De Bieb Letter #34

Welkom bij deze bomvolle Bieb Letter!

Snel scrollen en lezen!

Groet,Patrick

1. Rechtzetten

In de vorige Bieb Letter bleek ik een fout gemaakt te hebben. Kan gebeuren! Wat blijkt? In item 4 noemde ik de IFLA World Map. En dat daar een bron aan vast zat, waar je in kunt spitten.

Is dus niet waar. De IFLA World Map gaat over alle bibliotheken. De survey die ik noemde, gaat alleen over de functies van Nationale Bibliotheken. Desalniettemin interessante informatie!

Over op de orde van deze week.

2. Digitaliseren

Eerst nieuws uit Groningen. Bij de Universiteitsbibliotheek Groningen wordt een gedeelte gedigitaliseerd. Een deel door Google en een deel door de KB.

Een groot aantal boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen die niet voorkomen in de collecties van andere bibliotheken komt in aanmerking voor digitalisering en digitale ontsluiting door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarnaast is een aantal boeken uit de UB-collectie geselecteerd voor digitalisering door Google.

3. Infolit

Waar in Nederland nog weinig te halen valt bij de bibliotheken op het gebied van informatiegeletterdheid (infolit), is er in de UK een uitgebreide website gelanceerd!

Ik bedoel meer informatie naast Bibliotheekenbasisvaardigheden.nl. Dus er is nog genoeg te doen.

This site is run by information professionals from key UK organisations actively involved in the field of information literacy.

4. Huis van de Stad

Er is weer een bibliotheek minder. Tenminste, een locatie dat anders dan een bibliotheek genoemd wordt: Het Huis van de Stad (Harderwijk). Gefeliciteerd!

Het stadhuis van Harderwijk heet vanaf vandaag Huis van de Stad. Vanochtend was de opening, die werd verricht door de kinderen Ilse en Tijn. Ook de bibliotheek Noordwest-Veluwe is daar nu gevestigd.

5. Huis van het Dorp

In het Groningse Meeden is ook een bibliotheek geopend door de gemeenschap. In de praktijk zijn het de oude vrijwilligers van de oude officiële bibliotheek.

De wethouder noemt deze vrijwilligersbibliotheek (in het Engels Community Library) een professionele bibliotheek.

Nu maar hopen dat deze uitleenkast ook leenrecht afdraagt aan de rechthebbenden!

Zes weken na de sluiting van de bibliotheek in het dorpshuis in Meeden, heeft het dorp zijn eigen bibliotheek terug: Uitleenkast Bouk'n Stee.

6. Stad van de Stad

De centrale OBA is inmiddels klaar met de grootse verbouwing. NRC kwam langs voor een sfeerverslag.

Tien jaar na opening van de centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade gaat het pand intern rigoureus op de schop. Bezoekers hebben nu andere behoeftes.

7. Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn er weer! Natuurlijk van vakantie in de bibliotheken, maar ook in de Bieb Letter.

Frank Huysmans heeft voor Informatieprofessional een column geschreven waarom we juist nu een discussie moeten hebben over de vrijwilligers in de bibliotheken.

“Ons beleid is om alleen nog hoogopgeleide medewerkers op de bibliotheekvloer te hebben. Professionele krachten die mensen op alle niveaus van dienst...

8. Top Shelf

Kwaliteit van de bovenste plank. De BBC zendt een hoorspel uit over een bibliotheek. Het is maar beperkt te beluisteren!

Alice and Snoo resort to some unconventional means to get people into the library.

9. Muziek in de bib

In Nederland heb je natuurlijk Muziekweb, de muziekbibliotheek. Maar toen ik daar werkte, zag ik met lede ogen aan dat bibliotheken zonder gêne hun muziekcollecties wegdeden.

In Vlaanderen is er een interessant project gestart met de vraag of de muziekcollecties nog wel van deze tijd zijn.

Je kan er niet omheen: muzikale streamingdiensten als Spotify en Apple Music veroveren de wereld. En dit hoeft niet te verbazen.

Interessant aan dit gebeuren is ook dat Flipboard gebruikt wordt om interessante artikelen te bewaren.

Cultuurconnect created a magazine on Flipboard. “Music maestro on Flipboard” is available with thousands of other magazines and all the news you care about. Download Flipboard for free and search for “Cultuurconnect”.

10. JBN (1)

Het leek een beetje rustig rondom de jonge honden van de bibliotheekwereld: het JBN. Maar niets is minder waar!

