De Bieb Letter #75 (Jubileum!)

Welkom!

De 75e editie van de Bieb Letter. Het is geen themanummer, maar wel weer heel divers nieuws!

Veel leesplezier!

1. Innovatie

Je kunt aan het toekennen van de subsidiegelden van de Innovatieraad zien wat hip en trendy is binnen de bibliotheken. Tenminste wat zij vinden. Ik ben nog steeds voor UXlibs... Maar zo ver is het nog lang niet in Nederland.

De KB heeft weer projecten geld toebedeeld. In totaal € 200.000. Best forse bedrag. En als je kijkt, dan valt mij iets op. Belangenverstrengeling?

Twee toegekende subsidies gaan naar dezelfde organisatie: Biblionet Groningen. Immers Bibliotheek Midden Groningen hoort bij Biblionet Groningen. En waar eerder het 10 projecten waren, gaat er naar het elfde project er nog een bedrag naar Groninger Forum. Geen onderdeel van Biblionet Groningen, maar toch gaat dus 27% van de subsidiegelden naar Groningen.

Artikel 7.2 van de Subsidieregels zijn trouwens duidelijk.

2. Per bibliotheekorganisatie kan slechts voor één project subsidie worden verleend.

Het frappante is dat Biblionet Groningen zelf toegeeft dat ze twee projecten hebben. En deze bibliotheek en deze medewerker. Ik heb een vraag gesteld en tot dusver (maandagochtend) nog geen antwoord gekregen.

Zelf vind het oneerlijk tegenover andere bibliotheken. Zij kunnen geen geld krijgen voor twee projecten.

Ik vind het oneerlijk tegenover bibliotheken die keurig wachten, todat ze weer aan de beurt zijn (zie artikel 7.1).

Daarnaast worden de notulen van de vergaderingen niet openbaar gemaakt, dus we kunnen alleen maar onze eigen conclusies trekken. En doe dat dan ook in dit geval.

2. ALV

In Utrecht vond de algemene ledenvergadering van de VOB plaats. Feest!

De spaarzame tweets vind je onder hashtag #alvvob. En waar zijn de managers met migrantenachtergrond? Een witte bedoening aldaar.

3. Wit

Over witte bibliotheek gesproken... Hoe pak je nu eigenlijk die witte bibliotheek aan? Hoe verander je dat? Lees en leer.

Everyone has been in this position at some point in their lives. You know you want to do something, but yet not sure how to go about it. We at DILON have been getting quite a few people and organisations contacting us asking this question (or questions in a similar vein) recently. So I decided to address this in a very structured librarian way: with a list.

4. Expeditie

In Amsterdam kun je op expeditie langs alle bibliotheekvestigingen. Simone Carree bezoekt namelijk alle vestigingen van de OBA en schrijft daar elke week een column over. Ze leest haar colums ook wekelijks voor tijdens Paperback Radio op Amsterdam FM. Elke dinsdag (ook vanmiddag) tussen 14:00 en 15:00.

Voor het Osdorpplein parkeer ik mijn fiets om vervolgens het plein op te kuieren langs het ‘moderne’ bibliotheekgebouw, op zoek naar de ingang. Een schoolvoorbeeld van ‘moderne’ dingen die voor je het weet gedateerd zijn.

5. Beste

Hoe zijn ze in Canada erin geslaagd om de beste bibliotheken te bouwen? Interessant verhaal!

As libraries across the world battle for survival, one system has embraced the digital age – and in Toronto, books take a backseat

6. Grootste

In Istanbul wordt in 2020 de grootste bibliotheek van dat land geopend. Nog even wachten om je vakantie daar naar toe te boeken.

The historic Rami Artillery Quarters, built in the 1770s in Eyup district on the European side of the city, will be converted into a library with a capacity of 7 million books.

7. Taal

Wat zijn de opbrengsten en effecten van de taalcafés en andere cursussen in de bibliotheken? De KB heeft een mooi rapport laten uitbrengen. Verplicht leesvoer!

Bibliotheken spelen een grote rol in het lokale aanbod in basisvaardigheden, met name taal- en computervaardigheid. Zij bieden deelnemers de mogelijkheid om te oefenen met taal en de computer, Nederlands te spreken, de cultuur te leren kennen en de opgedane kennis vervolgens direct toe te passen in het dagelijks leven. Dit gebeurt onder andere door Taalcafés en cursussen digitale vaardigheden zoals Klik & Tik.

Bibliotheken Noordwest Veluwe hebben een mooie blogpost over hun taalactiviteiten gepubliceerd.

In de ene hoek van de Bibliotheek zit de jonge Lilia uit Armenië in een eenvoudig Nederlands boek te lezen en schrijft ze de woorden op die ze niet kent. In de andere hoek overhoort taalvrijwilliger Peter de Iraakse Zina die hard werkt voor haar Staatsexamen Nederlands.

8. Bibliotheekdag

Nou ja, dag. Meer een week. In Duitsland vond de Bibliothekartag plaats. Veel informatie vind je op de website.

