De Bieb Letter #3

Een nieuwe dinsdag en een nieuwe Bieb Letter. Leuk dat je weer leest! Dit keer over o.a. knuffels in de bibliotheek, Trump, bibliomania en dark social.

Lezen maar!

1. Logerende knuffels

Deborah van der Vliet heeft in diverse vestigingen een leuke activiteit voor kinderen georganiseerd. De knuffel van de kinderen mag logeren in de bibliotheek en er wordt voorgelezen door Mylo Freeman.

Zaterdag 28 januari, 15.00 – 16.00 uur, Centrale OBA, JeugdetageNeem je knuffel mee naar het voorlezen in de bibliotheek.

2. Bibliotheken tegen Trumpism

Bibliotheekblad heeft een verdiepend artikel op hun website geplaatst over activistische bibliothecarissen. Dit naast het artikel in de papieren versie van Bibliotheekblad.

De verkiezing van Donald Trump als de volgende Amerikaans president kwam voor velen als een schok, maar dat Trumps winst ook de Amerikaanse bibliotheekwereld niet onberoerd liet en laat, blijkt wel uit de deining die direct binnen de branche ontstond en die eigenlijk tot op heden voortduurt.

Trump heeft bepaald dat wetenschappelijke informatie pas gepubliceerd mag worden na toestemming. The Office for Intellectual Freedom van de ALA veroordeelt deze censuur ten strengste.

OIF condemns the attempt to silence the scientific community. The people pay for the EPA, and are entitled to hear from it, unfiltered by the biases of the current administration.

3. How to spot fake news

In deze tijden moeten bibliotheken mensen wijzen op nepnieuws. In Nederland noemen we dat mediawijsheid, maar dat komt niet veel verder dan hoe werkt Whatsapp, Snapchat en Facebook.

De internationale bibliotheekfederatie IFLA heeft een poster ontwikkeld om mensen te informeren waar mensen wel op moeten letten.

Ik heb gevraagd of ik het mag vertalen en hopelijk komt het binnenkort online in het Nederlands.

This week sees the continuation of Wikipedia’s #1lib1ref (One Librarian, One Reference) campaign (highlights from the first week here!). The thematic thread of this week’s activities is fake news, an expression that has been at the tip of people’s tongues lately, along with “alternative facts”. This blog explores the library take on this.

4. Dark social en bibliotheken

Marketing en bibliotheken. Dagen kun je er mee vullen. Dit is de andere kant van marketing. Dark social is als je niet weet hoe mensen op je website terecht komen. Een mooi betoog waarom men hier zich geen zorgen over moet maken.

Dark social sounds menacing, like a bad guy from a comic book or a low-budget science fiction action movie. But the reality isn't a sexy or as dangerous as it sounds. Dark social refers to the practice of sharing content privately. When your cardholders or fans cut and paste a link to one of your blog…

5. Meer uitleningen en meer activiteiten

Je werd woensdag wakker en er kwam een lawine van nieuws over bibliotheken over je heen: Parool, AD, NOS, RTL, Reformatisch Dagblad. In het laatste artikel lees je overigens een mooie verklaring waarom er minder volwassen leden zijn. Bibliotheekblad.nl heeft een mooi overzicht samengesteld.

Mooi nieuws voor degenen die dachten dat de bibliotheken de 21e eeuw niet zouden overleven. Leve de bibliotheek!

Overigens komt het nieuws voort uit een brief van de minister. Dit is wat de Rijksoverheid te melden heeft.

Bibliotheken vervullen een steeds bredere maatschappelijke functie. Naast het uitlenen van meer dan 73 miljoen fysieke boeken en 4 miljoen e-books zorgden de bibliotheken voor een record aantal activiteiten in 2015, namelijk 82.000.  

Hieronder vind je de brief van de minister plus de statistieken over 2015.

Minister Bussemaker (OCW) informeert de Tweede Kamer over de situatie in de bibliotheeksector 1 jaar na inwerkingtreding van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob).

