De Bieb Letter #295

Welkom!

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter in je mailbox!

Dit keer hebben we Turkse en Finse invloeden in de Bieb Letter!

Veel lees- en inspiratieplezier!

1. Rijden

Wellicht ken je wel The Library of Things. Nu is er zelfs een Library of Cars. In Finland.

Library users in Turku will soon be able to borrow an electric car alongside books and other materials. The city is partnering with Toyota Auto Finland to deliver the service on a trial basis for three weeks from Monday 8 May.

Library card holders can borrow the fully electric Toyota bZ4X car from the library for six hours at a time during weekdays and four and a half hours during weekends.

2. Samen

Samenwerken tussen bibliotheken en universiteiten mag zeker nog meer. En het is tweerichtingsverkeer, soms leert de universiteit iets aan de bibliotheek, maar de bibliotheek kan ook iets leren aan de universiteit.

Peter Doorn van Biblionet Groningen kwam langs bij de opleiding farmacie van de RUG om de apothekers in opleiding te vertellen over laaggeletterdheid. In Nederland leven zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden.

3. Catalogiseren

Kan ChatGPT catalogiseren? Uhm, nee!

Let’s take cataloguing. Generative AI models cannot create functional MARC records. Even if more data is added, it still won’t be able to catalogue anything. Because cataloguing is way more than a MARC record. Determining what information goes into that MARC record is what’s important.

4. Wiki

Kan ChatGPT Wikipedia helpen? Uhm, nee!

Volunteers who maintain the digital encyclopedia are divided on how to deal with the rise of AI-generated content and misinformation.

5. Meer

Als bibliotheken moeten we nog steeds waakzaam zijn dat we niet een verlengstuk worden van de (Rijks)overheid. Mark Deckers laat zien dat er misschien nog een ministerie invloed gaat uitoefenen op de bibliotheken. Willen we dat wel?

En staatssecretaris Uslu noemde de bibliotheek 'een abonnement op de wereld'. En ze voegt daar aan toe: 'Het is een plek waar mensen cultureel en maatschappelijk ontwaken en groeien. Waar als kind werelden voor je opengaan. Waar je als ouder met een gerust hart je kind heen stuurt. Een plek waar kennis, verhalen en andere perspectieven voor iedereen binnen handbereik zijn.' Daar past dit idee zeker in maar vooral vanuit het perspectief van de burger die zichzelf verder helpt en niet alleen vanuit de overheid die een vinkje zet dat aan een voorwaarde is voldaan. Dat is voor bibliotheken dan ook het perspectief om vanuit te blijven handelen.

6. Groot

Grote bibliotheken zien er natuurlijk aantrekkelijk uit, ook wanneer deze gekoppeld zijn aan andere culturele instellingen, zoals een filmhuis. Echter zitten er ook grote nadelen aan, zoals een hoge energierekening. En wie gaat dat betalen?

(Lees beide artikelen in privé-/incognitomodus in je browser)

Forum Groningen heeft bij de gemeente aangeklopt voor extra financiële steun. De sterk gestegen energieprijzen werpen een schaduw over 2023 en de verdere toekomst. ,,Ons businessmodel is niet berekend op een oorlog in Oekraïne’’, zegt directeur bestuurder Dirk Nijdam.

Overigens heeft het Forum nog een ander probleem, waar wel (snel) een oplossing voor moet komen.

7. Feest

Er wordt feest gevierd in de bibliotheeksector. Er wordt (weer) landelijk geïnvesteerd in volwaardige bibliotheken. Zelf heb ik er een vreemde bijsmaak aan. De afgelopen jaren werd er (ook door mij) aangedrongen op volwaardig personeel, eigenlijk geen vrijwilligers in de bibliotheken, etc. Er werden soms door bibliotheekorganisaties gevierd dat ze heel veel vrijwilligers in dienst hebben, zodat ze de bibliotheek open konden houden.

Betekent dit nu ook dat de vrijwilligers de deur uit gaan en dat eindelijk er volwaardige banen in de frontoffice (het eerste aanspreekpunt in de bibliotheek) worden gecreëerd? Ik ben bang van niet. Er worden eigenlijk te weinig voorwaarden geschept aan de toekenning van de gelden aan gemeenten. En zal er sowieso wel een evaluatie plaatsvinden?

Ik heb er een hard hoofd in. Hopelijk zal het meevallen en krijgen burgers eindelijk weer wat ze verdienen. Maar zoals altijd, het hangt heel erg af van waar je eigen bibliotheek staat, vindt jouw gemeente het nodig om geld te ontvangen om de burgers te helpen met wat ze verdienen?

Tot die tijd is het dus feest.

(Ook bij dit artikel, gebruik incognito of klik snel op het kruisje in je browser om het artikel te kunnen lezen.)

Tot 2025 wil Uslu de schade van de afgelopen jaren herstellen, daarna wil ze de herwonnen kwaliteit op peil houden. “We hebben de afgelopen decennia de bibliotheken verwaarloosd. Dat heeft te maken met bezuinigingen en de decentralisatie.”

Tot volgende week!

Bedankt voor het openen, lezen en gebruiken van deze editie!

Tot volgende week!

Groet,
Patrick