De Bieb Letter #74

Welkom!

Een kleine rectificatie. In de vorige Bieb Letter vroeg ik me af wie de redactie van Leesplein overneemt. De KB gaf aan dat bijna alle redactieleden voor de KB gaan werken.

En nu verder met deze Bieb Letter!

1. Boetevrij

Boetevrij is geen problemenvrij voor bibliotheken. In Groningen (stad) missen ze wel deze inkomsten, zodat de exploitatie van het Groninger Forum niet rond komt.

De stad lijkt bereid het exploitatietekort van het Groninger Forum weg te werken. Er tekent zich een meerderheid af in de gemeenteraad.

In andere grote steden is boetevrij eigenlijk not done. Het blijkt dus wel dat boetevrij alleen werkt op het platteland. In het geval van Groningen is de combinatie van platteland (Biblionet Groningen) en stad (Groninger Forum) ongelukkig. Maar zo te lezen, komen ze er wel uit in Grunn.

2. Oud

In Groningen wordt ook een project in het najaar geopend, waar ouderen en jongeren (studenten) samen kunnen komen in één complex: De Leyhoeve. Jongeren kunnen gebruik maken van de inpandige horeca.

En er is een bibliotheek! Waar mensen hun eigen boeken kunnen plaatsen.

3. Grunn

Het laatste bericht over Grunn. Struinen tussen de schatten van de UB. Mooi interview met de conservator die de UB verlaat.

Ze ontdekte een ooggetuigenverslag uit de Franse Revolutie en herkende een almanak geschreven door Nicolaus Mulerius in 1608. Gerda Huisman mocht zich 37 jaar lang conservator Bijzondere Collecties van de UB noemen. Eind juni zwaait ze af.

4. UXLibs

Ik ben al langer fan van uxlibs en afgelopen week was er een conferentie hierover georganiseerd. Er was slechts 1 Nederlander aanwezig. Volgend jaar meer?

Meer informatie over de conferentie vind je hieronder. Er zullen wel meer terugblikken volgen de komende tijd.

The 4th international User Experience in Libraries conference, or UXLibsIV, will focus on the theme of inclusive UX and takes place in Sheffield on Wednesday 6 and Thursday 7 June 2018.

En natuurlijk werd er genoeg over getwitterd: #UXLibs.

5. Crowdfunden

In Delft gaat de bibliotheek twee crowdfund-acties opzetten voor o.a. de inrichting van de bibliotheek. Ik weet niet of dit een goede oplossing is. En wel om de volgende redenen:

1. De gemeente/subsidieverstrekker kan denken: "Oh mooi, dit kan dus ook. We gaan nog minder subsidie verstrekken."

2. Je betaalt als burger dus tweemaal voor de bibliotheek. In de eerste zin via belastinggeld. En in de tweede zin via crowdfunding.

3. Alleen de mensen die het geld echt kwijt kunnen, zullen betalen. Mensen die het echt nodig hebben, zullen er minder van kunnen profiteren. Je krijgt een tweedeling binnen je samenleving.

Ik hoop echt niet dat meerdere bibliotheken crowdfunding-acties gaan organiseren. Je schiet alleen maar in je eigen benen.

6. Hip hop

In mei vond de "Hip hop in je Bieb tweedaagse" (tip: doe dit elk jaar!) plaats van o.a. Probiblio, Muntpunt en Muziekweb. Een uitgebreid verslag vind je op de website van Probiblio!

Rotterdam, Spijkenisse en Dordrecht waren donderdag 24 en vrijdag 25 mei het toneel van de levendige en gevarieerde ‘HipHop in je Bieb’ delegatie. De speciale taskforce, drie zuiderburen en een berg andere geïnteresseerden kwamen bijeen om te sparren, spitten en inspireren. Om bibliotheken te ontwikkelen als podia voor urban everyday culture. Hierbij een uitgebreid verslag en een dikke high five! | Nicky Duin

7. Territorium

Studenten bakenen graag hun territorium af binnen de UB's. Zo is er in Utrecht nu de roep om toegangscontrole te houden, zodat alleen universiteitsstudenten naar binnen mogen.