Fabiola Gies was weer eens op stage bij hen. En daar werd een interessant punt aangesneden: Start een detacheringsbureau voor (jonge) bibliothecarissen. Perfect!

De dag is perfect, de plek is perfect. Op het terras van MingleMush hebben we opnieuw afgesproken met Tamar van Moolenbroek van het JBN (Jonge Bibliothecarissen Netwerk). Om ons heen zon en wind, Mondriaan, een mooie fontein en Den Haag CS. Alles stroomt, alles is in beweging, niets is blijvend.

11. JBN (2)

Wat moet je jonge bibliothecarissen bijbrengen? Welke afkortingen moet je eigenlijk kennen naast OB en KB?

Op Biebtobieb.nl is er een start gemaakt met alle afkortingen die je eigenlijk wel moet weten. En vul vooral aan!

In samenwerking met onder meer het Jonge Bibliothecarissen Netwerk en de Innovatieraad werkt het Programma Kennisdeling van de KB aan een starterspakket voor nieuwe medewerkers in de bibliotheeksector.

12. Inclusive / Diversity

Zoals ik al de witte bibliotheek zo nu en dan weer onder de aandacht breng, is er in Amerika een rapport verschenen over de witte (academische) bibliotheek.

Echter dit rapport bracht nogal wat reuring met zich mee. Immers witte mensen bepleiten voor een inclusieve en diverse bibliotheek. Er is te weinig met donkere bibliothecarissen gesproken, etc. etc.

En daarnaast lijkt het erop dat directies geen verandering willen in de bibliotheken om bibliothecarissen met diverse achtergronden aan te nemen.

Desalniettemin interessante materie!

The library community considers diversity to be a core value. But, the academic library sector has struggled with addressing equity, diversity, and inclusion. One key shortcoming has been in its efforts to ensure representative numbers of library employees of color.

13. Innovatie

Wil je echt innoveren, dan moet je kijken waar in Amerika de innovatiegelden aan besteed worden.

IMLS geeft 10 miljoen dollar uit aan innovatieve projecten.

IMLS announces FY 2017 recipients of the National Leadership Grants program and the Laura Bush 21st Century Librarian program.

14. Betrouwbaar

In deze tijden van fake news worden bibliotheken als belangrijke plekken beschouwd. Vooral om betrouwbare informatie te verkrijgen.

Many Americans say they'd benefit from help in finding trustworthy information online, and about eight-in-ten adults say public libraries can help.

Millennials are renowned for loving old things — vinyl records, retro bicycles, film cameras. What about old institutions?

In the era of fake news, confusion over what is legitimate, accurate, and relevant is rampant. To overcome this digital plague, a new survey suggests millennials are looking to an old-school way of verifying information that many may not have done since high school: asking a librarian.

15. Boekenbewaarplaats

Wethouders en andere politici denken dat alles digitaal is en dat bibliotheken opgedoekt kunnen worden. Of tenminste collecties. Maar er komt een tijd dat van elke titel geen exemplaar meer is. Wat dan?

Voor universiteitsbibliotheken geldt dat collecties groeien, maar dat studieplekken steeds meer plek innemen van de collecties. In de UK wordt nu nagedacht om een bewaarplaats te bouwen, waar elke titel bewaard wordt. Dit is voor de universiteitsbibliotheken, maar zou ook voor de openbare bibliotheken kunnen gelden.

For many university libraries, space shortage remains a major challenge, particularly balancing the need for increasing study space whilst some physical collections continue to grow.

16. Britse Waas

In Nederland is het project Waas niet gelopen zoals gehoopt. Dat elke bibliotheek dezelfde online uitstraling heeft. En dat elke bibliotheek een onderdeel van Bibliotheek.nl is.

In de UK wordt er nu nagedacht om bibliotheken wel dezelfde uitstraling op het internet te geven onder de vlag van British Library. Interessant!

En met dit gebeuren houd je ook peer pressure om bibliotheken te houden. Immers welke gemeente wil een 'shabby' bibliotheekwebsite hebben?

The British Library is to lead an 18-month scoping project to establish the demand for and possible shape of a ‘single digital presence’ for UK public libraries.

17. Privacy

Volgend jaar worden de privacyregels aangescherpt. Voor bibliotheken betekent dit heel veel! Overigens ook voor de vele vrijwilligers in de bibliotheken.

Raymond Snijders schreef een interessante blogpost/artikel hierover en Probiblio organiseert nieuwe bijeenkomsten over dit thema.

In Nederland treedt op 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking en vervangt de Wbp. Wat betekent deze nieuwe privacywet?

