De Bieb Letter #76

Welkom!

Gestaag door naar de 100 Bieb Letters. Deze Bieb Letter is er weer eentje over na te denken. Over vrijwilligers (hoi!), displays, de beste bibliothecaris en nog veel meer!

Snel lezen maar!

Trouwens, iedereen die me input gaf, bedankt! Waardeer ik zeer! Ik kan namelijk niet alles volgen.

Veel plezier!

Patrick

1. Vrijwilligers

Boem. Direct maar beginnen met de mensen, die wel eens vaker terug komen in de Bieb Letter. De vrijwilligers. En dit keer hoe er over hen gesproken wordt door mensen die hoger in de sector werken.

In de nieuwste aflevering van Bieb-a-palooza zitten drie dames te praten over vrijwilligers in de bibliotheek. En wat blijkt... Twee dames willen eigenlijk van de rompslomp (administratie) van vrijwilligers af.

De een vraagt zich eigenlijk af wat een vrijwilliger is, is dat al een bezoeker, iemand die binnenkomt via Human Library?

De ander heeft eigenlijk veel te veel vrijwilligers 'in dienst' (800) en wil de administratie hiervan overdragen naar een externe partij.

Uiteindelijk blijft het verder allemaal in vaagheden in de aflevering. Ja, vrijwilligers werken gemiddeld maar 3 uur per week voor een bibliotheek.

Ook vinden de dames het geen verdringing van betaald werk: "Het werk van de bibliothecaris verschuift meer naar de 'community' en daardoor verdwijnen ze van hun oude taken, die opgevuld worden door vrijwilligers."

Volgens mij is dat verdringing! Dit vrijwilligersbeleid is niet vol te houden.

En daarnaast heel verwonderlijk... De VOB lijkt het allemaal goed te vinden wat er gebeurt in de bibliotheeksector. En ook is er aan tafel geen tegengeluid, terwijl dat echt wel binnen de sector aanwezig is.

Hoe zouden de dames het trouwens vinden als hun werkweek wordt gedaan door 12 mensen, die elk 3 uur vrijwillig hun werk doen?

Bekijk de video hieronder zelf en oordeel zelf.

Bibliothecaris Peter Nugteren maakt trouwens nog meer gehakt van dit item. Chop chop.

Behalve dat ze over de hedendaagse ontwikkelingen in de bibliotheek niet verder komen dat wat algemeenheden en nietszeggende platitudes, ontspoort het interview volledig wanneer de term ‘vrijwilliger’ valt. Althans, ontsporen – het wordt gewoon een tenenkrommende vertoning die de openbare bibliotheek onwaardig is.

2. KBcolleges

Wat ik echt een goed initiatief van de KB vind, zijn de KBcolleges! Goede internationale sprekers uitnodigen, waar de bibliotheeksector naar toe kan gaan.

En dan zet de KB het ook gewoon online! Hulde! De onderstaande presentatie is van Rolf Hapel. De andere presentaties zijn van Hannah Thimonet en Gerald Leitner. Meer info over de sprekers vind je bij de video's.

3. Mijlpaal

Het 10 miljoenste e-book is uitgeleend. Niet verkeerd!

Het 10 miljoenste e-book is uitgeleend. Niet verkeerd! Waar is de taart?!

Er is nu ook een e-bookspanel samengesteld. Alleen mis ik daar nog echt mensen met een migrantenachtergrond. Werk aan de winkel!

Laat je verrassen door ons e-bookspanel. Elke week een nieuwe tip!

4. ALVVOB

Vorige week berichtte ik al over de algemene ledenvergadering van de VOB. Dit keer is ook het verslag van het Bibliotheekblad gepubliceerd.

Niet alleen omdat op die dag de aftrap van het WK voetbal plaatsvond, ook om andere redenen dwaalden de gedachten tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 14 juni af naar het toernooi waarop Oranje zo jammerlijk ontbreekt. Want net als de poulefase in Rusland kan deze editie van de ALV om meerdere redenen getypeerd worden als tussenstation, als opwarmrondje voor het meer serieuze werk in de volgende vergadering

5. Caraïben

De bibliotheken in het Caraïbisch gebied mogen we natuurlijk niet vergeten. Een mooie opsteker is er voor de bibliotheek van Sint Maarten.

Director of Sint Maarten’s Philipsburg Jubilee Library Monique Alberts received the president’s gavel of Acuril, the Caribbean Library Association for the year 2018-2019. The change of board took place on June 7th during the annual Acuril conference in the Dominican Republic.

