bibliotheek, is dat van de catalogusleverancier, of van de KB of van bijvoorbeeld NBD Biblion?

Die vraag rijst nu ook in Amerika. OCLC heeft Clarivate gedagvaard, omdat blijkbaar Clarivate een tegenhanger gaat maken van Worldcat. Met gegevens uit Worldcat. Overigens staan in Worldcat ook de titelbeschrijvingen van de Nationale Bibliotheekcatalogus.

The lawsuit was filed by OCLC earlier this week in U.S. Federal Court, Southern District of Ohio.

Als je de updates hierboven leest, dan wordt een lange strijd. Maar zijn bibliografische gegevens niet gewoon open data, net als open access informatie?

Er is al e.e.a. over geschreven door bloggers, waaronder deze opinie, en Twitteraars.

Overigens wil je meer weten over metadateren? De KB heeft een handige website erover.

De KB bewaart alles wat in en over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. Wat verzamelen we wel en wat juist niet? Hoe zorgen we ervoor dat onze collecties goed toegankelijk blijven? En hoe zorgen we ervoor dat onze collecties mensen blijven inspireren? Onze collecties zijn er om van te genieten, om van te leren en om onderzoek mee te doen.

2. Maand

Gelukkig zien steeds meer bibliothecarissen in dat er menstruatiearmoede is en dat we mensen hiermee kunnen helpen. In Hoogeveen staat een nieuw weggeefkast voor menstruatieproducten. Goed bezig! Wie volgt?

Vanaf nu kunnen meiden en vrouwen die het nodig hebben, gratis en discreet menstruatieproducten halen bij het weggeefkastje in de Bibliotheek Hoogeveen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door Schuldhulpmaatje Hoogeveen en de Stichting Armoedefonds.

3. Single

Met 1 identiteit overal inloggen. Dat is een nobel streven en super handig, immers, voor de bibliotheek moet je bij veel dingen inloggen: de catalogus, de e-books en luisterboeken, Passend Lezen, Muziekweb, etc.

Eigenlijk is zo'n inlogmethode een landelijke leenpas! Overigens, heb je ideeën en wil je meedoen, aan dit project? Meld je aan!

Het project Single Identity (SI) is voortvarend van start gegaan. Het doel van dit project is het vereenvoudigen van de registratie- en inlogprocedure voor gebruikers van lokale en landelijke bibliotheekdiensten en hiermee de klantbeleving te verbeteren. Niet alleen een vooruitgang voor klanten, maar ook voor bibliotheken omdat hier veel minder vragen van klanten over zullen komen. Projectleider Leo Schutte (VOB) vertelt over de meerwaarde en de impact van SI Met een oproep aan alle bibliotheekdirecteuren om hun organisatie te informeren over de komst van SI.

4. Verslag

Elk jaar weer dat jaarverslag. Je hebt zoveel verschillende mogelijkheden om het interessant eruit te laten zien.

Onderstaande blogpost gaat over een jaarverslag van een mediatheek, maar voor je openbare of academische bibliotheek zitten hier ook bruikbare tips bij.

Its that time of year again! That’s right, its time for the “end of year reports” (EOY Report). EOY reports are a good advocacy strategy that librarians often use to present the many ways the library served its students during the school year. Its a way to show the efforts and the outcomes of those efforts. Basically its one way to wrap the year up and celebrate some of the ways a successful school library benefited its students that year.

5. Wachten

Hoe de ontwikkelingen rondom het aanvragen van boeken zijn veranderd, lees je in onderstaand artikel. Wachten, wachten, wachten...

In de gevel van de New York Public Library zit een vitrine waarin een beer, een ezel en een varkentje te zien zijn. Het zijn de speelgoedbeesten die model hebben gestaan – Pooh, Eyeore en Piglet –; hun aanwezigheid alleen al maakt een bezoek aan de bibliotheek tot een onvergetelijke gebeurtenis. Wie de leeszaal in de Bibliothèque nationale in de rue de Richelieu in Parijs heeft bezocht, zal dat niet snel vergeten, zoals ik me altijd zal herinneren hoeveel moeite het me heeft gekost in de reading room van het British Museum te komen; eenmaal binnen bleek het ook meer dan de moeite waard.

6. Gezondheid

Twee jaar geleden begon OCLC met een onderzoeksplatform over het bestrijden van de pandemie met allerlei tips en trucs om je bibliotheek veilig te maken en te houden.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en de focus begint echt te liggen op het gezond houden van je gemeenschap. OCLC deelt deze uitkomsten in diverse blogs.

In early 2022 the REALM project has hosted a series of online forums to foster discussion, knowledge sharing, and mutual support among those who work in and with the cultural heritage field. Each forum is a two-hour facilitated conversation with representatives of archives, libraries, museums, and related service organizations and agencies. The conversations are designed to elicit example, perspectives, and ideas that help inform REALM project activities and can lead to new initiatives and projects to bolster capacity and resilience of cultural heritage institutions.

En dat gezondheid meer prioriteit krijgt in bibliotheken, is ook te merken aan de activiteiten die bibliotheken organiseren. Zo komt er een heuse conferentie over positieve gezondheid. Georganiseerd door diverse bibliotheken.

Bij Positieve Gezondheid draait het om wat ons gezond houdt. Sociale contacten, bewegen en gezonde voeding… Maar ook de kans krijgen om jezelf te ontwikkelen en te mogen leren! Deze brede kijk op gezondheid heeft de wereld van zorg, welzijn, sport, kunst en cultuur binnen korte tijd veroverd.

Bibliotheek De tweede verdieping organiseert daarom, samen met BiSC, een miniconferentie Positieve Gezondheid.

7. Meer

Meertaligheid wordt steeds meer onderkend en ook de voordelen ervan. Als bibliotheek kun je meertaligheid op verschillende manieren ondersteunen. Rijnbrink heeft een mooi project opgezet rondom meertaligheid.

Als onderdeel van het project Meertaligheid is Mladen één van de zes meertalige personen die een brief heeft geschreven aan Bibliotheekdirecteuren in Overijssel en Gelderland. In deze persoonlijke brief vertelt hij zijn verhaal.

8. Muziek

Zoals je wellicht weet vind ik muziek echt goed passen bij bibliotheken. Er worden echt mooie projecten met muziek georganiseerd. Dat een bibliotheek een hele concertreeks tijdens de zomer organiseert, is toch echt next level.

The Allen County Public Library has announced the 2022 lineup for its popular summer concert series, Rock the Plaza. The series features thirteen free concerts that showcases a total of 51 local bands.

Concerts take place every Saturday from June 4 – August 27. The series takes place on the Main Library Plaza between 6:00pm – 10:00pm.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,

Patrick

P.S. Lekker op pad met de bibliotheek!