Der 107. Deutsche Bibliothekartag findet vom 12. – 15.06.2018 in Berlin statt.

Alle publicaties (presentaties, posters, etc.) vind je op deze website. En de tweets natuurlijk.

De Frankfurter Allgemeine heeft nog een interessant artikel gepubliceerd over de Duitse bibliotheken. Wist je dat een kwart van de bibliotheken daar is verdwenen?

Zum Deutschen Bibliothekartag: Kinder lesen weniger, Leseförderung ist wichtig, doch muss man dabei auch auf öffentliche Bibliotheken setzen

9. Impact

Bibliotheken brengen ook impact. Frysklab doet dat heel goed in Friesland. Frysklab vertelt zelf (met interessante links) over het hoe en wat. En werd geïnterviewd. Zie onder.

Klik op de afbeelding om te vergroten

10. dBieb

We blijven in Friesland. Raymond Snijders heeft dBieb Leeuwarden bezocht en gerecenseerd. Ik kan beamen dat het een mooie bibliotheek is!

Ik hoop wel dat er nu inmiddels een verschoonplek is voor baby's en peuters. Toen ik er was, was dat er nog niet.

Op een zonovergoten doordeweekse dag in juni nam ik een kijkje in dbieb, de openbare bibliotheek van Leeuwarden. Ik maakte foto's dus kijk je met me mee?

11. Bewaren

Er is een groot verschil tussen openbare en academische bibliotheken. In het eerste geval moet de collectie levend zijn. Actueel.

In het tweede geval moet de collectie eigenlijk altijd bestaan en bewaard blijven. Tenminste, dat is de wens van de gebruikers: studenten en faculteitsmedewerkers.

En daar schuurt het tussen de faculteiten en bibliotheekmedewerkers. En de oude collecties kunnen op dit moment problematisch zijn.

En hoe ga je daar mee om als bibliothecaris? Een tweeluik.

Several years ago–I’m not sure exactly when–I came up with a joke to describe university faculty. I had just had a particularly frustrating conversation about some collection development decisions, and said to a co-worker “it’s almost like faculty are suspended in amber the day they defend their dissertation, and refuse to engage with new ways of locating information.”

A few days ago I published a blog post about faculty reactions to some of the decisions that library workers are making. You don’t necessarily have to read that to understand this, but it might give some more context.

Op zijn eerste blog kwam trouwens ook een interessante tegenblog.

Yesterday, a blog post by Kevin Seeber was making the rounds, and while it struck a chord with a lot of people, I think there are some problems with the way Seeber frames the question of collections.

12. Zomer

Zomerse activiteiten in de bibliotheken!

Dit jaar is de Strandbieb op het strand van Makkum voor het twaalfde jaar open en dat is uniek in Nederland! Van zaterdag 21 juli tot en met zaterdag 1 september - iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur - is iedereen welkom. Je kunt ook al in de Strandbieb terecht in het weekend van 14 en 15 juli.

Voor de negende keer organiseren de Leerstoelgroep Boekwetenschap en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam deze zomer een summerschool over de geschiedenis van het boek.

13. Instagram

In 2012 (!) blogde ik al over Instagram in de Bieb. Dat ging destijds over het gebruiken van Instagram voor het delen van wat je als bibliotheek doet. In 2014 blogde ik een vervolg hierop. Inmiddels is Instagram nog steeds niet goed ingeburgerd bij bibliotheken.

Maar via Marcus kwam ik op dit artikel terecht. Over hoe je een gebouw instagram-proof kunt maken. Handige tips voor bibliotheken!

Architects should make Instagram-friendly elements a central part of their designs for hotels, bars and restaurants to boost their chances of success, according to a new report.

14. Digitaal (1)

Digitaliseren blijft een hot item. Ook in Vlaanderen. Hoe denken de bibliotheek daar over digitalisering?

Interview met Steven Defoor, algemeen coördinator cultuur stad Mechelen‘Digitalisering is een manier om bezoekers de cultuurbeleving van de 21ste eeuw aan te bieden. Digitalisering moet het hen makkelijker maken, ze moeten er iets extra bij krijgen’

15. Digitaal (2)

En wat doen de Belgische bibliotheken qua leesbevordering in deze digitale tijden?

Boeken lezen is en blijft een van de favoriete bezigheden van veel Vlamingen, ook in tijden van toenemende digitalisering. Uit verschillende participaties...

16. Punk

Marjolein Hordijk doet veel mooie dingen in en rond Nijmegen. En nu ook nog een mooi interview!

Klik om te vergroten.

17. Guardian

The Guardian houdt echt van openbare bibliotheken. Een mooie ode.

There is something unique and uniquely valuable about the institution of a public library. Libraries in themselves are one of the foundations of civilisation. They enable the conversation between the living and the dead, which keeps a culture alive.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen, delen en geïnspireerd raken!

En bedankt voor alle tips, die ik de afgelopen week binnengekregen heb.

Groet,Patrick

P.S. Sommige bibliotheken denken nog in heel oude genderverhoudingen.