De Bieb Letter #37

Welkom bij deze vreemde Bieb Letter. Eens een keer niet op de dinsdagochtend, vanwege mijn vakantie op Terschelling.

Anyway, veel leesplezier, er is weer veel gebeurd ter informatie, inspiratie en vermaak!

1. Helder

Het Nationale Bibliotheekcongres (mondvol, ook gewoon Biebcongres) is voor 2018 aangekondigd. Dit keer zal het in Den Helder plaats vinden.

De reacties op de plek zijn niet zo warm, alweer een afgelegen plek...

Het thema is Bricks, Bits & Books. Over het gebouw van de bibliotheek.

Mijn mening telt nog steeds: Zonder gekwalificeerd bibliotheekpersoneel is een bibliotheek geen bibliotheek.

Maar ik heb makkelijk praten: Na vier jaar ben ik er helaas niet meer bij.

Wanneer? Op dinsdag 20 maart 2018 vanaf 10.30 uur tot 21.00 uur gaan wij het hebben over de veranderende rol van het Bibliotheekgebouw tijdens het Nationale Bibliotheekcongres 2018.

2. Cijfers (vooral e-books)

De cijfermensen waren er al op aan het wachten. De bibliotheekcijfers over 2016.

De duidingen van de cijfers kunnen nu komen en het CBS kwam zelf al met hun duiding.

Raymond Snijders heeft een Vakblog geschreven over de cijfers.

De officiële cijfers over de uitleningen van ebooks bij de Bibliotheek zijn binnen. Hoeveel werd er uitgeleend via het ebookplatform & Vakantiebieb in 2016?

En Bibliotheekblad kan natuurlijk niet achterblijven.

Uit vandaag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakte cijfers blijkt dat het aantal uitleningen en leden van de openbare bibliotheken in 2016 verder is gedaald. Het aantal uitleningen van e-books is wel toegenomen. Voor de e-books constateert het CBS zelfs een sterke toename van 74 procent ten opzichte van 2015.

Nog meer echt nieuws over de e-books.

Het aantal e-books dat online bibliotheken uitlenen is explosief gestegen. Kinderziekten in de digitale systemen remmen de kannibalisering nog...

Mijn mening: Er wordt nog steeds teveel bericht over de e-books en het stijgen van de cijfers daarvan. Als je alles afzet naar totalen, dan maakt het nog steeds een klein deel uit van de uitleningen. En in hoeverre zijn uitleningen nog relevant voor de bibliotheeksector?

En vinden auteurs zelf het nog wel interessant om e-books beschikbaar te stellen, als ze toch niet betaald worden?

In mei dit jaar lieten Stichting Lira en de Auteursbond onderzoek uitvoeren door Kantar Public naar de inkomsten van auteurs uit de digitale exploitatie van hun werk. Daarbij is specifiek gekeken naar e-lending: het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken (via Bibliotheek.nl) en naar e-books in commerciële abonnementsdiensten zoals Kobo Plus en Bookchoice (voorheen Elly’s Choice).

3. Datalek

Vorige week werd bekend dat er een groot datalek was bij de Drentse bibliotheken. Een USB-stick met waardevolle gegevens over scholen, leerlingen, bibliotheken was weg.

De Drentse bibliotheken zijn getroffen door een mogelijk datalek. Een medewerker van Biblionet Drenthe raakte een usb-stick kwijt met daarop de gegevens van 180 basisscholen en 22.500 leerlingen.

Na het weekend bleek ineens de stick weer gevonden... In de auto van degene die de stick kwijt was geraakt.

Biblionet Drenthe heeft de melding van een mogelijk datalek ingetrokken. De usb-stick met gegevens van leerlingen is afgelopen weekeinde teruggevonden.

Hoe dan ook, dit is een grote waarschuwing voor alle bibliotheken en de wetgeving die volgend jaar ingaat m.b.t. privacy en de boetes.

En ik heb trouwens gehoord dat er al andere echte datalekken zijn geweest in de bibliotheekwereld, maar dat niemand zegt welke dat zijn (geweest).

4. E-books

In Amerika gaat Google de digitale collecties van bibliotheken toevoegen aan de zoekmachine. Wellicht ook een goed idee voor de Vlaamse en Nederlandse bibliotheken.

