De Bieb Letter #45

Welkom!

De 45e editie alweer. Dit keer vind je een tunnel van boeken, een boekiemonster, een route naar 2020 en we beginnen met een motie voor bibliotheken in kleine kernen.

Veel inspiratieplezier!

1. Motie

Lodewijk Asscher diende een motie in om bibliotheken (weer) bereikbaar te maken in kleine kernen. Leuk initiatief voor de midterm review, maar of het wat teweeg brengt...

2. KNVI 2

Nog even gluren naar de foto's van het laatste congres van de KNVI?

KNVI JAARCONGRES 2017

3. Failliet

Bibliotheek Eindhoven was bijna failliet door een foute vastgoedconstructie. Bizar verhaal.

Destijds kon het door betrokkenen met alle macht uit de publiciteit worden gehouden. Maar nu blijkt dat de Eindhovense bibliotheek in 2014 op het randje van faillissement stond. Dat kon ternauwernood worden voorkomen door een miljoenenverlies te accepteren op de verkoop van de Witte Dame. 

4. Huiskamer

Toen ik in Rotterdam werkte, was ik al fan van de Stationshuiskamer. Deze huiskamer is inmiddels uitgebreid met de Stationsbibliotheek. Bibliotheek Rotterdam maakte er een vlog over. Leuk!

Trouwens de onderstaande vlog van Bibliotheek Rotterdam is al meer dan 1.000 keer bekeken. Tip voor vloggende bibliotheken: Zet bekende vloggers in en geen vloggers die niemand (de jeugd) kent.

5. 317 miljoen

Zoveel dollar gaat de verbouwing kosten van de New York Public Library. Mecanoo verzorgt de ontwerpen. 

The plan improves circulation and opens up underused spaces, while also announcing a study on the hotly contested issue of the library’s stacks.

6. Boetevrij

Bibliotheken Mar en Fean zijn in Friesland straks de tweede bibliotheek met boetevrij lenen. Bibliotheken Noord Fryslan zijn al langer bezig. 

Boetes leiden vaak tot veel ergernis in de bibliotheek. We willen een gastvrije, klantvriendelijke organisatie zijn en daar passen boetes niet bij. Wij helpen u liever bij het vinden van een boek of met het antwoord op een vraag. Lezen en plezier in lezen zijn voor kinderen belangrijk voor hun ontwikkeling. Boetes kunnen een drempel zijn.

7. Salamander

Fabiola Gies schreef een blogpost over de salamanders in de bibliotheekwereld. Stings like a bee?

‘Was ist eure Aufgabe?, hatte Bohumil einen Salamander gefragt, als de Task Force Ukraine hier über ihren Köpfen einquartiert wurde. Er erfuhr, dass sie Hilfsprogramme für die Ukraine entwickeln sollten, um die Demokratiebewegung nach der Maidan-Revolution zu unterstützen. Die Herausforderung bestand darin, Geld zu verteilen, das sie nicht hatten. Es wurde ihnen kein neues, eigenes Budget zur Verfügung gestellt. Sie machten daher klassisches Repackaging – wenn man Neues nicht hat, wird Altes neu verpackt.

8. Jeugd

Nog even terugkomend op de jeugd en hun vlogs... De jeugd kan vloggen, snappen, grammen als de beste, maar informatie goed beoordelen kunnen ze niet.

Een kans voor de bibliotheken! 

De openbare trouwens, want op universiteitsbibliotheken worden studenten pas geleerd wat betrouwbare informatie is.

Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Scholen kunnen meer doen om ze daarbij te helpen, zo blijkt uit de 'Monitor Jeugd en Media 2017' van Kennisnet.

9. Klanten

De bibliotheken zijn er voor klanten? Deze blogpost maakt er gehakt van.

Within my larger sabbatical project I have had a little more time to think about, and then do some digging around, on various aspects of Canada’s contemporary public libraries. I have several threads in progress all of which relate, one way or the other, to the public library as a government service. A huge topic,…

10. Biebcongres 2.0

Sinds jaren organiseert de KB (voorheen SIOB) het nationale bibliotheekcongres. Volgens mij dacht de VOB: Dat kunnen we ook. Dus organiseerde de VOB maandag 20 november een eigen bibliotheekcongres.

Deel je rijk was het thema. Of was het Deel je rijker?

Inmiddels blijkt ook dat de KB, VOB en SPN het programma Route 2020 voortzetten. Ik heb niets tegen kennis delen overigens, maar ik vraag me bij sommige onderdelen echt af: "Dit moeten mensen toch allang kennen?" of "Met een beetje gezond verstand weet je toch dat dit niks wordt?"

20 november 2017 - Op de landelijke bijeenkomst rondom Route 2020, die vandaag plaatsvindt in Cultura Ede, is zojuist aangekondigd dat SPN, VOB en KB gezamenlijk voortgaan op de ingeslagen weg.

11. Papierloos

In Engeland is er een papierloze bibliotheek. Nou ja, bijna dan. Deze organisatie met community libraries kan de rekeningen voor papier en printers niet meer betalen.

Carillion, the building company which somehow landed the contract to run Croydon's public libraries, is so strapped for cash that they have unpaid bills from their suppliers for use of photo-copiers and paper. 

12. Schotse kaart

In Schotland komt er een soort van nationale bibliotheekpas. Wellicht kunnen er Nederlandse mensen daar eens een kijkje nemen?

The six-month pilot in five Scottish council areas could pave the way for a national library card.

13. Elke cent waard

Mocht je nog een keer moeten uitleggen waarom een bibliotheekabonnement elke cent waard is, lees dan deze interessante vergelijking.

If you’re wondering whether libraries are a smart investment for the future, read this… (Spoiler Alert: They are!)

14. Leenrecht

Het afgelopen jaar is er al veel gezegd over de dalende inkomsten door de afdracht van leenrechten door bibliotheken.

Bij de bibliotheken lijkt er weinig meer te halen, tenzij het onderwijs ook leenrechten gaan afdragen. 

Ik hoop dan niet dat bibliotheken op scholen dan ineens dubbel moeten gaan betalen.

Bibliotheekblad berichtte ook over deze nieuwe stap qua leenrecht.

Scholen zouden, evenals openbare bibliotheken, leenrechtvergoedingen moeten betalen, wil het leenrechtstelsel in de toekomst houdbaar blijven.

15. NVMB

De vrienden van de NVMB waren vorige week bij elkaar in Utrecht om te praten over gebouwen en collecties. De aanloop was zo groot, dat er gekozen werd voor een grotere locatie. Het fotoverslag vind je op hun blog.

16. Infolit

Eerder had ik het over kansen voor bibliotheken op het gebied van mediawijsheid. Maar wat is dat nu eigenlijk? Is het niet een grote black box?

What does “information literacy” even mean these days?

17. China

Vorige week berichtte ik nog over een Chinese bibliotheek die eruit ziet als een oog. Her en der is er nu commentaar omdat de wanden bekleed zijn met boekenbehang. Mensen vinden dit bibliotheekonwaardig. 

De architect heeft overigens ook de Boekenberg in Spijkenisse ontworpen. En ook daar kun je heel veel boeken niet bereiken.

Dan nu een andere Chinese bibliotheek om je aan te vergapen.

Discover The Yangzhou Zhongshuge in Yangzhou Shi, China: Mirrored floors and arched shelves create the illusion of an infinite tunnel of books.

18. Boekiemonster

Me Want Bookies

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen! Tot volgende week!

Groet,Patrick