Monique Alberts represents the Dutch Caribbean Library association in the Executive council of Acuril. With the presidentship comes the privilege and responsibility for organizing several events, culminating in the 2019 annual Acuril conference. Alberts will organize the 2019 Acuril conference in Aruba from June 2nd and June 6th of next year

6. Pokies

In Australië gaan bibliotheken 's avonds open, zodat mensen zich niet bezig gaan houden met gokken.

Libraries are offering late-night activities for the community near gambling hotspots.

7. Allerlaatste

De allerlaatste Doorleestips van Leesplein (we gaan jullie missen!) zijn gepubliceerd. Downloaden kan nog tot september.

Iedere derde maandag van de maand gaven we op Leesplein Doorleestips bij bekende boeken. Vandaag de zesde en laatste reeks.

8. Display

We kennen allemaal wel de posters en grote afbeeldingen in de bibliotheken. Bedacht door architecten en andere ontwerpers.

Hoe zou het dan zijn als je tieners deze laat ontwerpen? Met handige trucs hoe je het zelf kunt organiseren. Mooi!

Enlarged prints by students at Western Albemarle High School are brightening up the stacks. Photos by Sydney Dell & Melissa Techman

9. Beste!

We kunnen weer stemmen op de Beste Bibliothecaris van Nederland. Dit keer zijn het drie dames. Dus er komt sowieso een eerste vrouwelijke Beste Bibliothecaris! Integraal overgenomen van de website van Bibliotheekblad, vind je hier onder de introducties:

  • Meike Boertjes is specialist volwassenen bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB), vooral werkzaam in de bibliotheekvestiging in Veghel. Ze is onder andere coördinator van het Taalhuis, is verantwoordelijk voor de Dementheek, zet zich in voor het programma Werk en inspiratie voor werkzoekenden, is projectleider van het project KennisMakers van de NOBB, en is daarnaast onder andere betrokken bij TedX Veghel, Festival Het VerhAal en Festival Fabriek Magnifique. Verder is ze nog actief binnen het Jonge Bibliothecarissen Netwerk.

  • Marjolein Hordijk is projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs en Huis van de Letters bij Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ). Ze organiseert en organiseerde als programmamaker voor de bibliotheek (vaak in samenwerking met andere partijen) verschillende culturele en literaire evenementen (met name gericht op jongeren), zoals Stoere mannen, Sterke verhalen, The Night at the Library, Stoere kinderen, sterke verhalen en Buiten Zinnen. Als projectmedewerker Educatie ligt haar focus bij het voortgezet onderwijs en ze stond aan de wieg van B/Slash, een leesbevorderingsproject voor VMBO 3-leerlingen dat landelijk navolging krijgt.

  • Jolanda Robben is werkzaam bij Biblionet Groningen als adviseur Taal als Basis en bij Bibliotheek Veendam als domeinspecialist Leven Lang Leren. Ze zet zich in op het gebied van leesbevordering en 21-eeuwse vaardigheden, ontwikkelt en coördineert programma's voor peuterspeelzalen, kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs en is betrokken bij de programmalijn Taal als basis. Ze stond aan de basis van het leesbevorderingsproject Scoor een boek!, dat in 2012 in Veendam begon en inmiddels in het hele land navolging krijgt. Ze is lid van het landelijke projectteam Scoor een Boek!, dat verantwoordelijk is voor het uitrollen van het project over Nederland.

10. Censuur

Er zijn mensen die willen dat bepaalde boeken uit de bibliotheekcollecties gehaald worden. In Amerika heb je zelfs een Banned Books Week, waarmee aandacht gevraagd wordt voor boeken die verbannen moeten worden volgens leners van bibliotheken.

In Italië hebben mensen van een lokale overheid ook geprobeerd om bepaalde boeken te verbannen. Dit verzoek werd niet gehonoreerd door de bibliotheek. Daarna (of daardoor) is de bibliotheekdirecteur verbannen. De Italiaanse Bibliotheekvereniging is hier niet blij mee en heeft terecht de EBLIDA en IFLA officieel ingelicht.

The case of Todi – first the censorship on the collections, then the transfer of the Library Director – shows that elected representatives – both at local and at national level – are in some cases unaware of the link between the compliance with the Constitution and the laws of the Italian Republic and a public library service based on values of pluralism and participatory democracy.

Ook In Hong Kong zijn boeken over LHBT-onderwerpen uit de kasten gehaald.

