De Bieb Letter #289

Welkom!

Een nieuwe dinsdag, een nieuwe zomertijd (wat is het vroeg!) en een nieuwe Bieb Letter!

Dit keer o.a. over een verloren rechtszaak, kunst aan de Utrechtse bibliotheek en een piepkleine bibliotheek.

Oh en ik moet wat rechtzetten, lees maar!

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Verlies

The Internet Archive was/is in een strijd verwikkeld met uitgevers met de vraag of ze wel boeken mogen digitaliseren en deze dan via Controlled Digital Lending mogen uitlenen. Inmiddels is gebleken dat een federale rechter uit de VS dit niet toestaat.

A federal judge has ruled against the Internet Archive in Hachette v. Internet Archive, a lawsuit brought against it by four book publishers, deciding that the website does not have the right to scan books and lend them out like a library.

Judge John G. Koeltl decided that the Internet Archive had done nothing more than create “derivative works,” and so would have needed authorization from the books’ copyright holders — the publishers — before lending them out through its National Emergency Library program.

2. Kunst

In Utrecht was er wat commotie over het nieuwe kunstwerk boven de ingang van de centrale bibliotheek. De kunstenaar vertelt er zelf over.

De grens opzoeken, slapeloze nachten en vertrouwen op je intuïtie: dat is de samenvatting van de afgelopen 4,5 jaar van kunstenaar Maarten Baas. Hij werkte aan zijn omstreden werk boven de ingang van de Neudebieb. Het volgens sommigen "heerlijk hysterische" en lichtgevende Intellectual Heritage siert sinds twee weken de gevel van het bekende Utrechtse gebouw en is het gesprek van de dag.

Ook was er nog wat commotie over wat ik vorige week meldde over de wijkvestigingen in Utrecht. De volgende zin was te scherp geformuleerd:

"In elke (grote) stad waar een grote bibliotheekcentrale wordt gebouwd, dan wel verbouwd is het hetzelfde. De wijkbibliotheken moeten eraan geloven. Zo ook in Utrecht. Wat een armoede."

Uiteraard ligt het niet aan de bibliotheekorganisatie om wijkvestigingen te sluiten en wordt er vanuit de organisatie alles aan gedaan om dat tegen te houden. Het zijn echt vervelende tijden voor de medewerkers wanneer zoiets naar buiten komt. Gelukkig is de directeur druk bezig om een plan op te stellen om alles open te houden. Sterkte aan iedereen in Utrecht!

Hoewel eerst gesproken werd over het sluiten van drie tot vijf vestigingen blijkt uit de nieuwste ramingen dat er zes locaties dichtmoeten als er geen geld bijkomt. Maar als er wel geld beschikbaar komt, groeit de bibliotheek met de stad mee en kan de organisatie een brede maatschappelijke rol vervullen. De keuze ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad; een kleinere bibliotheek die de slechts een deel van de wettelijke taken vervult, een impactvolle bibliotheek die meehelpt sociale vraagstukken aan te pakken of toch een middenweg? Het college van B&W lijkt eerst te willen gaan voor een eenmalige bijdrage om de plannen verder te bekijken. We spreken Deirdre Carasso, sinds twee jaar directeur van de Bibliotheek Utrecht, over de toekomst.

3. Brand

Een heuse brandweerauto in de bibliotheek! Wie wil dat nou niet? In Calgary staat er eentje in de opslag en de bibliotheek wil hem graag terug met een doneeractie!

In 2016, the Calgary Fire Department's Engine 23 was converted into an early learning centre and installed in the former Central Library.

Two years later, it was put into storage, but the CPL says the plan is to install it inside the Fish Creek Library – Calgary's largest community library.

"The southeast location serves almost 90,000 Calgarians, especially young families and caregivers who visit the vibrant Questionarium and early learning centre," officials said. "The addition of Engine 23 will make it the largest children’s library in a community library and transform it into a must-visit destination."

4. Manga

Inmiddels ontdekken meer bibliotheken dat manga een goede toevoeging is aan de huidige collectie. In Duitsland pakken ze het trouwens groots(er) aan. Ze hebben daar een Manga Day! Misschien een iday voor Nederland?

Am MANGA DAY gibt es in allen teilnehmenden Comic- und Buchhandlungen sowie Bibliotheken kostenlose umfangreiche Leseproben ausgewählter Manga. Dabei bemühen sich die Verlage um einen Mix aus etablierten Serien und aktuellen Neuheiten. Ob Fantasy, Romance, Action oder Mystery – hier ist für jeden etwas dabei!

Zur Premiere im August 2022 hatten sich mit altraverse, Carlsen Manga, Egmont Manga, Hayabusa, Crunchyroll, Manga Cult, Reprodukt und Tokyopop acht Manga-Labels zusammengeschlossen. Während Reprodukt in diesem Jahr eine Pause einlegt, kommen Panini und TOPP als neue Partner mit an Bord.

5. Geld

Afgelopen week is eindelijk de regeling in werking getreden dat er meer geld beschikbaar komt voor de fysieke bibliotheken.

De regeling Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 (SPUK Bieb) draagt bij aan het realiseren van toekomstgerichte bibliotheekvoorzieningen in gemeenten. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bibliotheken langer open te laten zijn, of om van een afhaalpunt voor boeken een volwaardige vestiging te maken. Gemeenten moeten minimaal 20% van de kosten zelf financieren.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,
Patrick

P.S. Nog even gluren bij een piepkleine bibliotheek.