De Bieb Letter #47

Welkom bij deze Sinterklaaseditie!

Veel lees- en inspiratieplezier om met anderen te delen tijdens de decembermaand. 

Voor je eigen veiligheid, je eigen plezier en voor die van de bibliotheekbezoekers.

En natuurlijk zit er ook weer muziek in verstopt!

1. Wifi in de bieb

Bibliotheken zijn neutraal, veilig, vertrouwd, etc. Maar is een openbaar draadloos netwerk van een bibliotheek dat wel?

Mwah, eigenlijk niet. Maar ja, hoe laat je je bezoekers dan weten dat ze moeten oppassen? Met een landingspagina voor je draadloos netwerk.

Een gratis Bibliotheek WiFi landingspagina. Om bibliotheken te steunen in hun missie en taak iedereen te informeren over het recht op privacy.

2. Twitter-IBL

IBL is een heel handig middel om boeken aan te vragen en om te versturen. Inmiddels heb je de landelijke NBC (Nationale Bibliotheekcatalogus) voor de openbare bibliotheken en heb je nog andere catalogi voor de wetenschappelijke bibliotheken.

Wat nu als je in beide catalogi een bepaald boek/artikel/hoofdstuk niet kunt vinden? Dan biedt in de UK #TwitterLibraryLoan (gebaseerd op Inter Library Loan) de oplossing.

Tweet de gegevens van je aanvraag met hashtag #TwitterLibraryLoan en wellicht heb je succes, zoals hier!

Ideetje voor de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken?

3. Nepnieuws

Een onderwerp dat al langere tijd niet aan de beurt is geweest in de Bieb Letter. Maar het is nog steeds actueel.

Landelijk wordt er helaas niets gedaan om mensen leren om te gaan met nepnieuws. Zonde! En daarom zie je lokale/provinciale bibliotheekorganisaties, zoals Cubiss, dit oppakken.

En zo vindt iedereen hetzelfde wiel opnieuw uit...

E-learning Nepnieuws: zin of onzin

4. Diversiteit

Diversiteit binnen bibliotheekcollecties is nog steeds een belangrijk item. Want hoe kan iemand met een buitenlandse achtergrond (volledig of gedeeltelijk) zich identificeren met een personage dat volledig wit is?

Diversity continues to be a huge topic in the media. Each year seems to spark new debates about everything from the racial makeup of award nominee lists, to the people who are allowed into different countries. The wave of popularity surrounding this subject impacts upon every sphere of life and culture, including books and libraries.

5. Community

Hoe staat het met de Community Librarians in opleiding? Cubiss geeft een update.

Trouwens, zelf moest ik her en der fronsen bij de uitspraken. Oordeel zelf.

Katrijn de Kort, Annebelle Kools, Valerie Heil en Marjorie Dircksens zijn jonge bibliotheekprofessionals die ‘ja’ zeiden tegen de uitdaging: samen met nog twaalf anderen zijn zij de eersten die de post-hbo-opleiding ‘Community Librarian’ volgen. In een serie artikelen gaan we met de vier community-libarians-in-opleiding in gesprek. Deel 1: Over het (veranderende) beeld van de bibliotheek.

6. Adventkalender

Het Norwegian Institute of Recorded Sound is al jaren bezig met adventkalenders op basis van interessante muziek.

Elke dag gaat er een raampje open.

Ideetje voor de Nederlandse en Vlaamse instituten?

Norwegian Institute of Recorded Sound in Stavanger has one of the largest audio collections of classical music in Europe. The collection has a focus on analog media, with around 200,000 recordings on LPs, 78 rpm records, reel tapes, video and audio tapes. In addition, the institute holds music books, record catalogs and magazines as well as extensive technical equipment

7. EBS

Cultuurconnect zoekt een mooie naam voor hun EBS (eengemaakt bibliotheeksysteem). Help je mee? Het kan alleen nog op 5 december.

