De Bieb Letter #29

Welkom bij deze zomerse editie!

Dit keer is er nieuws over e-books, Filmbieb, een dierenbieb, een mensenbieb en nog meer!

Veel leesplezier!

1. Human Library

Leen een mens. Dat klinkt raar, maar dat doe je in de Human Library. Bibliotheek Gelderland Zuid organiseerde een Human Library tijdens de Vierdaagse.

Naar de bibliotheek ga je om geestelijke rijkdom op te doen. Uit boeken, van cd's, maar ook van mensen. Dat is de gedachte achter de Human Library.

2. ALA Magazine

Altijd interessant is het American Libraries Magazine. Vanwege de zomer is het een dubbel nummer met een terugblik op de ALA-conferentie.

Ook staat er een interessant artikel in over hoe je de bibliotheekpas kunt inzetten als toegangspunt voor de community.

De PDF vind je hier of lees het online in je browser.

3. Gluren

Even gluren bij andere bibliotheken...

‘Palaces of Self-Discovery’ is de fotoserie van Thibaud Poirier waarbij prachtige bibliotheken op net zo prachtige wijze zijn vastgelegd. We kunnen er geen ander woord voor vinden. Het is prachtig. De Franse fotograaf is door Europa gereisd om de boekenhuizen te kieken en dat heeft hij prach… ehh fantastisch gedaan!

4. Basisvaardigheden

Ook dit jaar wordt er een dag over Basisvaardigheden georganiseerd. Dit keer door de ZB en Cubiss. Meer informatie op de site van de ZB.

Landelijke dag Basisvaardigheden op 2 november 2017 in Den Bosch

5. Aalden

In het Drentse Aalden wordt een nieuwe bibliotheek opgericht door Dorpsbelangen Aalden. Met professionele inzet van Biblionet Drenthe.

Niet alleen krijgt Aalden na twee jaar weer een bibliotheek; op de oude locatie in de Aelder Meent moet tegelijkertijd een ‘bruisende’ ontmoetingsplek ontstaan.

6. Henk Kuijpers

Oprichter van HKA en bedenker van het bibliotheeksysteem Wise, Henk Kuijpers is overleden. Veel bibliotheken hebben baat bij het systeem wat hij ontworpen heeft. 

Gisteren, 25 juli, is Henk Kuijpers, voormalig directeur, eigenaar en oprichter van HKA (nu HKA | OCLC) en de schepper en functionele architect van het succesvolle Wise-product, na een lange en slopende ziekte overleden.

7. E-books

Deze week was er veel te doen over e-books. Komkommertijd in bibliotheekland kennen we niet.

Allereerst zette Mark Deckers uiteen hoeveel e-books per bibliotheek er uitgeleend werden. Lees ook even de reacties onder de blogpost.

Zo de vakantie zit er nu toch echt aan te komen. De Vakantiebieb is al gedownload maar ik ga u voor mijn vakantie nog één top-10 laten zien.

Marjolijn Mijling reageerde op Twitter dat Mark eigenlijk appels en peren vergeleek. Dus ging Mark appels met appels vergelijken.

Ik dacht, ik ben wel klaar met die cijfers van ebooks die ik gisteren publiceerde. Maar aansluitend op publicatie, kreeg ik een aardige gedachtenwisseling met Majolijn Mijling van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Waar Mark propageert om meer marketing in te zetten voor e-books, wordt op een andere plek e-books als een dood format gepresenteerd.

Have you ever had one of those moments where you kinda sorta agree with someone's conclusion and yet still disagree with many of the assumptions that lead to the conclusion?

Wil je weten hoe je op dit moment e-books kunt lenen? Bas Paap van Bibliotheek AanZet heeft een flowchart gemaakt.

Anno 2017

Mark Deckers kwam met deze uit 2013

Op MetdeKB is er een discussie om het lenen toegankelijker te maken. 

8. Op bezoek

In mei ging een groep bibliothecarissen naar Catalonië om te leren van de bibliotheken daar. Over deze reis is een verslag geschreven.

The Literacy Houses Approach: een werkbezoek naar Catalonië - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

9. Komkommernieuws

Ineens waren de bibliotheken weer in het nieuws. Komkommernieuws. Elke zomer wordt er wel weer bericht over de sluitingen van de bibliotheken.

