De Bieb Letter #4

De vierde Bieb Letter alweer! Welkom!

Dat betekent dat je al vier weken (Edities #1, #2, #3) op de hoogte bent van wat mij opvalt in de bibliotheekwereld. Nationaal en internationaal.

Dit keer o.a. Trumpism, IBL-barometer, uitleencijfers en meer.

Dank voor Wim Keizer om De Bieb Letter in zijn maandelijkse WWW te plaatsen.

Wijs me op interessante verhalen, waarvan je vindt dat die niet gemist mogen worden door anderen. Mail ([email protected]) of Twitter.

Genoeg gekletst. Lezen maar!

1. IBL-barometer

Bibliothecarissen Johan Stapel en Mark Deckers hebben een IBL-barometer samengesteld met de vraag: Hoeveel kost het aanvragen van 10 boeken bij je bibliotheek?

De initiële vraag kwam op Biebtobieb. Mark heeft inmiddels de IBL-barometer uitgewerkt op zijn blog. De kosten lopen nogal uiteen!

IBL-barometer d.d. 31-01-2017

2. De Cubiss-queeste

Cubiss is sinds kort bezig met longreads. Dit keer gaat het over de toekomst van de bibliotheek. De vorige ging over vrijwilligers in de bibliotheek.

Met de long read 'De bibliotheek met een toekomst, een queeste' deelt Cubiss ideeën, succesverhalen, ervaringen en antwoorden die kunnen helpen te komen tot de bibliotheek van de toekomst, als waardevol en waardevast knooppunt in de samenleving.

3. Succesvol programma voor Duitse immigranten

In Duitsland is een mooi programma voor kinderen en ouders die gevlucht zijn. Een soort van Boekstart. Er zijn inmiddels 65.000 'Boekstart-sets' verdeeld onder de kinderen.

Zou de VOB ook zoiets gaan opzetten in Nederland? Hopelijk wel!

Meer informatie over het programma vind je hier.

Mit „Lesestart für Flüchtlingskinder“ wird das Sprach- und Leselernangebot im Alltag geflüchteter Kinder ergänzt. Mehr als 65.000 Lesestart-Sets sind schon übergeben worden. In rund 70 Seminaren wurden Vorlesepaten und Hauptamtliche geschult.

4. De Gratis Bieb

Waar in het buitenland het abonnement van de bibliotheek soms gratis is, moeten mensen in Nederland betalen voor het lidmaatschap. De eerste stappen voor een echt kosteloze bibliotheek worden nu gezet. Wim Keizer was erbij.

Overigens, als mensen een gratis abonnement hebben, kunnen ze geen aanspraak maken op de e-bookscollectie van de KB. Dat moet immers minimaal € 42 zijn.

Als bibliotheekgebruikers niet alleen geen boetes meer betalen, maar de bibliotheek ook de contributies afschaft, wie betaalt dan naast de gemeente kosten van de bibliotheek?

5. Bibliotheken tegen Trumpism

Deze sectie lijkt ook elke week terug te komen. Een overzicht van verzet van bibliotheken tegen het beleid van Trump.

Allereerst een statement van de IFLA.

Libraries are at the heart of healthy societies. By bringing people together – students, researchers, creators, citizens – they support learning, sharing, and the creation of new ideas.

Library Journal houdt een pagina up-to-date met statements, waaronder ook de IFLA.

UPDATE (February 1, 2017) Society of American Archivists Statement on Executive Order Restricting Entry into the United States by Individuals from Seven Muslim-Majority Countries IFLA Statement: Open Societies are Healthy Societies UPDATE (January 31, 2017) Statement from LibraryThing’s E...

Bibliotheekblad vraagt zich af of Nederlandse bibliotheken niet veel actiever (meer activistisch!!!) moeten zijn in het debat over privacy en overheidssurveillance. Oftewel de burger echt mediawijs te maken. Stemmen maar!

De Duitse bibliotheken in Erlangen doen ook mee met het bestrijden van nepnieuws.

ERLANGEN - Die Erlanger Bibliotheken wollen in postfaktischen Zeiten mit Wahrheiten dagegenhalten. Dies erklärte Anne Reimann, Leiterin der Stadtbibliothek, in der Veranstaltung „Der bayerische Bibliotheksplan – ein Maßstab für Erlangen?“.

Nog een keer ALA. Trump heeft ervoor gezorgd dat de toegang tot snel internet voor arme Amerikanen wordt/is stopgezet. De ALA verzet zich hiertegen in het kader van het wegnemen van kansen.

WASHINGTON – On February 3, 2017, the Federal Communications Commission (FCC) revoked all of the designations of Lifeline Broadband Providers and ordered the retraction of multiple reports, including the “E-rate Modernization Progress Report” and “Improving the Nation’s Digital Infrastructure.”

6. De Beste Bibliotheek van Nederland

De verkiezing voor de Beste Bibliothecaris is geweest. Juan Khalaf wordt op het Bibliotheekcongres in Assen gehuldigd.

Daar wordt ook de winnaar van de verkiezing voor de Beste Bibliotheek van Nederland voor 2017 bekend gemaakt.

