De Bieb Letter #5

Welkom bij de vijfde editie van de Bieb Letter. 

Boetevrije bibliotheken. Cijfers. Cijfers. Cijfers... En de OBA viert feest!

Een korte impressie van de inhoud. Maar snel beginnen!

1. Bibliotheken zijn er voor iedereen

Na vertaling van de IFLA-poster en het delen ervan, heeft de VOB snel de handschoen opgepakt om andere posters te vertalen. Hulde!

This morning I received an email from the awesome Ayden in the Netherlands wherein he asked if a Dutch translation was going to happen. I was all excited to send him the translation that I had. He replied, likely after laughing for an extended period of time, and explained that I had sent him the Danish…

2. OBA viert feest!

De OBA is 98 jaar jong geworden en trakteert met boeken over bibliotheken. Waarbij nummer 2, Frank Huysmans, me erop wees dat zijn boek ook te downloaden is van de website van de UvA.

In Delpher kun je nog een mooi sfeerverslag lezen van de opening van de Amsterdamsche Openbare Leeszaal in 1919.

3. Bibliotheekcollecties zijn politiek

Bibliotheken doen alsof ze neutraal zijn, maar ondertussen zegt het collectiebeleid iets anders. Interessant stuk. Met dank aan Ton de Kruyff.

A recent Change.org petition protests “book-banning” at the Vancouver Women’s Library. The petition argues that “As a matter of principle and in defense of freedom of speech and thought, no library…

4. De Nederlandse Bibliotheekcijfers

En plotseling waren de bibliotheekdata openbaar gemaakt door Ministerie van OCW. Eerder berichtte de VOB al hierover. Bibliotheekblad heeft een verdiepend artikel gewijd aan de openbaring.

Genoeg informatie om in te duiken. Al blijf ik nog vraagtekens zetten bij het feit dat pleitbezorgers van openbaarheid hun eigen cijfers niet wilden publiceren.

Zie overigens punt 12 in deze Bieb Letter voor meer informatie over de cijfers.

5. De Vlaamse bibliotheekcijfers

Ook in Vlaanderen zijn de cijfers over bibliotheken verzameld en gepubliceerd. Meer leesvoer!

Publicaties

6. Rockende bibliothecarissen

Een mooi verhaal van de openbare bibliotheek in Washington D.C. waar de lokale punk-scene omarmd wordt. 

Photos by Mark Hoelscher for DCMD At the D.C. Public Library, you could borrow a book, see a punk basement show and record a track in a professional studio

7. Franse slag

Plaatjes kijken en je vergapen aan deze mooie bibliotheek. Meer hoef je niet te doen.

the former national library of france has reopened after 10 years of renovation work by architects bruno gaudin and virginie brégal.

8. 1984 en Libraries Resist

De Brooklyn Public Library organiseert 48 maanden lang leesgroepen over het boek 1984 van George Orwell. Een van de vele acties van #LibrariesResist

9. Is een bibliotheekopleiding weer nodig?

Een echte bibliotheekopleiding bestaat niet meer. Niet eens meer op MBO-niveau. Op dit moment zijn er een paar initiatieven om enigszins studie te bieden voor bibliothecarissen. 

Er is een werkgroep van Vlaamse en Nederlandse wijzen om onderzoek te doen naar de aansluitingen van opleidingen op de vraagvan de werkgevers (bibliotheken).

Frank Huysmans heeft op zijn website WareKennis een blogpost gewijd om erachter te komen wat er leeft binnen bibliotheekland op het gebied van opleiding.

Nu ik dit schrijf zijn er 27 reacties. En er kunnen nog meer bij.

Men vraagt mij weleens, gezeten in een verjaardagskring, wat ik doe. Als ik zeg dat ik mij onder andere bezighoud met onderwijs over en onderzoek naar bibliotheken, glijdt bijna altijd een glimlach over het gezicht van de vragensteller. 

10. De bibliothecaris van 1,20 m en 28 kg.

Er wordt nu (nog) gezegd dat bibliothecarissen nog steeds nodig zijn in het komende tijdperk van robots. In Nijmegen werken inmiddels Bibi en Robin en in Brussel loopt Zora rond. In Duitsland loopt Pepper, de robot-bibliothecaris.

Zelfs bij de KB zijn ze gecharmeerd van de Nimweegse robots en komen we Bibi en Robin ook tegen op het Bibliotheekcongres.

Moeten we toch bang zijn voor onze baan?

Fast wie Science Fiction: Ein humanoider Roboter soll in Wildau im Kreis Dahme-Spreewald als Bibliothekar der Technischen Hochschule eingesetzt werden. Nachts wird "Pepper" zwischen den Regalen unterwegs sein und Fragen ...

11. De boetevrije bieb in het buitenland

In het buitenland komt men er nu ook achter dat boetes de missie van de bibliotheek tegen kunnen werken. Een verhaal uit de VS, waar al sinds 2010 boetevrije bibliotheken zijn.

In 1906, a reporter for the Detroit Free Press described a scene that had become all too common at the city’s public libraries. A child hands an overdu ...

12. De goedkoopste en de meeste

Mark Deckers is ook een terugkomend item in de Bieb Letter. En terecht. Dit keer twee mooie blogs over de recent gepubliceerde bibliotheekcijfers uit het WOB-verzoek. (Misschien moeten het de WOB-cijfers genoemd worden?)

Was er niet een uitspraak 'je hebt leugens en je hebt statistieken'?;-) Ik heb niks tegen cijfers en statistieken. Je kunt ze vaak heel nuttig inzetten in combinatie met een goed verhaal richting je investerende overheid.

We gaan nog even verder met de dataset met cijfers over bibliotheken die uit het WOB-verzoek komen. Want ik bezondigde mij bij de eerste reeks cijfers natuurlijk vooral aan gegevens over de klassieke taken van de bibliotheek.

#MUZIEKINDEBIEB

Een magere opbrengst hier, maar er gebeurt veel meer op het muzikale vlak in de bibliotheken!

  8 februari 2017, van 15:00 tot 15:45    | Bibliotheek Heiloo

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen!

Groet,Patrick

PS. Er zijn twee nieuwe bibliotheken in Nederland: Buren (Karmac) en Vries (Biblionet Drenthe).