Nu was het de 'onderzoeksredactie' van RTL Nieuws die denkt dat er 300 bibliotheken gesloten zijn. Het ligt natuurlijk een stuk genuanceerder. 

En er stond in het stuk nog eens onwaar nieuws. Over dat scholen bibliotheken overnamen. 

Zelfs Library Journal nam het bericht over. En zo werd het internationaal nieuws.

Özcan Akyol dacht in eerste instantie dat er zelfs 3.000 bibliotheken gesloten waren en schreef een blogpost over dit 'nieuws'.

Terwijl veel Nederlanders op sociale media en in opiniestukken driftig op zoek zijn naar oplossingen voor problemen die (nog) niet bestaan, viel mijn oog gisteren op een schrijnend bericht, dat merkwaardig genoeg veel te weinig aandacht kreeg.

Bijna 300 bibliotheken hebben de afgelopen vijf jaar hun deuren moeten sluiten vanwege gemeentelijke bezuinigingen. Daarmee werd door de gemeenten 38 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit een rondgang van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

300 vestigingen zijn er niet gesloten, wel zijn er veel bibliotheekmedewerkers hun baan kwijt geraakt. En daar hoor je niemand over.

Het is een hardnekkige mythe. Er zijn helemaal geen driehonderd bibliotheekvestigingen verdwenen. Dit cijfer zingt al sinds 2012 rond in kringen van beleidsmakers, uitgevers, auteurs en anderen die het boek een warm hart toedragen. Maar het klopt niet.

10. Draagkrachtpeiling

Bij de KB kennen ze geen vakantie. Stug wordt er doorgewerkt. De draagkrachtpeiling voor een nieuw landelijk bibliotheeksysteem is uitgezet. Mensen kunnen nu reageren. Hup hup! Opschieten met dat systeem.

31 juli 2017 - In de laatste week van juli is een draagvlakpeiling gestart voor een collectief landelijk bibliotheeksysteem voor openbare bibliotheken. Deze draagvlakpeiling markeert de afronding van het haalbaarheidsonderzoek naar zo’n systeem. 

11. Filmbieb

Het mag out in the open: Filmbieb komt eraan. Muziekweb/CDR werkt eraan om een achtergrondcollectie op te bouwen met dvd's.

Heeft je bibliotheek dvd's die weg kunnen, stuur ze naar Rotterdam. Op deze manier kan er veel gered worden. Immers niet alles is beschikbaar op Netflix, HBO, Videoland, etc. Net als dat niet alles op Spotify te vinden is, maar wel bij Muziekweb.

Muziekweb richt zich, in samenwerking met de KB, op de ontwikkeling van Filmbieb om de (film)dvd-collectie te ontsluiten en voor het publiek toegankelijk te houden. Zowel fysiek als digitaal. Daarbij richt Filmbieb zich in eerste instantie vooral op boekverfilmingen en titels uit Lezen en Luisteren voor je lijst, met een koppeling naar (luister)boeken, e-books en soundtracks.

12. 24 uur in de bieb

Hoe is het om 24 uur in een universiteitsbibliotheek te zijn?

In der Bibliothek zu sitzen, ist wie analoges Tinder. Hält der Augenkontakt länger als gewöhnlich, ist das ein Match.

13. Punk rock

Bibliotheken zijn echt punk rock? 

Since I was already going to the public library all the time, anyway, to feed my need for new collections of dirty boy-on-boy stories to read, I looked into the requirements to be a volunteer.

13. Hip hop

Hip hop in de bibliotheek is altijd een goed idee. Mits goed uitgevoerd! In Brussel gaat Muntpunt door de stad met een programma vol hip hop! Nice!

Drie dagen per week, twee maanden lang trekt Muntpunt de stad in met een pop-upbibliotheek en hiphoprogramma.

14. Dierenbieb

Wist je dat dierentuinen ook bibliotheken hebben? Neem eens een kijkje bij deze dierenbieb.

Milwaukee Zoo Librarian Mary Kazmierczak is in charge of the zoo's large collection of books and periodicals.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Tot volgende week!

Groet,Patrick

P.S. Je kunt nog solliciteren bij Muziekweb als accountmedewerker bibliotheekcontacten. Doen!