- De Bieb Letter
- Posts
- De Bieb Letter #304
De Bieb Letter #304
Welkom!
Een nieuwe dinsdag, een nieuw school-/collegejaar en een nieuwe editie van de Bieb Letter in je mailbox.
Bedankt voor je lange geduld. Zo goed als mogelijk kun je nu weer wekelijks de Bieb Letter verwachten.
Veel lees- en inspiratieplezier!
1. Inclusie
Een terugkomend stokpaard van mij is de inclusie binnen de bibliotheeksector. Mooi dat er goed gewerkt wordt bij Probiblio rondom dit belangrijke thema!
"Mijn toekomstbeeld is een bibliotheek waarin je jezelf herkent in de collectie. Met een op jou gerichte programmering, services voor jouw type leesvaardigheid, een veilige huiskamer van de stad waarin iedereen zich welkom, gezien en thuis voelt. Het is goed om op doelgroepen te focussen, zo bereik je mensen het beste, maar doe het dan in de breedste en meest inclusieve vorm binnen een doelgroep. Is een doelgroep zelfredzame gezinnen met jonge kinderen? Denk dan an alle mogelijke vormen van gezinssamenstellingen en achtergronden. Digitale toegankelijkheid is verplicht, daar gaan we tijd, geld en meer bewustzijn voor creëren. En wat AI betreft: gevoel en de juiste mensen blijven heel belangrijk, dus AI zal het nooit helemaal over kunnen nemen."
2. Comeback
Het is goed dat de VNG extra aandacht besteedt aan de openbare bibliotheken. Lijkt het erop dat de gemeenten nu eindelijk de bibliotheken weer omarmen?
‘Ze hoeven niet allemaal hetzelfde te doen, maar het is wel goed als ze jaloers worden op goede voorbeelden waardoor ze bij zichzelf te rade gaan. Want de organisatie mag dan per gemeente anders zijn, en dat is ook goed want een voorziening is lokaal gekleurd en historisch op een bepaalde manier gegroeid, maar de functie is overal hetzelfde. Ik zou willen dat gemeenten gaan nadenken over die functie. Dus niet alleen elk jaar weer die financiering regelen, maar vraag je af: waar willen we over vier jaar staan en hoe kunnen we de bibliotheek daarvoor gebruiken? Een gemeentelijk bibliotheekplan geeft rust voor de uitvoerende partijen en ook stabiliteit voor het lokaal bestuur die de bibliotheek goed kan positioneren in relatie tot andere voorzieningen.’
3. Hip hop
Een ander stokpaard van mij is de inzet van hip hop in de bibliotheken. Hieronder kun je lezen hoe goed het werkt. Je kunt namelijk heel veel leren van de manier hoe hip hop werkt en wat de cultuur is.
While hip-hop has created a lot of good memories, good music and good times, the culture has gifted society much more than just entertainment.
As a researcher who specializes in hip-hop culture, I know that one of hip-hop’s greatest gifts is a certain mindset that focuses on freedom of thought, flexibility and truth-telling. It also includes creativity, authenticity, confidence, braggadocio, uninhibited voice and integrity as those things relate to one’s community and culture.
4. Beste
De beste openbare bibliotheek van de wereld staat in Barcelona. Vamos!
“This recognition is not only for Biblioteca Gabriel Garcia Marquez. It’s for the entire team of Barcelona libraries, the library team, the architects, and the municipality of Barcelona. It’s a gift for the citizens," said Ferran Burguillos, managing director of Barcelona Libraries City Network and Neus Castellano, library director, after receiving the award.
5. Gedoe
Dat er veel gedoe was deze zomer over de toekenning van het volgende WLIC van de IFLA aan Dubai, viel niet te negeren. Bibliotheekorganisaties (verenigingen en losstaande bibliotheken) zijn niet blij en zeggen de komende editie te boycotten.
Allereerst een interessant perspectief over hoe er met geld invloed gekocht wordt binnen de bibliotheeksector. Blijf daarom altijd alert.
Het klinkt allemaal prachtig, maar de beweging is duidelijk. Dictatoriale regimes wereldwijd, van China tot Saoedi-Arabië proberen overal invloed te krijgen. In de sport, in de wetenschap en dus ook in het bibliotheekwezen. Ik ben heel benieuwd of straks in deze nieuwe bibliotheek boeken bijvoorbeeld over homoseksualiteit of van Saoedi-kritische signatuur geleend kunnen worden. Dat valt zeer te betwijfelen. Daarom is het goed dat de Nederlandse Bibliotheek Vereniging zich verzet tegen de organisatie van het World Library and Information Congress in Dubai. Het is dan ook verstandig om niet alleen te ageren tegen het besluit van de IFLA, maar ook om daadwerkelijk in 2024 niet naar het Arabische land af te reizen.
Het Nederlandse Bibliotheekblad geeft ook een samenvatting van het geheel.
Diverse organisaties zoals de VOB, KB, VVBAD lieten een luid protest horen. Ook op sociale media kwamen er heftige reacties op het besluit dat de IFLA nam terwijl maar liefst 68% van de IFLA-leden faliekant tegen was. Tot woede van velen ging het IFLA-bestuur akkoord met de voorwaarden van de regering in Dubai dat lgbtqia+ kwesties niet op het programma mogen staan en dat het lgbtqia+ comité van IFLA niet welkom is.
6. Propaganda
Inmiddels worden bibliotheken onderdeel van verkiezingspropaganda door rechtse partijen. De ophef was erger dan het gehele tafereel, maar toch kan het beangstigend zijn voor medewerkers en bezoekers. Dit soort dingen zullen nog vaker voorkomen, maar ik hoop niet dat bibliotheken het afschrikt om zulke voorleesuurtjes te organiseren.
Van Meijeren liet zich kort zien, nadat hij met zijn auto tegen het verkeer in het gebied in was gereden.
Na een flitsbezoek, blijkbaar alleen bedoeld als foto-momentje voor zijn achterban, verdween de FVD’er weer net zo snel als hij was gekomen. Zijn aanhang bestond uit een handjevol demonstranten die door de politie werden tegengehouden bij de poort van de Burcht.
7. Forum
In Groningen bleek de bouw van het Forum nogal een gedoe te zijn met de NAM, die de (her)bouw best dwars zat.
Het scheelde niet veel, of de stad Groningen zou geen Forum hebben gehad en was voor tientallen miljoenen euro’s het schip ingegaan. De NAM moest betalen om het gebouw bevingsbestendig te maken, maar het gaswinningsbedrijf verzette zich maandenlang met hand en tand.
8. Art
In de vorige Bieb Letter kwam heel kort een mooi project uit Düsseldorf ter sprake. Nu is er meer context over deze multifunctionele graffitiwand.
Zu den Öffnungszeiten der Jugendbibliothek ist die Sprayerwand frei zugänglich. Aber das ist noch nicht alles: Geplant sind auch Veranstaltungen und Workshops in Kooperation mit Jugendfreizeiteinrichtungen. So soll zukünftig in der Bibliothek regelmäßig die Veranstaltung „Spray it – don’t say it“ stattfinden, bei der in Teams Begriffe aus verschiedenen Kategorien gesprüht und erraten werden. „Ungefähr wie Activity“, so Kersting, aber eben mit der Sprayerwand. Und nicht nur für Graffitis lässt sich die Wand nutzen: Sie funktioniert beispielsweise auch als großflächiger Monitor für E-Sport-Events. So könne man Retro-Games wie Pacman darauf spielen und dabei die Spraydosen als Controller nutzen.
Tot volgende week!
Bedankt voor het lezen van deze editie!
Tot volgende week!
Groet,
Patrick