De Bieb Letter #27

Welkom bij nummer 27.

Er is weer veel gebeurd in de afgelopen week in en rondom bibliotheken.

Snel scrollen, lezen, klikken!

1. E-books

NRC heeft de e-bookdiensten van de KB, Kobo Plus, Bliyoo en Bookmate naast elkaar gelegd en een algemeen artikel geplaatst over "all-you-can-read-abonnementen". Van de geselecteerde 74 e-books blijven maar weinig e-books toegankelijk via de diensten.

E-books In Nederland beloven vier abonneediensten je alle digitale boeken die je maar kunt verstouwen. Maar in het aanbod zit bij lange na niet ‘alles’, blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Vergelijking tussen aanbod van Bibliotheek, Kobo Plus, Bliyoo en Bookmate.

Verder heeft CB nieuwe cijfers gepubliceerd over de e-books. Interessante materie! De KB komt later nog met de uitleencijfers van de e-books.

Vandaag publiceren wij nieuwe cijfers die inzicht geven in de ontwikkeling van het e-book en het fysieke boek in Nederland.

Verder is het ook altijd interessant om naar de ontwikkelingen in Amerika te kijken.

This month, libraries across North America that work with hoopla digital will be able to provide access to some 15,000 (backlist) titles by HarperCollins, one of the ‘big five’ publishers that have resisted working with non-traditional ebook business models and adhered to the one-copy-one-user approach, resulting in less-than-ideal user experience for public library patrons.

2. Geen brede bieb

Wim Keizer verwoordt in zijn niet-contensnack de breedheid van bibliotheken. Interessant stuk! Want ja, hoe noem je nu eigenlijk je bibliotheek als je samenwerkt met culturele instellingen? En wordt je bibliotheek alsnog niet door anderen ingeperkt?

Eerst hadden we openbare bibliotheken, toen kwamen er culturele ondernemingen, daarna maatschappelijke ondernemingen, vervolgens maatschappelijke bibliotheken en ook nog brede biebs.

Er staan diverse reacties onder het artikel. Lezenswaardig!

3. Kijkje bij NBD

Hoe worden de boeken toch voorzien van een harde kaft?

Een tijdje terug heb ik contact gelegd met NBD Biblion, een van de belangrijkste bedrijven binnen de boekenbranche. Zij maken onder andere de hardcovers voor in de bibliotheek. Ik mocht langskomen voor een rondleiding en die kans greep ik natuurlijk met beiden handen aan!

4. Gegevens

Een bibliothecaris uit Singapore heeft gevangenisstraf gekregen, omdat hij ledengegevens deelde met een 'loanshark'. 

39-year-old Ang Boon Sin was sentenced to three years and eight months in jail and to a hefty fine of $270,000 yesterday for breaching the National Library Board’s Spydus database to help a loanshark gather details on debtors, thereby relieving his own debt.

5. Carla Hayden

Misschien heb je het al eens gemerkt, maar ik ben fan van Carla Hayden. In dit gesprek spreekt ze met Roly Keating, directeur van The British Library. 

Stream Carla Hayden and Roly Keating in conversation by The British Library from desktop or your mobile device

6. Collectieplan

Het duurde een tijd voordat het Gezamenlijk Collectieplan geschreven was, maar inmiddels is het tijd voor de uitvoering!

In december 2016 is het Gezamenlijk Collectieplan vastgesteld. Hierin staan 37 afspraken die gaan over (de rol van) de verschillende partijen in het openbare-bibliotheekveld, of over specifieke thema’s of collecties. Het doel van het plan is om afstemming te bewerkstelligen tussen de fysieke en digitale collecties van de openbare-bibliotheekvoorzieningen.

7. Vrijwilligers (1)

In Bieb Letter #25 deelde ik de eerste blogpost van Jouke Bethlehem over vrijwilligers. Hij beloofde om meer blogposts te wijden aan dit onderwerp.

Nu is zijn tweede blogpost gepubliceerd met heel veel onderzoeksvragen. Je moet wel even inloggen op LinkedIn om te lezen en te reageren.

Bibliotheek Westerkwartier is trots op hem.

In de plaats waar ik ben opgegroeid (Leek/Tolbert) is de bekendste boekhandelaar inmiddels vrijwilliger in de bibliotheek. 

Zelf vind ik het triest en sneu dat het zover heeft moeten komen dat betaald werk gedaan moet worden door een boekhandelaar die er niets voor krijgt. 

8. Wel of niet zelf kiezen

Willen leners zelf de boeken uitkiezen of niet? Hierover verschillen meningen. 

Hans van Duijnhoven zegt dat je het beste zelf boeken moet uitkiezen.

Daarentegen is Bibliotheek Eindhoven net gestart met de dienst Verse Leeswaren.

Niets meer zelf bedacht: het schijnt bepaalde mensen heel erg te lukken.

De Bibliotheek Eindhoven bezorgt drie splinternieuwe boektoppers bij jou thuis. Zo kun je lekker lezen zonder dure boeken aan te schaffen.

9. Directeuren

Er was deze week ook iets met directeuren. In Den Helder wordt de directeur de deur gewezen en de VOB zoekt een bibliotheekdirecteur onder de 40. Wie dat is van de 150, ik ben benieuwd...

De bezuinigingen die KopGroep Bibliotheken de laatste jaren zijn opgelegd leiden tot het vertrek van directeur Mannes Westra per 1 oktober. De Raad van Toezicht ziet zich genoodzaakt de personeelslasten in de komende jaren nog verder terug te brengen, hetgeen de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst onontkoombaar maakt.