In deze vier werkbijeenkomsten ga je praktisch aan het werk om jouw Bibliotheek toe te rusten om aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen.

18. Schoolbibliotheken

Europa (School Education Gateway) wil weten hoe belangrijk schoolbibliotheken zijn. Invullen maar!

In this short poll we are asking you: Do you think that school libraries are becoming increasingly irrelevant in a digital age? Or is the need for school libraries and the services provided by librarians even greater now than before?

19. E-books

E-books zijn eigenlijk statige dingen (of diensten). Ze zijn bijna hetzelfde als een papieren boek. Hierdoor zullen e-books nooit papieren boeken verslaan.

Hoe zouden e-books dan wel succesvol kunnen zijn?

How Simogo’s tablet game ‘Device 6’ illuminates the past, present, and alternate future of the book

20. Serious game

Bibliotheken Noord Fryslan ontwikkelen een game voor laaggeletterden.

Bibliotheken Noord Fryslân is van plan een game te ontwikkelen die laaggeletterden kan motiveren om naar het Digi-Taalhuis te gaan. Het Digi-Taalhuis is een laagdrempelige sociale ontmoetings- en werkplek waar deze groep begeleiding kan krijgen. Voor het vooronderzoek heeft de organisatie een subsidie gekregen vanuit de Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheek.

21. Biebdocu

Wat is er beter dan een documentaire over bibliotheken? Toch eigenlijk niets?

The documentary is set to premiere at the Venice Film Festival later this month, with a Toronto International Film Festival bow to follow.

22. Nieuw!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste bibliotheekarchitectuur? Check dan snel deze slideshow.

Welcome to the 2017 Library Design Showcase, American Libraries’ annual celebration of new and renovated libraries. These are shining examples of innovative architectural feats that address user needs in unique, interesting, and effective ways.

23. Sprookje

Roodkapje in de bibliotheek... Hoe zou dit aflopen?

Er was eens meisje. Zij heette Roodkapje. Als kind bracht ze al koekjes naar haar grootmoeder, maar toen ze ouder werd was het een fulltime baan geworden. En, avontuurlijke meid dat ze was, het begon Roodkapje wel te vervelen. Zelfs de verleidingen van de Wolf gaven haar geen spanning meer. Veel liever zou ze meer doen voor de maatschappij, dan alleen haar oma voorzien van koekjes.

24. Iris

Stichting Lezen heeft een nieuwe ambassadeur om vmbo'ers en mbo'ers aan het lezen te krijgen. Maak kennis met Iris van Lunenburg.

Superleuk interview over mijn grote liefde: boeken 📚 Vanaf oktober ben ik ambassadeur en leescoach van de Stichting Lezen campagne De Weddenschap. Waarmee we zoveel mogelijk vmbo'ers en mbo'ers in de boeken willen krijgen 💪🏾 Zin in! ❤️

25. Censuur

In Amerika is het een sport om boeken te verbannen uit bibliotheken en scholen. Zo ook dit boek.

Public library outside Chicago is asked to remove children's book about gay pride but votes to keep the book on the shelf.

26. Leren van mensen

Kinderen leren meer van mensen dan van dieren. Op zich logisch, maar dit geldt ook voor de figuren in de boeken.

Dus bij voorleesuurtjes kun je beter een boek pakken waarin mensen voorkomen.

Undercutting the ageless tradition of sugaring ethical lessons with endearing animals, new research suggests human protagonists are needed to change behaviour

27. OCLC

In oktober vindt er een OCLC contactendag plaats in 010 (Rotterdam). Altijd een goed netwerkmoment en niet alleen met OCLC, maar ook met je collega's.

Trouwens, wel veel witte sprekers, OCLC. Dat kan beter!

Als u werkt bij een , dan weet u als geen ander dat de wereld digitaliseert. Die digitalisering brengt een veranderend functieprofiel met zich mee voor iedere bibliotheek. Welke rol speelt de bibliotheek in de toekomst? Wat is nog de functie van een fysieke bibliotheek in een digitale wereld? En wat beweegt mensen dan nog om naar de fysieke plek die we nu bibliotheek noemen, te komen?

28. KB-nieuws

De uitsmijter: Al het nieuws van de KB gebundeld in hun nieuwsbrief.

Sinds de lancering van de online Bibliotheek is het gebruik van e-books en luisterboeken flink toegenomen. Ook de VakantieBieb beleeft gouden tijden.

Tot volgende week!

Gefeliciteerd met het uitlezen van deze bomvolle Bieb Letter.

Geef je een duimpje als je hem uitgelezen? Ben benieuwd!

Groet,Patrick