Geef jij het kind een naam?We hebben jouw input nodig! Heb jij een goed idee voor een naam voor het nieuwe eengemaakte bibliotheeksysteem? 

8. WelkBoek

Het prachtige door bibliothecarissen gecureerde WelkBoek is vermoord. Nou ja, het is gestopt, gaat stoppen of zoiets.

Ton de Kruyff, zelf boekenlezer voor WelkBoek, heeft een blogpost over dit verlies geschreven.

Ik was me net een weg aan het banen door 'Stad in brand' van Garth Risk Hallberg. En ik schoot al lekker op. Zo af en toe verdwaalde ik nog wat in de cast of thousands die het boek bevolken maar ik had vat op het spinnenweb van plotlijnen. Dickens, ja Charles daar deed dit boek me aan denken, en aan Jay McInnerney, ouderwets en heel modern tegelijk. Daar moest ik iets van zeggen, straks, als ik het uit had en ik de gegevens voor Welkboek in zou gaan vullen.

9. Motie(f)

Even geleden berichtte ik over de motie van o.a. Asscher om meer geld te geven aan lokale kleine bibliotheken. Ik had al mijn twijfels over deze motie, maar Wim Keizer verwoordt het nog eens beter.

Daar gaan we weer: een beetje vrijblijvend het grote belang van openbare bibliotheken benadrukken, maar structurele maatregelen nemen, ho maar! Schijnheilig gedoe. Dat moest ik denken toen ik las dat de Tweede Kamer een motie van Lodewijk Asscher (PvdA), mede ingediend door Vera Bergkamp (D66), Peter Kwint (SP), Michel Rog (CDA), Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (CU), heeft aangenomen.

Ik heb overigens eerder het idee dat de VOB op dit moment de PvdA inzet voor politieke doeleinden en dat de PvdA (als oppositie in de Tweede Kamer) hier gretig gebruik van maakt. En de lijntjes tussen de VOB en de PvdA zijn tegenwoordig heel kort.

Zie dit bericht op de website van De Bibliotheek.

Op de bank, met zijn zoons tegen zich aan. Dat is het favoriete voorleesmoment van PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Als het even kan, verzint hij zelf een verhaal over Chocoturnus, levensgevaarlijke ruimtewezens en lavastromen van chocola.

10. Leesbronnen

Het is altijd interessant om interessante initiatieven op het gebied van boeken te zien. Een kijkje in Londen voor een grachtenboekhandel en in Groningen voor een leesherberg.

After years of wandering London’s canals, a step ahead of the law, two English graduates turned squatters find success in their 50s with their floating bookstore.

Verstopt in de oosthoek van de binnenstad huist literair café de Graanrepubliek. In de leesherberg, zaterdag op de kop af twee jaar oud, herleven de jaren zeventig.

11. Digitael

Een volle jeugdbibliotheek. Digitaal en helemaal gratis! Mooi!

The University of Florida’s Baldwin Library of Historical Children’s Literature has an extensive collection of children's books from the 19th century, which they have digitized and made available, free of charge.

12. Max

Niet iedereen is blij met katten in een bibliotheek. Arme Max, maar ja, niet iedereen kan tegen katten.

Max is the internet's new hero, and, mercifully, not a duck. That's not to say, though, that Max is not a problem for his humans.

13. Grunn

Ben je binnenkort in Groningen, kom dan langs in de UB voor een tentoonstelling over Popmuziek in Grunn. Muziek en bibliotheken horen bij elkaar.

Nog enkele weken en Groningen is weer Nederlands Popstad Nummer Een: van 17 t/m 19 januari 2018 staat de hele stad in het teken van Eurosonic, en zaterdag 20 januari komt heel popminnend Nederland naar Cultuurcentrum De Oosterpoort voor Noorderslag, het jaarlijkse festival met de actuele stand van zaken in de Nederlandse popmuziek.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen wat ik interessant vond om met je te delen.

Tot volgende week!

Groet,Patrick