Den Helder – Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur heeft het college enkele vragen gesteld naar aanleiding van het ontslag van bibliotheekdirecteur Mannes Westra. Het raadslid vraagt zich hardop af of de subsidierelatie met Kopgroep Bibliotheken niet moet worden herzien, nu duidelijk wordt dat de organisatie mooie huisvesting blijkbaar belangrijker vindt dan de bedrijfsvoering.

Je bent: directeur van een, bij de VOB aangesloten, bibliotheekorganisatie; en, gezien de huidige samenstelling van de commissie, bij voorkeur onder de 40 jaar.

10. Amsterdam

In Amsterdam zijn 80 medewerkers geschoold in het maakonderwijs. Interessant en goede ontwikkeling!

In het Maakplaats 021 project gebeurt van alles, ook achter de schermen! Iets wat niet zo zichtbaar is voor het publiek, is het trainingsprogramma dat Waag Society aanbiedt aan de medewerkers van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Wij leiden stilletjes een heel team van Maakplaatcoaches op.

Daarnaast is komt er een leer/werkbibliotheek in Zuidoost om de omgeving daar te ondersteunen. 

De OBA gaat vanaf november 2017 een leer/werkbibliotheek openen in het CEC-gebouw, vlakbij metrohalte Ganzenhoef in Bijlmer-Oost. In dit Cultureel Educatief Centrum zitten nu onder meer een dependance van de onderwijsinstellingen Orion, ROC op Maat, ROC Educatie (inburgering), en kinderdagverblijf Kids Academy. De OBA wil met deze partijen gaan samenwerken.

Mooie ontwikkelingen in Amsterdam!

11. Technologie

In de UK zijn de bibliothecarissen nog erg huiverig voor zelfservice-apparaten, terwijl die hier gemeengoed zijn. Een interview om die angsten weg te halen.

Always wondered how is technology improving library services and patron experience? Read Mick Fortune's insights on the Princh Blog.

12. Bezuinigingen

Bezuinigingen op bibliotheken zijn echt schadelijk voor gemeenschappen. In dit overzicht vind je diverse onderzoeken over hoe investeringen zich terugbetalen. 

Libraries “… are very different than bookstores because they provide enormous low cost access to reading. Two-thirds of reading is books that come from public libraries, while one-third of reading material comes from bookstores. Therefore, libraries are not just a player in the game, they are the player. People who don’t see that are not conscious of how important libraries are. There’s a gulf between the libraries and publishers and it’s coming from 150 years of tradition.” Tim Coates.

13. Vrijwilligers (2)

Dat vrijwilligers geen personeel mag vervangen is inmiddels duidelijk. Bibliotheek Utrecht moet het personeel behouden, wat ze eigenlijk kwijt wilden. En FNV houdt Bibliotheek Velsen in de gaten.

En in Breda is er forse kritiek over de inzet van vrijwilligers voor een museum. 

Kortom er is weer genoeg te doen over vrijwilligers.

De Bibliotheek Utrecht heeft drie medewerkers ten onrechte ontslagen. Met terugwerkende kracht tot 1 maart 2017 (de datum van het ontslag) moet de bibliotheek de arbeidsovereenkomsten herstellen en de achterstallige salarissen betalen.

De FNV heeft vandaag via de rechter voorkomen dat 3 medewerkers van de bibliotheek Utrecht worden ontslagen. De FNV heeft al langer een geschil.

Platform BK schreef een open brief aan Stedelijk Museum Breda en gaat graag de dialoog aan als het aankomt op Fair Practice. In onze ogen zijn de vrijwilligersfuncties die het Stedelijk Museum Breda aanbiedt namelijk geen onderdeel van een Fair Practice. De sleutelprincipes van Fair Practice in de culture sector zijn solidariteit, duurzaamheid, diversiteit en transparantie.

14. Festivalbieb

Afgelopen weekend waren twee muziekfestivals versterkt met bibliotheken! 

15. Leenpunten

Bij leenpunten denk je snel aan een plek waar je kunt lenen. Maar wat als je denkt aan punten voor je abonnement. Net als belminuten of data voor je telefoonabonnement.

Alek Dabrowski heeft een interessante blogpost geschreven. Welke bibliotheek durft het aan?

Een prachtig discussieonderwerp in onze branche is het abonnement. De meeste bibliotheken hanteren een systeem van drie abonnementsvormen: klein, middel en groot.

16. Afscheid

Ik had me voorgenomen om geen persoonlijke zaken hier te bespreken, maar doe het toch.

Inmiddels heb ik mijn afscheid aangekondigd bij Muziekweb en bij alle contactpersonen binnen de bibliotheekwereld. Fijne bedankjes heb ik al mogen ontvangen.

Per 1 augustus ga ik bij de Universiteitsbibliotheek Groningen als bibliotheekmedewerker werken. 27 juli is mijn laatste werkdag in Rotterdam.

Rotterdam ga ik wel heel erg missen, maar een opgroeiende zoon mist me nu al regelmatig. En dat hoeft straks niet meer in het noorden.

Ik blijf werkzaam bij Bibliotheken Noord Fryslan als invalkracht, dus er komt een combinatie van openbaar bibliotheekwerk en universitair bibliotheekwerk. En de Bieb Letter blijft verschijnen.

En binnenkort komt er een vacature bij Muziekweb, dus als je interesse hebt, houd de website in de gaten. De vacature zal ik ook hier delen.

17. Muziek

Er komt straks een verrijking voor de bibliotheekcatalogi. Een grote collectie bladmuziek zal worden gedigitaliseerd en beschikbaar komen voor de bibliotheken. 

Gisteren is in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) het officiële startschot gegeven voor het Project Digitalisering SOM-collectie. 

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Tot volgende week,Patrick