Het viel Stichting Lezen op dat er tussen CBS en Stichting Leenrecht verschillen zitten tussen de uitleencijfers.

Onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie. @StichtingLezen, redactie Niels Bakker en Jette van den Eijnden

Sowieso woedt er nu een felle discussie of alle leengegevens wel goed doorkomen. Schrijvers van kinderboeken zien een grote daling in hun inkomsten. Wellicht als gevolg van de Bibliotheek op School, maar dat wordt nu ook goed uitgezocht.

6. Lessen voor het ontwerpen van een bibliotheek

Een goed gebruikte bibliotheek begint eigenlijk bij een goed ontworpen pand. En dat pand is natuurlijk gebaseerd op de behoeften van de bezoeker. Dit (Britse) rapport geeft aan waar er aan gedacht moet worden.

This important new report by Gemma John is a study of new libraries across Europe and North America and what design means for both user and staff behaviour.

7. E-books in de bibliotheek

Volgens mij had ik deze gemist, maar Raymond Snijders heeft weer vakwerk op zijn Vakblog geleverd. Een uitgebreide analyse van de e-books in de bibliotheek en in de verkoop. Verplicht leesvoer!

Hoe zit het met de verkoop en het uitlenen van ebooks in Nederland? CB presenteert de cijfers van het vierde kwartaal van 2016 en ik poog het toe te lichten

Overigens zijn de cijfers voor de afzonderlijke bibliotheken over 2016 inmiddels ook bekend. Wel even inloggen op Metdekb.nl.

8. Zeeuwse fusie

Nu is het officieel dat de ZB Bibliotheek Vlissingen overneemt. Per 1-7-2017 is er weer een basisbibliotheek minder. Bibliotheekblad heeft verdiepende informatie.

Het college van B&W spreekt het voornemen uit om de uitvoering van het werk van Bibliotheek Vlissingen over te dragen aan ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De ZB moet eerst de onderdelen personeel, locatie en financiën verder uitwerken voordat een definitieve overeenkomst wordt gesloten. De ZB hoopt per 1 juli 2017 de huidige bibliotheekvoorziening in Vlissingen over te nemen.

9. Eén landelijk bibliotheeksysteem

Ondergesneeuwd door het grote nieuws van de successen van de bibliotheken, is het nieuws over een landelijk bibliotheeksysteem. De KB heeft een officieel bericht geplaatst en Mark Deckers heeft een analyse erop losgelaten. Leesvoer!

Nieuwsbericht Koninklijke Bibliotheek 25 januari 2017

10. Geblokkeerde bibliothecarissen

Vrijdag 27 januari waren ineens drie bibliothecarissen geblokkeerd door het Landelijk Social Media Team van de Bibliotheek.

Wellicht werden deze grapjes en de reacties erop niet echt gewaardeerd.

Een dag later, zaterdag, waren de bibliothecarissen overigens weer gedeblokkeerd door het Landelijk Social Media Team.

11. Verhuizing Bibliotheek Gent

Hoe verhuis je je hele jeugdcollectie 250 meter verderop? Nou zo!

Volunteers in Ghent, Belgium, have their local library move covered.

12. Nog een stuk collectie

Bibliotheken en collecties horen bij elkaar. De afgelopen tijd heeft Bibliotheekblad een heel dossier aangelegd met alle relevante (actuele) informatie over Bibliotheek en Collectie.

Bibliotheekblad is een boeiend vakblad vol opiniërende artikelen, interviews, reportages, nieuws en achtergronden voor wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in het openbare bibliotheekwerk

#MUZIEKINDEBIEB

Welke muzikale activiteiten kwam ik deze week tegen?

In aanloop naar de Poëzieweek hebben we het deze maand over songteksten. Wat is een goede songtekst eigenlijk? Het Twents Songschrijvers Gilde weet daar alles van.

  Woensdag 8 februari vanaf 15.00 uur geven leerlingen van de Muziek- en Dansschool een concert in Bibliotheek Heiloo.   

Voor meer voorbeelden kijk je op Twitter: #muziekindebieb.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

En heb je last van bibliomania?