- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #272
De Bieb Letter #272
Welkom!
Een nieuwe week en deze week wel een nieuwe editie! Vorige week was een drukke week, vandaar ik een week oversloeg.
Dit betekent wel dat deze editie (iets) voller is dan anders.
Veel lees- en inspiratieplezier!
1. UX
User Experience (UX), dan wel design thinking (DT), in bibliotheken kun je op verschillende manieren inzetten. Maar hoe ga je beginnen? Je kunt natuurlijk een bureau inhuren, die je meeneemt in het proces, maar je kunt ook heel gemakkelijk zelf beginnen.
Speciaal voor bibliotheken is er een mooi overzicht gemaakt met bronnen en mensen (!) om met UX/DT te beginnen. Doe je voordeel ermee!
User Experience in Libraries: 35 Promising Starting Points for Entry and Exchange With Like-minded People | ZBW MediaTalk — www.zbw-mediatalk.eu
Libraries and modern infrastructure institutions have to constantly improve and develop their services in a dynamic environment. The respective user communities of the institutions are at the centre of this. This can be achieved with own research and the application of user experience methods. But how do you start with UX if you have no experience and no contacts? We set out on a search ...
2. Cultuur
We hebben onze eigen Bibliotheekmonitor, maar de openbare bibliotheken zitten ook in de Cultuurmonitor. Je kunt dan heel gemakkelijk de bibliotheeksector vergelijken met andere sectoren, zoals de bioscopen en musea.
De Cultuurmonitor is er voor iedereen met een interesse in het culturele leven in Nederland en de ontwikkelingen hierin. Beleidsmakers, bestuurders, onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen op deze website terecht voor gegevens over en duiding van bredere trends in de cultuursector. Het doel van de monitor is dan ook beleid en veld goed te informeren en daarmee bij te dragen aan een sterke cultuursector. Daarmee komt de monitor tegemoet aan de behoefte van het veld en beleidsmakers om bestaande en nieuwe informatie, data en kennis over langlopende trends en de actualiteit samen te brengen.
3. Nieuw
Wanneer een bibliotheek verdwijnt, zijn er vaak vrijwilligers die weer een nieuwe "bibliotheek" opzetten. Zo ook in het Groningse Eenrum. Maar deze gaan wat robuuster aan het werk, zelfs met een database van de boeken en een uitleenregistratie. Hoe zit het dan met de afdracht van leengelden?
Oude slijterij krijgt nieuwe bestemming: Eenrum heeft weer een bibliotheek - RTV Noord — www.rtvnoord.nl
Eenrum heeft weer een bibliotheek. De oude slijterij in het dorp is samen met een aantal vrijwilligers omgebouwd tot bibliotheek, die de naam Kunst & Vrijheid draagt. Expeditie Grunnen-presentator Ronald Niemeijer neemt vlak voor de grote opening een kijkje.
4. Warm
Al een tijdje "waarschuw" ik in de Bieb Letter voor meer bezoekers in de bibliotheken en of bibliotheken de hoge energieprijzen nog wel kunnen opbrengen.
Mark Deckers wijdt een blogpost aan deze schrijnende situatie voor de winter. Schrijnend voor de burgers en wellicht voor de bibliotheken, die toch dicht moeten?
Overigens, in onderstaande intro wordt geopperd dat de bibliotheken misschien wel kunnen helpen, maar is het inmiddels niet zo dat bibliotheken mensen al heel veel moeten helpen? Wordt er nooit een grens bereikt?
Dinsdag is het Prinsjesdag. Als vakidioten lezen we dan natuurlijk graag de begroting om te zien hoeveel geld er extra komt voor bibliotheken. De overige 99,9999% van Nederland is geïnteresseerd in hele andere zaken. De inflatie giert de pan uit en met name de energiekosten wordt voor veel mensen een blok aan het been. De verwarming zal op veel plekken uit blijven of slechts minimaal aan zijn. En misschien kunnen bibliotheken een deel van deze groep wel helpen.
5. Opleiding
Inmiddels lijkt er wat meer los te komen met een brancheopleiding voor de openbare bibliotheken in Nederland. In België is er (nog steeds) een opleiding voor informatiebeheer en bibliotheken. Misschien kunnen we dit gewoon overnemen?
De tweejarige opleiding bereidt je helemaal voor op een functie als bibliotheek-, archief- of informatiedeskundige. Dankzij je enorme vaktechnische kennis beheer je vlot informatie. Je zorgt dat die beschikbaar is voor alle gebruikers. Heeft iemand een vraag of probleem? Dan help je die klantvriendelijk en deskundig verder.