These books – And Tango Makes Three, Introducing Teddy, and Daddy, Papa and Me – are three of the 10 titles featuring same-sex parents and other LGBT themes which have been hidden away from public view at Hong Kong’s public libraries, after months of pressure from an anti-gay-rights group.

11. Leven

Deze bibliothecaris zegt dat we de privacy van onze leners met onze levens verdedigen. Mwah, niet zo heel erg, maar toch blijven de leengegevens redelijk binnen de bibliotheekmuren. En al helemaal met de AVG natuurlijk.

Like most people, a majority of my time online is spent either replying to emails or waiting for someone to email me back or wading through a metric ton of

12. Weg

In Groningen gaat er weer een bibliotheek verdwijnen. En wat komt er voor terug? Een boekenkast.

Een werkruimte? Een winkel? Een bed & breakfast? Welke invulling krijgt de lege ruimte van 212 vierkante meter in Dorpshuis Agricola in Baflo als de bieb verdwijnt?

In Breda verruimen ze juist de openingstijden.

Uit klantonderzoek blijkt dat er behoefte is aan een aanpassing van de openingstijden naar de winkeltijden. Door deze uitbreiding sluit Nieuwe Veste niet alleen beter aan op de openingstijden in de omgeving maar kunnen klanten ook kiezen om op rustigere momenten te komen. Ook is het voor Nieuwe Veste met de nieuwe openingstijden eenvoudiger om activiteiten te organiseren, zeker in samenwerking met partners.

13. Nieuw

Een nieuwe blogger in bibliotheekland!

Ook in Hoorn bieden we de deelnemers de mogelijkheid om te oefenen met taal en de computer. Iedere week komen leesclubs samen op het NL-Plein. Tijdens deze bijeenkomsten, die een variant zijn op een Taalcafé, lezen en spreken de deelnemers de Nederlandse taal en maken zij kennis met de Nederlandse cultuur.

14. Trends

We zijn bijna op de helft van 2018 en dan is het tijd om te kijken naar de trends voor de academische bibliotheken. Interessant!

2018 top trends in academic libraries: A review of the trends and issues affecting academic libraries in higher education

15. Koken

In deze bibliotheek kun je eten en lezen. Kookboeken lezen wel te verstaan. Mooi idee!

If you haven't visited yet, maybe this will convince you.

Wil je de totstandkoming bekijken, dan kun je hun Twitter-account bekijken. De menu's vind je op hun website.

16. PLUS

De PLUSbibliotheken vormen een goede wetenschappelijke functie binnen de openbare bibliotheken. Echter is dit beleidskader aan een update toe!

Denk mee met de projectgroep bestaande uit Anne Rube, Margreet Teunissen en Frans van Spaandonk. Meer informatie vind je op de website.

   Dit nieuwe beleidskader richt zich op de Plusfuncties in het OB-stelsel, te definiëren als collecties met een landelijke functie en is een uitvloeisel van afgesproken acties in het Gezamenlijke Collectieplan.

17. Gemaakt

Stel, je hebt een fablab, een makerplaats ingericht. Dan staat het, maar wat dan? Dan moet het ook blijven bestaan. Hoe doe je dat?

In 21 years in education, I have seen many trends come and go. I am on a mission to keep makerspaces from being added to that list. That’s at the core of everything I do now. Makerspaces are an educational philosophy, foundationally solid, and we can’t allow them to be cast aside by cynics who might suggest they were just a fun fad that has run its course. We must work to secure the future of makerspaces. Their fundamental purpose is too important, the impact on students too significant.

18. Dingen

Dat bibliotheken soms meer dan alleen boeken uitlenen is wel bekend. Het is dan altijd weer interessant om te kijken wat voor soort dingen. Doe je voordeel ermee!

Looking for short-term use of cake tins, camping equipment, or bikes? These libraries lend out all of those items and more. In all of these cases, patrons pay for loss or damage, but librarians say it hasn’t been much of a problem. What unusual items are available for checkout in your library of things? Let us know in the comments section.

19. Congres

Tenslotte nog even een berichtje over het grootste bibliotheekcongres ALA Annual, wat zes dagen duurt.

Ze hadden Michelle Obama! En nog veel meer! En een overvol programma.

Tot volgende week!

Bedankt voor het lezen en delen! Inmiddels loopt de teller van abonnees al naar de 400 abonnees!

Tot volgende week!

Groet,Patrick

P.S. Wist je dat je met je inleverapparaat poëzie kunt maken? En dat doe je heel simpel!