De universiteitsbibliotheken op de Uithof en de Drift in Utrecht moeten elke jaar vier periodes worden gereserveerd voor studenten van de Universiteit Utrecht. Dat bepleit de universiteitsraad. Er wordt veel geklaagd over een tekort aan studieplaatsen. Door zo'n maatregel zou, denkt de U-raad - tot veertig procent van de bezette studieplekken vrijkomen.

8. Jong

De jonge bibliothecarissen laten weer van zich spreken. Een mooie blogpost van Tamar van Moolenbroek.

Zo, dat is eruit. Hulde voor jullie, heren: tijdens jullie interview met Bibliotheekblad deden jullie niet alleen een (terechte) oproep trots te zijn op de naam 'Bibliothecaris', maar voorzagen jullie het Bibliothecaris-zijn ook met verve van nieuwe betekenis. Zowel de trots als de blijdschap straalde van de cover. Ik houd van jullie

9. Immigranten

Bibliotheken in Nederland helpen nieuwkomers met allerlei activiteiten. Maar volgens mij is er nog geen samenhangend (landelijk) programma. Correct me if I am wrong.

Er zijn wel diverse programma's, die kunnen helpen, maar allemaal afzonderlijk zijn. Stukje hier, stukje daar.

Wellicht is het daarom belangrijk om een goede website hiervoor te beginnen. (Ja, nog een website)

En haal inspiratie uit deze website:

Librarians and information professionals have a long tradition of helping immigrants (Caidi & Allard, 2005). Increasingly, information plays a multifaceted role in emigrations, diasporas, dislocation, and relocation (Forunati, Pertierra, & Vincent, 2012). When engaging with immigrants, it is important to keep a few things in mind.

Hier staan heel veel duidelijke tips, trucs, links, achtergrondinformatie. Het is gericht op de Amerikaanse situatie, maar voor de Nederlandse / Belgische sector kan het zeker inspirerend werken.

10. Hernoemen

Linke soep is het hernoemen van bibliotheken. Want je moet ze gewoon weer bibliotheken gaan noemen, als je ze anders noemt... En dat kost veel geld.

Dus bedenk geen rare namen, maar behoud de naam Bibliotheek.

Tasmania’s 52 LINCs will be renamed libraries at a cost of $250,000.

In een ander deel van Australië worden straten naar bibliothecarissen genoemd. Een mooi gebaar!

It might be an overstatement to align librarians with the rock stars after which Melbourne’s famous laneway has been named, but it does seem that librarians are having their day.

11. Herontdekken

Bibliotheken moeten zich constant opnieuw uitvinden. In Boston hebben het zo gedaan.

Outmoded card catalogs at the East Boston, Grove Hall, and Mattapan branches of the BPL have been transformed into seed libraries stocking beans and greens and morning glories, while Library of Things collections in Arlington, Brookline, and beyond let patrons check out everything from cake pans to record players to telescopes.

12. Third

Je hoort steeds vaker dat bibliotheken de "third place" zijn. Maar ook commerciële organisaties proberen dit te zijn. De een met succes, de ander zonder succes.

En bibliotheken zouden dit eigenlijk weer zich moeten toeëigenen.

Starbucks’s new policy brands the stores as a "third place." But the most effective third places come from the community.

13. Mee

Je kunt heel gemakkelijk voor een mediatheek boeken aanschaffen, maar je kunt ook de scholieren meenemen naar de NBD. Daar creëer je meer draagvlak mee binnen de school! Goed initiatief in Roermond.

Goed, samen met een paar medestudenten, zowel van Agora als van Niekée, en begeleiding, ben ik gisteren naar Zoetermeer geweest. Daar is de NBD Biblion. Nederlandse Bibliotheek Dienst dus. We zijn met de trein en de tram heen gegaan. Bijna 3 uur onderweg was dat dus. Maar, het was de moeite meer dan waard.