Tijdens de interactieve opleiding ligt de nadruk op praktijk. Je brengt dan ook een derde van je opleiding door op de werkvloer. Zo wordt informatiebeheer je tweede natuur en ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. De graduaatsopleiding Informatiebeheer is de ideale start van je carrière.
6. Muziek
Veel mensen houden van muziek, maar muziek in de bibliotheken is helaas niet voldoende onder de aandacht. Om toch muziek in bibliotheken (en archieven) beter te verankeren heeft IAML een standpuntnota gepubliceerd.
IAML publiceert standpuntnota over muziekarchieven | Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken, Muziekarchieven en Muziekdocumentatiecentra — nvmb.wordpress.com
De International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML) heeft gisteren een open brief wereldkundig gemaakt waarin ze pleit voor aandacht voor en uitbreiding van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de missie van muziekarchieven optimaal tot haar recht te laten komen.
7. Budget
Niet alleen met verblijfsplekken kunnen bibliotheken burgers helpen, maar ook met diverse activiteiten en leestips. In Brussel gaat men voortvarend aan de slag.
In Brussel heb je alles binnen handbereik, al is alles niet altijd even goedkoop.
Gelukkig zetten heel wat Brusselse organisaties zich in om ervoor te zorgen dat je met minder geld meer kan doen. Premies, autodelen, groepsaankopen, goedkope uitstapjes, kortingen… Je vindt het allemaal in Brussel. Kom alles te weten over de organisaties die deze voordelen waarmaken en krijg tips die jouw leven betaalbaar maken.
8. Tik
Uit onderzoek blijkt dat 'de jeugd' TikTok ook als informatiebron ziet en minder Google gebruikt. Uiteraard is dat heel interessant, maar er zitten wel haken en ogen aan.
Gen Z is increasingly using TikTok videos instead of Google search, but 1 in 5 of them contain misinformation, a new study says — www.businessinsider.com
TikTok is no longer just a place for viral dances and food hacks. Gen Z users have begun replacing Google with TikTok as their primary search engine, The New York Times recently reported.
That might be a serious predicament.
A new study by NewsGuard, a site that monitors misinformation across the internet, found that one in five search results on TikTok contains misinformation. The study analyzed the top 20 search results across 27 different news topics ranging from "2022 election" to "mRNA vaccine."
En is het sowieso wel verstandig om TikTok onder de aandacht te brengen. En zouden bibliotheken wel een TikTok account moeten hebben?
De hoeveelheid informatie die TikTok verzamelt, is reden om nooit meer op een linkje te klikken in de app — www.volkskrant.nl
Bovendien verzamelt TikTok de meeste informatie. Inclusief zelfs de toetsenbordaanslagen op zo’n webpagina van een andere partij. Theoretisch zou TikTok dus toegang kunnen krijgen tot de creditcardinformatie die iemand invoert. TikTok heeft in een reactie benadrukt dat ze dit soort informatie in de praktijk niet gebruikt. Dat zal ongetwijfeld kloppen, maar alleen al het feit dat het mogelijk is, zou genoeg moeten zijn om nooit meer op een linkje op TikTok te klikken.
9. Nieuws
Veel bibliotheken hebben een nieuwsbrief. Je kunt er natuurlijk van alles in zetten, maar weet je niet meer wat nog meer, dan is er nog genoeg inspiratie.
Content ideas & inspiration for your library newsletter - Artefacto – Digital Agency — www.artefacto.org.uk
Newsletters are a fantastic option for marketing and communicating directly with your users. But it also means competing with a lot of other email noise to get people’s attention. Our inboxes are busy.
Creating engaging content, from the subject onwards, makes a big difference in establishing a connection with your audience, and that’s what all of our examples have in common. They tend to have a particular focus or theme…
10. Draaiboek
Inmiddels zijn we al ruim twee jaar verder na de eerste grote crisis met corona. Er is veel geleerd tijdens die periode hoe je om moet gaan met een (globale) crisis. OCLC heeft alles in een draaiboek gezet, waarmee je aan de slag kunt.
Je kunt ook altijd kijken of je eigen draaiboeken nog wat missen qua inhoud.
The playbook is part of the REopening Archives, Libraries, and Museums (REALM) project, which looked at the issues and challenges being faced by archive, library and museum staff during the pandemic, and also identified many common solutions and approaches that are applicable across sectors. This publication will be useful for any staff who will take part in a crisis management planning or communications team. The playbook is highly adaptable to fit organizations of all sizes, so even the smallest of public libraries can benefit from exploring the questions and activities.