Stemmen kan op Bibliotheekblad.nl

7. Verschillende uitleencijfers tussen Leenrecht en CBS

Stichting Lezen is erachter gekomen dat de uitleenregistraties tussen Stichting Leenrecht en CBS fors verschillend zijn. CBS publiceerde 73,4 miljoen uitleningen. Stichting Leenrecht heeft het over 68,9 miljoen.

Onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie. @StichtingLezen, redactie Niels Bakker en Jette van den Eijnden

8. Programma Bibliotheekcongres bekend!

Jeugd en jongeren is wat de klok slaat op het Bibliotheekcongres. Het programma en de deelsessies zijn bekend. Je kunt je nu aanmelden om aanwezig te zijn. Kosten: € 170, ex BTW.

Tips:

Leo Blokhuis om 13:30u. in Bioscoopzaal 3.

Bibliotheken Noord Fryslan om 13:15u. in Bioscoopzaal 5.

En kom langs bij Muziekweb op het Inspiratieplein!

9. Voetbal en de bibliotheek

Voetbal en de bibliotheken liggen in Groningen dicht bij elkaar. En nu gaat het programma het land in. Leuk!

De in Groningen bedachte actie 'Scoor een Boek!' van Biblionet gaat het land in. Vanaf dit jaar wordt de actie niet alleen hier gehouden maar ook in Deventer, rond voetbalclub Go Ahead Eagles.

10. Nederlands leren door te zingen in de bieb

Bibliothecaris John Valk van Bibliotheek Rotterdam heeft een mooie blogpost gewijd aan de geweldige initiatieven waar nieuwe Nederlanders Nederlands leren door te zingen. Zie ook de video Zing Nederlands Met Me in #MUZIEKINDEBIEB.

Een taal leren door deze te zingen. Het lijkt een voor de hand liggend recept voor aanbieders van taalonderwijs. Zingen in de klas draagt mede bij aan taalontwikkkeling bij kinderen.

11. Blog Peter van Eijk

Ik had het nog niet eerder gezien op de website van BiSC Utrecht, maar directeur-bestuurder Peter van Eijk blogt daar.

Blog Peter van Eijk – In de afgelopen week kwamen positieve berichten over de ontwikkelingen in de bibliotheeksector op de radar.

12. Exemplaarregistratie

N.a.v. de discussie over de VDX-statistiek is er een nieuw bericht geplaatst over de registratie van aanwezigheid van materialen. Hierin worden de ervaringen van Probiblio gedeeld. Met een verwijt naar de KB en OCLC over de honorering van wensen.

Even inloggen op Biebtobieb.nl.

13. WWW Februari 2017

Wim Keizer heeft zijn WWW voor de maand februari 2017 samengesteld. Zoals gezegd met een vermelding naar deze nieuwsbrief.

Interessant is hoe Wim de bibliotheeksuccessen in een groter verband ziet onder het kopje "Successen in verkiezingstijd".

14. Hoe ontdek je nepnieuws

Vorige week (punt 3) berichtte ik over een poster van IFLA hoe je nepnieuws kunt ontdekken.

IFLA vroeg naar vertalingen en ik heb direct een vertaling gemaakt en deze staat online! Je kunt de poster downloaden als PDF en JPG.

Deel deze op je website, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, in je nieuwsbrief, blog, met je bibliotheekleden, scholen, mediatheken, bezoekers en andere burgers!

15. Meer bezuinigen, minder bezoekers

Gek genoeg waar in Nederland met minder geld, meer mensen naar de bibliotheken komen, is het in de UK juist dramatisch. 30% minder bezoekers in 10 jaar tijd, meldt The Guardian.

16. Als leesconsulent op Twitter

Waar in de VS de schoolbibliothecarissen belangrijk zijn, zijn dat hier de zogenoemde leesconsulenten. Lees hier drie redenen om als leesconsulent op Twitter aanwezig te zijn.

Todd Burleson of Hubbard Woods School in Winnetka, IL, was named School Library Journal School Librarian of the Year in August 2016. Be sure to also check out blog posts from Finalists Anita Cellucci and Laura Gardner.

17. Bad ass librarian

Een mooi verhaal hoe een bibliothecaris drie boefjes vond, en het verslag van een meisje hadden gered. Whoop!

Never underestimate a librarian, friends.

18. Use Your Fucking Library

Niks aan toe te voegen.

#MUZIEKINDEBIEB

In deze rubriek vat ik wekelijks interessante en leuke muziekactiviteiten samen. Voor meer voorbeelden kijk je op Twitter: #muziekindebieb.

Ter afsluiting van de Poëzieweek organiseren ParaBIEBop en Gilaworks op zaterdag 4 februari ‘Nightclubbing’: een avond vol muziek en poëzie van Martin Beversluis, Esther Porcelijn, Jeroen Geurts, en Martijn Crins.

Iedereen kan kennismaken met vinyl in de bibliotheek in Ermelo. In februari wordt jong en oud in de gelegenheid gesteld om zelf plaatjes te draaien op een pick-up.

Tot volgende week!

Dit was de Bieb Letter voor deze week.

Tot volgende week en bedankt voor het lezen!

Groet,Patrick

P.S. Wil je dichters wegjagen uit de bibliotheek, begin dan win-acties te organiseren voor activiteiten met bloggers.