14. College

Afgelopen week was er een speciaal KB-college. Terugvolgen kan op Twitter.

23 mei 2018 - Op 7 juni a.s. organiseert de KB | Nationale bibliotheek, samen met IFLA, een bibliotheekcollege over Global Librarianship. Drie sprekers uit het internationale bibliotheekveld delen hun visie in een compact programma. Een prachtige kans om uw kennis en ideeën over internationale samenwerking in het bibliotheekwerk te vergroten!

15. Jaar

Interessant is het om te kijken wat de Duitse Nationale Bibliotheek heeft bewerkstelligd in 2017. Een terugblik.

Der Jahresbericht der Deutschen Nationalbibliothek 2017 ist erschienen. Schwerpunktthemen sind unter anderem: die zehnjährige Geschichte der Deutschen Digitalen Bibliothek, die Rolle von Mensch und Maschine bei der inhaltlichen Erschließung gedruckter Medienwerke sowie Lizenzen und Urheberrecht.

16. Welkom

Ik dacht dat iedereen welkom zou zijn in de bibliotheek. Niet in Tilburg. Vreemd en jammer.

TILBURG - Scootmobielers mogen in Tilburg-Noord de bibliotheek niet in. Juist daarom deden ze dat donderdagavond tóch wel, met twaalf man tegelijk. Volgens de actievoerders waren ze in het oude pand wel welkom, maar nu de bieb in een gloednieuw gebouw zit, worden ze bij de deur geweerd.

In Utrecht gaat de UB dicht voor externe bezoekers. Op zich logisch, want de UB's zijn wel gewilde plekken.

UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat de universiteitsbibliotheken op sommige momenten alleen toegankelijk maken voor haar eigen studenten.

De OB geeft wel enige oplossing. #BIEBMODUS

17. Mijns

Een van de grondleggers van het digitale bibliothecarisschap doet nu wat anders. Middelburg promoten en niet onverdienstelijk. Een mooi interview met Edwin Mijnsbergen.

Hij verzamelt verhalen en was een voorloper in het gebruik van sociale media om die verhalen te delen. Bij het schrijven verschuilt hij zich bij voorkeur achter de wij-vorm. Dus is de belangrijkste vraag nu: wie is Edwin Mijnsbergen eigenlijk?

18. Diversiteit

Een blijvend en terugkomend onderdeel is (het gebrek aan) diversiteit binnen de bibliotheeksector.

We kunnen wel diverse workshops organiseren, waarmee een wit iemand aan witte mensen uitlegt dat we mensen met een niet-witte collega moeten uitzoeken. Maar dat helpt niets.

Christian Lauersen heeft echter wel een nuttige presentatie gegeven over diversiteit tijdens de conferentie UXLibs IV.

Text of my keynote at The UX in Libraries conferences in Sheffield, June 6 2018 [get to your fave armchair, it's fairly long] I was travelling to Sheffield yesterday and before leaving for the airport I was going over the news and read a story about an allotment which were going to vote about if…

Daarnaast weer een inspirerende blogpost bij DILON.

I was manning our library Twitter account whilst the 2018 LILAC conference was happening and saw this thread https://bit.ly/2Le2yr3. It took me by surprise how strongly it resonated with me. The discussion about the importance, yet lack of, diversity at library conferences definitely rang true. I remember attending the UKSG Forum whilst a LIS student…

19. Werk

Bibliothecarissen zijn geen superhelden, zoals in films en series. We zijn er gewoon om ons werk te doen. Ondanks alles.

There are a plethora of shows and movies that contribute to this powerful image. Librarians who time travel. Librarians who fight mummies. Librarians who utilize weaponry. Librarians with unlimited budgets (that’s seriously the wildest concept of them all).

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, delen, geïnspireerd raken, etc.

Groet,Patrick

P.S. Kampen heeft nu ook een strandbibliotheek!