11. Meer
Dankzij een goede inzet krijgen bibliotheken structureel meer geld uit Den Haag. Mooi om te lezen!
Prinsjesdag: Structureel meer geld voor bibliotheken | VOB | Vereniging van Openbare Bibliotheken — www.debibliotheken.nl
De VOB, KB en SPN hebben de afgelopen jaren gezamenlijk gepleit voor de noodzaak om te investeren in bibliotheken. Met het bibliotheekconvenant en de netwerkagenda hebben we concreet gemaakt waarvoor de extra middelen nodig zijn: bibliotheken kunnen substantieel bijdragen aan een aantal grote maatschappelijke opgaven in de samenleving rond lezen, digitale geletterdheid en een leven lang leren. We zijn blij dat staatssecretaris Uslu ons pleidooi heeft gehoord en de komende jaren substantieel investeert in bibliotheekwerk.
12. Pantheon
Bibliotheken doen van alles om het zo prettig mogelijk te maken voor lezende bezoekers. Zo ook de VU in Amsterdam.
De VU heeft sinds kort haar eigen Pantheon, een kunstinstallatie waarin je je kunt terugtrekken met een echt, fysiek boek. De architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp in 1915 een ‘Pantheon der Menschheid’, naar het voorbeeld van het beroemde Romeinse, bijna 2000 jaar oude gebouw. Het moest een achthoekige constructie met een koepel worden, waar mensen tot bezinning konden komen onder het licht dat door een gat in de top op hen zou neerdalen.
13. Wijn
Sommige bibliothecarissen houden wel van een wijntje. Zouden die ook in deze wijnbibliotheek te vinden zijn?
In the 1880s, the infant California winemaking industry faced the phylloxera pest, which had devastated Europe’s vineyards. The state government officially charged the University of California with the task of improving and protecting the quality of California wines.
That’s when the wine library was created, says Dr. Audrey Russek, Food and Wine archivist at UC Davis. “The collection was started to support research on winemaking and viticulture,” she explains.
14. Magazijn
De KB is druk doende met hun nieuwe magazijn, echter zonder een publieksfunctie. Maar je zou ook best kunnen kiezen voor een magazijn, met publieksfunctie, zoals deze academische bibliotheek in Minnesota gaat doen.
Regents approve $62.7 million for collections facility - continuum | University of Minnesota Libraries — www.continuum.umn.edu
With a reading room planned as part of the building, this will be “a living facility,” Ohler says. And the turnaround for borrowers who wish to have books sent to other libraries or mailed to their homes will be speedy.
The materials will be kept in a climate-controlled state, at about 45% humidity. The temperature also will be set lower to better preserve books. And the collections facility will incorporate the most up-to-date environmental sustainability standards, in keeping with the U of M’s commitment to becoming carbon neutral by 2050. The Libraries expects the new facility to meet its collections storage needs for at least the next 20 years.
Overigens laat deze bibliotheek ook een mooie unboxing van een aangekochte publicatie uit zien.
15. Mind
Diverse universiteitsbibliotheken hebben een Mindfulnest. Maar hoe zit zo'n apparaat nu eigenlijk?
Het Mindfulnest moet gespannen studenten en medewerkers tot rust brengen. Maar doet de geluidsdichte meditatiecabine wat zij belooft? Ik testte het voor je uit.
16. Gast
Als bibliotheek kun je op hele interessante invalshoeken komen, wanneer je gastcollectioneurs uitnodigt. Mooi initiatief van Bibliotheek Rotterdam!
Gastcollectioneurs geven tips in 'De keuze van' - De Bibliotheek Rotterdam — www.bibliotheek.rotterdam.nl
Bibliotheek Rotterdam vindt het belangrijk dat inwoners meedenken over de collectie. Daarom introduceren we gastcollectioneurs: Rotterdammers kunnen tips, inspiratie of ideeën geven over de boeken in hun bibliotheek.
Tot volgende week!
Bedankt voor het lezen van deze editie!
Tot volgende week!
Groet,
Patrick
P.S. Een geheime deur in een bibliotheek is magisch!
A secret library door to a magic world 📚❤️ Stavanger Public Library, I bow to you 🙏 #librarylife#librarylove
— Christian Lauersen (@clauersen)
10:28 AM • Sep 21, 2022