- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #300 FEEST!
De Bieb Letter #300 FEEST!
Welkom!
Een nieuwe dinsdag, een nieuwe Bieb Letter!
Welkom bij de 300e editie van de Bieb Letter. Wat een mijlpaal en wat een kennis is er in de afgelopen jaren gedeeld met de sector.
Snel lezen maar! Over je meerwaarde, over universiteitsbibliotheken en een gratis abonnement.
Veel lees- en inspiratieplezier!
1. Meerwaarde
Als bibliotheek moet je eigenlijk altijd wel aantonen wat je meerwaarde voor de maatschappij is. Hoe goed is het dan dat dat ook echt lukt, zoals in Australië.
New research for State Library of Victoria and Public Libraries Victoria finds the positive impacts of public libraries on communities outweigh the costs by double.
2. Eerst
De meeste dingen heb je ooit voor het eerst gedaan. In de bibliotheek kun je dat ook doen, als eerste in aanraking komen met AI, als eerste een biertje brouwen, of nog zoveel meer. Giet het in een festival met meerdere bibliotheken en je hebt een prachtactiviteit.
Firstival is a reminder for us all to reconnect with our curiosity, to book out some time in our busy lives to do something different. Because at any age, in any walk of life, learning does wonders for our wellbeing.
3. Netjes
De meeste lezers van de Bieb Letter kennen de openbare bibliotheek wel en hoe het daar aan toe gaat in de leeszalen. Maar hoe gaat het in een universiteitsbibliotheek? Zijn de bezoekers daar wel netjes? We nemen een kijkje bij de UB in Utrecht.
Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden: de lang verwachte zonneschijn en de gevreesde tentamenperiode. Om zich niet te laten afleiden, trekken studenten met hordes tegelijk naar de bibliotheek. Dat leidt tot grote drukte en tot nog grotere irritaties. Van mensen die zonder reservering op jouw plek gaan zitten tot een smakkende buurman: DUB liet studenten hun hart luchten.
4. Gratis
Wanneer je wilt lenen van de bibliotheek, kost het geld. Ten eerste je abonnement en vaak als je de boeken te lang houdt (of nodig hebt), moet je ook nog eens betalen. Gelukkig gaan er steeds meer bibliotheken over op boetevrij beleid.
Echter het abonnement kost nog wel geld. Hoe goed zou het zijn om deze drempel weg te halen. Directeur Martin Berendse van de OBA heeft een betoog hiervoor geschreven en legt goed uit waar de (digitale) pijnpunten liggen.
Wanneer je de link opent, snel het kruisje klikken in je browser. ;-)
We moeten de financiële drempel om lid te zijn van een openbare bibliotheek wegnemen, vooral voor jongvolwassenen. Laten overheden, onderwijsinstellingen, uitgevers en bibliotheken de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat we ons aansluiten bij de beschaafde landen in de wereld waar het lidmaatschap van een openbare bibliotheek gratis is. Van de wieg tot het graf.
5. Menu
Bibliotheken willen best wel groener bezig gaan, maar hoe pak je zoiets aan? Nou door lekker te eten.
Om bibliotheekgebouwen comfortabel, betaalbaar én toekomstbestendig te maken, is verduurzaming een must. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos en het antwoord op de vraag 'waar begin je en wat ga je aanpakken?' is vaak moeilijk te beantwoorden. De Groene Menukaart voor bibliotheken biedt uitkomst.
6. UX
Afgelopen maand vond het jaarlijkse UXLibs-congres plaats. Hieronder lees je een uitgebreid verslag van dit congres over o.a. Design Thinking in de bibliotheek.
Somehow it is June, and this week I’m attending the UXLibs Conference 2023 (@UXLibs). This is the 7th annual international User Experience in Libraries conference, and this year it is taking place at the University of Sussex in Falmer, near Brighton. The theme for this year is ‘Connections and Collaborations’
7. Mediatheek
Vorige week berichtte ik over het sluiten van de mediatheken bij de onderwijsinstelling Fontys. Hier schreef ik iets verkeerds en hierbij rectificeer ik dat. Het moet zijn dat er een centraal team komt waar veel medewerkers van de mediatheken terecht komen. Het is niet zo dat alle medewerkers hun baan verliezen.
Overigens gaf bijzonder hoogleraar Frank Huysmans nog commentaar op een column over de afbraak van deze mediatheken. Het is immers niet alleen een afbraak van een collectie.
8. Toekomst
Er wordt al heel lang geschreven over de toekomst van bibliotheken. Hoe wordt er in Canada daarover gedacht?
In the decades that followed, the core purpose of the library remained the same. People deserved access to books, books were expensive and best shared, and so an entire infrastructure and profession sprung up around that fact. Soon, armies of workers were needed to shelve books and process magazines and journals. Librarianship became a vocation, with attendant degrees and graduate programs and associations.
That version of the library is now gone. “Libraries have seen more change in the past twenty years than at any time in the past hundred,” architecture professor Brian Edwards wrote in 2002. The years since have only solidified that transformation.
Tot volgende week!
Bedankt voor het lezen van deze mijlpaal!
Op naar de volgende 100!
Groet,
Patrick
P.S. Mocht je nog een donatie overwegen, dan kun je hier een Tikkie gebruiken.
P.P.S. Probeer AI maar eens een bibliotheek zonder boeken te laten tekenen. Dat lukt (nog) niet.