If it has been a long while since you last used a library, you may be surprised to learn that many of them have a digital library that offers up digital goods

5. Vrijwilligers (1)

Hoe houd je de bibliotheek toch open als alle medewerkers er niet zijn? Met vrijwilligers...

Normaal gesproken gaan alle bibliotheken in Groningen dicht als de medewerkers op hun tweejaarlijkse personeelsuitje gaan. Maar maandag bleven de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat en het Groninger Forum aan het Hereplein toch open. Hoe? Oudgedienden kwamen speciaal een dagje terug van hun pensioen om de boel draaiende te houden.

6. Cool

Bibliotheken zijn gewoon (weer) cool.

If you're a budding artist, tech-savvy entrepreneur or crafty hobbyist, you need to go to a studio, a start-up incubator or a creative workshop, right? What if we told you you could find all those things at the library? Yes, according to Public Libraries Victoria Network president Patti Manolis

7. Landelijke bibliotheeksysteem

Een landelijk bibliotheeksysteem brengt ook slachtoffers. Bijvoorbeeld in Vlaanderen. Met kritiek op de gekozen systemen van HKA/OCLC.

Het Belgische bedrijf Ciblis zegt tien jobs te moeten schrappen omdat de Vlaamse overheid heeft gekozen voor Amerikaanse technologie voor de Vlaamse bibliotheken. “Ik vind dat een domme beslissing”, zegt Nico Cras, voorzitter van de raad van bestuur van Ciblis. Volgens het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz boden de Amerikanen echter de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

8. Dataset

De KB heeft trouwens de dataset van de openbare bibliotheken over 2016 online gezet. Je kunt jouw bibliotheek vergelijken met andere bibliotheken.

Het CBS heeft de bibliotheekstatistiek over 2016 gepubliceerd en daarover een persbericht verspreid. De KB verzamelt via het Bibliotheekonderzoeksplatform (BOP) gegevens van lokale bibliotheken, provinciale bibliotheekinstellingen en de online Bibliotheek. Deze gegevens worden door het CBS gecontroleerd op betrouwbaarheid en validiteit en door de KB aan de minister van OCW geleverd ten behoeve van beleidsontwikkeling. Deze gegevenslevering vindt jaarlijks plaats in het kader van de Wet stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (WSOB).

Deze dataset is n.a.v. een eerder WOB-verzoek online gezet. Hoe zat het ook alweer met het WOB-verzoek?

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft op 17 januari 2017 een besluit genomen op een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dit besluit betreft data openbare bibliotheken.

9. Vrijwilligers (2)

In item 5 had ik het over vrijwilligers en het open houden van een bibliotheek. In de UK houden 102 vrijwilligers een bibliotheek open. Honderdentwee.

The following guest post is from @ALibrarian1 on Twitter who has to remain anonymous due to censure they would incur for speaking out about their experience dealing with library volunteers. Obviously, this will not be everyone's experience and neither does it detract from some of the great work volunteers do in libraries around the country. However,…

10. Pizza in de bieb

Hoe krijg je feedback en input voor de inrichting van een nieuwe bibliotheek? Simpel! Met pizza. Wat een heel goed idee!

De VU-bibliotheek nodigt studenten uit om woensdag 27 september onder het genot van pizza te komen meepraten over de inrichting van studieplekken op de campus."Voor de korte en lange termijn", zegt Manager Library Services Harm Derks.

11. Multikaart

Met je id-kaart boeken lenen... Ook een goed idee!

When Chicago introduces its new municipal identification card program (targeted to launch before the end of the year), the cards will do at least triple duty.

12. Diversiteit

Mijn standpunt is wel duidelijk: Meer diversiteit in de bibliotheken. Daarom drie artikelen.

Shortlist for annual library impact award reveals how libraries in Suffolk, Kirklees Glasgow and HMP Norwich are improving the wellbeing of their communities

Despite the best efforts of the information community in recent years, demographic diversity amongst librarians remains a major opportunity that has yet to be effectively solved.

From the Association of Research Libraries: The Association of Research Libraries (ARL) has released Diversity and Inclusion, SPEC Kit 356, an exploration of how ARL member library diversity plans have changed since 2010.

Tot volgende week

Deze Bieb Letter kwam dus een tijdje later, maar volgende week is het weer gewoon op dinsdag in je mailbox.

Bedankt voor het lezen!

Groet,Patrick